»» ««

Helyzetjelentés a fotós versenyről

Fotózás

A nagyszerűen sikerült DC-RSBH fotós szafarinak sajnos pár napja vége, de az alkotóknak még van tennivalója.

Minden bizonnyal egy búvárfotós számára nem nagyon lehet jobb körülményeket biztosítani, mint amiket ez a szafari lehetővé tett versenyzőinknek.

Albumhoz klikk a képre.

Nagyon kellemes volt a Vörös-tenger 28 fokos vize, és a Red Sea Boats által biztosított Cassiopeia szafarihajó igazán komfortos volt. A legénysége mindenben segítségünkre volt, a velünk tartó helyi merülésvezető is rugalmasan kezelte a fotósok merülését miután kellően kicsodálkozta magát, miért akar egy hajónyi búvár egy átlagos merülőhelyen két-hármat is merülni.

Most érthették meg igazán a jelentkezők, miért vártuk el, hogy kellő rutinnal csatlakozzanak a versenyzők táborához, hiszen meglehetősen nagy önállóságot kapva kellett merülniük, ennek minden következményével. Véleményünk szerint a pozitívumok voltak fölényben, hiszen nagy búvárcsapatok zavaró jelenléte helyett csak 1-2 fotóssal kellett osztozniuk adott kisebb zátonyrészeken, senki nem hajtotta, mert lemaradt a csoporttól ám maguknak kellett navigálni is.

A hajón tartozkodó nem versenyzők természetesen mehettek a guide-dal vezetett túrára, vagy merülhettek önállóan, sokan először izlelhették meg, milyen nem "mozdonyfüttyben" merülni. Élményből nekik sem volt hiány, nem mindennapos két egymás utáni merülésen végig delfinnel búvárkodni.

Mivel a legénység is ügyelt ránk, mi is igyekeztünk szemmel tartani a történéseket, a helyeket pedig gondosan választottuk, kerülve a veszélyesebb, áramlásos pontokat, mindenki biztonságosan merülhetett.
Túránk során egy-egy pontot akár 2-3 különböző merülésen is felkereshettek a búvárok, akár nappal és éjszaka egyaránt, így aztán ha olyan izgalmas témát talált valaki, amit szeretett volna újból, máshogy megörökíteni, kis felszíni idő után újból mehetett a víz alá ugyanott. Nagyon jól bevált az open deck day újítás is, ami nagyjából azt takarta hogy a merülőpárok egy egyszerű adminisztráció után szabadon merülhettek bármikor, bármennyit a nap során, egyedüli "limit" az étkezések fix ideje volt, és az első nap megbeszélt 80 perces maximális merülési idő.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a versenyzők között fel sem merült irigység, sőt lelkesen oszották meg a talált víz alatti témákat egymással, nem is beszélve a fotós kellékekről, jöttek-mentek az objektívek, vakuk, kiegészítők sőt komplett szet-tek, igazi fotós közösségi élet folyt a túrán.

A felszínen zajlott a szokásos vidám, kötetlen szafariélet, amiről néhány benyomást kaphatnak azok, akik felkeresik a szafarinak szentelt galériát.

A tenger sok érdekességet megmutat a búvárnak akkor, ha ennyire lassú tempóban, ilyen hosszú idő át figyelhetünk meg adott helyeket. A rejtőzködő polipok és kisebb-nagyobb murénák, a kis rákocskák vagy homoki angolnák, a tisztítóállomások jó témát kínálnak a fotósoknak. ők pedig éltek is a lehetőséggel, többen is másfélezer fotót adtak le a hét végén. Azokat a képeket amelyekből a versenyző kiválasztja nevezett portfólióját ugyanis a versenykiírásnak megfelelően még helyben le kellett adni.

Most pedig már javában zajlik a válogatás és képek csiszolása, ugyanis nyakunknon a határidő, amikorra várjuk a nevezett portfóliókat. A versenyzőknek jó hír, kitoltuk a leadási határidőt vasárnap estig, tehát 2010. augusztus 1. éjfél a határidő. Ezt viszont nagyon komolyan vesszük!

Leadás után ismét mi, szervezők vesszük át a stafétát, a nevezett képeket eljuttatjuk a zsűrihez, a tagokat aligha kell bárkinek bemutatni: Előd László, Násfay Béla és Selmeczi Dániel értékeli a fotókat szakmai szemmel, és a közönség is éppen úgy szavazhat mint a tavalyi adriai verseny után közel egy hónapon keresztül. Már előre is köszönjük mind a zsűritagoknak, mind valamennyi szavazónak azt, hogy segít a díjak odaítélésében. Szintén köszönettel tartozunk partnerünknek, a Red Sea Boats Holiday Kft.-nek az utazás zökkenőmentes, magas színvonalú szervezéséért, Tökölyi -zook- Csabi barátunknak pedig a grafikai munkáért (eredménye itt fent és a túrapólókon látható).

Figyeljétek oldalunkat, hiszen a továbbiakban is itt tájékoztatunk majd benneteket az aktuális és a jövőbeni versenyekről- mert a kedvező tapasztalatok arra sarkallnak minket, hogy ezt a versenyformát a továbbiakban is támogassuk. Sikerére legjobb példa barátaink kérése, hogy jövőre nehogy elfelejtkezzünk róla, mert ismét itt akar lenni.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Garfield33 2010 júl 30. 11:54  
Nem hagyják. Majd este 8-ra leadják - vasárnap.
De az is lehet, hogy jobban megnézték őket és visszaléptek?  :-)
 8. Bunny 2010 júl 30. 11:46  
Négy versenyző már leadta a képeit. Tudom, hogy vasárnapig kitoltuk a határidőt, de ne hagyjátok a végére azért!
 7. Garfield33 2010 júl 28. 20:59  
Hacsak... Ahol 2 van ott 3 is elfér...
 6. Balage 2010 júl 28. 19:42  
Most jelzem , hogy csak ezt hagytam ki!  :o) Jövőre ki kell birjatok! ;o)
 5. Hexen 2010 júl 28. 16:05  
szép volt, jó volt, minek is jöttünk vissza? :)
tessék feltölteni képeket ftp-re, ha lehet kérni...
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés