»» ««

Cetcápák az olajban

Környezetvédelem

Óriási számban bukkannak fel a cetcápák a Mexikói-öbölben, ám komoly veszély leselkedik rájuk.

Először még nagyon örültek a tudósok, amikor Louisana közelében több, mint száz példányt láttak a hatalmas cetcápákból, amelyek megjelenésének ez a szezonja. A legendás Sylvia Earle is arról számolt be, hogy gyakorlatilag meg sem lehetett számolni az állatok uszonyait, ám arra is rámutatott, a felszín közelében táplálkozó állatok nagy veszélyben vannak az olajszennyezés miatt, hiszen az olaj is ebben a rétegben gyűlik össze.

Az első megfigyelések után egy héttel a nyomon követett cápák némelyike aztán a még olajtól mentes vizektől elindult a kitörés irányába, tehát a tudósok legrosszabb félelmei igazolódtak be.
Sajnos úgy fest, az állatok nem kerülik el az olajfoltot, noha néhányan abban bíztak, hogy ösztöneik révén megérzik a veszélyt. Nem nagyon kell sokat magyarázni, mi történik, ha a vízből planktonokat kiszűrő állatok olajos vízben próbálnak táplálkozni, hiszen ha a szájban található finom szálakra olaj tapad, annak végzetes következményei lehetnek a cetcápa számára.

Mást nem nagyon tehetnek a kutatók, mint hogy még több állatot próbálnak jeladóval felszerelni és nyomon követni, így képet kaphatnak vándorlásukról és esetleges eltűnésükről. A cetcápák haláluk után nem emelkednek a felszínre hanem a mélybe süllyednek, így még csak azt sem lehet tudni, hány áldozata lehet az olajszennyezésnek. A tudósok a jelen helyzet kezelése mellett igyekeznek hosszú távon gondolkodni. Sylvia Earle abban hisz, hogy a tenger élővilága nem pusztul el, ez a súlyos csapás viszont mindenki figyelmét a tenger megóvásának fontosságára hívja majd fel. Több tapasztalata is van a történteknek, hiszen a BP mellett a kormányzat is hibázott, és mivel több ezer ilyen nyílt tengeri olajfúró-platform van, meg kell tanulnunk, hogyan kell a vészhelyzetet kezelni.

[ al.com és Guardian nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Scubapro R295 oktopusz

Ár: 15.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés