»» ««

A piramisok és korallok földjén

Vörös-tenger
3/3. oldal


Szállodás, napi kihajózásos útnál a merüléseket megszervezni lehet helyben is, illetve előre megrendelni az interneten. Akár Sharm el Sheik-i búvárkodás, akár hurghadai búvárkodás kerül szóba, olyan szempontból nincs nehéz dolga a turistának, hogy minden sarkon talál egy búvárbázist. Ez azonban sem a jó árra, sem a színvonalas szolgáltatásra nem jelent garanciát, néhány bázis bizony kissé szegényes körülmények között űzi az ipart. Az interneten szintén temérdek bázis honlapja található, ahol az árakról is lehet tájékozódni, illetve van, ahol a hajókról, a legénységről is mutatnak képet. Az előre rendelt merülések nagy előnye, hogy az érkezés napján nem kell azonnal felforgatni a várost egy jó bázisért, hanem az egyeztetett időpontban érkezni fog majd a transzferbusz, ami a hotelből a bázisra viszi a búvárokat. Ez a szolgáltatás általában ingyenes és nagyon hasznos, hiszen így sokkal több bázis közül választhatunk, nem kötelező a hotel közvetlen környezetében levő búvárcentrumokat igénybe venni.
Az ár alaphelyzetben biztosan magában foglalja a hajóutat és a két merülést, palackkal, ólommal.
Van, ahol a csomagárban benne van az ebéd is és egy ital, van, ahol nem, néhány helyen a 15 literes palack feláras, máshol nem, és természetesen az alapáron felül kell fizetni a felszerelésbérlésért is. Többletköltség még a nemzeti park belépő (Sharmban a Ras Mohammed, Hurghadán a Giftun), néhány bázis távolabbi merülőhelyekért számít felárat, illetve bizonyos speciális roncsmerülési programok (Sharmban a legnépszerűbb az egész napos Thistlegorm túra, Hurghadán pedig az Abu Nuhas zátony meglátogatása) szintén drágábbak. Tehát ha levélben kérünk árajánlatot, minden részletről érdeklődjünk, majd a levelet kinyomtatva vigyük magunkkal, hogy ne legyen vita. Egyébként 3 vagy 5 napos csomagban kérve a merüléseket jár némi kedvezmény, és néhány bázis az előre lefoglalt merüléseket is olcsóbban kínálja. Ha valaki nagyon tanácstalan a bázisválasztást illetően, mert még soha nem volt Egyiptomban, és nem csatlakozik szervezett vagy baráti túrához, akkor válasszon német vagy angol vezetésű bázist. Még akkor is, ha az árak esetleg magasabbak, de a 10-15% többletköltség feletti bosszúságnál sokkal nagyobb az a méreg, amit pár elrontott merülés miatt érez az ember.
Egyébként egy 5 nap, 10 merüléses csomag ára 125-250 euro közé eshet, alacsonyabb árszínvonalra inkább Hurghadán lehet számítani. Ha kevesebb napot akarunk búvárkodni, a bázison érdeklődjük meg, melyik nap hová mennek merülni, így legalább a jónak számító merülőhelyeket fel lehet keresni. A búvárkodás végeztével, ha elégedettek voltunk a hajó legénységével, ezt egy kevés borravalóval lehet és illik honorálni. Ez nem kötelező, de ha a matrózok udvariasak és segítőkészek, a szakács pedig igyekszik minden nap a legjobbat nyújtani, akkor jusson eszünkbe, hogy ezek a legények abból a pár dollárból élnek, amit tőlünk kaphatnak. Ezért ha megérdemlik, ne sajnáljuk tőlük a baksist.
Érdemes szót ejteni a kesztyűviselésről is. Bár sokféle hírt hallani erről, általában a kesztyűt nem látják szívesen a búváron, mivel az általános felfogás szerint nem szabad semmit sem megfogni, és ezért nincs is rá szükség. A roncsoknál viszont engedélyezett, sőt, ajánlott, tehát ha roncsmerülés is van a tervben, mindenképpen érdemes vinni. Mindenesetre tényleg ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint soha semmit ne érintsünk és úszásnál tartsunk kellő távolságot a koralloktól, mert uszonyozás közben lehet a legnagyobb kárt okozni bennük. Amúgy is tilos bármiféle korallt vagy más tengerből származó dolgot kivinni az országból, akinél a vámosok ilyet találnak kilépéskor, igen komoly pénzbüntetésre számíthat. A fotósoknak pedig a lebegőképességre kell ügyelniük, hogy ne ereszkedjenek rá az esetlegesen alattuk levő korallokra. Nem mindenki által ismert szabály az is, hogy Egyiptomban a maximális mélység kedvtelési búvároknál 30 méter lehet, néhány bázis ezt is igen komolyan veszi.
Fontos még megemlíteni, hogy mindenképpen ajánlott biztosítást kötni az utazás előtt. Akár a Divers Alert Network interneten is köthető biztosítását választja valaki, akár a hazai, utasbiztosításnak is jó, szintén interneten köthető Gyöngyhalászt, az értékes felszerelések elvesztése vagy egy drága dekókamrás kezelés esetén sem megy tönkre, mert ez anyagilag könnyen a padlóra küldheti az elővigyázatlan utazót.

Aki a nyaralást szinte végig búvárkodással tölti, annak az egy "szabadnapja" leginkább strandolással vagy a bazárban nézelődéssel telik. Ez utóbbit be lehet iktatni a merülési napok estéjére is, hiszen a kis belvárosi üzletek egészen sokáig nyitva tartanak. Közlekedni taxikkal vagy a taxi és a busz közötti átmenetet jelentő kisbusszal lehet a városokban. A legtöbb hotel közelében levő kisebb élelmiszerüzletek csak a legszükségesebb dolgokat árulják, és általában fix áron, tehát nem kényszerülünk hosszú egyezkedésre egy üveg ásványvíz ára miatt. A bazárban lehet alkudni, de sokat költeni nem érdemes, mivel sajnos elég sok olcsó, de értéktelen szuvenírt kínál a boltok többsége - persze akadnak kivételek.
Viszont van néhány szép és hasznos könyv, a legismertebb merülőhelyekről, a Vörös-tenger roncsairól vagy élővilágáról, a legtöbb létezik angol, német illetve más nyelvű változatban is. Szerintem ezek közül érdemes vásárolni, ha máshol nem, a repülőtér indulási oldalán sorakozó boltok valamelyikében. Akinek több napja jut a szárazföldre, fakultatív programok közül választhat. A legérdekesebb a kairói kirándulás busszal vagy repülővel, itt a fő látványosság a múzeum az ókori Egyiptom kincseivel és a piramisok. Luxorba szintén repülővel vagy busszal lehet eljutni, a luxori templom és a Királyok völgye a kirándulás két fénypontja. A buszos utazás mind a két esetben nagyon hosszú és fárasztó, repülőre viszont merülések után nem tanácsos szállni. Amit viszont mindenképpen fontos tudni, az az, hogy a helyi irodáknál ugyanazt a programot a magyar utazási irodák árainak harmadáért lehet megkapni, igaz, ott viszont nincs magyar idegenvezetés.

Talán a fentiekből már érezhető, miért is vált annyira népszerűvé a magyar - és más nemzetiségű - búvárok között Egyiptom. Itt minden adott egy fantasztikus nyaraláshoz, akár egyénileg szervezünk mindent, akár egy teljes programra fizetünk be. Arra pedig, hogy a legtöbbünk számára jól sikerült az egyiptomi nyaralás, bizonyság az, hogy a legtöbb búvár évről évre visszatér ide.

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés