»» ««

Kíváncsi fehér cápa lencsevégen

Tudomány
2017. december 17.

A hal néhányszor belekóstolt a készülékbe, majd felkapta, a felszínre úszott vele, és leejtette a fenékre.

Új-zélandi kutatók izgalmas felvételeket készítettek egy nagy fehér cápáról legutóbbi expedíciójuk során, a Csendes-óceán délnyugati részén.

A 3-4 méteres hímet a Kermadec-szigetekhez tartozó Rangitāhuánál kapták lencsevégre a Massey Egyetem szakemberei. Csalival felszerelt távirányítású videorendszert használtak: ez két videokamerát és egy doboz csalit ölel fel acélvázra erősítve, amelyet 60-90 percre kihelyeznek a tengerfenékre az élővilág megfigyelésére.

Adam Smith, a kutatás vezetője szavai szerint a készülékek kihelyezését követően általában nincsen élő felvételük, ezáltal mindig meglepetés, mit látnak majd viszont. A leggyakoribb cápalátogatóik szürke- és fehéruszonyú szirti cápák voltak, de megjelentek tigriscápák, pörölycápák és néhány igencsak kellemetlenkedő polip is.

Az expedíció végén a nagy fehér cápa feltűnése igazi fénypont volt annak tudatában, hogy a halakat eddig csak néhányszor észlelték a szigetek közelében. Valószínű, hogy némelyikük rövid időre megszakítja útját Új-Zéland és a trópusok között, olyasformán, mint a hosszúszárnyú bálnák.

A hal nyugodtan szemrevételezte a csalit, majd közelebb merészkedett, és néhányszor kíváncsian "belekóstolt" a készülékbe. Ezt követően felkapta, a felszínre úszott vele, és "leejtette" a fenékre. Mindezt háromszor is előadta, mielőtt elvesztette volna érdeklődését.

Míg Smith és a csapata örült ennek a fejleménynek, azt már korántsem tartották örvendetesnek, hogy bizonyos meglátogatott helyszíneken alig észleltek cápát, valószínűleg a túlzott halászat folytán.

Hozzátette, Új-Zéland nagyon szerencsés abból a szempontból, hogy a nagy fehér cápáknak két globális gócpontja is itt található a Chatham-szigetek és a Stewart-sziget jóvoltából.

Az új-zélandi expedíció célja egyébiránt feltérképezni a halak biodiverzitását a Csendes-óceán délnyugati részén, különösképpen bizonyos élőhelyek és környezeti feltételek, illetve az emberi behatások tekintetében.

Ezenkívül szeretnék jobban megismerni az új-zélandi tengeri ökoszisztémákat regionális kontextusba ágyazva, és hasonló felméréseket terveznek a Hauraki-öböl környékén is, ahol további cápafelméréseket is kiviteleznek majd.

A 40 méteres RV Braveheart kutatóhajóval indult, hathetes expedíció júliusban vette kezdetét Új-Kaledóniában, meglátogatta Fidzsi déli részét, Tongát és a Kermadecs-szigeteket, majd szeptemberben, Taurangánál zárult.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

micro4/3 120mm makró

Ár: 85.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés