»» ««

Észak koralljai

Tudomány

A világ legészakibb korallzátonyát fedezték fel japán kutatók Cusima szigeténél.

A virágállatok (korallok) 90 százaléka trópusi és szubtrópusi tengerekben él, a most felfedezett korallzátony viszont a 34. szélességi fokon, a többitől 350 kilométerre északra található - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"Az eddigi feltételezések szerint a korallzátony fejlődéséhez téli időszakban is minimum 18 Celsius-fokos hőmérséklet szükséges. Az itteni vizekben mért 13 Celsius-fok hihetetlenül alacsony, ezzel magyarázható, hogy ezek a virágállatok és az általuk kialakított 'struktúra' teljesen különbözik az 'átlagos' korallzátonyoktól" - hangsúlyozta Jamano Hiroja, a Japán Nemzeti Ökológiai Kutatóintézet tudósa.

A Jamano Hiroja által vezetett kutatócsoport egy hasonló korallzátonyt talált 2001-ben a japán Iki-szigetnél, a most felfedezettnél 70 kilométerre délebbre. Az újabb, 4300 éves korallzátony megtalálásában a tudósokat régi kéziratok és a helyi lakosok elbeszélései segítették.

A Cusima-öböl vize rendszerint zavaros és hideg, különösen télen. S hogy miért választották a virágállatok ezt a barátságtalan környezetet? A tudósok szerint egyrészt a magyarázat a Cusimai-melegáramlatban rejlik, amely Japán észak-nyugati partjai mentén halad. Valószínűleg ez hozta el a virágállatok lárváit Iki és Cusima szigetekhez. Másrészt, míg a trópusi tengerekben a sokszínű virágállatok Acropora faja honos, Japánnál egy barna színű korallfaj, a Favia telepedett meg, amely jobban elviseli a hideg, zavaros vizeket. Az utóbbi húsz évben azonban megjelentek az Acropora-korallok is, így a korallzátony régebbi és újabban képződött részeit összehasonlítva a tudósok többet megtudhatnak arról, hogy a globális felmelegedés miként befolyásolja ezeket az ökorendszereket.

A felfedezésről a Geology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés