»» ««
elche hozzászólásai:

  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
2685. elche Ugrás 2010 már 18. 12:48  
Most olvasom Dani Facebook-bejegyzését: "Hurghada - Egypt 100 km/h homokvihar, összes hajó 2 napja a kikötőben.... reméljük holnapra javul és kifuthatunk..."
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
671. elche Ugrás 2010 már 18. 11:58  
Nem, a nagyhangú utastársak.:)
Életem kellemetlen pillanatai között tartom számon a várakozást a kora hajnalban induló gépekre.
668. elche Ugrás 2010 már 18. 11:50  
Bár megvan a romantikája annak, hogy lehajózzon az ember a Vörös-tengerig az Adriától, a magunkfajtának azért megkönnyíti az életét a repülés. Bár engem maga a repülés nem zavar, inkább az, ami körülveszi.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
27428. elche Ugrás 2010 már 18. 11:32  
Hát az lehet. De szerintem hosszú távon az sem mindegy, hogy kevesebb járulékos költsége van egy utazásnak, könnyen lehet kommunikálni, bátrabban utaznak adott országokba az emberek. És aztán ott költenek szállodában, boltban, búvárközpontokban...
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
663. elche Ugrás 2010 már 18. 10:14  
Azon töprengek, az melyik biztosító volt, amelyik a maga részéről egész korrekten kezelte, amikor egy villámcsapás miatt pár elektromos berendezés tönkrement. Talán a Generali? Két régi laptopra emlékszem például, amire fizettek egy kis pénzt.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
27426. elche Ugrás 2010 már 17. 16:27  
Bár Egyiptomról szól a hír, lehet, más országokban is tiltani akarják majd a Skype-os beszélgetéseket?
http://www.origo.hu/techbazis/mobil/20100317-egyiptom-betiltja-a-mobilos-skypeot.html

Mi legutóbb a bécsi reptéren tudtuk kihasználni a Skype-os telefonálás előnyeit, bár ott wifi+laptop kombinációról van szó. Emlékszem amikor régen marha drágán és nehézkesen tudott az ember hazaszólni, és nem sírom vissza azt az időt. Fejlődik a technika, ez van- keresztbe lehet állni a lovaskocsival a vonat előtt, csak azt nem tudom, mi értelme ennek?
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
297. elche Ugrás 2010 már 17. 16:21  
Még annyit, az első és a második fordulóban is egyetlen, vágás nélküli snitt elég volt ahhoz, hogy valaki az első legyen.
296. elche Ugrás 2010 már 17. 16:18  
A te előző havi filmednek is volt sztorija, tehát ez éppenséggel nem újdonság. Az a film, amiről ma reggel beszéltünk itt a fórumon, megfelel az alap kiírásnak: csak 2 vágás van benne, ugyanaz az élőlény jelenik meg a bevágott képen ami feltehetőleg ugyanakkor, ugyanott készült mint a másik felvétel, és semmi egyéb effektet nem használt a készítő. Az, hogy van egy kis íve a dolognak, pusztán csak plusz, és a kis sztori nem azt jelenti, hogy fél percben ledarálta barátunk a Háború és békét. Ettől még szerintem a jó, önálló snitteket is ugyanúgy fogja értékelni a közönség. (És ahhoz, hogy az egy helyen és időben készült felvételeidből 30 mp-ben "sztorit" tudj kihozni, úgyis kell szerencse. Bár a DD módszer pont ezt bizonyítja, ehhez elég egyetlen snitt is.) Azt gondolom egyébként, hogy nagyobb filmekhez is hasznos úgy felvételeket csinálni, hogy egy snitten belül is van valami kis poén, változás, új szemszög, stb.
292. elche Ugrás 2010 már 17. 13:24  
Igen, ez így változatosabb. Azoknál a versenyeknél azért lehet ilyen kategória, mert van párhuzamosan egy valódi filmes verseny is, és így különítik el a két mezőnyt. Nyilván úgy gondolták, nincs értelme egy fél perces meg egy öt perces filmes versenyt kiírni, ahol mind a két mezőnyben szabad mindent. (Mondjuk ebben van ráció.)
290. elche Ugrás 2010 már 17. 13:02  
Az az igazság, hogy egy fél perces filmben nehéz csodát tenni. Igazság szerint van olyan "tiszta" snapshot verseny a nagyvilágban, ahol tilos a vágás, mindenféle effekt, sőt, még zenét sem szabad a snitt alá tenni. Ám valahogy nekem az a gondom az ennyire merev szabályokkal, hogy versenyeztetni csak a snitteket egymással nem egyszerű, akár unalmas is lehet. Nálunk ezért ennél kicsit nagyobb a mozgástér. Én egyébként azt is nagyra értékelem, ha valakinek egyetlen snittje elég jó és hatásos tud lenni, és úgy tippelem, sokan maguk is abból indulnak ki, itt nem kell filmet csinálni. Tulajdonképpen igazuk is van, mert nem szükséges, de nyilván némileg előnyös helyzetben van aki egy kis történetet is ki tud kerekíteni, hiszen a szavazók értékelik az ilyesmit. Ráadásul az ötlet még csak egy dolog; kell hozzá jó képanyag, jó téma, jó modell is, és az általad emlegetett a filmnél mind a három megvan.
287. elche Ugrás 2010 már 16. 20:10  
Na én így láttam a videókat...

Az Ember a vízben témájú videók elé pár szót beszúrnék arról, mit gondolok a modelles videókról. Többségében nem beszéljük meg, ki, hogy mozogjon a vízben a kamera előtt, elég sok felvételt rontott már el rosszkor beúszó, kamerába integető, aljzatot felrúgó búvár. Megoldás? Külön merülni, hogy ne legyen zavaró búvár- ez általában elég jó, csak nem mindig megoldható. Figyelni a búvárokat, és a szebb mozgású búvárt követni, bízva a szerencsében. Azt hiszem, vannak olyan búvárok, akiknek "jól áll a merülés", tehát harmonikus a mozgásuk, nem érnek hozzá semmihez, a kamerába nem akarnak belenézni, és így tovább. Akinek szerencséje van, és talál ilyen modellt, annak lesznek jó búváros felvételei akkor is, ha nem beszél meg előre semmit. (Azért nem ez az általános helyzet.) A legjobb az, ha sikerül akár a víz alatt elmutogatni a másik búvárnak, mit várunk tőle. Például benézünk egy üregbe, a másik búvárt kiküldjük és mutatjuk neki, hogy ússzon be a kamera felé, milyen szinten, milyen irányban. Ez még akár egyetlen vágóképnek is jó. A másik az, amikor már a felszínen megbeszélünk valamit. És persze olyan is van, hogy a búvártárs a víz alatt kezd el "színészkedni", de olyan jól, hogy érdemes a megörökítésre. Ekkor persze nem a filmes érdeme annyira a dolog, de ettől még pont jó lehet az archívumba.
Ezek után konkrétan a filmekről.

Diver
Én szeretem azokat a jeleneteket, ahol a búvár előtűnik egy nagyobb halraj mögül. Itt is valami hasonló történik, ami miatt szerintem illik a kiíráshoz is a film, és aránylag érdekes is, a búvár pedig egészben ott van a halak mögött, ez is jó. Igen, a halraj nem elég sűrű, és a minőséget is befolyásolja, hogy szemmel láthatóan fényképezőgéppel készült a felvétel, de ettől még az ilyen felvételek mindig hatásosak. Ami viszont nekem feltűnt, az az, hogy nem vágta el a készítő nagyjából 20 mp után. Amikor az utolsó barrakuda elmegy, a kamera elmozdul és a búvár részben kikerül a képből majd el is fordul, akkor már felesleges tovább mutatni a képet. A 30 mp csak a maximum- ha már nem elég jó a kép, én szívbaj nélkül kivágnám a maradékot.

Föld alatt - víz alatt
Tetszett a felvétel minősége, jó nagyot világítanak a lámpák, végig képben van a búvár is, a helyszín is különleges. Ám vártam valami kis poént tőle. Például a búvár lámpája egyszer csak valami egészen furcsát világít meg és ráközelít a kamera. Vagy a kamera közelebb megy a búvárhoz, belső vágást alkalmaz, netán pont közelről indít és utána távolodik- először csak azt lássuk, valami roncsszerűségben van a búvár, és később lássuk, ez egy elárasztott építmény. Szóval nekem így most nem elég erős a felvétel. Igazság szerint azt is gondolom, egy fél perces videó elé nem feltétlenül fontos címet kiírni (ezt a többi filmre is igaznak érzem, ahol a filmben kiírják azt).

Egy lélegzet
Az egyik kedvencem. Egyszerű, szinte puritán, de nagyon jól illik az ember a vízben témához. Tetszik a búvár mozgása, tetszik, hogy az első lebukástól indít, de még látjuk a távolodó úszó egész testének mozgását, a lassítás is hangsúlyosabbá tesz mindent. A cím itt is csak 2-3 másodpercet elvesz a film érdemi részéből- nekem sokkal kézenfekvőbbnek tűnne az úszó tovább mutatása helyette. A zeneválasztás is jó.

Dive now, work later
Efféle integetős videója sokunknak van. Az most a szerencse része, hogy tényleg mindenki produkálja magát kicsit a kamerának, így aztán senki nem lóg ki a fél percből. Ami az egészet picit kiemeli a szokásos integetős filmek közül, az a zene vágása- miközben a filmben egy vágás sincs, ez mégis tud belecsempészni némi poént az egyébként nem egyedi filmbe. Érdemes észben tartani, hogy efféle eszközökkel is lehet élni, nem csak a képanyag vágásával lehet hangulatváltásokat elérni. Meg lehet említeni, hogy ugyan nem feltétlenül tudatosan, de van egy belső vágás, kistotálból indít és közeliben végződik a felvétel, az ilyesmi mindig dob egy kicsit a snitten.

Fotós és videós ember a vízben
Nyüzsögnek a cápák ebben az éjszakai  felvételben (Cocos talán?), mozgalmas a jelenet, csak éppen szerintem meglehetősen háttérbe szorulnak azok a bizonyos emberek a vízben. Úgy gondolom, most ez a film az, ami a legkevésbé áll közel ahhoz, amit a számomra a kiírás címe sugall. Ennek fényében a képek érdekessége sem igazán hatásos, a vágásokat is kicsit ütemtelennek érzem. A második snitt megvilágítása talán a legérdekesebb a számomra, de ott meg a búvár hátsóját látjuk...

Hát te ki vagy...?
Először azt mondtam volna, hogy hangsúlyosabb a trombitahal, mint a búvár (sőt, most is így látom), mégis, olyan szépen "együtt dolgoznak" ketten, ami miatt összességében nagyon tetszik a kis filmecske. Egy kis kiragadott jelenet, jól megvágva, és olyan búvárral, aki érzésem szerint a nem tudatosan modellkedő, mégis jól dolgozó modellek közé tartozik. Tetszik az összhang a zenével (tudatos választás, ez egyértelmű), kifejezetten érdekes a hal makrója, az alap felvételben is jó a belső vágás, szóval nekem így tetszik ahogy van. (Amúgy is értékelem, ha valaki képes 30 másodpercben kvázi játékfilmet csinálni, mert annak a fél percnek van eleje, vége, íve, sztorija és mindenki meg is érti.)

Easy
Nyilván nem árulok el nagy titkot vele, hogy erről a filmről nehezebb objektívan beszélnem. A szerintem kifejezetten szép mozgású búvár, a feltűnő pink ruhájában semmilyen szinten nem modellkedett, ő is azok közé tartozik, akikre érdemes felfigyelni a búvárcsoportban, ha már embert is akarunk filmezni adott helyen. Itt a merülés végi dekóban a testtartása, nyugalma tetszett meg, és ehhez igyekeztem egy zenét társítani. Hangulatról szól inkább ez a fél perc, mint történésről. A magam részéről kifejezetten szem előtt igyekeztem tartani a kiírás témáját is. Technikailag említésre érdemes, hogy a világosabb részek csúnyán kiégtek, nem néznek ki jól, kár.

Szükség
Ezt a mókát a WC-ülőkével sokán eljátsszák a fényképezőgépek és a kamerák előtt, a helyzet adja. Itt viszont semmi különösebb nem kapcsolódik hozzá, a búvár odaül, és ennyi, a zene jóval erősebb mint a snitt. Noha a témához illik, mégsem érzem igazán jónak ezt a fél percet, valahogy hiányzik belőle még egy kis ötlet, egy felütés, lezárás vagy valami.

A "DD" Módszer
No, már csak azért sem érdemes címet kiírni, mert ha helyesírási hiba van benne, még inkább feltűnik. (Itt most ez a helyzet.) Azt gondolom, ezúttal jó víz alatti mókázást sikerült megörökíteni, bár ha a vaku is villan, még jobb lett volna a snitt. A modell jól szerepel, kellően eltúlzottak a mozdulatai, pontosan felismerhető, mit miért csinál, és az egész egészségesen (ön)ironikus. Szóval hangulatos 20 másodpercet látunk, de a végén a második snittre szerintem nincs szükség. Megvan a téma, üldözés, készül a Nagy Fotó, aztán a diadal- ez pont elég. Néha a fél perc is túl hosszú? Nem tudom, én akkor már belelassítottam volna a végébe, vagy kimerevítem, mint hogy mögé tegyem a második snittet. Kár érte, nekem a kevesebb több lenne. A színek tompák kicsit, ez sem tesz jót a filmnek.

Vizit
Remek példa arra, hogy minél hosszabb snitteket csinál valaki, annál jobb az esélye arra, hogy a felvétel valamelyik részét felhasználhassa- az elejét, a közepét, a végét. Vagy akár az egészet, ehhez elegendő akár egy kis gyorsítás is. Tudom, hogy a készítőnek nehéz volt megállni vágás nélkül, ezért nyúlt az agresszív felpörgetéshez, de azt jó ritmusban teszi, noha emiatt ki is lóg az ilyen effekteket nem használó többi film közül. A búvárok reakciója is illik ehhez a kis szösszenethez. Nyilván komolyabb filmben idegbajt okoznának az integető, fotógéppel a teki után úszó emberek, de itt ez most pont belefér- sőt. Noha nyilván a teknős követése nem mindig boldogítja az állatot, senki nem ér hozzá, ez jó pont. Mellesleg alapvetően csak az az egy dolog, amit szóvá tudok tenni, hogy abszolút a teknős van a középpontban, így pont a fő témánkhoz nem az igazi a film, egyébként jórészt kihozta a snittből az alkotó, amit lehetett. (Még ha nem is klasszikus snapshot.)

  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
638. elche Ugrás 2010 már 16. 19:18  
Lélekben vagy a valóságban?... Tegyünk különbséget kor és kor között.:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-14 Végzetes stressz
25. elche Ugrás 2010 már 16. 15:27  
Áááááá! GH-ba veled.:))))))))))
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-16 A legnehezebb döntés
51. elche Ugrás 2010 már 16. 15:09  
A saját korlátaid ismerete, azok tiszteletben tartása kifejezetten becsülendő. Én sem akarok barlangi búvár lenni...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
286. elche Ugrás 2010 már 16. 13:39  
Mert a lusta nyúl az Adrián fagyoskodott, automatikus szavazólap még nincs, így estig várni kell amíg elkészül a manuális...
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-16 A legnehezebb döntés
7. elche Ugrás 2010 már 16. 12:57  
A kép csak illusztráció!
5. elche Ugrás 2010 már 16. 12:55  
Az eredeti forrás szerint "cable" volt ott nem "rope", ezért fordítottam így, de lehet hogy tényleg egy elvágható kötél volt az. De sajnos ezt pontosan nem tudhatjuk, és ez is ráadásul csak a túlélő első beszámolóján alapul- ami esetleg nem pontos. Ami biztos, hogy egy ember túlélte, társa viszont nem...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
283. elche Ugrás 2010 már 16. 12:41  
Igen, azt gondolom, kicsit beállt egy jó ritmusra a fél perces videók mezőnye. Majd értékelgetek is, ahogy én látom őket.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
27422. elche Ugrás 2010 már 16. 12:33  
Ez kétségtelenül egyértelműnek látszott.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
590. elche Ugrás 2010 már 16. 11:44  
Akkor te jó gyorsan olvasol. Márc. 8 óta van GH, azóta a DC-n összesen 1171 hozzászólás volt (azaz már 1172), ebből 589 a GH (azaz már 590). Tény, nagy a forgalom, de azért máshol is akad társalgás. Bő hét alatt én nem tartom jelentéktelenül kevésnek a fennmaradó 582-t. Esetleg az lehet a háttérben, hogy a te rövid kávészüneted a munkaleterheltséged miatt mondjuk pár órán át tart?...:)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
281. elche Ugrás 2010 már 16. 11:25  
No, akkor van 24 fotónk, lehet szavazni, és most már fenn van a 10 nevezett filmecske is, hamarosan ott is indul a voksolás.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3895. elche Ugrás 2010 már 15. 23:37  
Mindenkinek van valami hobbija.:)
Ne idegesítsd magad komám, holnaptól már szavazás van a fotósversenyen, beszélhetünk a képekről, és így tovább.:)))

Viszont ha már felszerelések, olyan kérdésem nekem is lenne (nem hozzád, hanem úgy általában), hogy van-e valakinek Oceanic Geo-hoz letöltőkábele? Lehet, kölcsönkérném 1-2 napra.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
581. elche Ugrás 2010 már 15. 16:56  
Rajunk legalább látszik, hogy mi mindennel töltjük az időnket a merülés mellett, ha külföldön járunk.:))))
578. elche Ugrás 2010 már 15. 16:53  
A 90,000-ről lemaradhatott, de a százezredik hozzászólás környékén már ott akar lenni. Inkább nem megy merülni.:)
574. elche Ugrás 2010 már 15. 16:47  
Hát pedig ez része a búvártúrának. Oké, jók voltak a konzerv-túrák is, na de azért vannak másféle örömök az életben.:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-14 Végzetes stressz
20. elche Ugrás 2010 már 15. 13:48  
Hát nem tudom, nekem pár évvel ezelőtt volt a tanfolyamom, és nem volt gyorstalpaló se az elmélet, se az uszoda. Alapvetően nem tartom az alapszintű búvárkodást hihetetlen nagy tudománynak, viszont azt fontos oktatói feladatnak gondolom, hogy felmérje az egyéni képességeket, és ha vannak nehezebben megtanult dolgok, azokat addig gyakoroltassa, amíg azok nem mennek. Ha 4-5 nap egy tanfolyam, hát annyi, a baj sokkal inkább az, akár rövid, akár hosszú tanfolyamnál, ha nem gyakorolnak eleget. Én már láttam rövid tanfolyamot, kis csoporttal és ügyes tanítvánnyal, akinek az OW kártyáját bárkié mellett oda lehetett tenni, meg láttam olyan embert is, aki a második uszodás napon sem nagyon tudott 5 percnél többet egyhuzamban a víz alatt tölteni. Nos, ha ennek ellenére, a kapkodva, nem hibátlanul bemutatott gyakorlatok után kezébe nyomnak egy kártyát, akkor teljesen mindegy, hogy elvileg 2 hónapig húzták el azt a tanfolyamot. A szabályok csak bizonyos irányelveket tartalmaznak.
A hotelben látott egynapos programok leírása egyébként nagyon hasonlít a jól megcsinált intrós programokéhoz. Ha az utóbbiról volt szó, akkor rendben van. De egy napos OW tanfolyamot én a saját szememmel még soha nem láttam. Sőt, soha nem is hallottam olyanról, akinek délelőtt elmélet és uszoda, délután 3-4 nyílt víz merülés után OW kártya járt.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4403. elche Ugrás 2010 már 15. 13:21  
Szokták a vizet?:)
4399. elche Ugrás 2010 már 15. 13:04  
Hát nem is erre a megoldásra gondoltam.:)
4394. elche Ugrás 2010 már 15. 12:49  
Természetesen, én sem a perelés miatt tartom fontosnak. Az a bizonyos ólomöv-szám például: hát bizony akad búvár, aki nem feltétlenül tudja elsőre megállapítani, a sok ugyanolyan öv közül melyik az övé, melyiken van a kellő mennyiségű ólom. (Egyébként megérne pár misét az is, miért hagyagolják egyre jobban a búvárok a túra első merülésén a súlyozást.) Mindentől függetlenül viszont úgy gondolom, a vizsgálatnak/perelésnek megvan a maga funkciója. Mindenhol mással kényszerítik a gyártókat a szabályok betartására, az USA-ban ez valamiért a perek útján megy a legjobban. Mindenesetre ma ezért van az, hogy a kicsit is problémás termékeket visszahívják, az erre vonatkozó felhívást közzé teszik, stb. Nem  mondom, hogy ez pont jó így, de hát ez van. Ez az egész balesetesdi is azért nem haszontalan, mert óriásit változott a búvárkodás, egyre több az olyan hobbibúvár, aki régen közelébe nem ment volna ennek az egésznek. Azok az esetek, amiről beszélünk, sokak amatőr és profi búvár eszébe juthatnak hasonló helyzetbe kerülve. Szóval nem tartom haszontalannak, ha szóba kerül az ilyesmi, akár a számozás kérdése is. Mit üzenhet ez egy amatőrnek? Például azt is, hogy ha nincs számozva a cucca, akkor is jobban tartsa észbe, melyik felszerelés az övé, figyeljen rá, vigyázzon rá, stb. Tudom ez így kicsit erőltetetten hangzik, de a magam részéről hiszek benne hogy van haszna a téma felvetésének.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
276. elche Ugrás 2010 már 15. 12:10  
22 - alakul ez.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4390. elche Ugrás 2010 már 15. 12:07  
Igen, emlékszem egy német bázisra, ahol volt egy nagy tábla, a héten ott levő búvárok neve mellé még az ólomövük száma is fel volt írva. Van ebben logika, főleg ha nagy a forgalom.
4388. elche Ugrás 2010 már 15. 11:29  
Én is láttam már hasonló rendszert, legalábbis emlékeim szerint. Mondjuk nem könnyű nagyon okosat mondani azóta, amióta elvétve használok bérlős felszerelést.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-14 Végzetes stressz
16. elche Ugrás 2010 már 14. 23:44  
Másodpercről másodpercre nem tudjuk, mi történt. Lehet, hogy éppenséggel tudta volna kezelni a helyzetet a búvár, de valamiért mégis pánikba esett, például nem tudott elég gyorsan egyenlíteni, és miközben ezzel küszködött nem tudta normálisan kezelni a mellényt. Olyat is láttam már, hogy a búvár annyit vacakolt valamivel még sekélyben, hogy észre sem vette, süllyedni kezd, és ez aztán szépen be tud gyorsulni. Ki tudja mi volt, de akármi is történt, rendesen pánikba eshetett, ha fellőtte magát. Nyilván akkorra már megtalálta az inflátort... És átesett a ló túlsó oldalára.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
549. elche Ugrás 2010 már 14. 21:56  
Mondtam én, hogy semmi sem tud elég jó lenni az olyanoknak, mint te... Itt bezzeg jó idő van, kitört egy új, sós vízű meleg forrás Budapest közepén, tele trópusi halakkal, szóval minden szuper lesz mostantól.:))) (Feltéve, hogy nem inkább wellness hotelt és élményfürdőt húznak fel oda, a búvárkodás szigorú tiltásával.)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-10 Búvárverda: Kia Cee'd
28. elche Ugrás 2010 már 14. 16:09  
Ugyan, viselkedjünk felnőtt módra. Irány a GH.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
532. elche Ugrás 2010 már 14. 15:58  
Nem rossz, 90k.:) Nem is figyeltem, hogy már itt tartunk.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-14 Végzetes stressz
11. elche Ugrás 2010 már 14. 15:09  
Alapvetően egyetértek a rövid összefoglalásoddal. Az ilyen hírek azért elsősorban mégis azoknak szólnak, akik kevésbé rutinosak, és pár merülés után hajlamosak úgy érezni, megy minden, mint a karikacsapás. De hát nem így megy ez. Szóval maradjunk éberek, ez a lényeg szerintem.
5. elche Ugrás 2010 már 14. 14:17  
A társellenőrzés nem csodaszer. A búvár bizonyos képzettségi hibáit pusztán azzal nem küszöbölöd ki, hogy megnézed, nyitva van-e a palackja meg nem felejtette-e el felvenni az ólomövet. Az évekkel, a rutinnal jár viszont az, hogy figyeled, mit csinál a másik búvár, mennyire ideges, netán ha tudsz az előéletéről, akkor sejted, hogy esetleg kézenfogva kell vele menni, biztos ami biztos. Meglehet, ezúttal a merülőtárs úgy vélte, társa egy átlagos búvár, nem okoz neki gondot egy normál lemerülés, és tévedett. Ami viszont biztos, hogy mondjuk egy napi kihajózásos túrán sokkal több az olyan merülőhely, ahol az aljzat elérhető közelségben van. A szafariknál, amikor "végtelen mélységű" fal mellett van a merülés, ha valaki nem figyel az ilyen társra, azt veheti észre, hogy nem 35 hanem 60 méterről kéne felrángatnia- miközben az még mindig süllyed. (Voltam már vízben problémás helyzetben, hallottam már sztorit ilyen merülésekről, és az utólagos elemzésnél kiderülhet, a bajba került búvár szerint "nem volt semmi különös", míg a másik búvár egészen máshogy látja a szituáció veszélyességét.)
Mellesleg akadnak dolgok, amikre fel sem lehet készülni, rutinos búvárral is előfordul, hogy valamire nem figyel, nem úgy figyel, akármi miatt idegesebb, szóval magához képest rosszabbul merül. A túlsúlyozás és a rossz lebegőképesség azért alapvetően tipikus "kezdő búvár betegség", ezért járnak jobban kényelmesen bonyolított parti merülésekkel, mint áramlásos, mély nyílt tengeri zátonyokkal.
2. elche Ugrás 2010 már 14. 10:41  
A búvárrendszereknek ehhez nem sok köze van, inkább oktatótól függ. És a helyzet az, gyakran előfordul az évek múlásával, hogy az ilyen jól belédvert dolgok halványulnak. És ráadásul nem is mindenki szúrja ki elsőre. Ugyebár a búváron lehet ólomöv. Lehet a két súlyzsebben ólom. Lehet hátul a kis súlyzsebben is. No ezt azért ránézésre akkor sem feltétlenül látod, ha egyébként szépen leellenőrzöd a társad.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
265. elche Ugrás 2010 már 13. 23:17  
Lassacskán alakul mind a két mezőny. Azért akinek még van kedve videót, képet küldeni, van két szűk napja a válogatásra...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
27417. elche Ugrás 2010 már 13. 23:14  
Lehet, hogy majd újra felélesztem az Ázsiában tartózkodó fórumtársak kedvéért az általánost? Csak nem jut eszembe semmi értelmes búvártéma.:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-13 Meglepetés a tenger mélyén
2. elche Ugrás 2010 már 13. 10:41  
Hm, gyanús elírás volt.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13609. elche Ugrás 2010 már 12. 20:49  
Persze, de a Nikon meg Nikon.:) Jó, szóval ez úgy alternatíva, hogy a D40x-em már megvan, nyilván egyszerűbb csak tokot venni, mint egy gépet és egy tokot is.
13607. elche Ugrás 2010 már 12. 20:06  
Hát nem is tudom, lehet, hogy én a D40x-emhez vennék egy Sea&Sea RDX-D60 tokot, ha épp vinnék magammal valami tokozott DLSR-t a víz alá. A drágábbakat nagyon-nagyon félteném.:)
13600. elche Ugrás 2010 már 12. 12:59  
Simán el tudom képzelni, hogy lehetne használni. Csak a helyzetet az bonyolítja, hogy elvileg helyszíntől és mélységtől függ, milyen szűrőárnyalat az ideális.
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
2667. elche Ugrás 2010 már 11. 23:18  
Kinek mi jön be. Én az édesvizes fülmosást közvetlen a merülés után sose hagyom ki, de a sapka is elég gyakran hasznos lehet. Március azért kicsit hűvös tud lenni még Egyiptomban, noha a mostani hazai helyzethez képest azért tűrhetőnek látszik.:)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
250. elche Ugrás 2010 már 11. 15:36  
Jah. Azt nem mondtam, hogy ezek jó snittek, csak azt, hogy több is van ami szóba jöhet.:)
248. elche Ugrás 2010 már 11. 14:42  
Tipródok a sok lehetséges filmrészlet között.:)
246. elche Ugrás 2010 már 11. 14:33  
El kell küldeni az email címünkre (info kukac divecenter pont hu).
237. elche Ugrás 2010 már 11. 12:37  
Rosszul látod, én ebben a felbontásban linkelem be őket ide hozzánk, de egyébként magán az oldalon nagyobb felbontásban is megnézheted.
Fórum v1.105 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés