»» ««

Búvárverda: Peugeot 308

Egyéb
2/2. oldal


Belső tér üvegtetővel
Peugeot 308 panorámatetővel
(Albumhoz klikk a képre)
A hőmérsékletről a kétzónás automata klíma gondoskodik, piros pont, hogy gondoltak a hátul utazókra is, akik saját szellőzőt kaptak, így nem csak akkor lesz jó a hőérzetük, ha az elöl ülők már megsültek vagy megfagytak. Rejtély, hogy ez miért nem alap minden autóban. Szintén a hátsó utasok kedvence a teljes hosszban húzódó üvegtető, hihetetlenül tágítja a teret, világosít és nagyon kellemes így utazni - utána beülni egy tömörtetős autóba elsőre elég negatív élmény.
Hasznos kiegészítő az első könyöktámasz, és a komfort csomag (deréktámasz, rakodórekesz, kalaptartóba épített rakodórekesz, hátsó könyöktámasz, síalagút) is, és ne felejtkezzünk meg a biztonságról sem. A temérdek légzsák, a keréknyomás ellenőrző és az ötcsillagos Euro NCAP törésteszt barátunk a bajban. Manőverezéskor jól jön a tolatóradar, a központi vagy a műszerfalon található kijelzőről minden információt kapunk, nem kell különböző helyekre nézegetni.

Térjünk át a napi praktikumról a speciális igényekre, milyen a Peugeot 308 búvárautóként?
Legfontosabb a pakolhatósága, kvázi (értsd: önkényesen választott) szabványként az itthon legnépszerűbb 15 literes acél palackot, és egy Aqualung Classic, azaz közepes méretű megtömött búvártáskát használunk mértékegységként.

Tóparton
Peugeot 308 tóparton
(Albumhoz klikk a képre)
Középkategóriás autóról lévén szó természetesen ne reméljük, hogy egy komplett búvárcsalád nagymamával leutazik vele felszerelésestől az Adriára. A töréstesztek, a biztonság, a kényelem sőt a külcsín miatt áldozatokat kell hozni a rakodási lehetőségek terén. Az autó alaphelyzetben 348 literes csomagtere átlagos nyaralóknak sem sok, ám a csapotthátú autók előnye a variálhatóság, nyissuk hát egybe a hátsó teret!
Sajnos a vastag bőrülések miatt a hátsó üléssor hiába felnyitható, miközben a háttámla osztva dönthető, az ferdén fekszik fel, ezért pakolni ide nem nagyon lehet. Így a gyártó által igért 1200 literes egybefüggő csomagtér a tesztautó felszereltségében nem állt rendelkezésre, a hagyományos vékonyabb üléstámlával ez talán elérhető. Szerintem az is jobb megoldás lett volna, ha az ülést akár magasabb síkon ugyan, de mindenképpen vízszintesre nyithatóra készítik, például a csuklószerkezet magasításával.
Az autó szépen ívelt és csapott csomagtérajtaja sajnos további értékes teret rabol el: bár a kalaptartó kivehető, az erősen döntött ajtóív miatt minimális magasságot nyerünk.
A bőrülések jól tisztíthatónak tűntek, már ha van szívünk összekoszolni csomagokkal. A csomagtartóba vegyünk valami tálcát vagy szőnyeget ha sáros felszerelést szállítanánk. A rakodáshoz kellően nagyra nyílik a csomagtér ajtaja, kicsit magas viszont az alsó pereme, ennek és a vastag hátsó lökhárítónak köszönhetően egy piszkos autó ki és bepakoláskor garantáltan összekeni ruháját az óvatlan búvár.

Csomagtartó felszereléssel
Peugeot 308 csomagtartó
(Albumhoz klikk a képre)
A csomagtartó szerencsére elég hosszú egy 15 literes acél palackhoz, sőt a táska is befér hosszában, bár csak némi ügyeskedés árán. A csomagtartó magassága a kalaptartóval kevésbé, anélkül inkább elég volt arra, hogy a palack és a táska egymásra pakolható legyen. Konklúziónk: két búvár felszerelésestől, palackkal elfér a csomagtartóban, sőt megkockáztatom egy-egy kisebb ruhástáskát is bepasszírozhatunk ezek mellé. A hátsó üléssor összenyitása sajnos ahogy írtuk nem segít a helyéhségünkön, így magukra a hátsó ülésekre kell pakolni a további csomagokat, ami a szép belső miatt lehet vitaforrás, ha pedig valami nagyobb csomagunk lenne, az feladhatja a leckét.
A Peugeot 308 üzemanyagtartálya 60 literes, ezzel nagyjából 700-750 km-t autózhatunk, felépítése kerékméret és változatfüggő, de semmiképp nem túl alacsony. Adott esetben bányatavi földesútra is nyugodtan be lehet vele hajtani, persze offroad-ozásra azért nem való.

Mi tehát a végső ítélet az Peugeot 308 1.6 THPS változatáról?
A külső imádható, míg a kényelmes és kellően sportos futómű, a vagány, agilis motor és a hat sebességes váltó nagyszerű vezetési élményt nyújt, amihez reális fogyasztás társul. Kényelem tekintetében tökéletes, utazási komfortja akár nagyobb kategóriában is megállná a helyét, belső tere pedig talán a kategória legszebbje. Rakodási területünk sajnos nem igazán variálható, így marad az átlagos középkategória méretű csomagtér.
Bányatavi kirándulásainkhoz a csomagtartóban két búvár számára elég palackot és komplett felszerelést elszállít, de ha van szívünk a bőrülésre pakolni egy búvártáskát, szűken hármat is. Csomagtartótálcával vagy más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra óvatosan vezetve alkalmas, de ne keverjük össze egy terepjáróval.
Adriai útjainkra ezzel az autóval három takarékosan pakoló (palack nélküli) búvárnál többel ne induljunk, jó szívvel inkább két búvárnak plusz egy kísérőnek javasoljuk. Ennyien minden földi jóval ellátva, komfortosan és tempósan fogunk utazni, még a hátul ülő is élvezni fogja a panorámatető adta szabadságot. A 308 1.6 THPS a pénztárcánkat is csak mérsékelten apasztja le a benzinkutakon, ha nem versenyzünk vele.

- Sz.K. -

A nálunk járt szinte minden extrával felszerelt autó bruttó ára 2009 év elején nagyjából hét millió forint (akciósan 6,2). A 308 alapára ezzel a motorral öt és fél millió, de 95 lóerős 1.4-es motorral megkapjuk három millió alatt.

Tesztautónk adatai: Peugeot 308 Féline
1598 ccm soros, négyhengeres turbó benzinmotor VVT
Maximális teljesítmény: 175 LE / 6000 rpm
Maximális forgatónyomaték: 240 Nm / 1600 rpm
Elsőkerék-hajtás, hatfokozatú kéziváltó
Végsebesség 225 km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra 8,3 s
Gyári fogyasztások:
Város: 10,7 l/100 km
Országút: 5,7 l/100 km
Vegyes: 7,6 l/100 km
Hosszúság: 4276 mm
Szélesség: 1821 mm
Magasság: 1500 mm
Tengelytáv: 2608 mm
Üres tömeg: 1371 kg
Csomagtartó: 348/1201 liter
Gumiméret: 225/40 R18
Üzemanyagtartály: 60 liter

A tesztelésben nyújtott segítségért szeretnénk köszönetet mondani a Peugeot Hungáriának.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 29. elche 2009 jan 08. 15:51  
Izé. Nem hallottad ahogy a mester szidta az el-elromolgató csodajárgányát.:) Nyilván erősödött benne az érzés, ahogy egyre gyakrabban látott minőségi japán verdákat.:)
 28. Kékbálna 2009 jan 08. 15:05  
Na jó. De tegyük hozzá te Pezsó voltál. Csak van egy kis subjektvitás ebben. Úgy mondják ezt: személyes töltet. :)
 27. Garfield33 2009 jan 08. 11:11  
"... annyi pénzt senki nem tud fizetni, hogy a becsületünket és szavahihetőségünket eladjuk"

Inkább mondd azt, hogy "annyit senki nem fog fizetni". Életszerűbb   :-))))
 26. Bunny 2009 jan 07. 23:50  
Szó sincs róla, amúgy is teher alatt nő a pálma, meg ami nem öl meg, erősít meg ilyenek :) Nem az első újítás amire volt negatív visszajelzés, ilyesmire felkészülünk, ha a kritika konstruktív még örülünk is neki, hiszen annyira nem vagyunk önteltek, hogy azt higgyük, minden úgy tökéletes ahogy mi gondoljuk. Változott már sok minden a DC-n az olvasók igényei szerint, néha a mi nézetünkkel ellentétesen is, ide is jöhetnek ötletek mi az ami esetleg jó lenne még szempontként, vagyakár hogy milyen autóról olvasnátok szívesen, ha lehet megpróbáljuk felhajtani, szóval ha a kritika konstruktív, mi annak örülünk, ha nem, túltesszük magunkat rajta.
őszintén szólva többségetektől azért inkább pozitív vélemények jöttek, sőt egész jó fórumélet lett a cikkek körül, úgyhogy nem bántam meg, hogy belevágtunk. Szerintem az első meglepődés után megszokjátok, aztán már hiányozni is fog, ha nem jön a megszokott időzítéssel :) Ja az előbb elfelejtettem írni, a tesztek nem lendítenek az anyagi helyzetünkön egy buznyákot sem, nem fizetett hirdetések, bár megjegyzem ha az lenne esetleg a jövőben (adja isten!), akkor sem hazudnánk, annyi pénzt senki nem tud fizetni, hogy a becsületünket és szavahihetőségünket eladjuk. Ami le van írva az a véleményünk, ha egy autó nem fog tetszeni, akkor nem fogjuk elvtelenül dicsérni, a 308-nál is volt azért ami kontra volt, bár őszintén szólva ... nekem összességében nagyon tetszett, a THPS motor pedig valóban egy csoda, ezért is írtam róla annyit.
 25. Káplán 2009 jan 07. 22:50  
Ne legyé mán kertész  ::))

Nehogy má  ilyen könnyen lelombozódjon a lelköd  .....))))
A további 24 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés