»» ««

Még tovább jutottak a Weeki Wachee rendszerben

Külföld

A mély barlangrendszer teljes felderítése azonban még meglehetősen messze van.

(C) systemslibrarianAz Egyesült Államok egyik jól ismert látványossága a Weeki Wachee, ahol "hableányok" szórakoztatják víz alatti produkciójukkal a látogatókat. Ám a sekély részek alatt egy óriási barlangrendszer található, ahol már két évvel ezelőtt is óriási mélységbe jutottak a búvárok: 407 láb, azaz 124 méter volt a legmélyebb elért pont, amivel az ország legmélyebb víz alatti barlangja lett.

Ebben az évben Brett Hemphill és népes segítő csapata ismét visszatért, hogy tovább folytassák a barlangrendszer feltárását. 2007-ben 1400 méternyi távolságra tudtak beúszni, és most új részeket szerettek volna feltérképezni. Ám a különleges merülések különleges biztonsági előírásokat is követelnek, hiszen ez egy veszélyes zárttéri merülés.

A búvár a délelőtti órákban indult el a 22 fokos vízben a merülésre, természetesen a nagy távolságok miatt víz alatti vontatót vett igénybe. Hemphill elmondása szerint sikerült elérni a másfél kilométeres (5000 láb) behatolási távolságot ez alkalommal. Mintát is tudott felszínre hozni abból a vöröses színezőanyagból, amit a park szakemberei engedtek bizonyos pontokon a mélybe. A nagyjából 10 órás merülést egyedül hajtotta végre a búvár, mert szokásos merülőtársa egy betegség miatt ezúttal nem tarthatott vele.

Szeretnék igazolni azt, hogy a Weeki Wachee rendszere kapcsolatban áll egy másik, Twin Dees nevű rendszerrel, ám a hatóságok különleges engedélyével kutató csapatnak sietnie kell, mert a száraz időszak elmúltával az esőzés miatt megváltozó körülmények közt már nem biztonságos a merülés ebben a barlangban.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.500 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés