»» ««

Maribor - világ freediverei, versenyezzetek!

Szabadtüdős
3/3. oldal


Harmadik nap, július 6.

Délelőtt a statikus szám döntői zajlottak, magyar résztvevő nélkül. A férfi eredmények: Nicolas Guerry (CH) 7´34" (NR), Tomek Bryl (PL) 7´15" (NR) - , Peter Boivie (SE) 7´10" (NR). Nicolas (vele edzettem együtt az első napon) igen jó formában volt, ez már a válogatón látszott. Az esélyes Herbert Nitsch 4. lett 7´03"-cel. Tomeknek, amikor gratuláltunk még megjegyeztem, hogy látszik az eredményén, hogy kivel edzett együtt. Sajnos az enyémen nem látszott.

A női mezőny eredményei: Lotta Ericson és Natalia Molchanova küzdelme volt az elsődleges. Natalia úgy tett 5 perc után (meglehetősen korán), mintha rosszul menne neki, mintha küzdenie kellene. Ezt Lotta segítője jelezte is neki. Így végül Lotta új nemzeti rekorddal 6´49"-kor feljött, de Natalia folytatta a gyakorlatot egészen 8 percig!!! Így a második világcsúcsot is bezsebelte, egyben lehagyva a legjobb férfit a versenyen! Az amerikai Jessica Wilson kerek 6 perccel harmadik lett. Karla Fabrio megdöntötte a horvát NR-t (5´42"), és Foivi Skotida 5´35"-tel a görög rekordot döntötte meg (4., 5. hely). A brit és szlovén rekordok is megdőltek.

Délután kezdődtek az uszony nélküli szám válogatói. Sergiu Serban itt bebizonyította, hogy képes a 100 méteres távra, ezzel új nemzeti rekordot beállítva Romániának. Horváth Balázs pont annyit úszott, mint az akkor érvényes (általa tartott) magyar rekord: 110 métert. Fizil Ádám volt vissza, aki 125 méterrel, új magyar rekorddal bejutott a B döntőbe ebben a számban is, nagy örömünkre! Az első három hely: Stig Severinsen (DK) 153m, Timo Jattu (DK) 150m, Naoyuki Tominaga (JP) 144m (NR). A férfiaknál összesen 8 új nemzeti rekord született!

A női mezőnyben az első három hely: Natalia Molchanova (RU) 117m, Eva Tommerup Johnsen (DK) 116m (NR), Alena Zabloudilova (CZ) 116m (NR). A nőknél is 7 új nemzeti rekordot jegyeztek.

Negyedik, utolsó nap, július 7.

Erre a napra már csak az uszony nélküli döntők maradtak, amiben Ádám révén érdekeltek voltunk. Ádám mondta, hogy, ha úgy érzi, akkor 125 méternél fordulni fog, és én bíztam is ebben. És valóban: 125 méternél ismét elrúgta magát a faltól, és elindult a 150-es fal felé. A 25 méteres hossz felét elhagyva 140 méternél emelkedett a felszínre, egy érvényes tiszta gyakorlattal! Bámulatos új magyar csúcs! Ádámnak sokat segített, hogy ő aktív versenyúszó is, és a mellúszás az egyik száma, ami az uszony nélküli apnea úszás alapját adja. Ádám így a B döntő második legjobb úszásával a 10. helyen végzett a világbajnokság ezen számában. Megjegyzem, hogy 140 méteres teljesítménye a 7. leghosszabb megtett táv volt a férfi mezőnyben (DNF).

A dán Stig Severinsen meg sem állt 186 méterig, ezzel új világcsúcsot állított be. őt követte az orosz Alexey Molchanov 157 méterrel, és méterre pontosan ugyanannyival a japán Tominaga. ő azért lett harmadik, mert kevesebb métert jelentett be, mint Alexey. Ez taktikai hiba volt a részéről, de így is szép nemzeti rekord, mint Alexey-é. A DNF férfi döntő eredménye: 7 új nemzeti rekord, és még egy új világcsúcs!

A nőknél mindenki nagy várakozással nézett Natalia Molchanova úszása elé. Nem is hiába: 149 méterrel megdöntve saját korábbi világcsúcsát, a harmadik világrekordot állította be Natalia! A nézőtéren hihetetlen üdvrivalgás köszöntötte az orosz búvár hölgyet. Alena Zabloudilova (CZ) 133 méterrel (NR) második, és Karla Fabrio (HR) 125m (NR) harmadik lett. További négy nemzeti rekord is született a hölgyeknél!

Ezzel lezárult a bajnokság. A záróünnepély, díszvacsora várt még ránk, ami nagyon jó hangulatúra sikerült, köszönhetően többek közt a japánoknak, akik mindent megtettek, hogy feldobják a hangulatot (sikerült is). A Nagy kékség c. filmből ismerős lehet a japán bajnok fehér, japán zászlós búvárruhában, aki addig hiperventillál a gyakorlata előtt, amíg elájul. Na az egyik japán srác hozott magával egy pont olyan jelmezt, és többször előadta a mindenki által ismert vicces jelenetet. Pólócserék, nagy közös tánc - némileg illuminált freediverekkel, sőt a szlovén rekordtartó srác magán sztriptíz száma is dobott a hangulaton...

Szerintem nagyon jól sikerült az egész verseny, és az eredmények is ezt igazolták. Nagyon is lehetséges, hogy lesz még Mariborban uszonyos szabadtüdős búvár világbajnokság. Én bízom benne.

Járay Szabolcs

További részletek a verseny hivatalos honlapján.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. Bunny 2007 aug 30. 19:52  
 25. jee_c 2007 aug 30. 19:02  
Huhh, körbenéztem, de nem találtam meg a kérdést, hozzászólást. Segítesz egy linkkel, vagy téma névvel?
(Még az index fórumra is rápislantottam.)
 24. jee_c 2007 aug 30. 18:54  
Persze, benézek az Általánosba is, kösz, hogy szóltál!

Találtam egy idevágó site-ot:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com

Ezen belül egy topikban pont et a kérdést tette fel egy gyakorló freediver:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com/forum/read_post.php?id=11

Itt az ezzel fogallkozó, témában járatos orvosok véleménye szerint nincs jele az agykárosodásnak az apnea gyakorlása miatt. Hosszú idő után sem. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyetlen sejt sem hal meg apnea gyakorlása közben, de azt se tudjuk, hogy normál hétköznapi létezésünk közben mennyi agysejtünk pusztul el. Ha valaki szeretné, hogy lefordítsam, szivesen megteszem, jelezze!
 23. Bunny 2007 aug 30. 15:09  
MEg lettél szólítva az általános fórumon, ha időd engedi ...
 22. jee_c 2007 aug 30. 14:39  
Kösz a gratulációt, a jobban érintettek is biztos olvassák. :)
Igazad van abban, amit leírsz. Az, hogy elkezdtem komolyan utánajárni a dolognak (a személyes hitemen túli bizonyítékokat keresve), azért van, mert már többször beszéltem olyanokkal, akik vagy egy véleményen voltak veled, vagy csak egyszerűen nekem szegezték a kérdést. Emiatt jó lenne, ha komolyabb érveim és hozzájuk refferenciáim lennének a tapasztalataimon túl. :)
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés