»» ««

Versengés a víz alatt

Külföld

Újabb ötlettel igyekeznek a floridai búvárkodási lehetőségekre felhívni a figyelmet.

Az utóbbi időben gyakran olvasni különféle floridai kezdeményezésekről, amelyek révén a búvárvilág egykori központját újból szeretnék a legnépszerűbb úticéljai közé emelni. A feladat, több, mint nehéz, hiszen a népszerű és olcsó ázsiai országok különleges merülőhelyei mellett gyakorlatilag minden karib-tengeri sziget felfuttatta a búvárkodást, és még sorolhatnánk a többi konkurenst. Florida ehhez képest sokat vesztett vonzerejéből, sok a kissé leharcolt zátony, a merülés pedig nem olcsó, ráadásul az idei évre rányomta a bélyegét az olajszennyezés is. A hírek ezért aztán például arról szólnak, hogy szaporodnak a mesterséges zátonyok, méghozzá olyan hajók süllyesztésével, mint a Vandenberg ami önállóan is megérne egy túrát. Ezen túl pedig újabb és újabb búvárprogramokat hívnak életre, például speciális roncstúrákat, vagy mókás víz alatti fesztiválokat.

A víz alatti búvárfutam is ezek közé tartozik. A résztvevők augusztus 20-22. közt scooterekkel versenyeznek majd a víz alatt egy mesterséges roncs körül, Fort Lauderdale közelében. Jeff Torode a South Florida Diving Headquarters részéről úgy nyilatkozott, hogy vidám versengésről lesz majd szó, aminek során semmi nem kerül ki a vízből- nyilván a szintén gyakran megrendezett horgászversenyekkel utalva ezzel. (A cápahorgász versenyek ideje egyébként is leáldozóban van, a nagy ellenállás miatt egyre kevesebb a nevező, a jövőben többen már csak olyat rendeznek, ahol a cápákat a kifogás és a lemérés után vissza is dobják.)

A mostani scooteres verseny egyébként a sorozat második futama lesz, az elsőt júniusban tartották a Vandenberg roncsánál, és kilencen vettek rajta részt. Dean Vitale nyert akkor egy különleges szerkezettel, a Pegasus Thrusterrel. A NASCAR és a wrestling keverékeként jellemzett új sport egyre népszerűbb lesz, az augusztusi versenyre már kétszer annyi résztvevővel számolnak. A helyszín az 1999-ben elsüllyesztett Tracey lesz, egy nagyjából 40 méteres hajó 20 méteres mélységben, a "pályán" például alagutat és S-kanyarokat is kijelöltek. A versenyzőket tapasztalat és scooter szerint két csoportba osztották a szervezők, a győztesek pedig természetesen díjakkal gazdagodnak. A nézőkre is gondoltak, akik a víz alá merülve testközelből nézhetik a flúgos víz alatti futamot.

A szervezők pedig nagyot álmodnak, a "Formula H2O" versenysorozat új helyszínekkel bővül majd, például Rómában is terveznek egy versenyt. Vannak, akik szerint az ilyen nagy hírverést kapó esemény jó célokat is szolgálhat majd, hiszen például a kapcsán fel lehet hívni a figyelmet a cápák veszélyeztettségére. Természetesen azt majd a jövő dönti el, mennyire lesz életképes az ötlet és mit lehet vele elérni. (A szerk. megjegyzése: persze másféle víz alatti verseny is eszünkbe juthatna, elég Tempó című videós fordulónk győztesét felidézni.)

Kapcsolódó link: www.wreckracingleague.com

[ Miami Herald ]
 

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2010 aug 17. 09:41  
Hát elég vadul hangzik, dehát ki tudja manapság mire mozdulnak rá az emberek. Csak jól kell belőni a verseny hosszát, hogy egy kezdőbúvár néző se fogyjon ki a levegőből a verseny végéig :)

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés