»» ««

Merülést vegyenek!

A búvárkodásról
2/2. oldal


Amire tapasztalatom szerint viszont rá lehet kérdezni, az az, hogy pontosan hol is van a búvárbázis. Néhány iroda meglepő távolságban levő búvárbázisokkal áll kapcsolatban, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy akár 25-30 kilométerre visznek merülni. Ha utazás előtt olvasol a szállásod közelében levő búvárkodási lehetőségekről, netán kinéznél néhány érdekes roncsot vagy más helyet, akkor nagy meglepetés fog érni, amikor a távolabb eső bázis egészen más helyre visz. Nem biztos, hogy rosszabb helyekre, de amikor valamit előre betervezünk, akkor mégis csalódás érhet.

Lehet a bázisról írásos bemutatást kérni, netán azt, hogy mutassák meg a weblapját. Bár ez utóbbi nem sokat jelent: sajnos léteznek búvárbázisok, amelyek "hivatalos helyisége" egy honlap és egy furgon. Azaz a merülés napján megjelenik valaki egy leharcolt kocsival és pár búvárcuccal, aztán elvisz merülni valahova. Engedélye és biztosítása viszont nem feltétlenül van. Spanyolországban figyelmeztettek rá a valódi búvárbázisokon, hogy óvakodjak tőlük, mert több ilyen is akad, és baj esetén villámgyorsan eltűnnek a színről. Ha a bázisnak sincs biztosítása, és te sem kötöttél, a továbbiakat nem kell részletezni. (Azaz utazás előtt érdemes kötni valamit, még akkor is, ha előre egyeztetünk a leendő bázissal és nekik van.)

A megoldás persze az lenne, hogy utazás előre alaposan tájékozódsz, szétnézel búvárbázis-értékelő oldalakon, levelezel néhánnyal és aztán megállapodsz valakivel. Elméletben ez is jobban működik mint a valóságban, és ezt a saját példámon tudom. Fordult elő, hogy nagyjából három nappal később induló, ultra last minute útra fizettem be, és egyszerűen arra már nem volt idő, hogy mindent előre tisztázzak. Ilyenkor irány az iroda. Volt, amikor én is átéltem azt, hogy messze vittek merülni, de mivel szinte mindig volt saját felszerelésem, így maximum csak alkalmazkodni kellett az új helyhez, az ócska felszerelés miatt viszont bajba nem kerülhettem. Előfordul olyan is, hogy a nyaraláson túl sok időt nem tervezünk búvárkodással tölteni, és ilyenkor az embernek nincs nagy kedve túl sokat előre szervezkedni 1-2 merülésért. Ha a legfontosabb felszereléseket (maszk, reduktor, komputer) visszük, ekkor sem lehet nagy gond. Persze irodákhoz elsősorban új, még ismeretlen helyen fordul az ember, ahol ráadásul ismerős sem járt még, akinek lennének jó kapcsolatai.

Fontos, hogy az irodákban befizetett előlegről nyugtát adjanak. Törökországban egyszer hosszasan kellett magyarázkodni, amikor én mindent előre kifizettem, de az ügynök a pénzt "elfelejtette" továbbadni a búvárbázisnak. Ha valamit kétszer kell kifizetni, akkor még az olcsó is nagyon drága lehet, de szerencsénkre barátnőm ragaszkodott az előző napi befizetéskor a nyugtához, ami azért sokat nyomott a latban.

Egy szó mint száz, a felkészült és tapasztalt búvár, akinek van saját felszerelése, egy irodában is biztonsággal fizethet be a merülésre. Maximum nem pont olyan lesz, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva. De hozzátehetem, aki tényleg rutinos az maga is szólhat a búvárbázisnak, ha valami nem tetszik, a búvárvezetőt sem kell követni túl mélyre, és nyugodtan be lehet tartani a biztonsági megállót, még ha a vezető szerint az felesleges is. Ha nagyon nem tetszik az, amit merülés előtt látsz, inkább mondj nemet, mint hogy bajba kerülj. Ha tényleg nagy a gond, akkor inkább visszaadja a pénzed a búvárbázis is, mert így elkerülheti azt, hogy valami hatósághoz fordulj. Ám megjegyzem, az én gyakorlatomban még soha nem fajultak el eddig a dolgok, szóval ez a ritkább eset. Tehát kalandra fel!

GR
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés