»» ««

A tonhalak is megsínylik az olajkatasztrófát

Környezetvédelem

A Deepwater Horizon robbanásának következményeit több élőlény esetében kiemelten vizsgálják.

A kékúszójú tonhalak (Thunnun thynnus) állományát igencsak megtizedelik a halászflották a világ sok részén. Az elsősorban Japánban kedvelt hal húsa iránti kereslet hatalmas, az árak az egekbe szöktek, ezért váltak a halászok első számú célpontjaivá.

A Mexikói-öbölben álló Deepwater Horizon olajkitermelő torony április 20-án robbant fel, a fúrólyukat csak július közepén sikerült lezárni. Az Európai űrügynökség (ESA) szerint mintegy 750 millió tonna olaj ömlött a tengerbe. A műholdas felvételek elemzése azt mutatta, hogy az olajszennyezés egyenesen a kékúszójú tonhal ívóhelyei felé tartott. Ez a halfaj minden évben január és június között ívik a Mexikói-öbölben.

Az ESA vizsgálatai szerint az olajszennyezés lárvákra nézve bizonyult nagyon károsnak, ugyanis a lárvák a víz felszínén keresnek táplálékot. Az ESA úgy becsüli, hogy az ivadékok húsz százaléka eshetett áldozatul a szennyezésnek. Ez az akár 500 kilósra is megnövekedni képes halak állományára is hatással lesz, ami pedig már így is veszélyben van a földközi-tengeri és atlanti-óceáni túlhalászás miatt.

[ A Greenfo nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ultralight vakukarok, lámpakarok

Ár: 8.500 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés