»» ««
elche hozzászólásai:

  fórumok / Országok fórumai / Indonézia
396. elche Ugrás 2008 okt 05. 23:14  
Október végére hasonló időt mondanak, csak még egy kicsit esősebbet és hidegebbet.:)
394. elche Ugrás 2008 okt 05. 22:57  
Balin az elkövetkezendő néhány napban tényleg folyamatosan viharok lesznek? Reméljük Garf mesél, és izgalmas monszunos képeket csinál...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9636. elche Ugrás 2008 okt 05. 21:47  
Sok tekintetben igazad van, de... Én teljesen megértem azt, hogy nagy a csábítás már a kezdő búvárok számára. Igazán nem nagy összegért lehet vízhatlan tokot, gépet venni, még belső vakuja is használható, és digitális lévén lőhetsz mindenre ami mozog, előhívási díj meg nincs. Az ember eljut mindenféle helyekre, és fotózhat is. És az az igazság, még ha nem is túl jó fotós az ember, de amatőrként is lehet annyi gyakorlatot szerezni, hogy egy-két tucat olyan képet készíthessen, ami kézzelfogható élményt nyújt a barátok, ismerősök számára. Amitől a merülési beszámoló több lesz egy valamennyire hihető sztorizgatásnál. Úgy gondolom, ennek a fajta a "kalandmegörökítő" fotózásnak is megvan a helye, és ez lassacskán már teljesen elválaszthatatlan az amatőr búvárkodástól. Igen, kell 60-100 merülés, hogy ezt a fajta fotózást is biztonsággal hajtsa végre a búvár, de én nem tudom azt elítélni, aki másfél milliót fényképezőgépre nem akar szánni, de szeretne mégiscsak pár képet csinálni. A fontos ez lenne, hogy ezen a szinten is legyen önkritika, az ember amatőrként is próbáljon fejlődni, lássa a képe hibáit, stb.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-10-04 Beszámoló a Clean Up Day-ről
3. elche Ugrás 2008 okt 05. 17:14  
Nem is tudom, miért nevezed ezt "szakosztálynak", ha éppen csak rajtad kívül senkinek nincs kedve merülni?:))))
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9630. elche Ugrás 2008 okt 05. 15:55  
Épp az új (azaz régi) laptopot bütykölöm. Meg azon gondolkodom, a sárgásra színezett üveggű maszk tényleg jobb a rossz látótávolságú vízben, mert növeli-e a kontrasztot? Ki kéne próbálni egyszer.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws
39. elche Ugrás 2008 okt 04. 20:26  
Természetesen lesz édesvízi forduló is, sőt, a fordulók túlnyomó része édesvízi képek számára is nyitott- példa rá Thomas sok versenyfotója.:) Azért tettük az év végére a cápát, mert bíztunk benne, hogy az év első felének szudáni túráiról is lesznek ilyen képek, meg esetleg macskacápát az Adrián vagy szirtit a Vörösön elcsípnek még páran. De igazán nem szeretnénk még ismételni a már lezajlott fordulók témáit, tehát jövőre még biztosan egészen másfélék lesznek, mint az idén. Én el tudnék képzelni egy "édesvízi ragadozók" témát, vagy akár egy "tíz fok alatt" kiírást, csak mindig az teszi nehézzé a dolgokat, hogy senkit nem szeretnénk már a kiírás pillanatában kizárni a potenciális résztvevők között valami szélsőséges kategóriával. Ezt persze vehetitek felhívásnak is: böngészhetitek az idei év témáit (/Sugo/1007), hasonló ötleteket várunk 2009-re is.
De előtte persze jöjjenek azok a cápafotók.:)
38. elche Ugrás 2008 okt 04. 20:21  
Igen, ez nem egyszerű téma. Az angyalcápa vagy hasal az aljzaton, részben homokkal betemetve, nem könnyű valamirevaló képet csinálni még akkor se, ha az ember csak karnyújtásnyira van. Ha viszont elindult, akkor gyorsan eliszkol. Itt is ez volt, valaki felriasztotta, és a kb. 4 másodperc alatt, amíg fotós távolságra (korrekt képhez sajna még így is túl távol) volt, gyorsan csináltam vagy két képet. Már annak is örültem, hogy nem homok felett úszott, mert a világos cápa a világos homokon nem lett volna nagyon izgalmas látvány.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
980. elche Ugrás 2008 okt 04. 09:44  
Jah. Ilyen korán...
De azok is jók voltak.:)
977. elche Ugrás 2008 okt 04. 09:31  
Miért is? A tömege jobban izgatott, mint a sebessége...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws
20. elche Ugrás 2008 okt 04. 08:57  
Az általános fórumon kérdezte...:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
974. elche Ugrás 2008 okt 04. 08:42  
Megoldottuk a mini utazós laptop kérdését... Egy szaküzletben volt vagy négy darab Dell C400-as, 12", 1Mhz PIII, 256 MB RAM, 20 MB gépecske, külső CD olvasóval együtt adták ide 35-ért, természetesen számlásan. A kijelző mégiscsak nagyobb, mint a 9"-os gépeké, a súlya 1,2 kg, és amit kiválasztottunk, normális állapotban van. A billentyűzet nem magyar, az akksi pedig értelemszerűen már erősen használatos, kb. 35 percet bír. Ja, nem wifis, de mivel van USB-s cuccom hozzá, most ezt nyűvöm éppen.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws
18. elche Ugrás 2008 okt 04. 08:38  
divefoto, hogy mi nem jó ezen a képen? Hm, hát kicsit felülről van (ez mondjuk most annyiban számomra nem katasztrófa, hogy jobban látszik a különleges formája), viszont kifele úszik a képből. Talán lehetne előtte kicsivel több tér. Alig látszik a mintázata. És hát persze azért fekete-fehér, mert színek az eredetiben egyáltalán nincsenek, egy nagyon kék paca az egész: távolról fotóztam, zoommal.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9622. elche Ugrás 2008 okt 04. 00:20  
Időnként szeretek elsőként képet küldeni, biztatásként a többiek számára.:) A versenynek szerintem van egy olyan mellékzöngéje is, hogy érdekes élőlényeket, helyzeteket mutatunk egymásnak, és az angyalcápa pont olyan, amit kevesebben láttak általában. Persze a kép nem sikerült túl jól, de azért cápa.:)
9618. elche Ugrás 2008 okt 03. 23:09  
Hegyi tavak kapcsán egyeztethetünk, én is jártam már párban, de a tiroliak nagyon érdekelnek... Csak messze vannak. No meg télen ott van a Traunfall is, ami időnként nagyon tiszta, és jó poén a szétfagyott merülés után szaunázni.
Képeket csináltál a hétvégén?
9616. elche Ugrás 2008 okt 03. 22:55  
Úgy emlékszem az Bunny lehetett, én még nem jártam ott merülni, pótolni kellene lassacskán.
9613. elche Ugrás 2008 okt 03. 22:37  
Minden, ami búvárkodás... Különleges merülések, egzotikus utak, hasonlók. Pontosabban nem is csak engem érdekelne ez nyilván, hanem mindenkit. Te azért sok érdekes dologban résztvettél, épp a minap olvastam egy régebbi anyagot, amikor B24 roncsnál merültetek az Adrián, jól emlékszem, hogy te is ott voltál? Vagy tévedek?
9610. elche Ugrás 2008 okt 03. 22:19  
Igen. Egy jó kis internetes magazinban. A divecenter.hu-ban.:)))) (Tudod, mi is mindig örülünk a beszámolóknak.)
9607. elche Ugrás 2008 okt 03. 21:51  
Egy magántitkár vívódásai: wing, avagy...?
9605. elche Ugrás 2008 okt 03. 20:54  
Aki ilyen nagyon aktívan szeretne búvármagazinba írni, nekünk is szólhat.:)
Ha vannak konkrétumaid, kérlek velem is oszd meg, érdekelne.
9603. elche Ugrás 2008 okt 03. 19:36  
3000 példány, 56 oldal? Tartalmas anyag a fele, a másik fele reklám és PR-cikk? Ingyenes? Húúúúha. A példányszámhoz azért annyit jó tudni, hogy jelenleg kevés az aktív búvárok száma Magyarországon. A tényleg aktív, és tényleg érdeklődő búvárok nincsenek sokan, ez a realitás.
A kezdeti lelkesedés is jó dolog, kellemes, hogy többen jelzik írnának esetleg. Azért a realitás az, hogy nem könnyű változatos cikkeket összeszedni hazai forrásból, a Submarine is alapvetően szűk szerzőgárdával dolgozik, a Búvárinfó vagy mi pedig túlnyomórészt magunk dolgozunk. A külföldi lapok merülésleírásait mi értelemszerűen nem vesszük át, csak rövid híreket, de ez még akkor sem hiányzik igazán, ha számtalan olyan helyről írnak, amiről mi nem. Bevallom, a lefordított búvárkalandok egyszerűen nem tudnak magukkal ragadni, nem olyan, mint amikor magyar búvárok élményeiről olvasok.
Szóval a lelkesedésed remek, azt is elhiszem, hogy nem háttér nélkül vágsz bele, én meg keveset dolgoztam lapkiadásban, akkor sem váltam szakértővé, és igazság szerint közelebb is áll hozzám az online világ. Kíváncsi leszek...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws
11. elche Ugrás 2008 okt 02. 23:18  
Milyen szomorú! Elbuktam az esélyét a tuti győzelemnek. Mindig így járok, elfelejtem leállítani a képküldést.:)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9565. elche Ugrás 2008 okt 02. 22:03  
Jól kell választani, és megtalálható az a nyugi északabbra is. Pagon is nagyon békés volt a hangulat, Kaprije meg direkt családbarátnak tűnt, lévén hogy "gyalogsziget", autó nincs, viszont a bázis meg az apartmanok előtti partszakaszon van egy nagyon sekély, békés pancsizó, többen voltak ott kicsikkel. A búvárok elrobogtak egy gyors merülésre, aztán meg lazázás, séta, kajak... Kellemes volt. Pagon is pont az volt a jó, hogy a hajóutak rövidek, nem egész napos távollétről szól a búvárélet. És így simán belefér, hogy valaki egy nap csak egyet merül. Aztán lát amit lát. Máshogy kell merülni, mint a Vörösön, de azért vannak érdekes dolgok.
9561. elche Ugrás 2008 okt 02. 20:38  
Szóval Adria. Először azt is meg kell említsem, hogy kicsit a Vörös is elég volt egy darabig, és egy másfél évig se a Vörösön, se az Adrián nem jártam. Ez az év meg a "retrózás" volt nálam, két vörös-tengeri és két adriai kiruccanással. És most élveztem mindegyiket. A Vörösön jó volt a kötetlen tabai merülés is, meg a nagyon nem rohanós safagai szafari is. Az Adrián voltunk mélyebben is, de visszagondolva úgy érzem, a pár méteres mélységű parti merülést élveztem a legjobban, a csikóhalakkal. Totálisan megértem azt, aki azt mondja, kösz, az Adria nem jön be. A Földközi-tengeren nagyon sok merülőhely van, roncsok máshol is vannak, üregek is, az élővilágban szintén akad ez-az mindenütt. A víz meg sok helyen melegebb. De ha már kevés lehetőség van a merülésre, évi egy túra mondjuk, akkor megértem az Egyiptomba utazókat. Kevés merüléssel, korrekt áron csak ott lehet meleg tengeri élővilágot látni.

De az Adria azért így is az Adria. Pár óra autózás, ez fárasztó lehet tényleg, de hát a repülőn ülni, meg a reptéren, nos, ez sem olyan nagyon jó. Az az igazi a horvátoknál, ha a bázis, a szállás ott van közel egymáshoz a tengerparton, közösen ülni, beszélgetni a teraszon remek, még merülünk is, szóval amikor Horvátországba eljutok, már régen nem azért töröm magam, hogy hajtsam a nagy merülési élményeket. Inkább kiruccanásélmény ez a számomra, ami jobban szól az együttlétről, mint a búvárkodásról. Voltak ehhez hasonlóak Ausztriában barátokkal, vagy akár a Nemo33 túra is ehhez hasonlított. PDIC említi, ráját látott Punatban, és én tudom, hogy ez nagy dolog. Közben meg épp azt számolgattam, hogy a tavalyi Gran Canaria túrán én négy rájafaj egyedét láttam, a mázlista Garf meg még egy ötödiket is. Szóval nem kérdés, hogy több a látvány arra, mint az Adrián, de az Adria... azért mégiscsak más tud lenni, ha jó helyen van a bázis, ha jó a társaság és így a hangulat is. Az idén mind a két adriai utam olyan helyre vitt, ahova szívesen visszamegyek bármikor- de nem azért, mert a világ legjobb merülőhelyeit találom ott.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
967. elche Ugrás 2008 okt 02. 20:21  
Ezt az Adria vs. nagyvilág témát átdobom az általánosba.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9560. elche Ugrás 2008 okt 02. 20:20  
Fogalmam sincs, kikkel beszéltél, mennyire ástad magad bele ebbe a témába, de a dolog korántsem egyszerű. Azért induláskor gyakorlatilag mindenki ebben a szférában "szerelemből", vagy minimálköltségvetéssel, vagy más tevékenységből finanszírozva csinálta a búváros újságját, weblapját, tévéműsorát (ilyen is van). A dc elég jó pozícióban van ebben a műfajban, de el nem tart kettőnket se. Ez van. A búvárkodás, mint piac, borzasztóan függ az aktuális gazdasági helyzettől. Sajnos a drága merülések azok, amelyekről először kell lemondania az embernek, ha a nadrágszíjat meg kell húzni. Vagy a legolcsóbb, saját szervezésű utak kerülnek előtérbe, ami azért nem piac.
A forgalmazók is emberek azért elsősorban, és ezen a most gondokkal terhelt piacon kell érvényesülni. Fogalmam sincs, egy újabb ingyenes újság milyen pluszt tudna nyújtani? Mi lenne benne? Igényes minőségben, sok oldalon azért... Nem egyszerű. De persze lehet.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
959. elche Ugrás 2008 okt 02. 17:45  
Hát, ez tényleg már hangsúlyokról szó, de mondjuk ha egy átlagbúvárról beszélünk, maximum évi két, hosszú hétvégés Adriáról (ennél többet tényleg csak kevesen szoktak), ez legyen 7-8 merülési nap, két merüléssel számolva mondjuk a fele 30-40 közötti, a másik fele meg 20-30 közötti- ezt bármelyik amatőr komputer kezelni kell, hogy tudja.
De hozzá kell tennem: bárhol is jártam a világon (mondjuk sajna Ázsiában nem voltam még), úgy sehol nem merültetnek, mint az Adrián. (Vagy akár kis hazánkban, barlangba OW vizsgával, stb...) Tök mindegy a tapasztalat, harmincon szeretik bebetonozni a tengert. A világtendencia -szerintem- más, mint ami az Adrián szokásosnak mondható. Ettől függetlenül elfogadom, hogy a te merülési elképzeléseidhez pontosan tudod, melyik komputer passzol, ez egy jó dolog. Sok ember viszont nem agyal ezeken a témákon annyit, mint te vagy én. És engem nyilván sokan kérdezgetnek, mit érdemes venni? Amikor a komputer kerül szóba, és látom a Vörösre vágyó, nyilván évi 10-15 merülésnél sokkal többet megengedni nem tudó búvárt, akkor tiszta lelkiismerettel mondom neki, hogy bármelyiket veheti. (Wingkérdésben már nem vagyok ennyire határozott.:))
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9550. elche Ugrás 2008 okt 02. 15:45  
Van ingyenes és sűrűbben megjelenő kiadvány, bár nem színes. A Búvárinfó az, vagy más néven "a sárga", régebben a piacon vannak, mint bárki más, és a mögötte álló ember búvárszakmai tudása sem kérdőjelezhető meg.:)
www.buvarinfo.hu
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
957. elche Ugrás 2008 okt 02. 15:33  
Nincs előttem a búvárnaplóm, nem emlékszem pontosan az utóbbi időben mikor voltam 30 alatt. Nyilván előfordult, de tényleg ritkán és tényleg nem dekósan. Nem tudom, melyik az az eszköz a mostanában említettek közül, ami nem alkalmas 30 alá (régen kiegyensúlyozatlan reduktorokkal, mellény nélkül, komputert nem is ismerve merültek ötveneket), szerintem az átlagbúvárt figyelembe véve mind az. Ha van arra igazolt bizonyítékod, hogy a rendszeresen merülő búvárok számára valamelyik komputer biztonságosabb, nosza elő vele.:) Az, hogy valami kevesebb no deco időt ad, számomra nem mond semmit, létezik túlbiztosítás ezen a világon. Nyilván biztonságosabb lenne, ha minden autót leszabályoznának 80 km/h-nál, mégsem szokás. Tehát az én felfogásom szerint egy kedvtelési búvár bármelyik komputerrel biztonságban van. Egyébként egyetlen dekós esetet tapasztaltam meg az elmúlt évek során, Suunto komputere volt a búvárnak és limiteken belül volt. Akkor a Suunto rossz?

Az adriai búvártúrák azért erősen visszaszorultak az utóbbi években. Aki nem tud élvezetes túrát csinálni mondjuk a Vörösön úgy, hogy sose megy 30 alá, hááát, az nagyon peches, és akkor udvarias vagyok.:) Az adriai búvársztorikból nekem olyan szinte sose jött le, hogy lementünk 42-re és vacakul voltam utána, olyat gyakrabban hallottam, hogy "még merültünk egy utolsó reggelit, és a hegyekben jött a búvárbolha", ennek pedig a komputerhez semmi köze. Mellesleg személy szerint egyébként nyugodtan "önkorlátozok", amíg van mit nézni sekélyen. Azaz egy átlagos túra még az Adrián is olyan nekem, hogy egy-két 30-40 közötti merülés belefér, de roppant jól elvagyok 10 méteren is, csikóhalakkal vagy mással. Megeszem a kalapom, ha ehhez bármelyik komputer kevésbé biztonságos lenne a másiknál. És csak ismételni tudom magam, komolyan, tervezetten és gyakran mélymerülő búvárok pont nem hagyatkoznak egyik komputer dekóadataira se, csak az időt és a mélységet figyelik.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-10-01 Eredmények: fej-fej mellett
30. elche Ugrás 2008 okt 02. 14:07  
Rossz válasz... Legalábbis én nem erre gondoltam...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
945. elche Ugrás 2008 okt 02. 13:59  
Két lehetőség merült fel. Az egyik az, hogy összedobunk neked pénzt egy teljes cuccra, a másik pedig az, hogy valami furmányos módszerrel hallgatásra bírunk. Valamiért az őrjöngő tömeg ez utóbbi megoldást pártolja, érthetetlen módon. Bár szerintem még kegyetlenebb bosszú lenne, ha mindenki a használt, semmire sem jó wingjét, ruháját, kék sznoriját sózná rád dupla áron. Úgyse értesz hozzá...:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-10-01 Eredmények: fej-fej mellett
28. elche Ugrás 2008 okt 02. 13:57  
Aki sose küld képet, nem tudhatja meg, mennyire vagyok befolyásolható e téren... Itt ebben a versenyben színtisztán a teljesítmény számít, az ügyesség, a merülőhely és a modell hibátlan megválasztása. Nlq, végülis jöttök Brüsszelbe? Szerintem pénzt nem viszek, de a sört nagyon szeretem. Hogy oldjuk fel ezt az ellentmondást?:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
936. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:45  
A PADI tábla hasonló DSAT alapokon nyugszik, mint az Oceanic algoritmusa. Ez a kis beidézett részlet arról szól, hogy a táblák között sem létezik az általad emlegetett "közös alap". Mondjuk a merülés 30 évvel ezelőtti tervezéséhez képest a mai összehasonlíthatatlan. Meg a merülések is. 30 alá már csak elvétve mennek a búvárok, a régi megszokott 50 méterek igencsak ritkák. Az ajánlások egyre lassabb emelkedést javasolnak. Sokkal hétköznapibb lett a nitrox, amivel az átlagos 30-nál sekélyebb merülések is biztonságosabbak. Szóval a tábla szép, de szerintem összehasonlítási alapként manapság kedvtelési búvárnak nem az igazi. És a US Navy búváraiból sem lehet kiindulni.
Konklúzió: a lényeg, hogy legyen komputer, az majdnem mindegy, hogy milyen.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
6111. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:28  
Legyen. Én nem tudom pontosan a bál napját, ahhoz nem időzíthettem...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
932. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:27  
Vanek, a te kedvedért egy újabb adalék, ezúttal táblákhoz:
"The USN table and those derived from it, which includes NAUI, YMCA, and SSI tables, have repetitive groups based upon the 120 minute compartment. The PADI table pressure groups are based upon the 60 minute compartment.

Normal open circuit scuba dives are controlled by compartments faster than 60 minutes, so basing repetitive dive calculations on the 60 minute compartment is both safe and more effective than basing the calculations on the 120 minute compartment, which controls very long, shallow dives. The USN-derived tables are optimal for the long 40' or shallower dives such as a surface supplied diver working on the bottom hull of a ship, but are not optimal for recreational scuba.

The downside to the PADI table basing pressure groups on the 60 minute compartment is that they had to add some ad hoc W,X,Y,Z rules for those unusual cases of 3 or more dives where any one of them reach pressure group W or higher. In those cases you have a minimum 1hr (W or X) or 3 hour (Y or Z) surface interval between each dive. Normal single tank diving won't invoke these rules."

Ezek után mondd meg, melyik a "jó".:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
6109. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:21  
Akkor mondjál egy időpontot, kiindulásnak...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
930. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:20  
Tévedsz.:) Nincs olyan, hogy kőbe vésett dekóelmélet: tapasztalati úton kialakított algoritmusokról beszélhetünk legjobb tudomásom szerint, olyan egyszerűen nincs, hogy X mélység, Y perc tuti dekó mindenkinél, egy perccel kevesebb meg már senkinek sem. Sajnálatos módon a dekótáblák értékei sem esnek egybe.
928. elche Ugrás 2008 okt 02. 11:02  
A Geóét lehet szigorítani, de most elmesélek egy sztorit, miért nem szoktam soha állítani a szigorát. A régi kompturemet egy hideg ausztriai merülés kedvéért a legszigorúbb fokozatra állítottam, sok évvel ezelőtt. Óvatos duhaj voltam, pedig nagy mélységről nem volt szó. Aztán nem sokkal utána egy egyiptomi úton tűnt fel, hogy míg a többieknek minden oké volt 30 méter körül, az enyém már sikoltozik, hogy dekó. Mi van?!? Aztán rájöttem, hogy a legszigorúbb üzemmódban felejtettem. Ha egy szafari közepén jövök rá, és amíg van bennem nitrogén, nem engedi átállítani, megnehezítené az életemet.
De ismétlem, az, hogy alapból, minden nitrogénterhelés nélkül melyik cucc mennyi no-deco időt ad 40 méteren, igazán semmit sem mond.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9548. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:51  
Te el sem tudod képzelni, milyen jó "érveik" vannak.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
925. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:50  
Oké, de a használati utasításokat ha átböngészed rájöhetsz, hogy nagyon erős motiválóerő az amerikai perektől való félelem, ezért mindig leírják, hogy csak javaslat, nem 100 százalék, stb. Tehát áltag sportbúvár 1-2 perces dekójával nincs probléma, inkább arról szól a játék, ha duplapalackkal nyomulsz rendszeresen 50 méterekre, talán nem egy ilyen komputerre érdemes hagyatkoznod.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
6107. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:48  
Igen, nagy vonalakban ez. A Tempó legyen 4 perc, a másik max. a zene hosszúságával megegyező (nyilván ha valaki vágni akarja, nem szólhatok bele.) Határidő dec. 1? 10? 2010?:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
922. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:46  
Roppant könnyű helyzetben vagyok, én magamnak sem javaslom a dekós merüléseket.:))) 1-2 ha lehetett eddigi búvármúltamban, ha egyáltalán. Konzervatívabb vagyok, mint bármelyik komputerem...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9545. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:38  
Hm. Több oka van. Mivel van egy külföldi rokona a páromnak, számára a belgiumi kirándulás nem pont ugyanolyan, mint egy átlagos kiruccanás. Másrészt roppant olcsó volt a repjegy, mindenféle más okokból semmi nagy, drága út nem kerülhet szóba, tehát úgy döntöttünk, legyen akkor ez a túra. Nyilván ha megyünk, és jókat eszünk, sörözünk, akkor már egy délelőtti merülés is belefér.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
916. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:34  
Ráhagyással dolgozik az összes búvárkomputer. Már eleve amiatt is nagy különbség lehet az adott értékek közt, hogy a sós és az édesvízre kalibrált cuccok nem ugyanazt a mélységet érzékelik. Viszont a többség, ami például nem számolhat levegőfogyasztással, nem tudja figyelembe venni egy kemény áramlással szembeni úszás hatását 30 méteren, és persze azt sem tudhatja, merülés után mennyi idővel indul valaki át a hegyeken.
Mellesleg a modelleket szinte lehetetlen összehasonlítani úgy, hogy X mélységben az egyik 2-3 perccel többet mutat. Mivel a gondot leginkább a több merülésen felhalmozódott nitrogén jelenti, a kérdés inkább az, hogy a tizedik merülésen mekkora az a különbség. Aztán nagyon fontos az is, melyik hogy kezeli az emelkedési sebességet, a régi komputerek sokkal megengedőbbek voltak ezen a téren. Végül pedig a két komputer eltérő adatai esetén úgyis a szigorúbbat követi a búvárpár. De bármi bekövetkezhet (a társ a felszínen felejti, elveszti, a két búvár elszakad), ami miatt nagyon jó szolgálatot tehet még a "laza" komputer is.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9542. elche Ugrás 2008 okt 02. 10:25  
Egészen pontosan tudom már az idejét, dec. 11-14. között leszünk Brüsszelben, és 12-én pénteken szeretnék konkrétan merülni menni.
9538. elche Ugrás 2008 okt 01. 23:26  
Az milyen szórakoztató, hogy a Wizzair kedves jutalékokat számít fel a bankkártyás fizetésre? Befoglaltam a brüsszeli repjegyeket, ha banki átutalást választok, nincs jutalék, de bankkártyával utasonként(!) 1050 forint. Azért egy 13,360 forintos repjegynél ez már százalékosan mérhető tétel... Ja, a Nemo33 árnyalatnyit drágult, most 22 euró egy merülés.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
6097. elche Ugrás 2008 okt 01. 22:47  
Küldjetek most, és ha nem jön más 15-ig, feltesszük azt, ami itt van.:)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
911. elche Ugrás 2008 okt 01. 22:45  
Ebbe simán bele lehet futni sajna manapság, főleg egy szafarin, sorozatmerüléseknél. Én inkább igyekszek nagyon konzervatívan merülni, de így is volt már kellemetlen élményem, két suuntóval: az én régi Favorom és a párom Gekkója a túra végére komoly eltérést produkált. Most megint ez volt, az Oceanicom meg a Suuntók közt, de ez főleg a végén volt érdekes, amikor a kiürülési idő látványosan kisebb volt az Oceanicon, kb. 12-13 óra rémlik. De hát úgyis kihagyja az ember a 24-et, szóval...
909. elche Ugrás 2008 okt 01. 21:10  
Ezek nagyjából egybevágnak a belinkelt grafikonokkal az amerikai magazin tesztjéből. Szinte minden amerikai komputer ezt a DSAT algoritmust használja, azaz ugyanazokat az értékeket adja. Mivel ez már jópár éve így van, és nem hallani a sok hibás dekóadat miatt bajba kerülő búvárról, szerintem az átlagbúvár számára éppen úgy hibátlan, mint a többi. Mellesleg, mint ahogy minden más komputeren, nyilván itt is lehet szigort állítani, hogy közelítsenek az értékek a többi komputer adataihoz. Az én elveim szerint jobb egy akármilyen olcsó saját komputer, mint a semmi (mert azért még kezdő búvár koromban teljesen szokásos volt a "minek nekem, úgyis a DM-et követem" szemlélet), ezért azt mondom, ha valakit csak az ár tartana vissza a vásárlástól, akkor most már ne emiatt tipródjon, új komputert több gyártótól is simán kap 50 alatt. Most találtam meg az ősrégi, sok éve vett Favorom számláját, akciósan több volt ennél, és hát... Kicsike kijelző, régi algoritmus, nem nitroxos. Azért még most is megvan és működik.:)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-10-01 Eredmények: fej-fej mellett
7. elche Ugrás 2008 okt 01. 12:14  
Jó kis kép volt, nem sokon múlt. 2-3 nappal a lezárás előtt már látni lehet általában, ki győzhet, itt még a legutolsó órában is volt egy fordulat. Meglátjuk, a cápa-téma kinek fekszik a leginkább.:)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jaws
1. elche Ugrás 2008 okt 01. 12:11  
Megkezdtem a cápázást.:)
Fórum v1.105 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés