»» ««

Merülést vegyenek!

A búvárkodásról
1/2. oldal

Ha kiabáló kofáknál nem is nagyon szokás búvárkodásra befizetni, a bazársoron, néhány irodában bizony már szoktak kínálgatni ilyesmit.

Érdemes leszögezni, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne kaphatnánk jó szolgáltatást. A különféle fakultatív programokat kínáló irodák közül sok nyilván profi és jól működő búvárbázissal áll kapcsolatban, és ha itt jelentkezik valaki merülésekre, nem jár rosszul.

Csak éppen az ember már sokkal okosabb utólag. Nekünk viszont az a szerencsés -és biztonságos-, ha már előre tisztában vagyunk azzal, mi vár ránk. Azt lehetne mondani, egyszerű kikerülni azzal a problémát, hogy nem foglalkozunk ezekkel az irodákkal, és egyből a búvárbázisok közt nézünk szét. Ez igaz, csak vannak helyek, ahol a búvárbázisok a kikötőben vannak, távolabb a szálláshelytől, végigjárni azokat képtelenség lenne. Az irodák viszont ott vannak pár lépésnyire, könnyű hát kísértésbe esni.

Eszembe jut egy történet, amit egy kedves ismerős mesélt. Egy irodában fizettek be merülésre, aztán a kitűzött napon jött egy furgon pár cuccal, kimentek egy merülőhelyre, és különösebb eligazítás nélkül elindultak búvárkodni. Ami elég rosszul sikerült, mert nem tudtak előzetesen túl sokat arról mi vár rájuk, főleg a nagy hullámzásban való partramászást illetően. Jól ismerem azt a helyet, tudom, mennyire kellemetlen lehet rossz időben, csak éppen én jó búvárbázissal jártam ott, és egészen máshogy emlékszem rá.

Egy szó mint száz: könnyű lyukra futni. Ahhoz próbálok pár tippet adni, mivel előzhetjük meg a problémákat. Az egyik javaslatom az, hogy ha csak így van lehetőség merülésre, akkor még úgy is érdemes gyakorlatilag minden búvárfelszerelést vinni, ha nem tervezünk túl sok merülést. Ha nem látod, kivel fogsz merülni másnap, és nem nézheted meg a bérelhető búvárfelszereléseket sem, akkor az a biztos, ha saját reduktorod és komputered van, ami nem hagy cserben. Az uszony is fontos, nehogy egy lehajtott papucsost kapj, és mezítláb kelljen bukdácsolni a köveken egy parti merülésnél. Az illeszkedő ruha, maszk fontosságát sem kell sokat magyarázni, a saját mellényről pedig tudhatod, hogy nem ereszt. Ha végigolvasod ezt, látszik, ebben az összeállításban gyakorlatilag minden benne van, ám ha semmiképpen nem akarsz nagy cuccot vinni, a saját komputer, maszk, reduktor akkor is nagyon-nagyon ajánlott.

A merülőhelyeket illetően az előzetes tájékozódási lehetőségek igencsak korlátozottak. Az ilyen irodákban ülő emberek jelentős része nem sokat tud a búvárkodásról. Ha szerencsénk van, akkor legalább már egyszer voltak próbamerülésen, és emlékeznek arra, hogy hajóról merültek vagy partról. Egyébként meg annyit tudnak mondani, hogy sok szép hal van (annak számára 2-3 pici halacska is sok és szép, aki életében egyszer merül), és hogy a bázis amivel merülni lehet, teljesen hibátlan. Értelmetlen kérdezősködni arról milyen felszereléseket lehet bérelni ("a legjobb minőségűt!"), milyen jellegű merüléseket lehet csinálni ("nagyon szépek és jók!"), hány és milyen képzettségű vezető van a bázison ("ó, mindenki abszolút profi!"). ők eladni akarnak, és mivel a merülések bonyolításában nem vesznek részt, különösebb felelősségük sincs- ha valaki nagyon elégedetlen, lerendezi a bázissal, az irodának nem nagyon megy a környékére.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés