»» ««

Aki a cápák nyomában jár

(Hirdetés)
2/2. oldal


DC: Mi a Marine Life által hirdetett Shark Projekt, és milyen célból alakult?

ET: A Shark Projekt a cápás merülés szabályainak elsajátítását, és a világtenger fontosabb cápapopulációinak megismertetését célzó, a cápák biológiájával valamint etológiájával foglalkozó komplett program, amely természetesen magában foglalja a világ legjobb cápás merülőhelyeire történő túrák megszervezését is. Nem titkolt célunk a cápás merülés, mint új típusú kaland népszerűsítése, és az ezekhez a rendkívüli állatokhoz fűződő reális szemléletmód kialakítása is.

DC: És hogyan lehet valaki a Shark Projekt tagja?

ET: Ha valaki elvégzi a Marine Life Shark Diver kurzusát, automatikusan a Projekt tagjává válik. A cápás kalandmerülési program részeként az elméleti felkészítés mellett a búvár élesben is kamatoztathatja a megszerzett ismereteket. A kurzus gyakorló merülését a Budapesti Tropicarium- Oceanárium másfél millió literes tengeri medencéjében hajtjuk végre, négy homoki tigriscápa, kettő zebracápa, és egy barna szirtcápa társaságát élvezve. A Shark Projekt tagok rendszeresen megkapják az Apex Predator című, és a cápakutatással kapcsolatos friss információkat tartalmazó hírlevelünket, valamint tagjaink részére ankétokat is szervezünk. Tagságra, illetve a Shark Diver kurzusra honlapunk (www.marinelife.hu) Shark Projekt menüpontjára klikkelve lehet jelentkezni.

DC: Merre voltatok legutoljára, és mit láttatok?

ET: Három hete érkeztünk haza Dél-Afrikából. Véleményem szerint ebben az országban vannak a világ legjobb cápás merülőhelyei. Vizeiben egyedülálló módon 117 cápafaj honos, köztük a leghíresebb nagytestű fajok, mint például a nagy fehér-, a tigris-, a makó, vagy az óriási érdes cápa. Kérdésedre visszatérve, legutolsó túránk célja a tigriscápa megfigyelése volt.
Siker reményében, azaz halbiztos módon csak itt, és a bahamai Nagy Homokpad vizein lehet közvetlen közelről szemügyre venni ezt a csodálatos-hírhedt ragadozót. Természetesen valamennyi cápafajnál pontosan tudni kell, hogy mikor van a szezonjuk. Ennek hiányában keserves csalódás érheti a túraszervezőt, és főleg a látványra kiéhezett búvárokat. Nos, a legutóbbi túránkon három merülésen is láttunk tigriscápát, kettő alkalommal három, illetve négy különböző egyed körözött karnyújtásnyira körülöttünk. A merüléseken számos más fantasztikus élményünk is akadt. Nem sok búvárnak adatik meg az úgynevezett zabálási téboly közvetlen közelről történő megfigyelése. Egy-egy jól sikerült beetetés után 30-40 feketefoltos- és sötétcápa nyüzsgött közvetlen közelünkben. Ja, ha még nem említettem volna... a nagy fehércápa megfigyelésén kívül az összes többi merülést védőketrec nélkül hajtjuk végre, így az élmény is igen impresszív. A cápákon kívül számos egyéb olyan halfaj "skalpját" is begyűjtöttük, amelyet a legtöbb búvár csak szakkönyvekben láthat. Volt alkalmunk találkozni fekete kardhallal, királymakrélával, dorádóval, óriás gitárcápákkal, és hatalmas méretű márványos tövises rájákkal. Mindennapos volt a bikacápákkal és az óriás barrakudákkal történő randevú is.

DC: Mikor és hova mentek legközelebb, és hogyan lehet csatlakozni hozzátok?

ET: Legközelebb május közepén a cornwalli Porthkerrysbe utazunk a planktonevő óriáscápák (Cethorinus maximus) megfigyelése céljából. Ezekkel a hatalmas, az érdescápa után második legnagyobbra növő, 10-12 méter hosszúságú és 6-8 tonna tömegű halakkal itt, és Man szigeténél lehet a legjobb eséllyel találkozni. Ezt követően ismét Dél-Afrika felé vesszük az irányt. Júniusban lehet a legjobban megfigyelni az óceánok királyát, a nagy fehércápát. Fokföldi túránkon a National Geographic Chanell-ből ismert világhírű Fóka-sziget vizein lehetünk szemtanúi napfelkelte környékén a híres kiugrásoknak, és a védőketrec biztonságából tanulmányozhatjuk a világ leghíresebb cápáját. A nagy fehér les mellett részt veszünk egy másik rendkívüli kalandon, a nyílt óceáni cápás merülésen. A partoktól 50-70 kilométerre eltávolodva, 2000 méteres mélységgel a lábunk alatt barátkozunk a kecses kékcápákkal, és a sebes makóval. Az óceánon hajózva biztos, hogy nagytestű cetekkel is találkozunk. A www.marinelife.hu honlapunk "Túrák, expedíciók" menüpontjában lehet regisztrálni a cápás merülésekre. Az érdeklődőknek részletes programismertetőt is küldünk.

DC: Túráitok mennyivel nyújtanak többet, mint egy átlag merülőút?

ET: Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sokkal többet nyújtanak, mivel az élmények többsége is abszolút egyedi. Félreértések elkerülése végett, azok közé tartozom, akik igen sok búvár véleményével szemben roppant érdekes merülendő célpontnak tartják például az Adriát is. Még ma is mindig örömmel merülök le egy sekély, homokos adriai öböl tengeri fű mezőihez. Az apró csodák felfedezése ugyanakkora élmény lehet, mint megpillantani egy kék bálnát.
Csakhogy amíg az előbbi élmény viszonylag könnyen begyűjthető, az utóbbi példa már a valódi kuriózum kategóriájába tartozik. Alapvetően emiatt bátorkodom azt állítani, hogy a cápás túráinkon megszerezhető élmény igazi unikum. Hány búvár mondhatja el magáról, hogy találkozott nagy fehércápával, vagy karnyújtási távolságból nézett farkasszemet mondjuk egy tigriscápával? Túráink talán azért sem szokványosak, mert igen nagy hangsúlyt helyezünk a felkészítésre. Minden cápás túránk még itthoni fajismertetővel és a kiutazást megelőző tropicariumi merüléssel kezdődik. Ezzel biztosítjuk, hogy a velünk tartó búvárok már rendelkezzenek cápás merülési élménnyel. (Tapasztalatunk szerint a legtöbb búvár még egyáltalán nem találkozott cápával).
A maximális merülési élmény biztosításán túl igyekszünk további programok beiktatásával is emlékezetessé tenni a túrát. Legutóbb két nemzeti parkot is felkerestünk, és részt vettünk egy hamisítatlan afrikai szafarin, nyitott terepjáróból gyönyörködve az orrszarvúkban, zsiráfokban, antilopokban, kafferbivalyokban és zebracsordákban. És ha még nem említettem volna, a dél-afrikai borok egészen fantasztikusak!

Kapcsolódó link:
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés