»» ««

Cseh búvárok felfedezése

Külföld

Mexikóban egy új összeköttetés révén a világ negyedik leghosszabb víz alatti barlangrendszerévé vált két barlang.

From Flickr by dMap Travel GuideA cseh és szlovák búvárok már 2003 óta dolgoznak a Yucatán-félszigeten. A Cseh Speleológiai Társaság tagjai a félsziget híres barlangjainak egyikében, a Ko´ox Baal rendszerben érték el az áttörést, ami mostantól összesen 56,5 kilométeres hosszúságú, ezzel lett a világ negyedik leghosszabb víz alatti barlangrendszere. A Ko´ox Baal rendszer korábban ismert hossza 36,7 kilométer volt, a hozzá csatlakozó Tux Kupaxa pedig valamivel kevesebb mint 20. Az összeköttetésre decemberben bukkantak rá.

A felfedezők munkája viszont folytatódik tovább. Ahogy eddig is találtak új, korábban nem ismert kapcsolódásokat a barlangrendszerek között, most is erre koncentrálnak. A Xunaan Ha rendszer 51 kilométer hosszúságú, és egészen közel esik a Ko´ox Baal-hoz, tehát akár az is lehetséges, hogy a kettő között is van összeköttetés- ha ez valóban igaz, akkor több, mint 100 kilométeres rendszerré válnak együttesen. A csehek nem csak a felfedezésekre büszkék, hanem arra is, hogy valóban teljes mértékben feltérképezték a barlangot.

A búvárok a tudósok munkáját is segítik, ugyanis a víz mélyén rég kihalt állatok maradványaira is rábukkantak, némelyik valódi ritkaság.

[ praguemonitor.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. sealoo 2012 jan 16. 11:04  
őszinte elismerésem északi szomszédainké, akik erőforrássaikat nem kímélve a hazájuktól ennyire távol kutatnak. Mindeközben itthon vajon folytatódhat-e (hivatalosan) a Molnár János barlang feltárása???

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés