»» ««

Titkos cápavadászat?

Vörös-tenger

Vannak, akik szerint Egyiptomban fű alatt nekiálltak kifogni a cápákat.

A Sharm El Sheikh tengerpartján bekövetkezett támadássorozat hatását még fel sem lehet becsülni. Egy cápatámadást lehetett volna fatális véletlennel magyarázni, de öt sérült négy támadásban olyan negatív sajtóvisszhangot eredményezett, ami alapjaiban rengetheti meg az egyiptomi turizmust. Márpedig az országnak nagy szüksége van erre a bevételre, és az első támadások után kifogott cápák képei is azért járták be a világsajtót, hogy igazolják, most már biztonságos lesz a vörös-tengeri fürdőzés. Ezek után jött egy újabb támadás, ám ezúttal halálos, a kifogott cápák gyomrában pedig nem találtak emberi maradványokat, tehát a kudarc teljessé vált. Megjegyzendő, már a korábbi áldozatok egyike is kifogásolta, hogy az egy nappal az ő támadása előtt történt esetet nem tették közzé, és így fogalma sem lehetett a veszélyről.

Újabb beszámolók szerint az egyiptomi hatóságok kissé kontrollt vesztve, újabb cápákat fogtak ki a korábbi kettő mellett is. Elke Bojanowski kutató, akinek Longimanus-projektjéről mi is többször szóltunk, elutasítja a véletlenszerű cápagyilkolás ötletét, ami ráadásul pont az egyiptomi törvényekkel ütközik. Az a nehezen kivitelezhető terv sem lehet megoldás, hogy távolabb engedjék el a befogott állatokat, mert utána a mozgásukat már semmi nem korlátozhatja, oda mennek, ahova akarnak. Bojanowski másokkal együtt azt hangoztatja, jobban meg kellene ismerni a cápák viselkedését, és ki kellene deríteni, mitől változott az meg. A túlhalászás például az egyik kritikus probléma lehet, hiszen erősen befolyásolja a táplálkozási láncot. Egy környezetvédő szerint 3000 tonna halnál többet nem lenne szabad fogni a tengerből évente, ám ehhez képest 25000 tonnányit fognak ki. A cápák etetése is szokatlan reakciókat eredményezhet hosszú távon. Persze nehéz az összefüggéseket feltárni, ráadásul cápatámadások korábban is voltak, tavaly egy francia nőt sebzett meg halálosan egy óceáni fehérfoltú. De a mostanihoz hasonló sorozatra senki nem volt felkészülve, senki nem jósolt meg előre ilyet.

Azzal sem elégedett mindenki, ahogy a kormányzat reagált a kialakult helyzetre, sokan szervezetlennek és tudományosan megalapozatlannak látják azt, ami történik. A média persze megtette a magáét, sok országban nagyon szélsőséges beszámolók láttak napvilágot. Ugyan az egyik támadás előtt készült egy fotó, ami az egyik lehetséges támadót ábrázolhatja, de pontosan még nem lehet tudni, hány egyed áll a balesetek mögött. Amíg nem tudják, mit keressenek és főleg, miért, levadászni cápákat nem lehet megoldás. Egyelőre még érvényben van az úszásra vonatkozó tiltás Sharmban, bár próbálnak valamiféle jelző rendszert kiépíteni, hogy biztonságos lehessen újra a strandolás. Az orosz turisták száma állítólag máris az ötödével esett vissza, és máshol is visszamondják a foglalásokat, tehát az egyiptomi kormányzat lépéskényszerben van. Kérdés, nem szül-e rossz döntéseket a kapkodás.

[ Ahram Online nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. shark 2010 dec 19. 04:58  
A macedón lapban lehozott fotón egy partra vetett óriáscápa (Cetorhinus maximus) látható. Ez a planktonszűrögető életmódot folytató faj kizárólag a mérsékelt övi, iletve szubarktikus területeken fordul elő, elterjedésének a Földközi-tenger és a Vizcayai-öböl környéke jelenti a legdélibb határát. A Vörös-tengerben egyáltalán nem honos. Teljes egészében kizárható, hogy az ominózus felvételt a Vörösön készítették. A part struktúrája sokkal inkább valamelyik atlanti területre utal. Maga a "sztori" is teljesen életszerűtlen, ezt talán még a Blikk sem közölné le.
 5. elche 2010 dec 18. 22:49  
Szerintem se. És az a homokos tengerpart se tipikus Sharmban.
 4. Bunny 2010 dec 18. 22:48  
Amúgy ez milyen cápa? Szerintem nem longimókus ...
 3. Káplán 2010 dec 18. 22:44  
Nincs szerkesztője ezeknek a szennylapoknak?
 2. elche 2010 dec 18. 22:39  
A hétvége leghülyébb sztorija: állítólag egy totál részeg szerb fickó felmászott egy toronyba Sharmban, beugrott a vízbe, egyenesen a part közelében ólálkodó cápa fejére, ami szegény kimúlt. Nem én találtam ki, itt van leírva, képpel illusztrálva, vagy itt...
Azt a hírt viszont komolyabban kell venni, hogy állítólag már nyolc cápát ejtettek el az egyiptomiak, ami sokakat felbőszít.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés