»» ««

Egy cápa szétvágott uszonya összeforrt

Tudomány

Egy selyemcápa hátuszonya egy év alatt 10 százaléknyit regenerálódott.

A PhD-hallgató Chelsea Black @travelingchels új tanulmánya a cápauszonyok regenerálódásának egy egyedülálló aspektusát tárja fel a civil tudósok közreműködésével.

2022 nyarán 10 selyemcápát jelöltek meg műholdas címkékkel egy külön tanulmányhoz. Nem sokkal később egy selyemcápát láttak, amelynek hátúszóját felvágták - pontosan azon a helyen, ahol a műholdas jelző lenne. Egy búvárfotós 2022 júliusában búvárkodás közben látta ezt a cápát, és több fotót is készített. A cápa azonosítását a megmaradt NOAA-címke alapján tudták megerősíteni. Senki nem számítottott arra, hogy újra látjuk a cápát.

Ugorjunk előre 2023 nyarára, és bizony ez a selyemcápa visszatért a Floridai Jupiterre. Több fotós is kiszúrta, akik több képet is készítettek az újonnan gyógyult hátúszóról. 332 nap alatt a selyemcápa nem csak a sebet gyógyította be, hanem hátúszójának több mint 10%-a regenerálódott, és mostanra a sérülés előtti méretének majdnem 90%-át elérte. Ezt eddig csak egyetlen alkalommal dokumentálták a történelemben.

Ez egy hihetetlen történet a cápa gyógyulásáról, de egyben egy erőteljes történet arról is, hogy a víz alatti fotósok és búvárok hogyan járulhatnak hozzá a tudományhoz. Ezáltal nagy lépéseket tehetünk a tudományos fejlődésben és az e fontos fajokkal kapcsolatos ismereteink bővítésében. A teljes tanulmány itt érhető el.

[ www.facebook.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés