»» ««

Megmenekülhet a Mexikói-öböl élővilága

Környezetvédelem

Az áprilisban felrobbant Deepwater Horizon olajfúró platform kútjából több száz millió liter olaj jutott az Mexikói-öböl vizébe.

From Flickr by DVIDSHUBAz egyes becslések szerint 650, mások szerint mintegy 780 millió liter olaj vízbe jutása volt az eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében. Végül augusztus elején, több eredménytelen próbálkozás után a BP sikeresen megszüntette az olajszivárgást. Először egy 75 tonnás zárósapkát helyeztek el a sérült kitörésgátlóra, majd a mechanikai elfojtásnak nevezett szakasz kezdetén nehéziszapot pumpáltak a felszínről a másfél kilométer mélységben fekvő kútba. Ezzel az eljárással lehet visszafogni az olajrétegből feltörő nyomást, cement hozzáadása pedig megszilárdítja a tömítést. Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból végrehajtott két mentesítő vájatba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját.

Az olajszennyezés óriási traumát okozott a Mexikói-öbölben. Egyelőre mintegy 1000 kilométeres partszakaszt szennyezett be az olaj, 3606 madár, 508 veszélyeztetett tengeri teknős és 67 tengeri emlős pusztulását dokumentálták. A kutatók szerint ennél sokkal többen vesztek oda, csak tetemüket nem fedezték fel. Komoly aggodalomra adhat okot, hogy az olaj a jelek szerint a tápláléklánc alsó részén elhelyezkedő élőlényekbe már be tudott épülni. Kutatók ugyanis olyan vízmintákat gyűjtöttek be a területről, amelyekben olajfoltokkal szennyezett kék tarisznyarák (Callinectes sapidus) lárvákat találtak. Az apró lények a termetük miatt csak kisebb mennyiségű olajat vesznek fel, amely nem okozhatja a halálukat. A tápláléklánc legtetején lévő delfinek és tonhalak azonban halálos mennyiségű olaj-dózist falhatnak fel.

A kutatók azonban bíznak az ökoszisztéma rugalmasságában és regenerálódásában. A Mexikói-öböl vize meleg, ami kedvez az olajevő mikrobáknak, az áramlatok pedig felhígítják és elszállítják a szennyezett vizet. A Nemzeti Kutatótanács becslése szerint évente 155 millió liter olaj szivárog természetes úton az öbölbe a tengerfenékről, így nem csoda, ha a mikrobiális ökoszisztéma szakosodott az olaj hasznosítására.

Ezt az optimista hipotézist támasztja alá, hogy az amerikai kormány információi szerint 200 millió liter kivételével a Deepwater Horizon kútjából kiszivárgott összes olaj eltűnt a helyszínről. A három hónap alatt kijutott 650 millió liter olaj csaknem fele természetes folyamatoknak köszönhetően bomlott fel, párolgott el, illetve oldódott fel. (Tisztítás révén az összmennyiség alig egynegyedét sikerült eltávolítani.)

Egyes tudósok nem ily derülátók: véleményük szerint a másfél kilométeres mélységben tengerbe ömlő olajnak csak töredéke jutott fel a felszínre, hatalmas olajtömegek hónapokig, sőt, esetleg évekig a mélyben fognak lebegni. Fennáll a veszélye annak, hogy a mérgező olaj több száz vagy ezer mérföld távolságban bukkan majd fel valamikor. Abban pedig egyetértenek a szakértők, hogy a teljes regenerálódás évekig vagy akár évtizedekig is eltarthat a Mexikói-öbölben.

Az olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására a BP eddig összesen 6,1 milliárd dollárt fordított. Az összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne. Az eddig beérkezett nagyjából 145 ezer kártérítési követelésből közel 104 ezret egyenlítettek ki, összesen 319 millió dollár értékben. A BP emellett a washingtoni kormányzat nyomására 20 milliárd dolláros alapot hoz létre a katasztrófa kárvallottjai számára.

Kovács Roland
PADI Instructor
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés