»» ««
elche hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
3575. elche Ugrás 2008 feb 28. 18:08  
Tessék, szakmai téma, magyar fotós siker: Harmatlégylárva egy csepp vízben
:)
Egyébként tényleg grat neki, érdekes kép...
3574. elche Ugrás 2008 feb 28. 18:03  
Szerintem te azért mondasz le könnyebb szívvel az útról, mert nemsokára utazol.:) De azért ne merülj előre a medve pikkelyére, mert lám, Garf is csak hitte, megússza technikai gondok nélkül. Ha még megvan, csomagold el azt a másik tokot is, biztos ami biztos.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4821. elche Ugrás 2008 feb 28. 14:13  
Ebihalnál nagyobb élőlény ott nincs is? Akkor tényleg jó, hogy most vagy ott, mert pár éve múlva, távollátással küszködve már úgyse látnál ezekből sokat.:)))) Mellesleg ahhoz képest, hogy mennyire fel akartál készülni minden technikai problémára, úgy látom, Murphy ismét melléd csapódott az úton.:)
4819. elche Ugrás 2008 feb 28. 14:10  
Na ez az, ha nincs íve, akkor már nem is tetszik neki.:)
4814. elche Ugrás 2008 feb 28. 13:42  
No, ugyanezért a hajlított lencsésért rajong a párom, aztán amikor úgy kezeltük, mint a többi maszkot, csinos karcok jelentek meg rajta. Végülis az volt benne a jó, hogy létezik ebből az úszószemüveg változat, aminek a lencséje csereszabatos, viszont sokkal olcsóbb, szóval abból pakoltam át a maszkba. Neki egyébként az tetszik, hogy a torzítás gyakorlatilag hasonlóan működik, mint a felszínen viselt szemüvegénél. Én ki nem állhatom.:) És azt hiszem, már nem is gyártanak ilyet.
4813. elche Ugrás 2008 feb 28. 13:38  
Dehogynem tetted, pl. merülésvezetőt dícsértél.:)
4807. elche Ugrás 2008 feb 28. 09:38  
Szerintem azért nem reagált senki, mert kevesen járnak arra... Azt tudom, van aki Elbán járt, én meg Róma mellett merültem egyet Ostiánál, ez utóbbi arra elég jó volt, hogy lássam, hozza a környék a normál földközi-tengeri színvonalat, de azért nagy következtetéseket levonni nem lehet belőle.:) Mindenesetre, Olaszország és tenger: biztosan sokan búvárkodnak a környéken. Arra készülj fel, hogy elég sokan csak egy (számunkra) idegen nyelvet beszélnek, és az az olasz.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-28 Az Oriskany jótékony hatása
2. elche Ugrás 2008 feb 28. 09:25  
No, azért a turizmus sem mindenütt pozitív hatású. De ettől eltekintve, és a horvát dolgokat átgondolva, azért számomra az tűnik fel, hogy nem egyszerűen turista kell, hanem fizető turista. Horvát barátaink lépései (egyéni búvárkodás szigorítása, autópályák magas használati díja, apartmankiadó szigorúbb ellenőrzése, az országba bevinni szándékozott ennivaló ellenőrzése) szerintem mind azt üzenik, hogy önállóan merülgető, hosszú hétvégés búvárok ne nagyon menjenek az Adriára. Hiába vannak ott, alig termelnek bevételt (előszezonban mennek, viszik magukkal a kaját, saját cuccal ingyen merülnek, és csak 2-3 éjszakát töltenek ott). Hogy legalább annyi bevétel mindenképpen legyen belőlük jó magasak az autópályahasználati díjak, és ez azért is jó, mert ha már ennyi, az emberek talán 1-2 éjszakával többet töltenek lenn. Ha több napra mennek, akkor már nem lehet itthon hagyni a nyafogó családot se, stb, stb. Szóval ott nem érdekes az Adria-romantika, a kalandozás saját kedvre a víz alatt. Sőt, szerintem a búvárkodás sem kiemelt ügy. Meglehet, felmérték, mennyire versenyképes az Adria mint tenger a jelen árakkal, és nem ez a fő csapásirány. Ha nem így lenne, talán lenne valami változás is, nyilván repülőgéphordozót nem fognak süllyeszteni, de ezer más dolog van, amivel a búvárok kedvére lehetne tenni (pl. bevezetni az egy hónapig érvényes, harmadába kerülő merülési engedélyt, több védett övezetet kijelölni). Az Oriskany azért jó, mert csak búvár charterhajóval lehet kimenni, és az amerikai búvár úgyis többet költ, szóval ott elég jól mérhető a kedvező hatás (már anyagilag kedvező).

Aki a búvárüzletben hosszú távon akar érvényesülni, annak tennie kell érte, meglehet, pár helyen akár az időleges bevételcsökkenést is be kellene nyelni, bizonyos merülőhelyek lezárásával. És hát a mesterséges zátony sem mindig és mindenütt tökéletes megoldás. Bár megjegyzem, érdekes lenne, ha az USA pár szövetséges országban az úgyis ott állomásozó, de kiselejtezés előtt álló hadi eszközét kínálná fel elsüllyesztésre, pl.  Törökországban simán el tudnék képzelni ilyesmit. A Navy, mint a sportbúvárkodás főszponzora.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4805. elche Ugrás 2008 feb 28. 09:12  
Szerintem ezek az emberek tisztában vannak vele, hogy több alkalommal is kedvezően nyilatkoztál muszlimokról, és ez gyanakvásra ad okot.:)
4800. elche Ugrás 2008 feb 27. 22:30  
Asszem a párom műanyag lencsését is fogkrémeztük, nem ment tönkre (de azért vigyázni kell rá, mert nagyon érzékeny), csak roppant óvatosan kell vele bánni.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
3562. elche Ugrás 2008 feb 27. 21:10  
Szerintem a 35mm-es induló érték nem igazán jó a víz alá, manapság több, nagyobb látószögről induló kompakt van.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Vörös és mégis kék
60. elche Ugrás 2008 feb 27. 14:24  
Oké, vettem, brother.:)
57. elche Ugrás 2008 feb 27. 13:58  
Mindenki más számára titkos, de -mint a jelek mutatják- nem árt, ha azért van valaki, aki folyamatosan nyomon követi a dolgokat.:)
55. elche Ugrás 2008 feb 27. 13:41  
Úgy látom más is kedvet kapott, remek. A győztes személye ebben a fordulóban is 1-2 szavazaton fog múlni a jelek szerint.
53. elche Ugrás 2008 feb 27. 11:48  
(És persze DD kemény kritikáinak is köszönhető néhány ember fejlődése.:))
52. elche Ugrás 2008 feb 27. 11:47  
Igen, létezik olyan, hogy valakinek van váratlanul kiugró képe, ebből a szempontból tiszta a verseny.:) Végülis most az a helyzet, hogy csak az volt az elvárás, hogy Vörös-tengeren készüljön a fotó, ez mindre igaz. De hogy te mi alapján döntesz, erre már nincs instrukció. Hallgass a szívedre.:) És szavazzon mindenki, mert csak ez biztosíthatja, hogy kiegyensúlyozott legyen az eredmény.
50. elche Ugrás 2008 feb 27. 11:03  
Öröm, hogy gyűlnek a szavazatok, de ahogy eddig is mindig, most is tudjuk követni, kire, honnan, kitől érkeznek. Jó dolog, hogy van, aki megkéri barátait, családtagjait a voksolásra, de ez azért mégsem a mozgósításról szólna, szerintem. (Nem is teljesen világos, hogy mi abban a siker, ha valaki az ilyen "elkötelezett" szavazatokkal kerül az élmezőnybe.) A szabályok nem tiltják azt, hogy valaki begyűjtsön pár első helyet családi körben (a győzelemhez ez azért még kevés, jegyzem meg), inkább csak furcsálljuk, ha valaki ezzel a módszerrel él. Elsősorban jó képeket készítve igazi diadal az élre kerülni az én véleményem szerint, és azt gondolom, hogy ha veszélybe kerül a verseny korrekt lebonyolítása, kénytelenek leszünk gondolkodni a bevált rendszer felülvizsgálatán. Amit egyébként nagyon nem szeretnénk, tehát mindenkit önmérsékletre kérünk.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4785. elche Ugrás 2008 feb 27. 00:02  
A tenger 19 fokos, decemberben?
4783. elche Ugrás 2008 feb 26. 23:44  
A tengerpartja rövidke, és Piranban nem egyszerű megközelíteni azt a kis partszakaszt. Kb. mintha a Várba kéne behajtani Pesten.:)
4776. elche Ugrás 2008 feb 26. 22:13  
Nyilván mindenki a saját szemszögéből (kint dolgozó, hazai oktató, átlagbúvár) nézi ezeket a dolgokat. Átlagbúvár ingyen akar merülni jót, aki ebből él, normális körülmények között akar dolgozni, úgy, hogy meg is éljen belőle. Aztán ezeket kellene egyeztetni.
4772. elche Ugrás 2008 feb 26. 21:54  
Nyilván az Adria Adria marad, barátságok, más kötődések miatt, de ha már más országokat nézel, Görörországban Korfu az, ami árban versenyképes, vagy Törökország, ami nem drága, de korrektek, és a víz is jó.:)
4766. elche Ugrás 2008 feb 26. 21:38  
Nagyon törekednek valamire a horvátok, de nem tudom, mi az... Jártam már jópár más helyen a Földközi-tenger környékén, és szerintem az Adria semmivel nem különb más helyeknél. Viszont nem olcsóbb, egyre izgalmasabb az adminisztráció, és a víz is hűvösebb. Meglehet, csak a búvárokat nem szeretik annyira?
4760. elche Ugrás 2008 feb 26. 21:16  
Garf volt tele szélstatisztikákkal. Nekem volt egy kellemetlen emlékem februári Sharmról, ott elég hullámos volt a tenger. Márciusban és decemberben volt aránylag szélmentes utunk, január so-so. Júniusban szafarin nem nagyon volt erős szél. Ez az én statisztikám.:)
4757. elche Ugrás 2008 feb 26. 16:00  
Szervusz, nem igazán ismerünk téged, nem tudjuk, hogy a túra baráti szervezés vagy üzleti jellegű, az utóbbiaknak egyértelműen nem a fórum van fenntartva, hanem mondjuk az Akciók. Arra való tekintettel, hogy új vagy itt, inkább csak jelezzük, a kevés, fórumra vonatkozó szabálynak ez az egyike. Azt neked kell tudni, kereskedelmi vagy baráti útról van-e szó, és ha az előbbiről, akkor annak nem itt lenne a helye.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-26 Végzetes cápaetetés
11. elche Ugrás 2008 feb 26. 12:16  
Valaki pont Szudánból mutatott filmet cápaetetésről, aztán egy másik jelenetben meg a kíváncsi cápa akkor is túlságosan bizalmaskodó volt, amikor etetésről szó sem esett.
8. elche Ugrás 2008 feb 26. 11:34  
Nem a te mondandódra értettem, hanem úgy általában, hogy ilyen helyzetben nincs "jó" meg "rossz" szolgáltató sajnos.
6. elche Ugrás 2008 feb 26. 11:07  
Igazán nincs miről ítéletet mondani, hiszen sajnos itt egy ember életét vesztette, ez az elsődleges fontosságú és sajnos már megváltozhatatlan tény. Hogy az etetésről ki mit gondol, nos, shark itt szerencsére ír erről, és az is nyilvánvaló, hogy ennek vannak veszélyei. Én tudom, hogy egy fotós számára nagy lehetőség ha tíz centiről fotózhatja a cápát, és az biztos, hogy nagy kaland, de azért ragadozókról van szó. Nekem az is nagy élmény volt, amikor 20-30 méterre tőlem feltűnt egy cápa, nem jött közel, nem láttam, ahogy megcsócsál valamit, de azért meg tudom érteni azt, aki többet akar látni. Részvétem az osztrák búvártárs a családjának, és úgy gondolom, őket most nem igazán vigasztalja, hogy Abernathy cége nagyon profi, és számukra első a biztonság...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4739. elche Ugrás 2008 feb 25. 22:51  
A szerencse szerepe a búvárkodásban nagyon nem elhanyagolható. Én például háromszor láttam mantát, és abból kettő -a minimális matematikai esély ellenére- roppant nagy mázli volt. Voltál már búvártúrán, nyilván van tapasztalatod olyan emberekről akikkel sose szállnál egy szafarihajóra. Mert azon a pár négyzetméteren nem könn mindig minden számodra kellemetlen embert elkerülni. És gondolom olyan emberekből is bőven akadt, akikkel rövid idő alatt is össze lehetett barátkozni. Amikor befizetsz egy útra, még senki nem tudhatja, 7 nap tükörtenger vár rád, vagy olyan rodeó, ami a helyek egy részét elérhetetlenné teszi. Recept nincs.:)
4737. elche Ugrás 2008 feb 25. 21:21  
Hát, Garf jobban tudná, melyik a jó szafari.:) Szerintem elsősorban a csapattól függ, aztán meg a szerencsétől, hogy milyen az idő, mi minden kerül a szem elé... Északival úgy vagyok, hogy elég sok olyan helyre megy, amit Hurghadából napi hajóval is meg lehet merülni. Délen (nem mélydélen), nyáron élveztem a szafarit, kellemes és szép helyek voltak, az Elphinstone-nál pedig a távolban feltűnt a "kötelező" cápa is.:) Szóval ha jó a csapat, és a látnivalók is pont jókor vannak, jó helyen, szerintem élvezni lehet bármilyen szafarit.
4732. elche Ugrás 2008 feb 25. 20:06  
Ilyen szempontból is lehet valaki kezdő, ha mondjuk nem bírja a hajóséletet. De elsősorban az önismeretről van szó, hozzátéve, ez a tapasztalt búvároknál is fontos. Mivel azonban az önismeret kétséges tényező, ezért nagy általánosságban jó tanácsként elfogadható, hogy nem árt legalább 20-25 merülésen rutint szerezni egy izgalmasabb túra előtt. Van akinek kevesebb is elég, van, akinek a több is kevés, persze. Meg hát ha valakinek beesik élete túralehetősége, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy megy és utazik. Nekem úgy hozták a körülmények, hogy volt egyfajta fokozatosság a merülési tapasztalataimban, de ezt talán inkább a véletlen hozta így. Barátnőmnél már figyeltünk rá, és szerintem érdemes volt, főleg mert a fokozatosság nem azt jelentette, hogy 4 merülés Budakalász, 5 Csepel, megint 5 Gyékényes aztán egy tucat Neufeld.:))))
4730. elche Ugrás 2008 feb 25. 19:28  
Kezdő és kezdő között van különbség, de a többség általában nem lebeg olyan jól, kicsit körülményesebb, rosszabb a levegőfogyasztása. Ettől nem nagyon kerül életveszélybe senki, na de ha minden merülést 20 perccel korábban fejez be a búvár, mert "kicsi a palack", az nem jó. Főleg, ha ezzel egy csoport merüléseit is befolyásolja.
A cápa nem veszélyforrás, egyébként, inkább ritka öröm.:)
4725. elche Ugrás 2008 feb 25. 18:51  
Harapós vagy mostanában.:) Szerintem akkor jó a túra, ha előre ismert valamelyest, mit és hogy akar merülni a többség. Nem kellenek igazán szélsőséges helyek ahhoz, hogy egy kezdő búvár megijedjen, elég neki ahhoz annyi, hogy zodiacból kelljen merülni, és a némi felszíni áramlás miatt azonnal ereszkedni kell, nincs idő a felszínen lebegni. Láttam már olyat, akinek ennyi is elég volt.
4717. elche Ugrás 2008 feb 25. 18:17  
Sajnos nem írják minden tájékoztatóban, hogy a szafarikon a merülés nem mindig parközeli lazázás. Sőt, amikor a szervezőnek problémái akadnak a hajótöltéssel, akkor mindenkit visz magával, akár úgy is, hogy a búvártanfolyam vége a szafari eleje legyen.:(
4710. elche Ugrás 2008 feb 25. 15:49  
Nem mindegy, mi a jó hely?:) Nem ott merülsz, ahol mások szerint jó, hanem ott, ahol éppen megáll a hajó. Vagy a nem olyan jónak értékelt helyeket kihagyod, tartalékolsz a többire?:)
(Értem én, hogy rá vagytok pörögve, de így jobban esik a cukkolás.:)))
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-24 Az újdonság erejével
3. elche Ugrás 2008 feb 25. 09:59  
A cápával találkozás lassascskán ma is hír Hurghadán. Én inkább azon gondolkodtam el, mi eséllyel lehetne ma cápát etetni Umm Gamarnál? No meg két szálloda összesen...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4686. elche Ugrás 2008 feb 23. 11:19  
Amíg az utazók távol vannak, pár rövid videó.

Szudán
http://www.youtube.com/watch?v=srKzhtfdyD0

Szudán cápák
http://www.youtube.com/watch?v=0ShGCplSlhE

Szudán, cápaetetés váratlan fordulattal
http://www.youtube.com/watch?v=_AhGHQRa_2E

És hogy a Vörös-tenger másik részéről is szó essék... Sokat utazó, tapasztalt búvár barátom mesélte, milyen váratlanul jó merülések voltak Sharmban nyáron. Lehet, ki kéne próbálni?
Shark-Yolanda reef
http://www.youtube.com/watch?v=cJlBWgYqcdM

Tiran, Jackson reef
http://www.youtube.com/watch?v=esR6-srZxw0
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-19 Új reptéri kalandokra készülhetünk
108. elche Ugrás 2008 feb 21. 22:26  
Fogalmam sincs, mi változik meg attól, hogy "sztrájkolok", de nekem egyre kevesebb a kedvem a repülős utakhoz, ez tény. Meg az is tény, hogy a hazai utazási irodákhoz egyre ritkábban fordulok. Gondolom, az is érezhető bizonyos helyeken, ha mondjuk testületileg fordít hátat egy réteg, mint például az Adriától vett örök búcsút sok búvár.
93. elche Ugrás 2008 feb 21. 11:03  
Megjegyzem, a korrekt és kiszámítható árak nálunk az utazásszervezésben sem mindig érvényesülnek. Mindig felhúzom magam a "Zanzibár 169,900 Ft!!!" akciókon, ami mögött kisbetűvel illeték 39,900, foglalás díj 10,000, vízumügyintézés 10,000, kötelező félpanziós ellátás 7,900 Ft/éj szerepel, gyorsan felnyomva duplájára az eredeti árat.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
673. elche Ugrás 2008 feb 20. 21:23  
A baksisról annyit, volt már hét, ami után kevesebb pénzt adtam, és volt, ami után meg többet. Nyilván megvolt az oka ennek is, annak is.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-19 Új reptéri kalandokra készülhetünk
70. elche Ugrás 2008 feb 20. 21:02  
Azért szerintem nem ennyire fekete-fehér a téma. Mondom, engem nem önmagában a túlsúlydolog zavar, hanem inkább hogy nincsenek a kezelésére egységes szabályok. Vannak azért búvárbarát légitársaságok már most is, de ehhez hasonló témák a nálunk jóval több búvárral büszkélkedő Egyesült Királyságban is vannak, petíciók meg hasonlók formájában tiltakoznak időnként.
64. elche Ugrás 2008 feb 20. 20:06  
Én önmagától nem a szigortól vagyok kiakadva, inkább arról szól a téma, készüljünk rá, mert nagyon kellemetlen lehet a reptéren rájönni, hogy most már más világ lesz. Egyébként amikor ott volt a tizenöt rugós brüsszeli repjegy, nyilván ezért a pénzért vicces lett volna, ha már én pattogok.
Hogy mi drága, mi nem drága, mikor lehetne szigor és milyen helyzetekben lehetne megengedőbb a társaság? Hát ezen el lehet töprengeni, de végülis ezeket a szabályokat nem mi hozzuk. Viszont amikor minden interneten megy, kb. biztos vagyok benne, hogy az emberek túlnyomó része simán kifizetné azt a plusz X összeget, amivel biztos belefér minden keretbe, ha a foglalásához kapcsolódóan, interneten, bankkártyával tehetné. Amikor amúgyis tele a fejed az utazásszervezéssel, még azt nézegetni, hogy kinek kell írni az ügyfélszolgálaton, és mikor és hogy reagálnak rá teljesen kétséges, hááááát...
Mellesleg ez is csak egy elem a repülős bohóckodásokban, az átvilágítósdi komolyodása, a cipőlevétel, a folyadékelkobzás, a súlyhatározás, stb, stb, ez így együtt teszi kellemetlenné az élményt.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
664. elche Ugrás 2008 feb 20. 16:46  
Csoport és csoport között nagy különbségek vannak, ezt azért te is tudod. A te "utastársnak soha többé" listádra is rá lehet kerülni egy kis igyekezettel, mert vannak nehéz emberek. Az egy dolog, hogy te kvázi csoportszervezőként-vezetőként igen gyakran jobb munkát végzel, mint egy elvileg erre "felkent" oktató, ennél fogva nálad az elejétől fogva tisztázottak a játékszabályok (ki melyik csoportba kerül, és melyik csoport milyen stílusban nyomja), ugyebár ezt a munkát te már megspórolod a merülésvezetőnek.
De ha már itt biztonságozunk, azért bizony előfordul, hogy belekeveredik valaki egy vadidegen csapatba, ahol nincs különösebben egységes felfogás, és nincs olyan egyéniség se, aki ezt összekovácsolná, és az embereket nem ismerő DM, aki csoportvezetőtől sem kap segítséget, mert olyan szinte nincs is, idegbajt kap attól, amikor az ártalmatlan figurának látszó búvárt egyszer csak maga alatt látja - 25 méterrel. És közben meg agyal azon, ugyan a többi, nem általa vezett csoportban hány ilyen önfejű kamikaze van még. És akkor ott a nem összeszokott csoport, nem összeszokott búvárpárosokkal, és a tépelődő búvárt az keveri bajba, hogy nem tudja, utána menjen-e 50 méterre a "társának", vagy az a baj, ha nem, stb, stb. Bizony előfordul, hogy az jár pórul, aki ilyen esetben nem a kockáztató, hanem az óvatos, csak éppen nem elég tapasztalt vagy nem elég talpraesett.

Szóval ha vadidegen társulatba kerülök, én is inkább egy vonalas, korrekt DM-et akarnék. Ha még jó fej is (mint Ashraf, akit én is kedveltem emberileg), akkor még jobb, de csak ott van a hajón a párom, vagy 1-2 barát, ha normális társaságra vágyom. A szórakoztatást nem várom, nem is várhatom el a helyi vezetőtől, aki alapvetően dolgozni van ott. De Ashraf jófejségéből is sokat levont volna, ha DM-ként nem becsülném.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-19 Új reptéri kalandokra készülhetünk
55. elche Ugrás 2008 feb 20. 10:31  
Végülis mi bajod lehet?
1, iszonyú pótdíjat fizettetnek
2, fel sem engednek a gépre
3, kiszedetik a masinádat a zsákból, de megígérik, hogy majd hazaküldik neked Pestre
4, semmi bajod nem lesz, de az átizgult utazás miatt végig remegni fog a kezed fotózás közben

Szóval csekélység ez, a kalandos dahabi hazautazásodhoz képest.:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-20 Sikerek és lehetőségek
1. elche Ugrás 2008 feb 20. 09:11  
Azért érdekes böngészni az Arany Delfin díjazottait, a helyi versenyzők szerintem egy pici hátszéllel indultak. Vagy esetleg sokan voltak, és a nagy számok törvénye alapján több díj jutott nekik? Vagy tényleg nagyon jók?:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-19 Új reptéri kalandokra készülhetünk
26. elche Ugrás 2008 feb 19. 13:10  
Jaja, azt nevezem én normál úticélnak, ahova jellemzően egy hétre megy az ember. Ehhez képest igazán kellemes volt 22 nap, 3 sziget, de csak oda és vissza egy repülőút. De autóval is, sose lehet tudni. El lehet menni Korfura, például, vagy ha már olyan szép videókat tesznek fel román búvárbarátaink a 170 méteres roncsokról, akár oda.:)))
24. elche Ugrás 2008 feb 19. 12:54  
Még a normál úticélokra is inkább 2-3 hétre utazni... Olyan helyekre menni, ahol nincs nagy forgalom a reptereken, kevesebb a tolongás... Vagy újra célba venni a Földközi-tengert, autóval.:)
15. elche Ugrás 2008 feb 19. 11:55  
Igen, az üzletszabályzat is két részre bontja a nem fuvarozható cuccokat, tehát van amit tilos, és van, ami nem fuvarozható, de ha mégis bevállalod, a saját felelősségedre teszed.
12. elche Ugrás 2008 feb 19. 11:41  
A gondom ott van, hogy nyilván lehet egyezkedni, de... mi van, ha időnként (netán egyre gyakrabban) nem sikerül? Én a kemény ládával egyelőre még feladom a cuccot, végülis tok van benne meg lámpák, milliós értékről szó sincs, de egy jobb szett bizony érhetne milliókat is. Fogalmam sincs, mit csinálnék.
9. elche Ugrás 2008 feb 19. 11:32  
8. elche Ugrás 2008 feb 19. 11:26  
A cikkben utalt esetnél a búvárfotósoknak állítólag nem ment olyan simán ez az egyezkedés. Szerintem a légitársaság szabályzatában benne van, mennyit térít a poggyász eltűnése esetén, és lehet annak az értéke sok millió is, ha a limit százezer, nem?
Fórum v1.105 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés