»» ««

Díjak és elemzések

Fotózás
4/4. oldal


13 - Demján Ferenc
EL: Az egyik kedvenc képem a két gébes felvétel, bár hol szeretem a színeit, hol nem. A víz kékjét nem tudom megszokni. Kicsit nekem, túl szaturált az egész. A többi négy kép viszont messze elmarad ettől a felvételtől, mindegyik hibás kicsit. A bohóchalason dől az egész vízfelszín és a halak nagyon kicsik, nem is tudom igazán mi a témája a képnek, a rákos kép érdekes felvétel de ugyanúgy nem fogott meg mint már írtam az előző versenyzőnél, a big eye fish rossz kompozíció, a kamerát balra kellett volna még dönteni, hogy a hal felső része menjen átlóban, az alsó része lehetett volna párhuzamos a kép rövidebbik oldalával és végül a tekis megint egy kicsavart teknős, ezt nem sikerült valahogy senkinek sem megoldania.
SD: Szép kollekciót láthatunk, néha már majdnem kiemelkedő képekkel. Valahogy úgy érzem, hogy kapkodva készültek ezek a képek illetve nem tudta a fotós teljesen kihasználni az adott szituációt. A gébeknél nem éles az első, a ráknál a téma rosszul világított, pedig nagyon jó is lehetett volna, a bohóchalak némileg túlvilágítottak, a teknős pedig nincs igazán jól szerkesztve. Egy kis odafigyeléssel ezek a képek igen jó fotókká válhatnak a jövőben.
NB: Gyakorlott, a mezőny első harmadába tartozó fotós, csak most voltak nála jobbak- vagy szerencsésebbek. A makrókból az egyik kissé alul-, egy másik kissé túlexponált, csak a nagyszemű sügér portré kifogástalan. A nagylátó képek jók.

14 - Kovács Krisztina
EL: Nálam egyértelműen a legrosszabb kollekció. őszinte leszek, minden képre egy pontot adtam, sem a színek, sem a témák, sem a kompozíciók nem fogtak meg. A teknősös kép lenne a legjobb ha nem lennének ilyen színei és minősége. Videókamerával készültek?
SD: A már sokszor említett és tipikusnak mondható hibák jellemzik a válogatást: hibás színegyensúly, rossz megvilágítás, nem megfelelő kompozíció és képarányok. Figyeljünk ezekre, nézzünk jó víz alatti képeket és próbáljunk belőlük tanulni amivel majd jobbá tehetjük saját képeinket is.
NB: Bizonyára korlátozottak a technikai lehetőségei a kompakt géppel, de azért élesebb és jobban komponált képeket lehetne beépített vakuval is készíteni. A három vörös kép (vaku nélkül, szűrővel?) közül különösen az akcióképért kár, meg kell tanulni fehéregyensúlyt állítani.

15 - Kovács Zoltán
EL: Szintén egy gyenge produkció. Olyan mintha nem lett volna vakud és lámpával világítottál volna, annak van ilyen meleg színe. Épp ezért a 3-as felvételed a teknőssel, mögötte a porzó talajjal, hatásosra sikeredett, az megnyerte a tetszésemet, van valami kaotikus hangulata képnek. Néhány tanács: ha nem lehet egy élőlény mind a két szeme éles, akkor ne a hátsó legyen az (polip), a vaku ne a téma előtti részt világítsa meg, hanem a témát.
SD: Először ami szembetűnő: a nem jó kép feldolgozás, a rossz színek és a nem megfelelő megvilágítások jellemzik a kollekciót. Néha szűk a vágás, máshol pedig túl tág. Figyeljünk a méretarányok megtartására, kalibráljuk a monitorunkat és próbáljuk meg természetesen beállítani a színeket...
NB: A három makrókép szokványos téma és a bohóchal kivételével rosszul van megvilágítva. A két teknőskép közül a közeli lenne jó, ha nem lenne túlexponálva. A szerző a fotózás mellett a képkidolgozást is tanulja meg és gyakorolja, nem kell túlszínezni a képeket (pl. vörössel), inkább a hibákat kell kijavítani. Például a teknősportré túlexpozícióját korrigálni, és akkor egészen jó kép lenne.

16 - Zank Zoltán
EL: Nem a legerősebb DSLR kollekció, a kedvencem a gébes képed volt, tetszett a kicsi mélységélesség, és annak precíz helyezése. A medúzás kép is szép, bár nem látom elég élesnek illetve részlet dúsnak. Nagy vágással készült vagy nyitott blendével? A bohóchalnak nem lehet sötét szeme, kell egy kis csillogás bele, mert így nem szép. Mitől torzak a kép széleid? A cápás és a roncsos kép is üres, modell vagy valami még kellene a képekre.
SD: Korrekt képeket láthatunk: jó expozíciók, megfelelő élesség majdnem mindig jó szerkesztés, de valahogy mégsem átütő... Nincs benne az a kis extra ami a jó képet kiemeli a többi közül és kitűnővé teszi. Kiemelném a roncs képet, hangulatos és jó szerkesztéssel oldotta meg a fotós. Ha a bohóchal kép helyett valami mást küld vagy esetleg jobban kidolgozva került volna a válogatásba, akkor biztosan emelt volna a színvonalon...
NB: A portfólió két makró képe életlen és túlkorrigált (kontraszt, telítettség, élesítés), ráadásul a bohóchalas alighanem túlzott kinagyítás is. A medúza elég jó, kár hogy fekete a háttere. A két nagylátós kép korrekt munka, de nem emlékezetes alkotás. A technika a fotós kezében jó, de ha rossz az expozíció vagy az élesség, akkor jó képet nem lehet belőle utólag készíteni.

17 - Dobó Zoltán
EL: A teknős képet kiemelném, mert jó szögből lett fotózva. Photoshoppal adnék neki egy jó erős kontrasztot, a kék víznek beállítanám a színét, mert a tengervíz nem ilyen színű és tuti kép lenne belőle. Tessék megtanulni használni! A korallos fotók érdektelenek, nem valók versenyfotózásra, a sügér meg ne nézzen kifelé a képből. Mögötte kevesebb hely legyen, mint előtte!
SD: Vannak már biztató jelek ebben a válogatásban. Könnyű és sokszor jó eredményt ad ha különböző korall részleteket próbálunk fotózni, de itt alapkövetelmény a jó kompozíció, és a megfelelő világítás, ami ennél a sorozatnál nem kielégítő- erre legközelebb jobban figyeljünk!
NB: Három érdektelen makró téma (ennyit talált napok alatt?) és két érdekes állat portré úgy, ahogy a kompakt gép automatikája megörökíti. A két portré dicséretes teljesítmény, a sügér a beépített vaku jóvoltából szinte kifogástalan, a teknős is jó lenne, ha a fotós már megtanulta volna a fehéregyensúlyt valamiképpen helyretenni (pl. víz alatti módus vagy "felhős ég", vörös szűrő+ automata vagy kézi fehéregyensúly állítás).

18 - Simárszki Gábor
EL: Az utolsó előtti helyre volt elég nekem ez a kollekció, mind a feldolgozás, mind a képek témája még sok-sok tanulást indukál a szerző számára.
SD: Sajnos sok értékelhetőt nehéz lenne kiemelni ebből a kollekcióból. Rossz a megvilágítás, nem megfelelő a kompozíció, nem túl izgalmas a témaválasztás, rossz az utómunka. Figyeljünk a képarányok megtartására, és próbáljunk külső megvilágítást használni!
NB: Dicsérhető a fotós igyekezete, a témák változatossága. De ha csak a kompakt gépe beépített vakujára és automatikájára támaszkodik, akkor nem fog tudni az átlagosnál jobb, netán versenyképes felvételeket készíteni. Jobban meg kell ismerni a gépe korrekciós lehetőségeit és ki kell egészíteni a technikai felszerelését (külső vaku, nagylátó- és makró előtét).

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. istvanv 2011 aug 11. 21:23  
Látom én is, pedig mindent úgy csináltam ahogy szoktam...eddig nem tűnt el...
 18. Zook 2011 aug 11. 18:48  
sztem meg nincs :) valszeg csak a file-jaidban van benne. toltsd ki kezzel a kepeid alatt! (szerkesztes)
 17. istvanv 2011 aug 11. 16:54  
Ezek alatt ott az exif...
 16. Thomasbuvar 2011 aug 11. 15:17  
Én is megtettem.
 15. Zook 2011 aug 11. 14:50  
exif-ek kitoltve!

A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés