»» ««

Cápák és dugong egy napon

Vörös-tenger

Tíz fős baráti társasággal indultunk útnak, hogy két évnyi keresés után végre találkozzunk a kihalás szélén álló dugonggal a Vörös-tenger türkiz vizében!

Két éve élünk Egyiptomban a Vörös-tenger partján, gyakorlatilag minden nap merülünk, így a Vörös-tenger szinte minden lakójával találkoztunk már. Merültünk delfinekkel, teknősökkel, cetcápával, dajkacápával, pörölycápákkal, tanúi voltunk egy teknőspár nászának, találkoztunk grampusokkal, mantákkal, sasrájákkal. Azonban egyik alkalommal sem sikerült lencsevégre kapnunk a Nagy Testvért, holott minden déli szafarinkon meglátogattuk Abu Dabab leghíresebb dugong lelőhelyét.

Ezúttal tíz barátunkkal karöltve elhatároztuk, hogy ismét megkíséreljük a lehetetlennek tűnő randevú nyélbe ütését. Egy forró nyári napon összeszedtük a felszerelésünket és ismét leutaztunk a Hurghadától 300 km-re lévő Marsa Alamba. Felkerestünk egy tábort, ahonnan motorcsónakkal megközelíthető a cápáiról méltán neves Elphinstone zátony és dzsipekkel elérhető Abu Dabab is, a dugongok étkezőhelye. A dugong felkeresése előtt merültünk egyet a cápákkal az Elphinstone-nál, majd ebéd után már dörzsöltük a tenyerünket a délutáni merülésre gondolva!

Kora délután autóra szálltunk és elindultunk a Turtle bay-hez, ahol már oly sokszor csalódtunk a tengerben. Miután megérkeztünk, összeszereltünk, megbeszéltük a merülési tervet, lesétáltunk a partra és nagy várakozásokkal, izgatottan kezdtük meg a merülést.

Rövid felszíni megfigyelést követően megkezdtük az ereszkedést, majd négy méter mélyen homokfelhőt pillantottunk meg. Mindenki torpedóként indult meg a köd irányába, hátha ott találjuk a dugongot, amint békésen majszolgatja a ropogós tengeri füvet. Sajnos ezúttal "csak" három, egyenként másfél méteres óriásteknőst találtunk, akik a hátukon bojtorjánhalakkal földöntúli nyugalommal falatoztak a fűben. Rövid fotózás után egyszer csak mellénk úszott a várva várt dugong!!!

A dugong dugon a Dugongiade családba tartozó tengeri emlősök legkisebb tagja, legnagyobb ismert példánya mintegy négy méter hosszú és másfél tonna a súlya. Kizárólag tengeri fűvel táplálkozik, évente egy utódot hoz világra. Egy felnőtt példány naponta 150 kg tengeri füvet fogyaszt el, így az élőterülete évről évre csökken. Vastag, erős bőre jellegzetesen repedezett, hasonlóan a grampusok bőréhez, viszont a dugong a bőréből elvétve 2-4 cm-es vastag szőrök kandikálnak ki, ami még komikusabbá teszi külsejét. Jelenleg minden dugong populáció a CITES I. mellékletében szerepel, kivéve az ausztrál populációt, mely a II. mellékletben kapott helyet.

A dugongot megpillantva a csapatból kitörő öröm leírhatatlan volt! Mindenki sikongatott a reduktorába, telítődtek a maszkok a mosolygástól, hirtelen senki nem tudta merre ússzon, hogyan fejezze ki örömét. Felfedezett kedvencünk 2,5 - 3 méter hosszú volt, és legalább két tonnás donna. Hét, jól megtermett bojtorjánhal zaklatta folyamatosan és további kilenc apró hal korzózott a fejénél, hogy táplálékot csenjenek a felkavart aljzatból. Az óriásbébit nem zavarta, hogy mindannyian körbe-körbe úszkáljuk, időnként óvatosan megközelítve, nehogy megzavarjuk békéjét, néhány centiméteres közelségből fotózzuk és pózolunk vele egy jó kép kedvéért. Szüntelenül falta a dús füvet és öt-hat percenként a felszínre úszott egy nagy levegőért, hogy utána tovább pusztítsa a hatalmas tengeri rétet. Hamarosan a csapat levegőkészlete vészesen megcsappant, így fájó szívvel búcsút kellett intenünk az oly régóta keresett barátunknak, de elhatároztuk: nem ez alkalommal találkoztunk utoljára!

Azóta már további négy túrát indítottunk a dugong keresésére, melyből kétszer hasonló sikereket könyvelhettünk el, a másik kettőnél a cápák után be kellett érjük az ugyancsak állandóan itt tanyázó óriásteknősökkel, gitárhalakkal, csikóhalakkal, hatalmas gömbhalakkal, tintahalakkal és egyéb tengeri herkentyűkkel. Mára már naplózzuk a dugong megjelenéseit Abu Dababnál, hogy idővel mind pontosabban be tudjuk határolni azokat az időszakokat, évszakokat, napszakokat, amikor a legnagyobb az esély a találkozásra.

Ben&Liv
www.benliv.hu
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés