»» ««

Biodiverzitásban az élen

Tudomány

A különös versengés újabb jelöltje a legváltozatosabb élőhely kategóriában a malajziai Semporna.

A Semporna Marine Ecological Expedition előzetes eredményei szerint Sempornáé lehet a dicsőség, amit a legnagyobb biodiverzitással büszkélkedő tengeri élőhelyként elkönyvelhet. A 18 fős nemzetközi kutatócsoport maláj, holland és amerikai tudósokból állt össze, akik három héten át vizsgálódtak a malajziai Sabah régióhoz tartozó területen. Az egyik csapat a biodiverzitást vizsgálta, a másik pedig a korallok egészségét próbálta felmérni. Az expedíció a Fungiidae családba tartozó korallok 43 faját figyelte meg itt, ráadásul új rákfajokat is felfedeztek. Ám a korallok egészségét egyáltalán nem találták jónak, a területek 36 százalékán még épp elfogadható, ám szintén 36 százalékán rossz a korallmező állapota.

A 43 megfigyelt korallfaj a legtöbb, amit egy élőhelyen találtak, eddig a legtöbb 40 volt amit Indonézia és Pápua Új-Guinea bizonyos pontjain dokumentáltak. Ezek a korallok jól jellemzik az adott élőhelyen a korallok változatosságát, mondta el Dr Bert Hoeksma, aki a biodiverzitást felmérő csapatot vezette. Ennek a csapatnak a tagja volt az a két tudós, akik az új rákfajokat felfedezték. A korallzátonyon élő halak számolása is azt igazolta, hogy Semporna egyike a Coral Triangle (Korallháromszög) fajokban leggazdagabb pontjainak. Összesen 844 halfaj jelenlétét dokumentálták Sempornában, ami több, mint amit korábban a Fülöp-szigeteken illetve Indonéziában láttak egy-egy helyen.

A korallzátonyok épségét vizsgáló csapat módosított ReefCheck eljárást alkalmazott. 60 merülés során összesen 12 kilométernyi szalagot feszítettek ki a búvárok. Az előzetes eredmények szerint kitűnő és gyatra állapotú korallok is akadnak, de sajnos a nagyon jó állapotúak csoportjába csak 5 százalék sorolható, jó állapotú 23 százalék, a többi pedig éppen elfogadható vagy gyenge. Gyakorlatilag minden ponton megfigyelhető az emberi tevékenység hatása: hulladék, beszakadt halászháló és hasonlók bukkannak fel. Ám egy ilyen gazdag élőhely esetében bűnös dolog lenni hagyni, hogy tovább romoljon az állapota a zátonyoknak, tehát meg kell teremteni a fenntartható menedzselés feltételeit. Egyrészt sok ezer helyi létfenntartásáért is felelős Semporna, másrészt rengeteg búvárt is vonz, tehát meg kell őrizni a lehető legjobb állapotban.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Malajzia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. PDIC 2011 már 01. 06:19  
Raja Ampat halban es korallban nagyon gazdag videk, viszont buvarban eleg szegenyes. Szerencsere. :-)
 2. pygmy 2011 feb 26. 23:29  
Épp arról ír (az is ki van emelve), hogy gáz van a korallokkal...
Egyébként Balinál jobb környék, szvsz.
És viszonylag egyszerű megközelíteni:)
 1. papuaparadise 2011 feb 26. 17:02  
Raja Ampat térségében több, mint 1200 halfajt ismert a tudomány már 2-3 évvel ezelőtt is. És szerencsére a korallok nem is főttek fel az elmúlt években, mint Malaysia, Thaiföld, Fülöp-szigetek és Indonézia más részein. Vagyis a szerző(k) egy kicsit talán elvetették a sulykot,
Robert

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés