»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset

Egy angol búvár vesztette életét egy franciaországi balesetben.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 127. Káplán 2009 máj 14. 10:11  
Bakker, Te sem hallottál még marketingről?  A Te érdekedben  történik minden, Neked és csak Neked:)  Azt még sem mondhatják ki  olyan nyíltan, PÉNZT akarunk Tőled. Bár tegnap volt rá egy bátor kezdeményezés :))
 126. Vanek 2009 máj 14. 10:10  
Ilyesmit mondtam már én is...
 125. Vanek 2009 máj 14. 10:10  
Na ezt most frankón összefoglaltad.

Amúgy egy élhetetlen hülye irigy ingyenélő láblógató élősködő közalkalmazott vagy. Tetszett volna a versenyszférába könyvelőnek, pr-osnak, porszívóügynöknek vagy valami hasonlónak menni és máris nem sírna a szád rongyos 35 ezer forintért... :-PP
 124. vizidino 2009 máj 14. 10:08  
"BoGyesz 119: Igazad van. Iparág. Pont."

OK, én elfogadom. De akkor mondják azt, ne az én biztonságomra próbáljanak hivatkozni.
 123. Vanek 2009 máj 14. 10:02  
Jól mondja dínó. Teljesen független dolgokat mosol össze. Szerintem nem fogok mindenbe belemenni...

Semmi bajom a tanfolyamokkal. Ha valaki fedettpályás ki néz magasabbra tanfolyamot tart, ám tegye, ha van rá vevője, hát örvendek. De ne kelljen már tanfolyamot végeznem ahhoz, hogy a plafont bámuljam. Tudod itt van az apró, de nem elhanyagolható különbség a kötelező és a lehetséges között.

Vanek írta: "De tudtommal a bázisok kártya hiányában nem adnának nekem nitroxot hiába tudnám biztonságosan használni. Hiába lenne biztonságosabb vele a merülésem. (Vagy más nem szájbúváré.) Ezt azért egy kicsit problémának érzem." Tehát a problémát Vanek kötötte a bázisokhoz meg előírásokhoz. Én meg erre írtam, hogy szerintem a bázis nem jótékonysági intézmény, de van a történetnek időnként másik oldala is.

Igen ezt írtam és most is ezt mondom.Azt, hogy a nitroxot drágábban töltik, mint a levegőt, azt teljesen elfogadom, lévén az előállítása is drágább. De legjobb tudomásom szerint, ha elmegyek egy horvát, egyiptomi, vagy akármilyen bázisra az OW kártyámmal, hogy csókolom, szeretnék egy szép szabályos max 18 méterest merülni egy 36-os nitroxszal, legyenek szívesek olyat tölteni (felárat fizetem persze), akkor nem fognak adni. Szóval nem kötelező a tanfolyam, csak éppen nem használhatok így nitroxot, azaz kvázi-kötelező. (Persze ez csak azért van, mert a biztonságot busásan meg kell fizetni. Szerintem kéne külön légzsákos autó vezetői tanfolyam. Akinek nincs ilyen, az maradjon csak a ladánál.)

De miért is kell "kőkeményen" speciális tanfolyamhoz kötni? Mi az olyan rühesül extra és veszélyes rajta? Az a félelmetesen bonyolultan számolható MOD? Amit számolni se kell, mert egy félelmetesen bonyolult 2 oszlopos 20 soros táblázatból 2 másodperc alatt kinézhetsz? Amire amúgy sincs semmi szükség, mert amikor a komputeredbe bepüfölöd, az úgy mellékesen ki is írja a MOD-ot? És amúgy is vinnyog, ha átléped? Amit egyébként sűrített levegőnél éppúgy figyelembe kell(ene) venni, legalábbis illik/illene oktatni. Vagy az, hogy 21 helyett mondjuk 32-vel szorozzál/osszál, az külön szakképzést igényel?

Ehhez tényleg kell egy (szerintem) nem olcsó tanfolyam. Szabad a hirdetőiteket reklámozni? Pl itt egy nitrox tanfolyam potom 25 ezer forint plusz 30 euro kártyadíj. Ezt bátorkodtam felkerekíteni 35 ezerre, bár most tényleg csak 33,5 ezer forint. Tiszta ingyen van, aprópénz. Igaz ezért ugye van egy napos elmélet és ennyi. Merülni értelemszerűen nem is kell. Szerintem akad jópár ember, aki ezt meg tudja tanulni otthon önállóan és a tanfolyam árából vesz inkább egy nitroxos komputert egy másik hirdetőtöknél, mondjuk a SeaWatchban.

A többihez. Örülök, hogy pl Horvátországban akár már 20 euróért is merülhetek egy bázisról. Nekem bőven megfelelne, ha egy palacktöltés áráért merülhetnék ott, ahol jólesik. Mondjuk azon strand mellett, vagy félreeső partszakasznál, ahova el tudok menni a gyerekeimmel, családommal, nem búvár barátaimmal és nekik is tetszik és nekem is megfelelne (mert van ilyen hely bőven). Aztán majd eldöntöm, hogy kell-e nekem, meg megéri-e nekem a különbözetet az a kiegészítő szolgáltatás, amit a bázis nyújt. De szeretném, ha ez az én szabad döntésem maradhatna.
 122. Káplán 2009 máj 14. 10:00  
Na hát  ez így nem igaz:"  - ha gyakorlott, "főfoglalkozású" oktató viszi a csoportját, akkor szerintem ő csinálja velük a check-et... de ha vendégként jön, akkor ő is vendég, az mindegy, hogy oktató-e vagy scuba diver."
Neked mindegy, hogy egy oktató vagy "scuba diver" megy vizbe? Mert szerintem nem. Az Oktató eleve magasan képzett, gyakorlott (kommentár nélkül)  annyira nem kell pátyolgatni. Sőt - csak a magam nevében nyilatkozom most - ha mondjuk vendégként merülök , vagyok annyira marha, hogy a merülőtársamra is figyelek (és tudok is rá figyelni). Szóval mindegy? Ne már. Tavaly  a Vörös tengeren hárman merültünk (3 Oktató) és vajon miért nem adtak gujdót mellénk?
BoGyesz 119: Igazad van. Iparág. Pont.
 121. vizidino 2009 máj 14. 09:55  
Az, hogy a bázis nem jótékonysági intézmény, ne jelentse azt, hogy nekem triviális dolgokra is pénzt kelljen kiadnom. Nem vagyok hajlandó elfogadni hogy az alapfokú nitrox tanfolyam vagy a szárazruhás tanfolyam akár közel annyi segítséget is ad mint amennyibe kerül. Értsd: egyetemi adjunktusként otthon majd' egy hétig dolgozok egy nitrox tanfolyam áráért.  Szívesen fizetek egy bázisnak azért hogy megmutassa a tuti helyeket, és adjon palackot meg levegőt ill. nitroxot ha kérek, de ne próbáljon meg túlmisztifikált "biztonsági" trivialitásokért is lehúzni. Ha valaki lusta utánanézni fizessen, de ne legyen mindenkinek kötelező. És hiába ismételgeted hogy nem kötelező, ha szinte minden oktató meg bázis úgy csinál mintha.
 120. aron5 2009 máj 14. 09:54  
Annyiban mindenképpen látok igazságot, hogy mindegy milyen kamu spec-ek vannak, ha úgysem érdekelnek. Nekem van owd-m, aowd-m, nitroxom. Ebből a nitroxot soha nem használtam, mert alkalom se volt rá, meg nem is nagyon hajtottam. Aowd-vel meg sehol nem piszkálnak a világon. (hány ember azért nem csinálja meg a dm-et, vagy nem viszi a kártyáját, mert akkor rásózzák az ismeretlen kezdőket...) Gondolkodtam még a rescue-n, de se pénzem nem volt rá, se elszántságom. De ez az egyetlen amiről még azt gondolom, hogy hasznos lehetne. A nitroxért nem hiszem, hogy kiadnék mégegyszer ennyi pénzt, de ez csak a saját véleményem. Nem volt haszontalan, de én nem érzem külön tanfolyamnak.
Szóval az én - felelős - igényeimnek ennyi elég. Nem vonz a mélymerülés és még jópár dolog.

Egyetlen álmom még egy VICC intructori minősítés. Azt hiszem megtendereztetem. :)))
 119. BoGyesz 2009 máj 14. 09:09  
Ez mára egy nagyon szép iparággá nőtte ki magát és árulják a tanfolyamokat mindehol. Miért lenne ez baj? Naná, hogy védeni akarják saját boltjukat és csak annak adnak nitroxot aki megcsinálta a tanfolyamot. AOW, rescue, meg a PADI n+1 darab spéci kurzusa. Jól csinálták. Ha nekem is lenne diveshop-om, akkor én is meggyőznék mindenkit, hogy minden tanfolyamot érdemes csinálnia, ő tanul én meg keresek. Ennyi. :-)
 118. elche 2009 máj 14. 09:05  
Oké. Akkor írd le nekem te vagy Vanek, pontosan mi a bajotok és mit szeretnétek. Én csak azt vettem ki, hogy túl drága a mellesleg nem kötelezően elvégzett tanfolyam.
Vanek írta: "De tudtommal a bázisok kártya hiányában nem adnának nekem nitroxot hiába tudnám biztonságosan használni. Hiába lenne biztonságosabb vele a merülésem. (Vagy más nem szájbúváré.) Ezt azért egy kicsit problémának érzem." Tehát a problémát Vanek kötötte a bázisokhoz meg előírásokhoz. Én meg erre írtam, hogy szerintem a bázis nem jótékonysági intézmény, de van a történetnek időnként másik oldala is.
 117. vizidino 2009 máj 14. 08:46  
"Egyébként jó dolog, hogy rajtam kívül olyan sokan utaz(ná)nak palackkal, kompresszorral meg hajóval, és kizárólag ezek a szemét szabályok akadályozzák meg őket abban hogy jókat merüljenek. Én mondjuk sok olyan kedvtelési búvárt ismerek, aki örül annak, ha van egy korrekt módon merültető bázis."

na ez az, amiről egyszerűen nem értem mi köze van ahhoz amit én vagy vanek írunk, és fogalmam sincs miért kevered ide
 116. elche 2009 máj 14. 08:36  
Bocs, nem látom hogy azt írtam volna, hogy annyira jó dolog egy bázis az Adrián. És azt hiszem, azok közé tartozom, akik tudnának egyénileg is túrát szervezni az Adriára. De sajnos semmi közöm nincs a horvát szabályozáshoz. A kicsinél is kevesebb. A magam részéről a rendszert "lereagáltam", azzal, hogy elvétve járok az Adriára, és kipróbáltam a búvárkodást csomó más helyen a Földközi-tenger térségében. Úgy beszéltek arról, hogy "tartsuk fenn" ezt meg azt, mintha bármilyen ráhatásunk lenne innen ezekre a külföldi országokra. Ott ez a helyzet, ehhez alkalmazkodunk, máshol meg más. Nehogy már az egyébként nem különösebben izgalmas horvát adriai búvárkodás szabályozása tegye tönkre a mi kis csodás búvárvilágunkat... Ha olvastad, feldobtam nem egy országot, ahol lehetséges az egyénileg merülés. Nincsenek közel? Hát, ezzel sokat kezdeni nem tudok. De mintha kis hazánkban sem lenne ingyenes a búvárkodás... És nem központilag van így szabályozva.

Egyébként jó dolog, hogy rajtam kívül olyan sokan utaz(ná)nak palackkal, kompresszorral meg hajóval, és kizárólag ezek a szemét szabályok akadályozzák meg őket abban hogy jókat merüljenek. Én mondjuk sok olyan kedvtelési búvárt ismerek, aki örül annak, ha van egy korrekt módon merültető bázis.

A nitrox tanfolyam, meg az anyaországi oktató. Megint az a kedves, aranyos kis felfogás, hogy mi itt a kis országunkban így csináljuk, hát akkor biztosan mindenütt így van. Tudod, azért van sok-sok oktató a külföldi búvárbázisokon, mert sok turista azért megy el a jó kis trópusi tengerekre, hogy ott, helyben, a búvárbázison tanuljon meg búvárkodni, végezzen nitrox tanfolyamot, stb. Egyébként soha sehol nem lenne szükség DM-nél magasabb végzettségű búvárokra, pedig akadnak ám a bázisokon. Vagy úgy gondolod, hogy a PADI, a NAUI meg az SSI fejesei leülnek, és kitalálják a rendszert jól, amiből meggazdagszik a lehúzós magyar oktató meg horvát bázis?... Ha olvastad a seshat által beírt árat egy nitrox tanfolyamra, akkor láthatod, semmivel nem drágább egy nitrox tanfolyam kinn, mint itt. Mi a fene kötelezne arra, hogy neked egy pesti oktatóteremben kell nitrox búvárrá válnod? És olyan nagy tragédia az, hogy ennek nem is kell így lennie, hanem van választásod? És még odakinn sem kötelező!

Szóval az alapvetésem nem az, hogy ez a létező legjobb felállás, hanem az, hogy most így működik a globális rendszer, amiben a csekély arányt képviselő magyar búvár érdekeire mindenki tesz. Megtehetem, hogy puffogok, hátat fordítok a dolognak és csak a kert végében búvárkodok, és a másik lehetőség az, hogy alkalmazkodni próbálok, és igyekszem azzal a lehetőséggel élni, amit viszont ez a rendszer biztosíthat. Biztos Szudánban búvárkodó barátaink nagyon örülnének, ha lehetőségük lenne arra, hogy pár kiutazás során elmenjenek szétnézni, tárgyalni, lefoglaljanak egy halászbárkát, aztán vegyenek rá kompresszort és majd GPS-sel navigálva próbáljanak egyénileg merülgetni. Nyilván kifejezetten kedvező áron.
 115. vizidino 2009 máj 14. 08:10  
ez azért csúnya összemosása egy csomó dolognak. Miért dőlne be egy bázis attól, hogy nem nyúlja le a szabályozás segítségével a búvárokat? Ha annyira jó dolog egy bázis mondjuk az Adrián amennyire írod, úgyis odamennek a népek, nem? Ha meg nem annyira jó, akkor miért is tarsuk fenn "búváradó" jelleggel? Tisztára olyan érzésem van a leveledtől mintha a parlamenti közvetítést hallgatnám... a nitrox tanfolyam meg pl. amúgy sem a bázisokat, hanem az anyaországbeli oktatókat támogatja jellemzően.
 114. seshat 2009 máj 14. 06:14  
hát nekem azért valami biztonságérzetet ad, ha látom, hogy az illetőnek van egy kártyája, azaz jó esetben teljesítette azokat a dolgokat, amikhez búvárrá kellett válnia. jó, ha látom a merülési naplóját, mert mondhatná azt is hogy tegnap merült utoljára, közben meg hat éve, és összeszerelésnél fordítva teszi fel a dzsekit a palackra....
ha van nitrox kártyája, akkor meg sejtem, hogy valami fogalma csak van a fizika, fiziológia, kémia idevágó fejezeteiből...

ha van egy kártyád, diplomád, tanfolyamot igazoló papírod vagy minősítésed akármiről, akkor sokkal egyszerűbb az egész, ránéznek, oké, ezt tudja, erről kapott egy bizonyítványt.... nem kell napokig nyomozniuk meg próbára tenniük, hogy ezt is tudod-e meg az is meg amazt is... mondhatod, hogy tudod az általános iskolai tananyagot fejből, de ha tudod, miért nincs róla bizonyítványod? ...és felháborodnál, hogy nem vesznek fel gimnáziumba... és mindenki úgy juthatna be gimibe, hogy százoldalas teszteket ír az egész ált isk tananyagból, mert nem osztanának bizonyítványt... pl.

...lehet hogy hülye párhuzam, nem tudom....

papír, kártya, igazolvány, bizonyítvány... szerintem csak előny, mert leegyszerűsíti a dolgokat.
 113. seshat 2009 máj 14. 06:03  
ne legyetek már ilyen negatívak... én meg hadd okoskodjak megint :-)

- az esetek többségében az ötezer merüléses oktató nem borul ki a checkdivetól, hanem megvonja a vállát, "persze, minden gond nélkül".. mert hol választod el, hogy kelljen check vagy nem??? százmerüléses oktatónál, ötszáznál, ezernél? mi van ha oktató, de ő sem merült fél éve, mert nem az oktatás a fő profilja.,.. aki eddig felháborodott a checkdive-on, hogy minek, az magát nagytudásúnak hívő "nekem már nem kell merülési napló mert hetven merülésem van" - egy oros hapsi, meg egy DM (aki melesleg bepánikolt 9méteren...)

- ha gyakorlott, "főfoglalkozású" oktató viszi a csoportját, akkor szerintem ő csinálja velük a check-et... de ha vendégként jön, akkor ő is vendég, az mindegy, hogy oktató-e vagy scuba diver.

- én már dm-ként voltam az alexandriai bázison... owd kártyát vittem, mondtam hogy dm vagyokk...se kártyát, se naplót nem kértek....

- lehet nitroxot owd-vel együtt is csinálni, felár, mert pluszkártya, mert plusz tanulás, plusz idő, plusz merülés. mert ha nincs sehol a közelben táblázat, akkor magadnak számolhatod az MOD-t. pl. ...és van aki nem akar nitroxsszal merülni!!! sokan. most van itt egy nő (épp félórája harapta arcon szegényt a triggerfish) ..azt mondta hagyjam én őt békén a nitroxsszal, ő nem technikai búvár... hát ha ez a véleménye, én nem erőltetem.

- itt 99 dollár, régi helyen 99 euró volt... kártyadíjjal, egy ingyen merüléssel.

de ez természetes, hogy a tudásért fizetni kell.... azon is lehetne háborogni, hogy egy telihátas tetkón mi kerül háromszázezer forintba. hát mert nem kötelező, de ha akarsz magadnak egy ilyet, akkor kifizeted. életedben egyszer, és életed végéig megmarad. mint a búvárkártya :-)

miért ne lehetne a búvárkodás olyan üzlet, mint más extrémsport vagy akármilyen oktatás? ha csinálni akarod, költened kell rá. ha továbbképeznéd magad, költened kell rá. .. nem értem, a búvárkodás miért kellene, hogy kivétel legyen... a dm meg az oktató, meg a bázisok, a felszerelésgyártók, a tankönyvnyomók és egyebek ebből élnek... más meg másból... minden pénzbe kerül.





 112. BoGyesz 2009 máj 14. 03:18  
Az "bemutatkozó" merülést én is jó ötletnek tartom, ha korrekttül van megszervezve. Legutóbb a Fülöp-szigeteken az egyik legkomolyan búváz bázison is erre kértek. Amikor oda mentünk regisztrálni kérték a kártyákat, de azokat épp a szobában felejettem és nem volt belőle baj, sőt később sem kérték. Viszont intro dive-ot kellett csinálni. Ez azt jelentette, hogy egy parti merülést hajtottunk végre az egyik DM-el, és relatíve sekély 15 méterre mentünk le. Nem kellett maszk ürítést csinálni, de egy gyakorlott búvár kapásból kiszúrja, ha valaki nagyon kezdő.

A nitrox tanfolyam meg nem feltétlen kellene, hogy része legyen az OW tanfolyamnak, de mondjuk az AOW-be bele férhetne. Sok OW búvár soha az életbe nem fog vesződni nitroxxal és az elmélet megtanulásával. Nem tudom a többi helyen hogy van, de amikor nekem kellett a PADI Nitrox-ot megcsinálni, hát volt egy estém amikor csak a számolásokat gyakoroltam papíron. :-) Másnap egy nagyon alapos vizsga volt és az oktatóm az összes számítást kérte papíron bemutatni. Na ezzel sokan nem akarnak szívni egy nyaralás alatt.
 111. elche 2009 máj 13. 23:22  
Akkor elég sok "hanyag" búvárbázist fogsz találni, ahol nem csináltatnak veled maszkürítést. De ha csinálnak is: ez nem feláras. Ha nincs kártyád, és a bázis nem hajlandó elismerni hogy búvár vagy, akkor elküldhet vagy bejön az intro merüléses képlet, többszörös áron. Mellesleg: egyre több a bázis, ahol "Nitrox for free" elv van, tehát ha úgy nézem, a tanfolyam áráért cserébe (ami azért lehet alacsonyabb ennél) ugyanazért a pénzért biztonságosabban merülsz, a bázis nem hárítja át a többletköltségeit, tehát a tanfolyam kifizetődik. Tudom, ez is szemét üzleti fogás. A mocskok úgy akarnak nitrox tanfolyamot rádlőcsölni, hogy ingyen adják a légzőgázt. Mindenesetre szerintem továbbra is áll az, hogy nem kötelező. Átlagos búvár évi 8-10, 20 méternél sekélyebb merülésénél azért a nitroxtól nem lesz ugrásszerűen biztonságosabb a búvárkodása. Tudom, hogy rossz napod van, de ha mondjuk most befizetsz egy korfui vagy egyiptomi útra és terveznél merülni párat, éppenséggel mostani kártyáddal is kiválóan ellehetnél, és puszta OW tanfolyamos búvárként akadályozhatnád a könyörtelen üzleti gépezetet. (Egyébként érdekes, engem sose zavart, hogy például milyen drága a trimix töltés, vagy akár az, hogy drága a belépő a Forma 1-re.)

Egyébként a "nem fizetek semmiért" elvről. A régi, "ingyenes" adriai merülés is csak úgy ingyenes, ha nem számolja valaki a palack árát, meg a kompresszorét, meg a csónakét, meg hogy olyan szintű helyismeret kell hozzá, ami nélkül teljesen értelmetlen egyedül merülgetni egy esetleg kihalt helyen. A mai tipikus búvár számára az önálló adriai búvártúra akkor se lenne realitás, ha lehetőség lenne rá.

(Hogy baj-e, ha nincs búvárbázis messze? Annak nem, aki nem merül, ezt maradéktalanul elismerem.:) Nekem például nem hiányzik a kikötő meg bármilyen fejlesztés vagy infrastruktúra a Balatonon, mert nem különösebben szerettem sose, szóval azt is mondhatnám, fel kéne számolni mindent a vízparton, be kellene tiltani a hajózást, és állítsuk vissza korábbi állapotát. Könnyen követelhetném, mert engem nem érintene a dolog hátrányosan.)
 110. Luciferin 2009 máj 13. 23:18  
Kicsit hosszan írsz, de ha jól értem akkor érdeklődsz a nitrox használatával kapcsolatban. Nos örömmel tudatom veled, hogy Neked szívesen tartok nitrox tanfolyamot. Egyedi képzés, extra biztonság. A 35000 forinttal megnyerted a tendert is. Örömmel üdvözöllek a csapatban...
:-))))))
 109. Vanek 2009 máj 13. 22:48  
A nitrox felár hogy jön ide?! Ki vitatta, hogy nitroxot tölteni drágább, mint levegőt?!
A nitroxhoz bazi komoly checkdive kell, de tényleg. Gondolom úgy sokkal nehezebb a maszkürítés...
Meg olyat is hallottam, hogy a bázisokon a "kártyás búvárokat" is checkdive-ra kötelezik. Még akkor is, ha ötezer merüléses oktató a vendég. Kivéve a hanyag bázisokat. Szóval ez sem túl komoly érv.
Ráadásul mindezen ellenérvek a vitatott rendszerből vezethetők le, tehát kitűnő körkörös okoskodásról van szó. Kérünk kártyát, mert az üzlet. Azért szerezz kártyát, mert kérni fogják (fogjuk). Nem azért, mert a biztonságodért aggódnak (sőt...), hanem mert üzlet.

Még azt is elfogadom (mert úgyse tehetek mást), hogy az üzlet az üzlet, ha nem megy magától, hát a szabályokkal kicsit rásegítünk... Csak ne próbáljanak magyarázatként ráerőltetni egy álságos biztonsági dumát, mert attól felforr az agyvizem.

Meg persze azt is lehet mondani, hogy egy nitrox tanfolyam sem egy hatalmas összeg (kb. 35 ezer forint). Csak az ember nem szívesen fizet ki olyanért 35 ezer forintot, amit ingyen is tud. Én legalábbis nem és ez nekem most nem is olyan kevés pénz. Vagy közelítsem úgy, hogy ezt a 35 ezer forintot egy sokkal jobb komputerre is költhetem? Vagy húsz merülés nitrox-felárára?



(((((((Egyébként olyan nagy baj lenne, ha nem vinnének búvárbázisokat a távoli országokba?!))))))))
 108. elche 2009 máj 13. 22:28  
Sőt, a szemét bázisok nitrox felárat is kérnek egy csomó helyen. Nem tudom, most mennyi egy nitrox tanfolyam, de azt hiszem nem beszélünk túl nagy költségekről. Pláne hogy egy életen át érvényes a kártyád. OW, AOW, nitrox- ha ennyi tanfolyamod van, annyiért, amennyiért, akkor azzal bármeddig ellehetsz. Én ezt így együtt nem tartom szélsőségesen magas költségnek, főleg mert cserébe azt kapod, hogy ezekkel a kártyákkal úgymond belépőt vásárolsz egy bázisra. Tegyük fel, nincs se tanfolyam, se kártya. Elmégy a világ végére, merülnél egy bázissal. Ott vállat vonnak: "leellenőrizni csak úgy tudunk, ha eljössz egy gyakorló checkdive-ra, mivel egyedileg kísérünk, hát ez sajnos sokkal drágább mint az a merülés, amit majd ennek sikeres abszolválása után hajthatsz végre". Esetleg a tripla árú intromerülés árán merülhetsz a többi, "kártyás" búvárhoz képest. De kártyadíjat meg tanfolyamdíjat azt valóban spórolsz.
A búvárkodás üzleti oldalát lehet szidni, de akkor is ez teszi lehetővé a világ végén is a búvárkodást. Senki nem vinne búvárbázist a távoli országokba, ha a napi bevétele az 10 palack kikölcsönzéséből bejövő 20 dollár lenne. Jól ellenőrizhető, jelentős jövedelmet hozó hobbi ez, sokat nem tehetünk ellene. Viszont cserébe kaphatunk jó és minőségi szolgáltatást is, és nem kell mondjuk búvárpalackkal meg kompresszorral repülőre szállni. Azért ez sem akkora hátrány.
Ha belegondolok, hogy időnként milyen felesleges kiadásaim voltak a búvárkodás kapcsán, akkor azokkal összevetve a tanfolyamokra költött pénz nem is tűnik olyan soknak...
 107. Vanek 2009 máj 13. 22:00  
Ha csak Bunny követelné meg magától, akkor semmi gondom nem lenne.
De tudtommal a bázisok kártya hiányában nem adnának nekem nitroxot hiába tudnám biztonságosan használni. Hiába lenne biztonságosabb vele a merülésem. (Vagy más nem szájbúváré.) Ezt azért egy kicsit problémának érzem.
 106. elche 2009 máj 13. 21:56  
Bunny azt mondja, "kőkeményen" megköveteli. De maximum maga számára követelheti meg. Szóval megint csak ott tartunk: neked nem kell fizetni semmiért, amiért nem akarsz. Hol itt a probléma?
 105. Vanek 2009 máj 13. 21:32  
Ma rossz napom van.

És van amit kőkeményen tanfolyamhoz kötök, ilyen a nitrox, vagy a drysuit. Egyik sem részecskefizika, rövid de igen fontos tudást adó tanfolyam.

Miért is? A szárazruhát most hagyjuk, abba nem akarok különösebben belekotyogni.
De a nitrox mitől is igényel extraspéci kőkemény tanfolyamhoz kötést? Azért, mert alapvetően sokkal biztonságosabb vele a merülés, mint levegővel? Mert ugye ezt hozzák fel az előnyének, ez a lényege. Kb. két és fél dolog van, amit "kőkeményen" meg kell tanulni. Ezt mondjuk az OWD tanfolyamon kb. egy-két óra alatt el lehetne intézni, meg plusz egy fejezet lenne a könyvben. Ha valóban a biztonság lenne a legfontosabb, akkor a nitrox az alaptanfolyam része kéne legyen és azt nyomatnák ezerrel, hogy ha csak lehet, merüljünk nitroxszal. Csak ugye a biznisz az biznisz a nitrox tanfolyam pedig fajlagosan a legjobban tejelő tanfolyamok egyike...

Persze egy nitrox tanfolyam sem egy autó ára, meg a többi sem, de amire összeadogatod az ilyen "nemdrága tanfolyamok" és egyéb "nem tételek" összegét, addigra egész szép kis summa összejön.

De ma tényleg szar napom van...
 104. Káplán 2009 máj 13. 21:14  
A bizonyíték a fejedben van. Röggönykép is bizonyíték ?:)

 103. OG-Lee 2009 máj 13. 21:13  
Szevász Koma!

Rég hallottunk rólad. Mi van veled?
 102. Káplán 2009 máj 13. 20:03  
Búvártársak, csak nyugalom.  Én dijazom az őszinteséget, akkor is ha nem értek vele egyet.
"Annyit érek, amennyit továbképzésre költöttem."  Tipikus amerika marketing hozzáállás. Nincs ezzel semmi bajom.
Mennyi lamentálás volt arról, hogy üzlet lett a búvárkodás. Van ember, aki ezt köntörfalazás nélkül kimondja.
Reméljük a bázisok nem a továbbképzésre forditott azévi összeg alapján fognak merültetni :)
Mellesleg, ha egy búvár összeadja az utazásra és merülésekre költött jurókat, akkor kijön párezer euró. Ha netán jó helyen merül. akkor továbbképzésnek is felfoghatjuk.

 101. seshat 2009 máj 13. 16:51  
jó majd én eldöntöm a vitát. van, amihez nem kell tanfolyam, de aki akar mehet; van, amihez meg kell. ilyen egyszerű.

én szeretem a kártyákat...hehhe... a kezemben van a bizonyítéka, hogy lám, ezt is elértem/megtanultam...

biciklistanfolyam..mekkora üzlet... !!! baby (pótkerekes), junior, kezdő, haladó, hegyibicikli specialitás, extrémbringaspecialitás, bringásfutár (profi szint!!) képzés, versenybringásképzés, bringaszerelő specialitás, egykerekűbringaspecialitás.... földúton tekerős, sárban tekerős, városban tekerős...
 100. Bunny 2009 máj 13. 16:51  
Ahogy írtam, van amit meg lehet tanulni havertól, és van amit nem érdemes. És persze vannak a superman-ek vagy jó haveri körrel rendelkezők, akik megtanulják a haveroktól (akik véletlenül nem oktatók egyébként???) a tutit tanfolyam nélkül.
 99. elche 2009 máj 13. 16:49  
Okés, de ha megnézed, az összes spec. közül bunny kettő darabot emelt ki: szárazruha és nitrox. Az előbbi eleve csak szűk kört érint, hiszen a többség nem szereti a hideg vizet, és aki merül is ilyenben, jó része az is nedvesben, ritkán. A nitrox tanfolyamokból meg lehet azért mindenfélét találni, nem olyan vészes az ára. De akit nem érdekel, annak erre sem kell költenie. Ha jól számolom, hét éve volt az utolsó búvártanfolyamom, és ebben az állapotban még el is lehetek egy darabig. Egyébként szárazruha-kártyám nekem sincs, és még ott sem kérték, ahol ilyet béreltem.
Szerintem ma egy amatőr búvár számára sokadrangú kérdés, hogy mennyi pénzbe kerülne amíg CCR instructor szintig eljut.:)))
 98. vizidino 2009 máj 13. 16:44  
jé, tényleg! mondta a nyúl és felborult a biciklivel.

genya vagy, hogy szóltál neki :)
 97. Thomasbuvar 2009 máj 13. 16:38  
A nyúl nem is tud bringázni!... :)
 96. vizidino 2009 máj 13. 16:32  
"ha valaki nekem előadja a nagymenőt, hogy nekem nem kell tanfolyam én ezt tudom"

látod én meg pont a "nekem van tanfolyamom én faszább vagyok mint te" hozzáállást érzem menőzésnek. Kb. 60 alkalommal merültem száraz cuccban, szívesen kiállok bárki hasonló merülészámú dolgozó ellen ügyességi versenyre, nem gondolnám hogy lesz korreláció aközött hogy ki ver meg és aközött hogy kinek van közülük szárazruhás kártyája.
Te egyébként hogy tanultál meg biciklizni? Édesapád tologatott és estél-keltél a grundon, vagy befizettek egy biciklistanfolyamra?
 95. seshat 2009 máj 13. 16:28  
1:1 ... igazad van ebben, van, amit ki lehet tapasztalni és még vicces is lehet a vége, amikor utólag sztorizol róla a kocsmában... beázik a szárazruhád az antarktiszon :) vagy hülyén ugrasz le a hajóról és széttöröd a tatot a palackoddal, vagy elsodródsz az áramlattal és órákat kell várni a világítótornyon mire megtalálnak, beleúszol egy cetcáparajba és az összes fotód kék és homályos, vagy azt hiszed cápát láttál és közbe' tonhal volt, ez mind lehet vicces, és nem is kötelező a tanfolyam, ha nem akarod :)

de bennrekedni egy roncsban vagy elveszni egy barlangban, vagy akár egy éjszakai merülésen mert sose csináltad és a tapasztalt haverod elfelejti közölni hogy vigyél tartalék lámpát, barlangba vagy roncsba meg vezetőkötelet, vagy elfelejtik mondani hogy x nitroxsszal milyen mélyre mehetsz maximum... ez a része meg nem biztos, hogy utólag is humoros, és jó saját bőrőn megtapasztalni....

gondolom a hülye specialitások meg a komolyak is úgy lettek összerakva, hogy a leglényegesebb dolgokra hívják fel a figyelmet, amit esetleg már más megtapasztalt, hogy neked már ne kelljen...
 94. seshat 2009 máj 13. 16:17  
hát nem tudom, én csak most kezdtem de azért a 800 eurós vizsgadíjnak (!!!) és egyebeknek én sem örültem... a bankkártyám azóta is sír. hát ennyibe került, ez az ára... ez van. és nem vagyok szétképzett szakember.... és gazdag sem... tehát el tudom képzelni mi pénze van benne azoknak, akik enyhén szólva képzettebbek nálam....

. majd ha továbbképezném magam, akkor megint gyűjteni fogok rá. mert ha már idáig eljutottam akkor szeretném az ÖSSZES KÁRTYÁT !!!! amit csak a padi kiad...hehehe

ha engem érdekel a szárazruha, én megtanulom, aki nem akarja kifizetni, nem kötelező...nálunk is merültek már szárazruhában és nem kértem el a szárazruhakártyájukat :-))

de azért nem kell veszekedni, ez egy fóóórum, mindenki leírhatja a saját véleményét.. épp ez a vita és az eszmecsere lényege :))
 93. Bunny 2009 máj 13. 16:17  
Nézd, én elég sarkos vagyok. Boldogan segítek, de ha valaki nekem előadja a nagymenőt, hogy nekem nem kell tanfolyam én ezt tudom, én hagyni szoktam, hogy szopjon. Alapvetően ahogy írtam egy genya vagyok, de legalábbis nagyon nehezen tolerálom a hülyéket. A konkrét esetben azért segítettünk rajta, mégiscsak haver volt.
 92. Bunny 2009 máj 13. 16:14  
Nézd, alapvetően nagyon genyák vagyunk, hagytuk szenvedni - mondhatnám, valójában először tényleg azt hittül a ruha a hibás, aztán amikor egyszer megnéztem hogy veszi fel, fel lett világosítva, és azt is hozzátettem, hogy látod lehet mégsem hülyeség elvégezni egy szárazruhás tanfolyamot. Meg is ígérte, hogy elvégzi - azt mondjuk nem tudom, végül megtette-e.
 91. Vanek 2009 máj 13. 16:13  
Megelőztél. :-)
 90. Vanek 2009 máj 13. 16:12  
Én láttam már 100 merülés feletti búvárt szárazruhában beázni, mert elfelejtették elmondani a barátai (ő is úgy vélte, nem kell tanfolyamra költeni) a neoprén mandzsetta apró ámde lényeges trükkjét. Együtt nevettünk a 14 fokos adrián amikor szarrá ázott több merülésen és szidta a gyártót, pedig ő volt a hülye.

Nabumm. És miután kellően kiröhögtétek magatokat, mondjuk egy perc alatt grátisz megmutathattad azt a bizonyos apró, ámde lényeges trükköt. Bár lehet, hogy inkább ajánlottál neki egy jó kis tanfolyamot?
 89. vizidino 2009 máj 13. 16:11  
Tényleg hülye volt a haverod. Az ellen a tanfolyam sem orvosság. De ha ti nem mondtátok el neki az első beázás után, akkor ti is hülyék voltatok.
 88. vizidino 2009 máj 13. 16:09  
""inkább egy spec, 1-2 nap, pár merülés, alapinfók, gyakorlás.... ennyi. gyorsabb és egyszerűbb, de csak szerintem"

làtod, itt a különbség: innen nézve meg nem. És ha te nézel utána és tapasztalod ki, mire biztos leszel a dolgodban, sokkal megalapozottabb, általad végiggondolt és megrágott információt kapsz.
 87. Bunny 2009 máj 13. 15:59  
Seshat, szerintem k*rva jól összefoglaltad a legtöbb sokak által kamu specnek titulált tanfolyamok lényegét. Tényleg ez a lényeg, csak kevesen fogják fel, hogy nem mindenki akar heteket az utánajárással tölteni, amikor meg is lehet tanulni. De én még nem is hallottam, hogy vlaakit nem engedtek volna halat nézni halfelismerő spec nélkül. Vanek kicsit túlkötekszi a dolgot, a szárazruhával kapcsolatban meg majd együtt nevetek vele, amikor kiderül valamit elfelejtett elmondani neki a barátja és emiatt szétszívja magát. Én láttam már 100 merülés feletti búvárt szárazruhában beázni, mert elfelejtették elmondani a barátai (ő is úgy vélte, nem kell tanfolyamra költeni) a neoprén mandzsetta apró ámde lényeges trükkjét. Együtt nevettünk a 14 fokos adrián amikor szarrá ázott több merülésen és szidta a gyártót, pedig ő volt a hülye.
Én azért erősen szétválasztanám a speceket, van amit magadtól és tanfolyamon is el lehet sajátítani, mint a fotózás pl. És van amit kőkeményen tanfolyamhoz kötök, ilyen a nitrox, vagy a drysuit. Egyik sem részecskefizika, rövid de igen fontos tudást adó tanfolyam. Aztán persze én mindig hozzáteszem, egyébként meg mindenki úgy lesz öngyilkos, ahogy akar csak én ne legyek ott.
 86. kovax 2009 máj 13. 15:51  
vááááááááááóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!
 85. Vanek 2009 máj 13. 15:47  
"Ha kételkedsz szavaimban hívd fel Miklós Tamást idén hány ezer EURo-t költött továbbképzésre, Nagy T. Jánost, Dóra Gyulát, Storozsinszki Szabolcsot, Zelenák Dodo-t, Csécsi Somát, Birgés Sasát, Szilágyi Zsoltot vagy akár engem."

Gondoltam telefonszám hiányában felteszem itt a kérdést.

 84. DUPLA 2009 máj 13. 15:44  
Azért az valami elképesztő nagy pofátlanság, hogy a te terepasztal méretű arcoddal lehangemberezel valakit. A bezzeg-listád amúgy imponáló, és még egyet is értenék vele, ha önkényesen nem biggyeszetetted volna oda magad a végére. Miklós Tamás pl. a barátom, mentorom, oktatóm, de még soha nem kellett megkérdeznem tőle hány ezer eurot költ a képzésére, mert látszik rajta. Víz alatt és víz felett egyaránt, így nem kell kicsinyes önreklámmal bíbelődnie.
Szóval ezek helyett az önfényező frázis-gyűjtemények helyett viríthatnál - pl. a topic témájához kapcsolódóan is - valamit abból a fantasztikus tudásból, amit csak a világpiacon, és csak euroért porcióznak.
(ui: magyar helyesírási kézikönyv forintért is kapható)
 83. elche 2009 máj 13. 15:38  
Aha. Tudod, ha valaki a tengerparton balesetet szenved, kivizsgálják, de az élet megy tovább, merülhet mindenki ugyanott, akár aznap. Elmégy egy éves tervezés után valami különleges barlangi expedícióra, "saját felelősségre" bárkit beengednek, pont egy nappal érkezésed előtt meghal valaki. 1-2 nap keresés, barlangot lezárják, te meg hazajössz, és szépen megtervezett, sokba kerülő expedíciód során ücsörögsz a szállodában. És nyilván örülsz, milyen marha jó, hogy nincsenek hülye szabályok meg előírások. Úgy elképzelem, ha egy vitorlásbaleset után azt mondják, egy hónapig a Balatonon vitorlázni tilos. Mert tudod, barlangi búvárkodásban volt már ilyen.

Én nem olvastam, hogy bálnabá azt írta volna, konkrétan ez meg az a tanfolyam került X ezer euróba. Én azt olvastam: a továbbképzés költsége. Nekem ebbe belefér felszerelés is, meg gyakorlómerülés is, és utazási költség is. De szerintem érdektelen. Nem mindegy neked? Téged az akadályoz meg a dorogi, osztrák, horvát vagy egyiptomi búvártúráid bonyolításában, hogy bálnabá sok pénzt költött a technikai tanfolyamokra? Csak ismételni tudom magam: ha fogod a búvárcuccod, kiautózol mondjuk az Erlaufsee mellé és elindulsz merülni, teheted kedved szerint, senki még az OW kártyát sem fogja kérni, ha Ukrajnába vagy Norvégiába mégy, megteheted ezt akár tengerben is. Az fáj, hogy nem mehetsz a Molnárba kutató merülésre, barlangi tudás és tapasztalat nélkül?
 82. Vanek 2009 máj 13. 15:38  
Igen, a spec tényleg kézenfekvő és hatékony.
Itt a DC-n pár hete kedvezményesen 40 ezerét (kártyadíjjal) hirdettek szárazruha specet. Van, akinek ez nem tétel, van aki szívesebben költi ezt a pénzt a leendő szárazruhájára, aztán majd gyakorol önállóan, vagy a röhögni kész haverjával.
 81. seshat 2009 máj 13. 15:27  
na ez az!! az elméletet meg lehet tanulni otthon is, annyi időt szánsz rá amennyi jólesik... de a gyakorlat kevésbé kockázatos egy szakértővel, ottatóval, akárkivel....

ejtőernyőzni se úgy tanulnék, hogy elolvasom a könyvet és ugrok....
és barlangibúvárkodni se....

és ha egy naaagy, kártyásidő előtti, híres és tapasztalt barlangibúvároktató tanítana, én akkor is szeretnék egy papírt arról, hogy igen, én ezt megtanultam. amit elfogadnak máshol is, ha kiribatin szeretnék barlangimerülni, ja, hogy ott nem ismerik a kovácsjózsit...pedig én tőle tanultam, csak hát....

vagy ha mást nem, kitehetem az oklevelem a falra.

 80. békabúvár 2009 máj 13. 15:26  
A probléma éppen az, hogy az ember úgy gondolná, hogy nem kell hivatalos papír a korábbi tudásáról, aztán mégis rá van kényszerítve hogy legyen neki, azért hogy hagyják nyugodtan...merülni.
 79. seshat 2009 máj 13. 15:21  
lehet hogy vicc.... én pl nem merültem még szárazruhában... ha hozzá akarok kezdeni, el kell mennem mittudom én hány helyre, hogy utánaolvassak (oké, internet), megkérdezni pá embert,hogy milyet vagyek?? waterproof-ot, ami olyan mint a neoprén, akkó mér száraz??? vagy olyat, ami alá fér a nagykabátom és tekerős kesztyűt lehet rátenni? vagy olyat, amit a DóraGyulán láttam, mert az kurva jól és profin néz ki?? mégis, melyik a jobb?
:-DDD aztán keressek valakit, aki szárazruhában merül, összehozunk egy találkát, keresünk egy helyet, ahol kipróbálhatom a bérelt/vásárolt ruhát...

inkább egy spec, 1-2 nap, pár merülés, alapinfók, gyakorlás.... ennyi. gyorsabb és egyszerűbb, de csak szerintem

(jó én padi-agymosott vagyok azt tegyük hozzá... de az idétlen szájbarágós amerikai marketing alatt azért lapul némi logika is... szerintem)
 78. Vanek 2009 máj 13. 15:19  
Ne keverjük össze a merülést (önállóan merülni hagyást, saját felelősségre) a merültetéssel (valamennyire közös felelősségre).

A felszerelés bérlésért/javításért/tulajdonba adásért fizetendő összeget ugyancsak ne mossuk össze mindenféle tanfolyam árával.
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés