»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-08-12 Szabályoznák a cápás merüléseket

Az Egyesült Királyságban is szeretnék, ha a ketreces merültetés korrekt módon zajlana.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Káplán 2009 aug 27. 16:51  
Agyaltam a kékcápákon. Vajon miért is nem csinálják ezt a horvát bátyók?
Hát sajnos egyszerű. A szárazföldről ki kell jutni a Kornatira. Sok út nincsen. Kornatin rögtön belépti dijat szednek. Aztán - mint irtad 15-20 Nm távolságra-  ki kell hajózni. Na de az már nemzetközi viz. vagyis a hajót ki kell léptetni HR-ből, utána vissza kell léptetni. Ez az egyik. A másik. A horvát "átlag" búvárhajó szerintem 8-10 csomót tud. Akkor még optimista is voltam. Akkor az odaút min 3-4 óra, vissza -remélhetőleg-  ugyanannyi. 6-8 óra hajózás és még a merülés is. Hát eléggé elriasztó. Talán ez az oka....
 16. shark 2009 aug 17. 10:54  
Júniusban a Pulához közel található Varese roncsán volt egy kispettyes macska, és kettő simacápa. Amikor május 1.-én voltunk lent Rovinjban, az előttünk merült olasz csapat kékcápával találkozott a Baron Gautschon.
 15. Káplán 2009 aug 15. 21:43  
Horvát fórumban van macsekcápa kép.....
14 Mi mindig kis csoportban merülünk (2-4 fő
 14. azarabdémon 2009 aug 15. 21:38  
Igen, légyszi. Sokszor jártam ott, és a merülőtársaim mindig láttak macskacápát, de én... én... én ott sosem, bevallom őszintén.
Sőt, egyszer nagyon-nem láttam macskacápát, és szegény merülőpárom is nagyon-nem-látott miattam macskacápát.... A bázisvezető egy alapos briefingben elmondta az útvonalat, illetve hogy nagyjából-milyen-látnivalóink lesznek (nagyon precíz pasi volt). Említette, hogy 39m-en lesz egy mini-üreg, melynek nagyon szép korallok nőtték be az oldalát, és hogy ezeket érdemes megnézni, mert nagyon ritka e korallfajta. Nagyon szépet merültünk a tiszta vízben, amikor odaértünk az üreghez. A bázisvezető benézett, mindenkit odahívott, mindenki benézett a ritka korallokra, elámult, örvendezett vala. Elég nagy tumultus volt, - viszont én addigra találtam egy üregben egymás mellett összekapaszkodva két öreg langusztát. Szokatlan látvány volt, így leokéztam a bázisvezető "gyere-az-üreghez-és-nézz-be" mondatát, és tovább büszkélkedtem a langusztáimon, legyintettem buddymnak az üregre, hogy mit akarsz már a korallokkal, amikor itt van egy sziámi languszta... Persze, kihagytuk az üreg koralljainak megtekintését...
Nagyon pazar merülés volt. Kimásztunk a zodiákra, mindenki boldog, sőt, túl boldog. Mondanom sem kell, hogy az üregben egy nagy macskacápa aludt békésen... amit mi nem láttunk... buddym lecsatolta az uszonyát, asszem atrocitásra készült... de elszaladtam mellőle a zodiacban, és megszégyenülve kókadt a fejem...
 13. elche 2009 aug 15. 21:31  
A horvát fórumba is felteheted akár, hacsak nem szupertitkos...:)
 12. Káplán 2009 aug 15. 21:18  
Igen. Küldjek képet ?
 11. azarabdémon 2009 aug 15. 21:17  
Láttál ott már idén macskacápákat?
 10. Káplán 2009 aug 13. 07:29  
Koszonom. Felvetem a bazis tulajdonosanak.
 9. shark 2009 aug 13. 02:22  
A kékcápák a Kornati-szigetek külső, nyugati vonulatától még kb. 15-20 Nm-re a nyílt-tengeren találhatók, elsősorban július és szeptember között, a szardínia rajok vonulásának függvényében. Egyike a legjobban csalizható nyílt vízi fajnak. Egy elmés célszerszámmal neccháklókba darált szardínia massza és olaj a leghatékonyabb csali, némi bonitó
illetve tonhaltörzzsel spékelve. További jó merülést Nektek.
 8. Káplán 2009 aug 12. 21:37  
Amint belepsz a Kornati teruletere, nem telik bele es megjelenik a KORNATI RANGER elnevezesu tengeri rabolo hajoja es penzt szed be a semmiert. A szomaliai kalozok gyenge ipari tanulok ezekhez kepest. Amugy a hajonk neve Sea Rabbit.

 7. pygmy 2009 aug 12. 20:42  
levihettetek volna egy kis nyúlketrecet. csak a feeling kedvéért:)
 6. Káplán 2009 aug 12. 20:39  
Csakhogy  Kornati nemzeti park. Ez lehet, hogy kisse megbonyolitana a helyzetet. Ma is ott merultunk.
 5. shark 2009 aug 12. 18:14  
Az angol csapat három idényben végzett megfigyeléseket a Kornatok térségében, megvan az erről publikált tanulmányuk. Kékcápákon kívül heringcápát és makót is észleltek. Ha lenne bázisom az Adrián, már rég dolgoznék a projekten, nem csak különleges kaland, de tuti üzlet is lenne.
 4. elche 2009 aug 12. 18:09  
Találtam a Shark Cornwall honlapon adriai expedíciókra utalásokat. Meglepő, hogy ez a fajta merültetés még nem jellemző a horvátoknál, pedig ha van rá lehetőség, biztosan érdekes.
 3. shark 2009 aug 12. 17:58  
A kékcápás merüléseknél, - azon a néhány merülő helyen, ahol ezzel a fajjal egyáltalán halbiztos módon lehet merülni-, általában nem előírás a ketrec használata. Ez alól kivétel az USA. Kaliforniában található a világ egyik legjobb kékcápás merülőhelye, Santa Catalina szigeténél, illetve San Diegóban. Itt a felszíntől 3-4 méterre leeresztett ketrecben lehet gyönyörködni ebben a pompás ragadozóban. Kaliforniában helyi szabályok írják elő a ketrec használatát a cápás merülésekhez.Európában Portugália az, ahol szerveznek kékcápás merülést. Itt nem használnak ketrecet. Első osztályú kékcápás merülőhely a Fokföldi-félszigetet övező nyílt-óceáni terület, itt sem előírás a ketrec használata. Személyes tapasztalataim szerint, a kékcápák egyáltalán nem agresszívek. Nagyon kíváncsiak, szívesen érdeklődnek a búvár közvetlen közelében. Ott, ahol a kékcápák nagyobb számban előfordulnak, számíthatunk a röviduszonyú makó felbukkanására is. Ezzel a fajjal már nem árt óvatosabban viselkedni. A ketreces merülések kötelezővé tétele mögött a biztonsági megfontolásokon kívül jól körültapintható üzleti érdekek is szerepelnek. A közvetlenül a felszín alá eresztett ketrecben történő merüléshez nem követelik meg búvárvizsga meglétét, így az igen vonzó cápás merülés a turisták nagyobb tömege számára is hozzáférhetővé válik. A ketrec nélküli merülésekhez azonban - véleményem szerint -, komolyabb tapasztalat és búvárgyakorlat szükséges. Frissen végzett OWD részére, néhány merüléssel a háta mögött, semmiféleképpen nem ajánlanám például, hogy tigriscápás merülésen vegyen részt. Dél-Afrikában a tigris és bikacápás merülésekre szakosodott búvárközpontok általában legalább ötven naplózott nyílt vízi merülés meglétét, és minimum haladó szintű minősítést írnak elő a programon történő részvétel feltételeként. Jómagam a saját szervezésű tigriscápás merülésekhez ennél szigorúbb előfeltételeket szabok, min. száz naplózott merülést, áramlatmerülési gyakorlat igazolásával együtt. Kékcápás merülést egyébként némi elkőkészülettel gond nélkül lehetne szervezni az Adrián is, ha valakit érdekel ez a lehetőség, szívesen adok tanácsot.
 2. elche 2009 aug 12. 17:36  
Gondolom etetéssel vonzzák a hajó közelébe a cápákat, és biztonsági okokból.
 1. Bali 2009 aug 12. 17:05  
Kékcápás merüléshez okvetlen szükséges a ketrec? Ha már tigrissel rendszresen merültetnek ketrec nélkül....
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés