»» ««
BoGyesz hozzászólásai:

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3094. BoGyesz Ugrás 2009 máj 30. 09:06  
Most keresek nagyobb teljesítményű lámpát, de nem tudom melyik lenne a legpraktikusabb.

- 10W vagy 21W?

Nem barlangba kell, de nem tudom, hogy mekkora az eltérés a kettő között, melyik jobb nyílt tengeren, valamint focusable vagy fixed? Nem tudom, hogy szükségem lenne e arra, hogy állítsam a fókuszt.

- 4 vagy 8 órás aksi a praktikusabb?

Mondjuk egy pár napos búvár túrán melyik a jobb? A négy órás kibírna mondjuk három merülést egy nap, éjjel fel lehetne tölteni. A nyolc órás talán két napot is kibír, de cserébe sokkal nehezebb, ami repüléskor nem praktikus.

A Halcyon lámpáit nézem, azok mind HID típusúak, nem LED-esek. Az akksik NiMH-ek úgyhogy nem lehet csak úgy össze vissza tölteni mint egy lítiumost.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18308. BoGyesz Ugrás 2009 máj 30. 02:27  
Havaromnak is mindig azt mondom, ha merülés közben egy ekkora cápa jön, akkor őt combon szúrom én meg menekülök. :-D
18305. BoGyesz Ugrás 2009 máj 30. 01:32  
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3076. BoGyesz Ugrás 2009 máj 26. 14:28  
De mi a ***nak kell fogdosni egy muránát???
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
9255. BoGyesz Ugrás 2009 máj 24. 15:03  
Igaz nem víz alatti képekről van szó, de hátha tetszik azért majd néhánynak.
Volt egy-két régebbi zenés diaporámám amik ProShow exe-ben voltak és mivel nem volt meg az eredeti project fájl, nem tudtam őket videóvá konvertálni, exe-t letölteni a honlapról meg elég rizikós manapság. Írtam a gyártónak is, de ők is azt válaszolták, hogy nem lehet az exe-t vissza alakítani. Egy megoldás maradt, hogy felveszem a képernyőn futó diaporámát. Végre találtam egy kis progit ami elfogadható minőségben rögzít, úgyhogy most egyenként majd elmentem mindegyik diaporámát és feltöltöm őket a Vimeo-ra.
Akit érdekel egy 2007-es diaporámám Baliról:http://vimeo.com/4809299
(ezt beszúrtam egy másik weblap fórumára is, bocsi a copy-paste-ért)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18076. BoGyesz Ugrás 2009 máj 23. 04:00  
A diveshop akikkel én is merülök meg ahol a kurzusokat is csináltam elindított egy blog-ot ahova az érdekesebb videókat felrakják. Ha esetleg érdekel titeket, akkor itt meg tudjátok nézni: http://www.divebondi.com.au/blog
18040. BoGyesz Ugrás 2009 máj 22. 08:12  
Ez marketing. Mond egy összeget, felkelti vele az érdeklődést és ha már ott vagy a boltban, hogy bevásárolj akkor az a pár ezer plusz nem számít. :-) Nem tudom az otthoni árakat, szóval lehet annál a pár ezernél nagyobb az eltérés. Majd ti megírjátok.
18037. BoGyesz Ugrás 2009 máj 22. 07:22  
Látom beindult a szezon. :-) Ezt a cikket ki írta az Origo-nak?: http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090521/buvarkodas_tanacsok_es_vasarlas

A strandon a homokban lévő oktopuszok. :-))))
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-19 Safarista!
90. BoGyesz Ugrás 2009 máj 22. 01:18  
Délkelet-Ázsiában egy kis hasmenés normális, bele fér. ;-) Nekem komoly bajom egy helyen volt, az pedig Kambodzsában egy nagyon elegáns étteremben. Előtte pedig bejártam Ázsia sok másik országát, de sehol nem volt semmi bajom pedig mindig olcsó, helyieknek való éttermekben ettem. Itt egy rendezvény miatt egy ilyen flancos helyen volt  vacsora és olyan gyomor mérgezést kaptam, hogy jaj. Én arra gondolok egyébként, hogy egy olcsó, pörgő kis étteremben ugye állandóan friss dolgok vannak, mert folyamatosan fogy. Egy drága étteremnek nem mindig van sok vendége és akkor lehet a hús meg a tojás már nem olyan friss mint kéne.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3069. BoGyesz Ugrás 2009 máj 22. 01:09  
Amikor a Bali melletti Lembongan szigetnél merültem akkor olvastam, hogy ugyan azon a helyen évekkel előtte volt egy elsodródás. Azon a helyen a legerősebb az áramlás Indonéziában, mert iszonyat menyiségű víz áramlik át a két sziget között. Amikor mi merültünk akkor is olyan három csomós áramlat volt. Ezen a helyen történt, hogy egy japán idősebb fazon elsodródott  a többiektől és nem találták meg egymást, a szigetre az erős áramlás miatt meg lehetetlen vissza úszni, úgyhogy hagyta magát sodródni. Bali van legközelebb, olyan 15 km-re kb. :-) Itt reggel amikor a szállodák nyitották a strandot meg a büfét látták, hogy valaki patra szállt teljes búvár felszerelésben. Az öreg átúszott Balira és szerencséjére az ő szállodája is ezen a keleti partszakaszon volt így pont előtte ért partot. Felsétált a partról, leült a parti bárhoz és amikor a divemasterek körül vették és örültek neki, hogy él, ő elnézést kért, mert elhagyta az egyik uszonyt az éjszaka folyamán. :-)))) Classic! :-D
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18019. BoGyesz Ugrás 2009 máj 20. 08:44  
Azért írtam, hogy "nagy" szerencsével, mert én még pl. nem láttam itt bálnákat. Lehet nem vagyok eleget a parton, de ebben az időszakban nem egyszer fordult már elő, hogy hívott valamelyik haverom, hogy itt van a parton és épp egy csorda bálna úszik el előtte. Ilyenkor mindig közlöm vele, hogy ******* meg és többet nem merjen hívni, de mivel ő minden nap ott van, tuti hív egy hét múlva és közli a hírt megint. Lehet, hogy idén én is többet járok majd a partra. :-) Az a baj, hogy Június pont a vizsga időszak és akkor nem tudok naphosszat a parton ülni, aztán a következő szemeszterig van pár hét szünet és akkor meg el vagyok utazva. :-) Nehéz így... :-D
18014. BoGyesz Ugrás 2009 máj 20. 06:38  
Az nem volt, csak 3G. :D
18012. BoGyesz Ugrás 2009 máj 20. 01:08  
Itt nálunk nincs cseresznye. :-( Illetve van de piszok drága. Cserébe ha sétálok kelet felé tíz percet akkor Június elejétől Július végéig nagy szerencsével lehet látni a partról hosszúszárnyú bálna családokat vonulni. Múlt évben az öblünkbe is betévedt pár és a mázlista haverom épp akkor volt szörfözni. Mondta, hogy tőle egy pár méterre úsztak el ezek a hatalmas jószágok. Ez van cseresznye helyett. ;-)
17957. BoGyesz Ugrás 2009 máj 18. 15:59  
Ajánlom az X-Ray új 29. kiadását letöltésre: http://www.xray-mag.com/Issuearchive
Többek között: Csendes-Óceán roncsai, Brazília, Bikini Atoll (atombomba tesztelés), bevezető a technikai búvárkodásba, és rengeteg brutál jó fotó. Töltsétek, ingyenes! ;-)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
2892. BoGyesz Ugrás 2009 máj 15. 12:40  
Igen itt a Suunto nagyon drága, mert messzi import. :-)
2887. BoGyesz Ugrás 2009 máj 15. 09:29  
Februárban a Scubapro éves karbantartása volt $150 (kb. 30 ezer Ft), most meg a Suunto elem csere volt $125 (kb. 18e Ft). Jó hobbit válaszottam megint. :-)
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-02 Újból készülnek a bálnavadászok
24. BoGyesz Ugrás 2009 máj 15. 09:22  
Annak ellenére, hogy a bálnák oldalán állok és van Sea Shepherd pólóm :-), nem tartom hitelesnek a SS által írt cikkeket, mert nagyon sokszor túloznak, vagy nem a teljes igazságot mutatják be. Sokat olvastam a SS weblapját és más weblapokat, többek között a japán kormányzati jelentést és a valóság valahol a kettő között lehet. Jobb lett volna nem oda írni, hogy aktivista az cikk szerzője, mert így veszít a hitelességéből. Még itt Ausztráliában is elítélték a SS akcióját, amikor megdobáltak egy bálnavadász hajót és megvakult az egyik szerencsétlen aki a hajón dolgozott. OK védjük a bálnákat, de annak a szerencsétlen tengerésznek zéró befolyása van a döntéshozatalra.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset
131. BoGyesz Ugrás 2009 máj 14. 11:21  
De igen arra fognak és nem arra, hogy több pénzt akarnak azért. Szerintem kár ezen durrogni. Ez egy új iparág és az emberek pénzt akarnak keresni, pontosabban megkeresni a kompresszor, hajó, felszerelés, tankok árát. Ha nem kell nem veszed meg. A száraz ruha használatához nem kell kötelezően tanfolyam, de a nitroxhoz igen, mert a sok lusta túrista nem fog magától utána járni a tananyagnak, hanem egy érdekes tanfolyamot akar inkább megcsinálni. Gondolkozz a másik oldal fejével is. Ha neked is lenne diveshop-od, akkor te is árulnád az ilyen tanfolyamokat mindenkinek.
Nem tudom a magyarországi tanfolyamok árát, de ha $200 egy nitrox kurzus mondjuk, akkor az a túristáknak nem egy nagy érvágás. Persze nem a magyar fizetésekhez van igazítva, de miért is lenne.
119. BoGyesz Ugrás 2009 máj 14. 09:09  
Ez mára egy nagyon szép iparággá nőtte ki magát és árulják a tanfolyamokat mindehol. Miért lenne ez baj? Naná, hogy védeni akarják saját boltjukat és csak annak adnak nitroxot aki megcsinálta a tanfolyamot. AOW, rescue, meg a PADI n+1 darab spéci kurzusa. Jól csinálták. Ha nekem is lenne diveshop-om, akkor én is meggyőznék mindenkit, hogy minden tanfolyamot érdemes csinálnia, ő tanul én meg keresek. Ennyi. :-)
112. BoGyesz Ugrás 2009 máj 14. 03:18  
Az "bemutatkozó" merülést én is jó ötletnek tartom, ha korrekttül van megszervezve. Legutóbb a Fülöp-szigeteken az egyik legkomolyan búváz bázison is erre kértek. Amikor oda mentünk regisztrálni kérték a kártyákat, de azokat épp a szobában felejettem és nem volt belőle baj, sőt később sem kérték. Viszont intro dive-ot kellett csinálni. Ez azt jelentette, hogy egy parti merülést hajtottunk végre az egyik DM-el, és relatíve sekély 15 méterre mentünk le. Nem kellett maszk ürítést csinálni, de egy gyakorlott búvár kapásból kiszúrja, ha valaki nagyon kezdő.

A nitrox tanfolyam meg nem feltétlen kellene, hogy része legyen az OW tanfolyamnak, de mondjuk az AOW-be bele férhetne. Sok OW búvár soha az életbe nem fog vesződni nitroxxal és az elmélet megtanulásával. Nem tudom a többi helyen hogy van, de amikor nekem kellett a PADI Nitrox-ot megcsinálni, hát volt egy estém amikor csak a számolásokat gyakoroltam papíron. :-) Másnap egy nagyon alapos vizsga volt és az oktatóm az összes számítást kérte papíron bemutatni. Na ezzel sokan nem akarnak szívni egy nyaralás alatt.
32. BoGyesz Ugrás 2009 máj 13. 01:19  
Ti hol bújkáltok a búvár expókon? Volt egy vmi ilyesmi rendezvény és szüleim öcsémnek ott kerestek oktatót, de öcsém akikkel eddig tanult és merült, hááát... Szóval keresnék neki ilyen oktatókat akiket te is felsoroltál, akikkel el tudna menni külföldi túrákra és kicsit gatyába ráznák. Akkor ezek szerint mégcsak van tapasztalt, megbízható okató Magyarországon csak nem jól reklámozzátok magatokat. ;-)
21. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 10:45  
OK, felszereléssel nem próbáltam még. :-) Csak gondolom, ha egy levegővel le tudok menni 15m-re meg vissza, akkor ha épp elromlik a reg 12ön talán feltudok még jönni blackout nélkül. Bár lehet nem. Ezt inkább meghagyom valaki másnak kipróbálásra, maradok a buddy-nál. ;-) (írtam is, hogy hülyeség volt)
12. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 08:07  
Videos buvarral talalkoztam a Fulop-szigeteken aki rebreather-el merult egyedul, de persze az nem barlang meg volt nala nyilt rendszer is vesz esetere. Mondjuk en meg igy sem merulnek egyedul. Meg ha egyedul merulsz kivel beszeled meg a latottakat meg az egyebb erdekes dolgokat? En egyszer kezdo koromban voltam olyan okos, hogy egyedul merultem egy merules vegen, mert a buddymnak elfogyott a levegoje es a DM felment vele. Igy utolag vissza gondolva jo nagy marhasag volt volt. Mentsegemre legyen mondva a merules vegen mar "csak" 12 meteren voltam, onnan meg ures tudovel is feljovok, de ennek ellenre hulyeseg volt.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17702. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 08:01  
Ja, bevagtam oket a vizbe egy 20"-os iMac-el, hogy nezzek meg jo e Vanek keplete 100 meteren.
17701. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 07:59  
Majd a profit szazalekat utalom a szamladra. ;-)
17697. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 05:44  
Koszi a tegnapi segitseget a keplethez. Ma volt a usability test, azaz, hogy mennyire felhasznalo barat a progi amin dolgozom. Erre csupa olyan tesztalanyt kaptam akik meg csak nem is buvarok. :-D Magyarazhattam mi a fene az a Trimix... Az altalanos velemeny jo volt, de jobb lehetett volna, ha olyan diakok is vannak a tesztalanyok kozott akik buvarok, mert igy sok menupontnal megalltak es csak neztek meg vartak a segitsegre. Najo, az igaz, hogy csak nekem van ilyen igenyem, a csoport tarsaim csupa olyan programot fejleszt amit halando ember is ert. :-)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset
10. BoGyesz Ugrás 2009 máj 12. 05:39  
egyedul barlangban merulni... atyaeg... es egy ilyen ostobasag miatt tonkre tenni a csalad eletet... bravo
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17647. BoGyesz Ugrás 2009 máj 11. 10:33  
Koszi, kiprobalom. Nem a viz alatt vagyok egyebkent, hanem a laborban es a progimat fejlesztem aminek ez egy resze, de nem hoztam magammal a szakirodalmat. :-)
17644. BoGyesz Ugrás 2009 máj 11. 09:40  
Epp nem vagyok otthon es nem tudom megnezi, de nagyon ki kellene szamolnom a ceiling-et adott gaz keverekhez. Mi a keplete? Tehat mondjuk egy 8% Oxigent tartalmazo kevereknek mi a minimalis melysege?
Elore is koszi.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2920. BoGyesz Ugrás 2009 máj 10. 09:07  
Gyorsabb voltál. :-)
2918. BoGyesz Ugrás 2009 máj 10. 09:06  
PADI-nél úgy lehet elkezdeni a DM kurzust, hogy megvan az Advanced, Rescue és az elsősegély tanfolyam igazolása, valamint 20 regisztrált merülés. Mire elvégzed a DM tanfolyamot minimum hatvan merülésednek kell lennie. Amikor nekem volt hatvan merülésem nem mondtam volna azt, hogy OK, mehetünk merülni és kövessetek. :-) Ez még nem is gáz, de az Instructor igazolvány megkapásához minimum 100 merülés kell. Na ez a vicc. 100 merüléssel nem hiszem, hogy valakinek lehet annyi tapasztalata, hogy több kezdő rábízza a biztonságát.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-10 A bálnavédelem hírei
1. BoGyesz Ugrás 2009 máj 10. 07:42  
Japánoknál ez a "kulturális tradíció" azt jelenti, hogy évszázadok óta Japán egyes részein kis csónakokkal elejtettek pár bálnát évente. A fordulat akkor jött, amikor a 2.világháborúnak vége lett és ennivaló nélkül maradtak az emberek. Egyedól a tengerből tudtak ennivalót szerezni és az amerikai állam volt olyan "rendes", hogy segélyek helyett bálnavadász hajókat adományozott Japánnak valamint norvég halászokat akik megmutatták, hogy kell bálnára vadászni nagyiparilag. Szóval az a generáció amelyik a háború után nőtt fel sokat evett bálnahúst, mert az volt a legolcsóbb és az iskolákban mindenhol azt adták. Aztán az évek folyamán ez a trend csökkent meg csökken azoknak is a száma, akik bálna húson nőttek fel. Amikor voltam a Tokyo halpiacon láttam én is bálnahúst, de csak egy vagy két standon, tehát elenyésző volt. A fiatalok nem eszik a bálnahúst és gondolom egyre kevesebb bálna fog fogyni.
Azt azért érdemes megemlíteni, hogy OK nem kellene bálnákat vadászni, de a japánok csak olyan fajokat halásznak amelyikből van bőven. Itt nem lehet igazából tudni, hogy a nagyon elfogult Sea Shepherd-nek vagy a nagyon elfogult japán kormánynak higgyünk e jobban. Valahol a kettő között van az igazság, de az biztos, hogy az illegális halászat sokkal több kárt okoz, mint a japánok éves bálnavadászata. Ennek ellenére van Sea Shepherd pólóm. :-)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17621. BoGyesz Ugrás 2009 máj 10. 07:12  
A könyvemben az oxigén mérgezésről szóló részben főleg egy 37 emberen végzett tesztről írnak, ahol 9, 18 és 27 méternek megfelelő nyomással teszteltek tiszta (100%) Oxigénnel töltött kamrákban. A megfigyelés azt mutatta, hogy hatalmas szórás van az emberek között hogy ki mennyire tűri, de az is kiderült, hogy tesztről tesztre más és más eredmények születtek, tehát nem volt olyan, aki stabilan mindig bírta. 6 és 96 perc volt a szórás. A három legjobb tesztalany 17 méteren 22, 19 és 15 percig bírta. A legérdekesebb teszalany ezen a nyomáson először csak 12 percig bírta, majd megismételték 16 nap múlva és akkor 100 percig, majd hat nap elteltével csak 32 percig. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nem lehet tutira megmondani az oxigén tűréshatárt. "Such findings as this make it clear that to dive on oxygen to any toxic pressure  involves a risk that is impossible to assess".
többet nincs időm most fordítani :-)
17620. BoGyesz Ugrás 2009 máj 10. 06:42  
Az oxigén nagyobb parciális nyomásához is hozzá lehet szoktatni a szervezetet, de persze csak egy határig. Nuno Gomes fiatalabb korában mikor még nem használt Trimixet, kísérletezgetett 90 méteres "bounce-dive"-okkal Dél-Afrikában a Bushman's barlangban. Igaz az "csak" 2.1 PPO2, de akkor is hihetetlen. Volt egy merülése amikor 90 méteren a társa elájult és neki kellett összeszednie és felhoznia úgy, hogy közben tartotta a szájában a regulátort. :-) őrültek.
17616. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 16:14  
Ha olvastad a februári beszámolóm, akkor nekem is hasonló élményeim voltak a Fülöp-szigeteken. A cetcápákat leszámítva nem voltam annyira elájulva a helytől. Szép-szép, de voltam már jobb helyen is. Apo sziget azért megér egy merülést.
17608. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 12:40  
Aztán a víz alatt add tudtára a buddyjának, aki mondjuk a férje, hogy nem kéne azonnal felvinni a remegő feleségét, mert... Sok esetben nem tudom elképzelni, főleg amikor családtagok vagy barátok. Azonnal a felszín, mondhat a DM akármit.
17603. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 09:22  
..és ha épp szívrohamot kapott?
17601. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 08:45  
Szerintem mindegyikünk felfelé indulna meg automatikusan egy víz alatt remegő és ájuldozó emberrel.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2904. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 07:00  
Ez zárszónak jó is lenne. :-) Meg lett beszélve a téma, elég egyértelmű.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17598. BoGyesz Ugrás 2009 máj 09. 06:55  
Megnéztem Jarrod Jablonski (GUE), The Fundamentals of Technical Diving könyvében, hogy mit ír erről, mert az egyik fejezet csak az oxigén mérgezésről szól, de hogy mi a teendő azt itt sem találtam meg. Amit ír a könyv, hogy nincsen még hivatalos álláspont, mert nagyon kevés statisztika és kutatási eredmény áll rendelkezésre tehát nem lehet tutit mondani.
17586. BoGyesz Ugrás 2009 máj 08. 15:54  
Sixgill shark! Milyen lassúnak tűnik minden olyan mélységben, nagyon érdekes.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
2822. BoGyesz Ugrás 2009 máj 08. 11:36  
Nekem Suunto Stinger van 2006 óta. Eddig remekül üzemelt nem volt vele semmi baj és elemet is csak most cseréltek benne. Szerencsére a környezetemben elég soknak Suunto van és így nem volt gond a különböző profilokkal. Ennél többre nekem nincs is szükségem mint amit ez tud. Ami még jó, hogy át tudod gauge módba kapcsolni és akkor csak a mélységet meg egyebeket mutatja a dekó időt nem. Ez jó mondjuk technikai merüléseknél ahol egyébként is táblákat használnád.
Ezt hordom egyébként karórának is minden nap. Azért is praktikus, mert amikor freediving-ot gyakoroltam tudtam használni gauge módban és nem kellett valami batár nagyot használnom.
Nekem fémszíjas van és megvan hozzá a műanyag szíj is, le lehet cserélni. Ez utóbbi azért jó, mert ha szárazruha+kesztyű kombót használsz akkor a műanyag kell, a fém nem elég tág.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2865. BoGyesz Ugrás 2009 máj 07. 13:38  
Félre értettél, én általánosságban írtam nem erre az esetre vonatkozóan. Úgy értettem, hogy nem merülök úgy, hogy majd negyed órát kell dekóznom amikor tudom, hogy nincsen bekészítve palack. Figyelem a computert és nem szedek össze hosszú percekig tartó dekó időt.
2841. BoGyesz Ugrás 2009 máj 07. 11:11  
Pont ez az, nem volt terv. Ha dekót tervezek, akkor bekészítem a palackokat, azaz ha nincs bekészített palack nem megyek dekóba. Ennyi.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17560. BoGyesz Ugrás 2009 máj 07. 01:57  
Csak egy tipp. Jobb egy online kérdőívet belinkelni ilyenkor, mert a fórum látogatóknak sokkal könnyebb azt megnyitni, kitölteni, elküldeni, mintsem egy Word dokumentumot letölteni, vírus ellenőrízni (!), kitölteni és emailen elküldeni, majd azon gondolkodni, hogy felkerülnek e egy spam listára. ;-) Ráadásul ez a teszt így szűri azokat akiknek nincsen szövegszerkesztőjük. Tapasztalatból mondom, hogy így harmad annyi embertől kapsz választ. Jópár ingyenes online kérdőív weboldal van.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
2835. BoGyesz Ugrás 2009 máj 07. 01:48  
Bocsi az éjjeli dörmögésért. :-) Szóval az angol részből pár pontot emelnék ki erre az esetre:

1. Under most legal systems, you have a duty of care
- to act as a reasonably prudent divemaster would
act under the same or similar circumstances - to
those you supervise.


Tehát a DM-nek kötelessége úgy cselekednie, ahogy egy felelős DM is cselekedne egy ilyen merülés alatt és a kiképzésén tanult rendszer szerint eljárni azokkal akiket felügyel.

2. The act of failing to meet a duty of care is negligence
under most legal systems.


Ha az előbb említett felelős viselkedés elmarad, akkor gondatlantásogot követ el a legtöbb jogrendszer szerint.

1. Your responsibility - plan a dive envelope the group
stays within and that prepares for reasonably fore-
seeable diving emergencies. Advise divers of known
unusual hazards. Orient divers to site.


Ez ugye a tervezésről szól, hogy a DM felelős a terv összeállításáért és egy esetleges vészesetkor azért, hogy legyen mentő terve. Ez nem mondja azt, hogy kordában kell tartania mindenkit, mert nyilván azt nem is lehet garantálni.

1 b. Conditions change, - divers may have to revise
dive plan accordingly within their personal limi-
tations.


Tehát minden búvárnak magának kell eldöntenie, hogy be tudja e vállalni a merülést. Nyilván aki épphogy csak búvár az ne menjen le harminc méterre.

c.  You cannot control a diver; divers are responsible
for their own actions.


A búvárt nem lehet irányítani a víz alatt, hogy mit csináljon, ha hülyeséget csinál akkor az az ő felelősége.

d. You cannot know divers' comfort/training/experi-
ence levels as well as they do - they have to set
their own limits.


Tehát nem tudhatja a DM, hogy ki mennyire tapasztalt merülő, azt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie és jelentenie.


Nem vagyok jogász, de gkoltai jól mondta, hogy ez bizonyos szintig a DM is felelős, mégpedig, pont az első pont miatt. A "duty of care" elvárja, hogy felelősen döntsön a merülési terv elkészítésekor és a merülés alatt. Mivel jól látható dekóba csúsztak bele és a DM nem gondoskodott, hogy legyen leeresztett palack dekózáshoz ezért kifejezetten felelőtlen volt és baleset esetén tuti ő is felelős lenne. Az más kérdés, hogy a búvároknak is hibáztak, de most csak a DM felelőségről írok.
Azért érdekes volt ez az eset márcsak azért is, mert elolvastam az ide tartozó részt megint, most már tudom mi vár rám. :-) Nálam ilyen tuti nem fordulna elő, 100%, és meggyőződésem, hogy az itt kommentelő DM kollégák esetében sem. ;-)
2814. BoGyesz Ugrás 2009 máj 06. 18:08  
Még alvás előtt... a PADI Instructor's Manual divemaster-ekre vonatkozó részéből:

PADI Legal Risk Management

A. Functioning as a leadership-level diver who supervises
others entails some legal risk.

B. What are meant by duty of care and negligence
in most legal systems?


1. Under most legal systems, you have a duty of care
- to act as a reasonably prudent divemaster would
act under the same or similar circumstances - to
those you supervise.
a. Since diving is a risk-taking activity, a divemas-
ter doesn't and can't ever guarantee diver safety.
There is always some residual risk of serious harm
or death, despite the divemaster's best efforts, and
divers must accept this risk if they intend to dive.

2. The act of failing to meet a duty of care is negligence
under most legal systems.

3.  In the event of an accident, if a lawsuit is filed, the
suit usually alleges that as a divemaster you had a
duty of care and were negligent.

4. Under most legal systems, if you are found in court
to have been negligent, and your negligence is the
direct cause of an accident that causes injury, prop-
erty destruction or death, then you are liable and
will owe damages (compensation).
és akkor ami felelőség a merülés előtt van

What aspects of dive planning are and are not
the divemaster's responsibility?


1. Your responsibility - plan a dive envelope the group
stays within and that prepares for reasonably fore-
seeable diving emergencies. Advise divers of known
unusual hazards. Orient divers to site.

2. You are not normally responsible for planning the
individual dives of certifed divers.

What aspects of dive planning and diving must
each diver retain responsibility for?


1. Divers' responsibility - Each diver must retain re-
sponsibility for planning the individual characteris-
tics of the dive within the limits you set and imple-
menting the plan.
a. Divers will bear the consequences of the dive
plan, so they must accept responsibility for it.
b. Conditions change, - divers may have to revise
dive plan accordingly within their personal limi-
tations.
c.  You cannot control a diver; divers are responsible
for their own actions.
d. You cannot know divers' comfort/training/experi-
ence levels as well as they do - they have to set
their own limits.

Although divers are responsible for their plans, you
can assist them with their individual plans. If asked,
you can help them choose responsible courses of ac-
tion.
2813. BoGyesz Ugrás 2009 máj 06. 17:59  
"Szerencsere a vilag masik oldalan rend van ilyen szempontbol es nem kell ilyen barmoktol felni egy turan. :-)"

"sajnos attól félek ennek a rendnek ára is van: egyre terjednek azok a helyek ahol nem engedik a nem csoportos merülést, eretnekségnek tartják a 30 méter alatti terepek megszemlézését, egyszóval kissé kiherélik a sportot a biztonság nevében. Ezen a fórumon is megdöbbenve olvasom néha hogy létezik olyan DM aki még nem volt és nem is akar 30m alá menni..."


Van ára, de pont az ilyen dolgok elkerülése véget, de mondjuk amiket felsoroltál azokkal itt még nem találkoztam. Lényeg, hogy itt sokkal nagyobb a felelősége a szervezőknek és mindent meg is tesznek, hogy kiszűrjék az ilyen balf***okat. Ami a gyakorlatot illeti, én is DM vagyok, de a max mélység még csak 42m volt. Akkor ez minek számít? Nem vagyok rutinos? Az utóbbi egy évben kifejezetten szabálykövető lettem, főleg mert GUE tag lettem és az ő tanfolyamuk szellemiségét vettem át leginkább és ebből volt is kis hangzavar mikor tavaly öcsém ötven méteres merülése miatt reklamáltam itt a fórumon. Egyszerűen kiborítanak az ilyen emberi hülyeségek merülés alatt és nem tudom tolerálni. Leginkább ilyenkor az zavar, hogyha meghal az illető akkor az őt már nem zavarja, de akiket otthon meg a hajón hagyott azoknak tönkre teszi az életét csak egy jópofának hitt dolog miatt vagy azért mert szart a szabályokra. (mentem aludni, éjjel kettőkor itt reklamálok... :-)
2781. BoGyesz Ugrás 2009 máj 06. 10:21  
Igen, a divemaster csak idegenvezeto es nem tartozik feleloseggel a jogsival rendelkezo buvarok hulyesegeert. Aki meg regota nem buvarkodott vagy csak nincs tisztaban a dolgokkal az jelentkezhet az egy napos DM altal is tarthato scuba review-re. Csak sokan keptelen ezt beismerni es nem jelentheznek.
2779. BoGyesz Ugrás 2009 máj 06. 10:16  
Na igen, akkor az is egyfajta termeszetes szelekcio. :-) Motorozas kozben is sok olyan embert lattam nagy sportmotorokon, akik meg annyira sem tudtak motorozni mint en a friss jogsimmal, de oket ez nem erdekelte es huztak neki mint az orult. Ez van, de ha egy ilyen sporttars miatt lenne oda a nyaralasom tuti egy seggberugassal kuldenem a kamraba. Szerencsere a vilag masik oldalan rend van ilyen szempontbol es nem kell ilyen barmoktol felni egy turan. :-)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés