»» ««

Szabályoznák a cápás merüléseket

Külföld

Az Egyesült Királyságban is szeretnék, ha a ketreces merültetés korrekt módon zajlana.

Az amúgy is népszerű búvár úticélnak számító Cornwall északi partszakaszán az utóbbi időben többen szerveznek ketreces merüléseket, ahol kékcápákkal találkozhatnak a búvárok a víz alatt. 2005-ben kezdődtek az első túrák, 2006-ban pedig egy Shark Cornwall nevű szervezetet hívtak életre, hogy a környezetbarát cápás turizmust népszerűsítsék.

Ebben a régióban ugyanis sok szolgáltató olyan horgásztúrákat szervezett, amelyek célja kékcápák kifogása volt, és ehelyett szeretnék inkább a ketreces merüléseket promotálni. De Richard Peirce, a Shark Cornwall alapítója szerint a cápáknál tulajdonképpen veszélyesebb a ketrec, és hogy a kéz- és lábtöréseket elkerüljék, az új érdeklődőknek próbálgatás helyett inkább a ketreces merültetésben jártasak tapasztalatainak átvételét javasolja.

Az új szervezet, a Cornwall Cage Diving Operators a szolgáltatókat fogja össze, akiknek egy szabályzatot kell elfogadni, és a túrák szervezése előtt be kell mutatniuk, hogy boldogulnak a ketreces merültetéssel. Chris Lowe az Atlantic Divertől elmondta, hogy a cápák kifogása helyett kínálják a cápák megtekintését, és sokat segített számukra az, hogy a rutinos cápaszakértőktől tanulhattak. A kékcápákkal már találkozó búvárok azt mesélik, hogy óriási élmény a víz alatt látni ezeket a fantasztikus élőlényeket, és vélhetően az ilyen túrák népszerűsége folyamatosan nő majd.

[ UnderwaterTimes ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyesült Királyság-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Káplán 2009 aug 27. 16:51  
Agyaltam a kékcápákon. Vajon miért is nem csinálják ezt a horvát bátyók?
Hát sajnos egyszerű. A szárazföldről ki kell jutni a Kornatira. Sok út nincsen. Kornatin rögtön belépti dijat szednek. Aztán - mint irtad 15-20 Nm távolságra-  ki kell hajózni. Na de az már nemzetközi viz. vagyis a hajót ki kell léptetni HR-ből, utána vissza kell léptetni. Ez az egyik. A másik. A horvát "átlag" búvárhajó szerintem 8-10 csomót tud. Akkor még optimista is voltam. Akkor az odaút min 3-4 óra, vissza -remélhetőleg-  ugyanannyi. 6-8 óra hajózás és még a merülés is. Hát eléggé elriasztó. Talán ez az oka....
 16. shark 2009 aug 17. 10:54  
Júniusban a Pulához közel található Varese roncsán volt egy kispettyes macska, és kettő simacápa. Amikor május 1.-én voltunk lent Rovinjban, az előttünk merült olasz csapat kékcápával találkozott a Baron Gautschon.
 15. Káplán 2009 aug 15. 21:43  
Horvát fórumban van macsekcápa kép.....
14 Mi mindig kis csoportban merülünk (2-4 fő
 14. azarabdémon 2009 aug 15. 21:38  
Igen, légyszi. Sokszor jártam ott, és a merülőtársaim mindig láttak macskacápát, de én... én... én ott sosem, bevallom őszintén.
Sőt, egyszer nagyon-nem láttam macskacápát, és szegény merülőpárom is nagyon-nem-látott miattam macskacápát.... A bázisvezető egy alapos briefingben elmondta az útvonalat, illetve hogy nagyjából-milyen-látnivalóink lesznek (nagyon precíz pasi volt). Említette, hogy 39m-en lesz egy mini-üreg, melynek nagyon szép korallok nőtték be az oldalát, és hogy ezeket érdemes megnézni, mert nagyon ritka e korallfajta. Nagyon szépet merültünk a tiszta vízben, amikor odaértünk az üreghez. A bázisvezető benézett, mindenkit odahívott, mindenki benézett a ritka korallokra, elámult, örvendezett vala. Elég nagy tumultus volt, - viszont én addigra találtam egy üregben egymás mellett összekapaszkodva két öreg langusztát. Szokatlan látvány volt, így leokéztam a bázisvezető "gyere-az-üreghez-és-nézz-be" mondatát, és tovább büszkélkedtem a langusztáimon, legyintettem buddymnak az üregre, hogy mit akarsz már a korallokkal, amikor itt van egy sziámi languszta... Persze, kihagytuk az üreg koralljainak megtekintését...
Nagyon pazar merülés volt. Kimásztunk a zodiákra, mindenki boldog, sőt, túl boldog. Mondanom sem kell, hogy az üregben egy nagy macskacápa aludt békésen... amit mi nem láttunk... buddym lecsatolta az uszonyát, asszem atrocitásra készült... de elszaladtam mellőle a zodiacban, és megszégyenülve kókadt a fejem...
 13. elche 2009 aug 15. 21:31  
A horvát fórumba is felteheted akár, hacsak nem szupertitkos...:)
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés