»» ««

A búvárbiztosítások érvényessége

A búvárkodásról
1/2. oldal

Egy közelmúltban megjelent írásunkban a búvárbiztosítások érvényessége kapcsán számolt be tapasztalatairól egy dekókamrás kezelésre szorult búvártársunk.

A teljes kép érdekében úgy döntöttünk, a biztosítókhoz fordulunk kérdéseinkkel.

A Veszélyes biztonságérzet című írást elküldtük olyan biztosítótársaságoknak, akik kiegészítő sport biztosítási konstrukciót kínálnak az utazási biztosítás mellé, vagy kifejezetten búvárbiztosítást kötnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a leírt esetben mi történik, történhet, azaz a búvár számíthat-e a kezelési költségek fedezésére akkor is, ha csak a hazaérkezés -és a biztosítás időtartamának lejárta után- szorul kezelésre. A DAN Europe-nál természetesen valamelyest más a helyzet, hiszen ott hosszabb időtartamú, egy éves időtartamra szól a tagság, de elméletben ott is előfordulhat, hogy az érvényesség utolsó napja egybeesik az utazás utolsó napjával, így fontosnak tartottuk a DAN megkérdezését is.

A kapott válaszokat gyakorlatilag változtatás nélkül közöljük.


Európai Utazási Biztosító (EUB) Rt.
Vértesi Judit szolgáltatási igazgató

"Jelenleg a külföldi utasbiztosítási termékekre vonatkozó feltételeink szerint biztosítási eseménynek az a külföldön bekövetkező betegség vagy baleset , minősül, amely miatt külföldön sürgősségi orvosi ellátásra szorul a biztosított. Ebben az esetben vállaljuk a külföldön felmerült orvosi és mentési költségeket, ill. szükség esetén a hazaszállítás költségeit. Magyarországra történt hazautazás után felmerült költségek megtérítésére a biztosító szolgáltatási kötelezettsége nem terjed ki. Ez a rendszer az utasbiztosításokra általánosan jellemző, és arra az alapelvre épül, hogy a társadalombiztosítás teljeskörűen fedezi a Magyarországon szükségessé váló orvosi ellátásokat egy adott TB jogviszony alapján, függetlenül attól, hogy azok milyen tevékenységgel összefüggésben válnak szükségessé. Miért is kössön az ügyfél magánbiztosítást egy olyan magyarországi kezelésre vonatkozóan, amire a biztosítás díját a TB felé már megfizette.

Egyéb extrém sportok esetén ez a gyakorlat jól is működik, hiszen a TB nem zárkózik el pl. egy drága agyműtét finanszírozásától csak azért, mert pl. az egy külföldön történt hegymászó, vagy vadász-baleset miatt vált szükségessé. A búvárokat érintő finanszírozási problémával cégünk egy konkrét eset kapcsán szembesült, ugyanakkor információink szerint a dekompressziós kezelés jelenleg azért minősül az OEP részéről kivételnek, mert csak a közelmúltban vált elérhetővé Magyarországon, és így az OEP még nem alakította ki az erre vonatkozó finanszírozási formát. Amennyiben az OEP a jövőben sem fogja vállalni az ilyen jellegű kezelések finanszírozását, akkor társaságunk változtatni fog a búvárkodásra vonatkozó termék konstrukcióján, és - arányos díjért - ki fogja terjeszteni a fedezeti kört ezekre az ellátásokra is (természetesen azon az időtartamon belül, amikor még orvosilag alátámasztható, hogy a külföldi búvárkodással összefüggésben alakult ki a betegség). Jelenleg az ellátás finanszírozásából csak méltányossági alapon tudunk részt vállalni, abban az esetben ha az OEP a beteg egyedi kérelme alapján sem vállalja a térítést."


QBE Atlasz Biztosító Rt.
Dr Horváth Péter

"A QBE Atlasz Biztositó a hobby ill. kedvtelési-szabadidő búvárkodást 40 méteres merülésig kiegészítő balesetbiztosítás megkötésével vállalja az ebből bekövetkező kockázatokat úgy, hogy a baleset során sérült búvárruhára, ill. felszerelésre is vonatkozik a biztosítás.

Természetesen tudott, hogy a búvárrosszullétek nem minden esetben azonnal, hanem napokkal később is előjöhetnek, szédülést, fejfájást, agyi problémákat okozva. Amennyiben mindez még külföldön történik, úgy a költségeket vállaljuk, ill. hazahozzuk a mozgásában korlátozott ügyfelet, azonban hazaérkezés után az ellátás már nem a biztosító feladata."

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés