»» ««

Maribor - világ freediverei, versenyezzetek!

Szabadtüdős
2/3. oldal


Nulladik nap, július 3.

A Dráva diákszállóban berendezett irodában délután megtörtént a regisztráció (Sergiuval majdnem lekéstük, kalandos és tempós autózást követően), majd az első tájékoztató a csapatkapitányoknak. Este egy felvonulással indult a verseny, amiben az egész mezőny, az országot jelző táblákkal bevonult Maribor központjába, ahol ünnepélyes keretek közt megnyitotta a polgármester a versenyt. Minden csapatból egy embert ezután meghívtak egy pohár kiváló helyi borra, a helyi bormúzeumba (igen finom volt).

Első nap, július 4.

Délelőtt lehetőség volt edzeni (én statikus edzést csináltam végig együtt a lengyelekkel), majd délután az uszonyos apnea úszás válogatója következett. A válogatóban mindenki indul, majd az első nyolc eredményt elérő az A döntőbe kerül, a 9-től a 16-ig helyezéseket elérők a B döntőbe. A válogatón Horváth Robi száznegyven-valahány méteres úszását nem adták meg, mivel az ún. Surface Protocoll-t elrontotta. Megjegyzem, hogy később láthattunk olyan úszást, amely egyértelműen rossz volt, jobban megsértve a szabályokat, és mégis érvényesnek nyilvánította a bíró. Balázs 99 méter, míg Zoltán 131 métert úszott. Mindkettőjük számára ez messze van attól, amire képesek, de most így alakult. A csapatunk legfiatalabb, 19 éves egyetemista tagja, Ádám a 13. helyre került 159 méteres eredményével. Ez egyben az új magyar rekord is. Reménykedtünk benne, hogy a 150 métert eléri Ádám, de ő túlszárnyalta várakozásainkat, és a B döntőbe így bekerült. Sergiu uszony nélkül indult, megpróbálta a 100 métert elérni, de a biztosító búvár közbeavatkozott, így diszkvalifikálták. Sajnos nem is tudhatjuk meg, hogy jó lett volna a gyakorlat, vagy nem.

A dán Stig Severinsen 200 méterrel úszta a legjobbat, együtt a svéd Per Westinnel (szintén 200m - NR - Nemzeti Rekord). A kanadai William Winram 193 méterrel (NR) lett a harmadik. Ezen kívül még hat másik nemzeti rekord dőlt meg! A nőknél Karla Fabrio (HR) 159m (NR), Alena Zabloudilova (CZ) 159m (NR), Natalia Molchanova (RU) 156m az első három hely. Ezen kívül további 9(!) nemzeti rekord eredmény született!

Második nap, július 5.

Délelőtt a statikus válogatókra került sor. Horváth Zoltánnak sajnos nem sikerült a gyakorlata, pedig nagyon ígéretesen indult, de valamiért fejben feladta 5 percnél (egyébként teljesen tiszta gyakorlat volt). Csapatunk eredményei: Sergiu Serban 4´17", Horváth Robi 5´09", Járay Szabolcs 5´13", Horváth Balázs 5´44". Ezek elég jó eredmények, de nem kimagaslóak. Ryuzo Shinomiya (J) 7´21", Nicolas Guerry (CH) 7´21" (NR), Stig Severinsen (DK) 7´15" az első három hely. Háro9m további nemzeti rekord is megdőlt (szlovák, szlovén és svéd). A női mezőnyben Lotta Ericson (SE) 6´25", Jessica Wilson (US) 6´03", Elisabeth Kristoffersen (NO) 5´52" az első három helyezés. A görögök, horvátok és szlovének versenyzője új nemzeti rekordokat döntött. Már itt látható volt, hogy hihetetlen rekord-esőt produkál a verseny, holott a döntők és az uszony nélküli szám még hátravolt.

Délután először a B döntősök indultak az uszonyos számban, köztük Ádám. ő biztonságira vette a számot, 128 métert úszott "csak", és így a 14. helyen végzett. Talán már az uszony nélküli számra gondolt...

A női mezőnyben induló klasszis orosz Natalia Molchanova 205 méterrel új világcsúccsal lett az első, őt követte a norvég Elisabeth Kristoffersen 174 méterrel (NR), majd a horvát Karla Fabrio 169 méterrel (NR). A dán Eva Thommerup Johnsen 168 méterrel (NR) negyedik, míg Jarmila Slovenikova (CZ) 164m (NR) ötödik lett.

A férfiaknál a sorrend: Stig Severinsen (DK) 216m, Alexey Molchanov (RU) 213m (NR), és William Winram (CA) 203m (NR) lett. Lehetett látni, hogy Stig úgy úszott, hogy a vége felé 150 métertől "maga elé" engedte Alexeyt a szomszéd sávban, és figyelte, hogy mikor jön felszínre, majd rátett néhány métert még, így biztosítva az első helyét. Kérdezték tőle a szám után, hogy mi van, ha Alexey 10 méterrel többet úszik? A válasz: akkor ő 15 méterrel úszik többet.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. Bunny 2007 aug 30. 19:52  
 25. jee_c 2007 aug 30. 19:02  
Huhh, körbenéztem, de nem találtam meg a kérdést, hozzászólást. Segítesz egy linkkel, vagy téma névvel?
(Még az index fórumra is rápislantottam.)
 24. jee_c 2007 aug 30. 18:54  
Persze, benézek az Általánosba is, kösz, hogy szóltál!

Találtam egy idevágó site-ot:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com

Ezen belül egy topikban pont et a kérdést tette fel egy gyakorló freediver:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com/forum/read_post.php?id=11

Itt az ezzel fogallkozó, témában járatos orvosok véleménye szerint nincs jele az agykárosodásnak az apnea gyakorlása miatt. Hosszú idő után sem. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyetlen sejt sem hal meg apnea gyakorlása közben, de azt se tudjuk, hogy normál hétköznapi létezésünk közben mennyi agysejtünk pusztul el. Ha valaki szeretné, hogy lefordítsam, szivesen megteszem, jelezze!
 23. Bunny 2007 aug 30. 15:09  
MEg lettél szólítva az általános fórumon, ha időd engedi ...
 22. jee_c 2007 aug 30. 14:39  
Kösz a gratulációt, a jobban érintettek is biztos olvassák. :)
Igazad van abban, amit leírsz. Az, hogy elkezdtem komolyan utánajárni a dolognak (a személyes hitemen túli bizonyítékokat keresve), azért van, mert már többször beszéltem olyanokkal, akik vagy egy véleményen voltak veled, vagy csak egyszerűen nekem szegezték a kérdést. Emiatt jó lenne, ha komolyabb érveim és hozzájuk refferenciáim lennének a tapasztalataimon túl. :)
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés