»» ««

Szabadtüdős tragédia az apci tavon

Szabadtüdős

A hétvége sajnos nem múlt el búvárbaleset nélkül, jég alatt vesztette életét egy szabadtüdős búvár.

Bányatóban lelete halálát egy szabadtüdős búvár Apcnál. A 33 éves férfi jégbe vágott léken keresztül ereszkedett a vízbe, de feljönni már nem tudott. A Bors információi szerint a barátai által tapasztalt búvárnak mondott Bence vasárnap kora délután érkezett a Heves megyei Apcra, a Széleskő-bányatóhoz, ahogyan már előtte is számtalan alkalommal. A sátrát a befagyott tó felszínen állította fel. A tó átlagos vízmélysége 5-10 méter, 10-15 méter magas sziklafal veszi körül.

Foto: Barracuda Egyesület

A szabadtüdős búvár az összes szabályt felrúgva teljesen egyedül merült, maga vágta a jégen a léket és biztosítás nélkül merülgetett. A tavon korcsolyázók figyeltek fel arra, hogy már 20 perce nem jön fel a vízből, és értesítették a hatóságokat. A kiérkező búvárok hamar megtalálták a lék közelében az akkor már legalább egy órája a jeges víz alatt lévő testet, de az újraélesztésre már esély se volt.

Az esetről még nincs hivatalos információ, az is lehet, hogy nem is lesz - ez sajnos Magyarországon nem szokás. A Hatvani Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálja a haláleset körülményeit. A képek és az eddigi adatok szerint feltételezhetően a létező összes szabályt felrúgva sikerült a férfinak merülnie.

Foto: Barracuda Egyesület

Egyedül nem biztonságos merülni még nyílt vízben sem, jég alatt pedig szigorúan tilos. Vezetőkötél használata szintén elengedhetetlen, aminek a túloldalán biztosító búvár tartozókodik, de ha csak magára kötötte volna valószínűleg visszatalál a lékhez és a tragédia nem történik meg. A víz lehet opálos, felrúgható az aljzat, könnyen elveszíthető az orientációnk és ha a léket nem találjuk meg, mert a vezetőkötél a felszínen pihen - a tragédia elkerülhetetlen.

A Barracuda Katasztrófaelhárító és Speciális Mentő Országos Egyesületet facebook oldalán található képek alapján a lék kialakítása se volt megfelelő, a kivágott jeget nem a lék körül helyezte el, sőt máshogy se jelölték körbe (például ételfestékkel), így az önveszélyesség mellett a népszerű korcsolyázóhelyen még közveszélyes is volt, amit csinált. A lék könnyedén "láthatatlanná" válik ahogy picit befagy, netán ráesik egy kis hó, és a vastagsága csupán a töredéke a környezetének, így életveszélyes csapdaként működik.

A jég alá merülés népszerű a magyar búvárok körében, mi is kipróbáltuk, megvan a varázsa. A megfelelő képesítéssel, biztosítással és felszereléssel biztonságosan kivitelezhető, legalábbis alig kockázatosabb, mint egy normál merülés. Viszont megvannak a szabályai, amit vérrel írtak, aki azokat nem tartja be, saját sőt mások életét is veszélyezteti.

Részvétünk a családnak!

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés