»» ««

Cápaenciklopédia: az óceáni fehérfoltú cápa

Tudomány
2/2. oldal


Elterjedtsége, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

Albumhoz klikk a képre.
Az óceáni fehérfoltú cápa cirkumglobális faj, azaz világszerte elterjedt a trópusi, és a mérsékelt-meleg tengerekben. A leggyakoribb nyílt-vízi trópusi cápafaj. Epipelágikus cápa, hazája a partoktól távoli óceáni térség. Időnként azonban előfordul a partmenti, nagy mélységbe leszakadó falak mentén, valamint a nyílt-tengeri szigetek körüli vizekben is. Csoportokban élő, ún. szociális cápafaj. A csoportok nemek és életkor szerint szegregáltak. Gyakran nagyobb tömegben kísérnek ceteket. Elsősorban a gömbölyűfejű delfinek, vagy pilótabálnák (Globicephala sp.) népes csoportjai közelében figyelték meg a jelentős létszámú óceáni fehérfoltú kongregációkat. Időnként közös csoportokban mutatkoznak egy másik nyílt-tengeri kékcápa fajjal, a selyemcápákkal (Carcharhinus falciformis) is.

Aktívan vándorló faj. A migrációt valószínűleg a tengervíz hőmérséklet változása befolyásolja. Az óceáni fehérfoltú cápa elsősorban a 21-26 C fok közötti hőmérsékleti tartományt preferálja, és nem fordul elő a 18 C foknál hűvösebb vizekben. Annak ellenére, hogy valamennyi meleg vizű tengerben elterjedt faj, a Földközi-tengerből nem ismerjük.

Az emberre nézve a negyedik, potenciálisan legveszedelmesebb cápafajnak tartják a szakirodalomban. (A másik három a nagy fehér, a tigris, és a bikacápa.) Elsősorban a hajótöröttekre nézve jelent komoly veszélyt. Az egyik leghírhedtebb tömeges cápatámadást is az óceáni fehérfoltú számlájára írják. 1944 júliusában a Tinian szigetére a hiroshimai atombombát szállító USS Indianapolis cirkálót, Guamról hazafelé tartva megtorpedózta és elsüllyesztette egy japán tengeralattjáró. Az öt napig a nyílt-tengeren sodródó hajótörötteket több alkalommal nagy csapatokban óceáni fehérfoltú cápák támadták meg. A több napig ismétlődő cápatámadásoknak több mint 300 tengerész esett áldozatául. Hasonló eset történt a Nova Scotia kereskedelmi hajó személyzetével is, amelyet szintén a II. világháború alatt, a dél-afrikai Durban partjai előtt süllyesztett el egy német tengeralattjáró, az Indiai-óceánon. Búvárok ellen egyetlen halálos kimenetelű támadást ismerünk, amely a St. Croix közelében fekvő mély vizű Cane-öbölben történt. 1972-ben egy háromfős búvárcsapat 60 méteres mélységben dekompressziós megállót tartott, amikor két óceáni fehérfoltú támadt rájuk, halálosan megsebesítve Rod Temple hivatásos technikai búvárt.

Merülőhelyek

Egyiptom
Brothers-szigetek, szezon: május-szeptember
Elphinstone Reef, szezon: április-október
Ras Mohamed, Shark and Jolanda Reef, szezon: június-szeptember

Szudán
Abington and Angarosh Reef, szezon: május-szeptember
Sanganeb-atoll, szezon: május-szeptember

Amerikai Egyesült Államok
Hawaii-szigetek, Kona Coast, szezon: egész évben

Ausztrália
New South Wales, Jarvis-Bay, szezon: december-február

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu


Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés