»» ««

Díjak és elemzések

Fotózás
3/4. oldal


07 - Bálint Attila
EL: A 2-es felvétel a tátott szájú gébbel nagyon tetszik, bár a képfeldolgozása nem igazán tetszik. Túl színes és olyan mintha élesítened kellett volna a lágy képet. A szeme egyáltalán éles? A szeménél túlégettnek is tűnik. A 3-as képed lenne a másik, amit kiemelnék. Bár a vakuzása kicsit esetlennek tűnik nekem, mégis az előnyére válik, mert szerencsére a fentről beszűrődő fények sem egyenletesek, ezért elhisszük, hogy ennek ilyennek kell lennie. Kicsit üres a kép, de azért jópofa kompozíció. A gorgoniás-napos-modelles képnél a kompozíció kicsit elcsúszott, ha már a nap így lecsúszott akkor a modellt lejjebb és közelebb kellett volna rendelned. Halszem objektívnél amúgy is vigyázz, hogy a kép szélére ne rakjál modellt mert görbülni fog a teste! A cápás kép nekem már nem is fotó, a korallőrhal meg sajnos elfordul, kinéz a képből. Itt említeném meg, hogy van egy apróság, amire érdemes ráfigyelni. Mi balról jobbra olvasunk, ezért szerencsésebb általában az élőlényeket is így beállítanunk. Főleg ha már eleve rossz a kompozíciónk, akkor ezzel a hiányossággal még ne tetézzük. Tükrözve egy hangyányit erősíthettük volna ezt a képet.
SD: Érdekes öt képet tár a fotós a szemlélő elé, sokáig nézegettem a képeket, mert van benne valami- de valahogy mégsem áll össze az egész. Kezdjük a cápával amivel végképp nem tudtam megbarátkozni, nem tudom miért kellett így elrontani az utómunkával ezt a kecses állatot. Inkább tűnik valami karikatúrának mint bármilyen természetfotónak vagy művészi hatású képnek... A korallos kép korrekt expó, szép kompozíció, de a búvár nagyon elrontja: vagy helyezzük jobban hangsúlyba, vagy hagyjuk le a képről. Ám így, hogy egy miniatűr sziluett van a képen amit nem könnyű észrevenni, mindenképpen ront a képen és nem javít. Az ostorkorall géb: nagyon jó és különleges pillanat, de úgy vélem felfedezni, hogy az élesség inkább a korallon van mint a géb szemén, sajnos. A másik két kép, jó része a kollekciónak.
NB: Láthatóan makrózni, nagylátózni és komponálni is tud, de vannak hibái: az ostorkorall géb nem elég éles, hiába a túlzott utólagos "megdolgozás", a korallőr túlexponált, a cápaképet pedig erős alulexponáltból sem sikerült élvezhetővé tenni.

08 - Gonda Rudolf
EL: A 3-as felvétel számomra briliáns. Jó hangulata van a képnek, jó megoldás a panorámaszerű (vagy panoráma) megoldás. Kicsit mosott a kép, de hát mégsem DSLR. A portfolió másik erőssége is kétségkívül az 1-es számú panoráma felvétel, de sajnos a maradék három képről már kell néhány kritikus szót szólnom. A 2-es számú halnál a fő problémám, hogy élőlényt vagy nem vágunk meg, vagy nagyon megvágjuk. Kétharmadnyi halat soha nem fotózunk! Ezt ha megjegyzed, nem fogsz mellényúlni vele sohasem. A 4-es kép fő tanulsága, hogy sziluett képnél nem érhetnek össze az alakok, mert akkor már nem kivehető mit is ábrázolnak. Az 5-ös kép meg üres és csak tökéletes korallról érdemes ilyen képet készíteni, ne legyenek rajta lerakódások.
SD: A szerző egy érdekes dologgal próbálkozik két képen is: víz alatti panorámafotóval, aminél egy komoly nehézséget kell leküzdeni, a mesterséges megvilágítás hiányát. Így leginkább olyan képek készíthetőek mintha a búvár saját szemével csodálná a vízalatti világot. A többi kép inkább tűnik kapás lövéseknek, mint tudatos kompozíciónak... Próbáljuk meg kivárni a megfelelő pillanatot és akkor exponáljunk...
NB: Makrói korrektek, de nem különösebben emlékezetesek, a nagylátóit több fantáziával készíti és a vágással is ügyesen javítja a hatásukat. Kár, hogy a roncsnál a modell nem ellenkező irányban áll. A halas-búváros kép amolyan melléktermék.

09 - Válóczy István
EL: Erős portfolió, nálam dobogós volt még éppen. Amikor kicsiben néztem együtt az 5 képet akkor még előrébb is raktam volna, mert szép változatos kollekció, de sajnos az apró hibák rontották az esélyeidet. Az 1-es képed tetszett, régóta vágyom már egy jó napóleonhalas képre, főleg így modellel meg egyszerűen zseniális. A papagájhal-fogas képed nem eredeti ötlet, a vignettálás kicsit feledteti a zavaros környezet képromboló hatását, nekem még egy kis élességi hiányérzetem is volt. A fekete-fehér teknősös képed kicsiben tetszett, közelről már egyáltalán nem. Elúszik a teknős, a kompozíció is kicsit esetlen, nem tudom úgy forgatni a képet, hogy az jól essen a szememnek. A 4-es géb nagy szenzáció volt ezen a túrán, mindenki fotózta és majdnem mindenki hozta is a kötelező jó minőséget, ennél a képnél sincs ez másképpen. A portfolió leggyengébb felvétele maradt a végére, de ezt szerintem te is tudod, azért raktad ide.
SD: Szép és változatos kollekciót mutat be a fotós amiben kellő arányban vannak makró és nagylátó, modelles, és fekete-fehér képek. Jó példa, hogyan is lehet felesleges kockázat nélkül szép képekből összeállított válogatást beadni egy ilyen típusú versenyre. Egy kicsit a hajós sziluettes kép lóg ki a sorból, nincs igazán jó pozícióban a hajó, nehezen felismerhető,egy nagy árnyéknak tűnik inkább mint hajónak. Szép munka!
NB: Gyakorlott fotós, komponálni is jól tud, a legjobbak közé tartozik. Az öt képből csak kettőt tudtam külön megnyitni és megvizsgálni, de a tablóból úgy tűnik, hogy a makróknál azért némi élességi problémák vannak.

10 - Tökölyi Csaba
EL: Egyértelműen a legjobb kollekció, mindegyik kép jó vagy jobb, nekem a medúzás képed viszi a prímet, de a barlangos is ütős. Bár nem tudom, hogy a szűk blendét a mélységélesség vagy a videós lámpáinak csillagszerű megjelenítése miatt választottad (barlangban a kevés fény miatt ritkán használunk szűk blendét), de ha a második volt az ok, akkor minden elismerésem. Sokat dob a felvételen. (Gondolom csillagszűrőt nem használtál, ezért gyanítom a szűk, minimum 16-os blendét.) Ötletes a roncs és a szafari hajó egy képen való bemutatása. Valakinél már írtam, hogy várnia kellett volna a fénybe úszó halra, te ezt megtetted és tessék már is jobb a barlangos kép! A géb kicsit máshogy jelenik meg, mint a többiek képen, én szeretem amikor a sötétből tűnik elő egy élőlény, így ez a képed is sok pontot ért nálam. Gratulálok! Great job!
SD: A legjobb kollekciót láthatjuk néha igazán jó és újszerű képekkel. A dicséretek előtt az 5 kép együttes hangulátáról mindenkép szót kell ejteni. Ha egyszóval kellene jellemeznem: "gyászos", nem a minősége vagy a mondanivalója miatt, hanem a színvilága okán... Néha a "sötét" típusú képek valóban "színesíthetik" úgymond a kollekciónkat, de azért a tenger színe kék... Remélem a szerző nem csak éjszaki merülésen vett részt, ha megbocsát ezért a csipkelődésért... Két képet emelnék ki: a feles kép igazán jó, megfelelő kompozíció, izgalmas téma, a jelen és a múlt ábrázolása szembetűnő, a kép szép színvilága is ezt hangsúlyozza. Én az élességet inkább a hajóra állítottam volna hisz a szemünk a képet nézve ide téved először majd utána fedezi fel a víz alatti világot és itt sokkal könyebben elvisel egy kis életlenséget. A másik kiemelendő a barlangos kép a lágykorallal. Jó a megvilágítás, nagyon jó helyen van a hal. Egy kis negatívum, hogy kissé balra borul a kompozíció -talán több fekete "kerettel" segíthetett volna a szerző rajta- de így is egy igen jó képet láthatunk. Gratulálok!
NB: Szerintem ezúttal ő a legjobban teljesítő fotós. Kiválóan bánik a fényekkel, szépen komponál. A fele-fele képet ilyen körülmények között technikailag lehetetlen jól exponálni, a többi kép kiváló. A lágykorallos barlangi kép szerintem a legjobb, és ha még a katonahal fordítva úszott volna... Gratulálok.

11 - Hegedűs Ilona
EL: Van még mit tanulnod, bár az igyekezet látszik a felvételeiden, hogy szűk képkivágásokkal próbáltál megszabadulni a felesleges elemektől. A roncsos képre így is rákerült egy gazdátlan fényképezőgép, és az alkalmi modellek is háttal dolgoznak neked. Az anemónás képnél két dologra hívnám fel a figyelmed. Az egyik, hogy ne felezd el a képet. Harmadolj vagy még jobban változtasd az arányt. Az anemóna vörös alja és a csalánozói pont fele-fele arányban vannak, ami nem tesz jót a képnek. A másik amire felhívnám a figyelmed, hogy a kis fekete hal ha csak a piros előtt van és nem lóg bele a karokba, sokkal jobban kiemelődne. Több pirossal és a bal alsó sarokba helyezve a halat, persze akkor már fordított irányban dögös kép születhetett volna. Találd ki a fotózás alatt mi nézne ki jól, állítsd úgy a géped és várd, hogy a hal beússzon a helyére. Ne kövesd a halat, hanem várd, hogy beússzon pozícióba! A többi képnél ezek a se nem oldalt, se nem szemből fotózott halak nem túl sikeres ötletek. A sárga halak kék háttérrel dögösek. Ha meglátok egy sárga halat máris keresem, hogy tudnék mögé kék vizet komponálni. Te döntsd el, hogy akarsz fotózni, ne a hal irányítson téged!
SD: A képekre jellemző a jó expozició, és a világítás is megfelelő időnként. Tetszik, hogy a szerző prőbálkozik a fekete-fehér konverzióval, bár a kép nem mondható tudatosnak, a véletlenszerűen elhelyezett modellekkel és az ott hagyott fényképezőgéppel. Sajnos a kollekció további négy tagja már nem túl izgalmas, nem jól komponált és még mindig kissé lefele fotózva készültek... A portrénál nem igazán helyes ha a halat "félbevágjuk", vagy mutassuk meg az egészet vagy ragadjunk ki egy izgalmas részletet!
NB: Dicséretes, hogy a nehezebb végén, a halak fényképezésével fogta meg a dolgot, de azért van még mit gyakorolnia, különösen a világítás területén. Bővebb elemzés nélkül azt tanácsolom, hogy közelképeknél gyakrabban válassza a gép feletti vakuhelyet, mint az erős oldalfényt, ha nincs derítő környezet. Persze két vakuval könnyebb lenne. Az egyetlen nagylátó képe sem emeli a portfólió értékét az átlag fölé.

12 - Németh Miklós
EL: Viszonylag egyenletes portfolió, bár sajnos nem jó képekkel, hanem inkább a közepesnél kicsit gyengébb képekkel. Ez rossz is, meg nem is. Jó, hogy vacak kép nincs benne, tehát kezded érezni már a fotózás alapjait, de rossz, hogy még nagy utat kell megtenned. A gébes képnél nem kellett volna megvágnod a farkát, és ez a felülről fotózott kompozíció sem szerencsés. Ezt a képet sem tudtam úgy forgatni, hogy jó legyen, de az expó szép. A korallok olyanok mintha nem sikerült volna teljesen párhuzamosan tartani a gépet hozzájuk képest, ezért kicsit görbülnek és távolodnak térben. Olyan korallt érdemes így fotózni, ami teljesen egyenes és tökéletesen tiszta, és szép vagy valami érdekes formát ad. A szivacs belsejénél jó, hogy az aranymetszési pont felé tart, de azon túl hogy érdekes kép, engem nem fogott meg igazán. A tekit megnézném ff-ben és még piszkálnám PS-sel, mert szép az a teki.
SD: A képek egyedileg többé-kevésbé megállnák a helyüket, kisebb hibákkal. A kollekcióban viszont már más a helyzet, itt nem elég ötből négy makró fotó, még ha igazán jók is. Mindig próbáljunk változatosan fotózni és előre tudatosan kigondolt témákkal foglalkozni, amelyekkel versenyen sokkal jobb eredményt lehet elérni. Szinte az összes kollekcióra igaz, hogy nincs modelles kép pedig az öt képbe biztosan belefért volna legalább egy...
NB: Technikailag jó, ám szokványos makró képek, míg nagy látószöggel szinte semmit se mutat. A teknős kép így csak egy egyszerű dokumentum, a szivacsalagút jól van világítva, de hiányzik valami belőle. Összességében átlagos portfólió.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. istvanv 2011 aug 11. 21:23  
Látom én is, pedig mindent úgy csináltam ahogy szoktam...eddig nem tűnt el...
 18. Zook 2011 aug 11. 18:48  
sztem meg nincs :) valszeg csak a file-jaidban van benne. toltsd ki kezzel a kepeid alatt! (szerkesztes)
 17. istvanv 2011 aug 11. 16:54  
Ezek alatt ott az exif...
 16. Thomasbuvar 2011 aug 11. 15:17  
Én is megtettem.
 15. Zook 2011 aug 11. 14:50  
exif-ek kitoltve!

A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés