»» ««

A világ legmélyebb víz alatti barlangja

Külföld

A világ eddig ismert legmélyebb víz alatti barlangját fedezte fel egy lengyel búvár és csapata a kelet-csehországi Hranice közelében.

Krzysztof Starnawski 1998 óta végez méréseket a hranicei szakadékban, amelynek pontos mélységéről azonban csak most kezdenek képet kapni a szakemberek.

A lengyel búvár 200 méterre merült alá kedden a szakadékban, majd speciális távirányítású robotot indított útjára, amely 404 méteres mélységig jutott. Az AP hírügynökségnek azt mondta, “a 21. század Kolumbuszának érezte" magát a rekordmélység elérésekor.

Photo: Krzysztof Starnawski/AP

Starnawski a legutóbbi merülést részben finanszírozó National Geographic magazinnak kifejtette, a szakadék belsejének szokatlan formájából következtettek rá, hogy a barlang jóval mélyebbre nyúlhat. “A mini tengeralattjáró 404 méteres mélységig jutott le, ameddig a kábele tartott, és az útja során videofelvételt is készített" - mondta az expedíció egyik résztvevője.

A szakemberek évek óta kutatják a szakadékot és mindig egyre mélyebbre jutottak. Négy évvel ezelőtt elérték a 373, majd két évvel később a 384 méteres mélységet egy megnyílt átjáró, valamint egy mérőeszköz és egy távirányítású robot révén.

A szakértők szerint a 404 méteres mélység elérésével korántsem ér véget a szakadék vizsgálata, és a mérések valószínűleg tovább folytatódnak.

A kelet-csehországi Hranice közelében fekvő szakadék azonban mostantól büszkén viselheti a világ legmélyebb ismert víz alatti barlangjának címét. A szakadék bejáratánál lévő száraz rész 69,5 méter mélyen fut le a földbe. A képződménynél 1961 óta végeznek rendszeres tudományos célú alámerüléseket.

A világ legmélyebb ismert víz alatti barlangja eddig az olaszországi Pozzo del Merro elárasztott víznyelő volt a maga 392 méteres mélységével.

[ MTI ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Csehország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés