»» ««
seshat hozzászólásai:

  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-19 Képzetlen vezetőkről vitáznak
150. seshat Ugrás 2008 nov 20. 14:11  
nálunk felejtett valaki egyet, ezért kérdezem (nem jött érte..)
148. seshat Ugrás 2008 nov 20. 14:02  
elkérni elkérem, de nem találkoztam még olyan kártáyval, amit nem ismertem volna... pl VICC kártyával. ha nincs nálad a kártya, és a neten nem tudom leellenőrizni, akkor nem adnék, mert nem adhatok. rád sóznék egy nrc tanfolyamot 99euróért, egy ingyen merüléssel, még táblázatot meg könyvet is kapsz :-)

akinél nem volt kártya, azt lecsekkoltuk a neten.

volt egy srác, akinél volt az a kis kék cmas könyvecske, 1-2merüléssel vagy valami, lehet ő írta bele... nem volt benne a tanfolyam elvégzését igazoló papír/pecsét, semmi... kártyája sem volt. logbook-ja sem volt, azt nem ír... így járt, viszlát-viszlát.
(nem akart check-dive-ot mert mondta hogy hiszen ő búvár, a cmas oktatóval nem volt hajlandó elmenni merülni)

azért aki egy kártyát összerak magának, annak van valami fogalma a búvárkodásról, ha ennyire akarja, hülyeség lenne ha kihagyná a tanfolyamot, nem? vagy ez naív elképzelés..?

ssi-t lehet hamisitani az laminált (már ha még mindig olyan)
140. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:53  
nem jó biznisz új szervezetet létrehozni...rizikós.
én azé' vagyok padi, és nem Maláj Búvárok Önképző Köre-tag, mert egyszerű, hogy majdnem mindenhol elfogadják, egyszerű az adminisztráció stb.
amúgy meg tökmindegy... nem tudom elképzelni, hogy valaki benyalja ezt a propagandát, és döngeti a mellét, hogy "büszke vagyok rá, hogy padi/cmas/stb búvár vagyok, mert magaménak hiszem az életfilozófiájukat" és "padi divemasternek lenni az ÉLETFORMA" stb...mindegyikben van ilyen agymosás, aki erre vevő, az menjen a szcientológia egyházba :-)
129. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:39  
hm...veszek egy vagon borítékot Hettlingenből, oktatok stikában, de jól, feladom a borítékot a padinak és küldik a tanulónak a kártyát...?? nemjó :-))) rá kell írni a bázis nevét és számát is... ha nem dolgozok bázison vagy búváriskolában, nem oktathatok...szerntem. legalábbis náluk nem.
vagy ráírom egy tetszőleges bázis nevét... pl ide sincs bejelentve a kolléganőm, mert nincs mindenkinek munkavállalási engedélye csak sima vízuma...de hogy a padi rákérdez-e hogy ő ténylegesen itt dolgozik, azt nem tudom...
123. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:33  
nem? pedig a boot speciality az tök jó. két merülés, egy nap. dzseki felfúj, nincs alattam senki, óóóóóriáslépés, csobban, kar fölött okét mutat...és kész is vagy :-D
lehet, hogy megmutatják a hajó részeit, meg hogy mi hol van meg ilyenek? mondjuk azt nálunk a dm elmondja annak, aki nem volt még hajón...pénzt kéne szedni érte, mint speciality.
vagy egy féléves okj képzés, a vízi közlekedés története a fatutajtól napjainkig, hajótípusok, motorok működése, a mai búvárhajók kialakulása, szerkezeti felépítésük stb.. :-D

én szeretnék egy zodiac specialityt. sose merültem még zodiacról, képzeljétek.

de a tökéletesen lebegő az szerintem advanced-ben van, ilyen nagy hullahopp karikák közt kell lebegni... mármint, hogy ez alap, és úgyis a gyakorlattal lesz jobb és jobb. nehogy már kártyát adjanak ezért...meg pénzt kérjenek érte külön.

volt egy vendég és ő csinált magának két kártyát: egy DUGONG-divert, tengeri tehén fotó, fénykép, padilogó :-))) meg egy "peters tauchpartner"-t. kártya, padilogó, és a buddyjának a fényképe (innen ismerik egymást, és mindig egyszerre jönnek nyaralani és itt találkoznak, No-ban nem)... egyedül jött, becsekkolt, mondtam, hogy a hajón találunk neki merülőtársat, erre mutatta a kártyát, hogy neki már van. aranyos volt... :-)))
116. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:23  
he..? nyilván megvannak az előfeltételei a bázisnyitásnak.
aztán bemutatnám a nemzetközileg elismert végzettségemet, ha meglenne a bázisengedély... nem kell az Egyiptomi Búvárszakszövetség által plusz tanfolyamra mennem, én erről beszélek.
nem mondtam, hogy mindenki oktasson, ahol akar! :-o
112. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:16  
ezzel én is egyetértek...mégis sokan csinálják, és bizony a legtöbb az CMAS. tudom, hogy ott komolyabb az elméleti és a gyakorlati oktatás is, ez tény... de azért ne kelljen már szarul érezni magam, mert nekem másfajta kártyám van, hiszen ugye nem ezen múlik :-)
111. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:14  
nem, én nem estem neki, nem is értek hozzá, én csak kérdezek :-o

jó a szabályozás, csak legyen benne logika.

"...sportág nemzetközi szövetsége, a Búvár Világszövetség (CMAS) által hivatalosan elismert" ..ezt nem értem, ez így ebben a formában azt jelentheti, hogy a CMAS-nak kellene hivatalosan elismernie a többi szervezetet. az más, ha van magyarországon MBSZ, aki leellenőrzi, hogy bizony, ezek a szervezetek vannak világszerte amik elfogadottak, te meg választhatsz, hogy ssi oktató leszel-e vagy ha az tetszik, akkor bsac, mert miért ne. VAGY Magyarország úgy dönt, hogy ez CMAS ország lesz, a többi meg menjen a sunyiba, az is jó,  csak bárhol a világban különbözeti vizsgát tennél, mondjuk cmasról padira, ssi-ról nauira, nem kell  okj tanfolyamra menned, mert annak ehhez semmi köze, megvan "seperc" alatt, hiszen a lényeg nagyjából ugyanaz.
a többi az csak rizsa, ami a tananyagban van, hogy "mit jelent padi divemastenek lenni" meg a többi hülyeség.

én pont nem vagyok egy amerika-fan, nem a kultúra őshazája, mondjuk úgy, pont ezért a padi meg az ssi is olyan gyógy, amilyen, hiszen"bárki merülhet", éljen... és ennek ellenére mégis biztonságosabb búvárkodni, mint úszni.
az hogy én milyen búvár leszek, mégsem a szervezeten múlik, hanem inkább rajtam, csak arra szeretnék kilyukadni, hogy ami nemzetközileg elismert és worldwide, az Mo-n miért nem? űÉs ha én hazamegyek 2 hónapra és a gyékényesi strandon szeretnék oktatni nyáron, a változatosság és a tapasztalatszerzés kedvéért, nem tehetem meg, mert nem ártam előtte okj tanfolyamra. hiába lennék nemzetközileg elismert oktató, ötezer tanulóval a hátam mögött, akkor sem. és ez nem kóser.  
107. seshat Ugrás 2008 nov 20. 13:02  
minket is kiröhögött a CMAS csoport, amikor elolvasták az NRC nitrox II tankönyvét, hogy nemár, hogy mi ezt komolyan...és hahaha.
szabadidős búvárokat oktatunk, akiknek a lényeget kell tudni, hogy miazanitrox, mirejó, miértveszélyes, hogyanhasználjukbiztonságosan. ez bizony, belefér egy 50 oldalas könyvbe.
akit meg komolyabban foglalkoztat a téma, az úgyis komolyabban fog vele foglalkozni, de egy félévente 10-et merülő búvár bizony nem.
az egyik kolléganőm CMAS oktató is meg PADI is. a párom is. de hát az összes vendég padi owd-t választ, nem cmas*-t. pedig ugyanannyiba kerül.

én nem választottam, így alakult, nekem mindegy volt :-)
de Mo-n nincs is padi annyira, viszont SSI meg van! és azzal mi van?

104. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:43  
miért a CMAS azért mert az a neve hogy "búvár világszövetség"?
ennyi erővel, mondom, legyen inkább PADI, mer' az a búvároktatók professzionális szövetsége..hoppá...

nem a CMAS ellen vagyok, csak úgy mondom. vagy a CMAS a fő, és neki kell hivatalosan elismernie az SSI-t, Naui-t...stb... ez így úgy hangzik, pedig nem, egyik sem feljebbvaló a másiknál.
  fórumok / Képtár megjegyzések / Kalamitsi
16. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:37  
akkor elvileg a kivágás is csalás, és azt sem szabadna... miét ne, teljesen elfogadott, létezett retusálás meg fotókivágás is 30éve is, akkor még nem volt photoshop! nem baj az, ha valaki feljavít egy képet, neki tetszően. attól még a lényeg megmarad. sajnos van, amit nem lehet a fényképezőgépen beállítani, és utólag kell korrigálni...ha belenyúlt volna fotózás közben, hogy ne lógjon bele semmi, akkor elmenekül a rák... ritka a tökéletes pillanat.

(bocsánat de OFF: ha meg szilikonos, és tetszik, akkor azt mondod hogy DejóamelledGizi, nem azt, hogy aaa,ez a természet ajándéka:-D)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-19 Képzetlen vezetőkről vitáznak
102. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:30  
jó, könnyebb ma diplomát szerezni, az igaz, és annyit is ér... jó volt ott elücsörögni, érdekes volt, azt' ennyi...
101. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:30  
(ezt kitörlöm mert 2x jelent meg)
97. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:20  
nem, egyiptomban :-D
96. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:19  
...már arra gondolok, hogy ha van egy PADI oktatóid, oktathatsz padi rendszerben,elvileg. ha Mo-n van egy padi iskola, fel kéne hogy vegyenek oktatónak.hiszen az egy zárt rendszer, amihez megvan a képesítésed.
az más,  ha "búvárszakmunkás", arra nem jó a padi, menj okj-ra. de akinek nem kell, mert köze nincs hozzá, annak minek. (jó, tudom, pénz)
93. seshat Ugrás 2008 nov 20. 12:15  
és a diplomával mi van? csak mert kaptam egy plusz lapot bele, angolul - azaz ezt azt jelenti szerintem, hogy külföldön is elfogadnák. s az a hülyeség hogy egy PADi oktató oktathat bárhol a nagyvilágban, de csak Mo-n nem??? miért? vagy amagyar cuccot elfogadjákbárhol, de a külföldit Mo-n nem...

jobb lenne ha minden kompatibilis lenne mindennel, bár állítólag a magyar oktatás magas szintű, lásd pl az amerikaival szemben, akik történelemből az elnökök nevét tanulják csak :-))

lenne egységes tematika mindenre, és amelyik országba mész, ha valami hiányik, azt kellene csak pótolni..mint egy különbözeti vizsga...de ha már oktató vagy, miért kéne a dartsklubosokkal együtt ülnöd valami hülye okj tanfolyamon, ebben nincs logika.

74. seshat Ugrás 2008 nov 20. 08:32  
en voltam vöröskeresztes tanfolyamon es konkretan egy sz*r volt... nem tanultam semmit, a vizsga meg abbol allt, hogy a baratnömet stabiloldalfektettem... szerinted? legalabbis 5 eve ilyen volt.
ezert nem fogok 10.000ft-ot fizetni, ha nem teccik az EFR, befejezem mashol a jogsit (bar sajnos Mo-n hiresen olcso az autovezetöi tanfolyam).

de hat Mo-n egy csomo hülyeseg van, nehogy kompatibilis legyen az EU-s vagy akarmilyen mas orszag beli tanultakkal...
...vöröskereszt...
fff....

legyen, AKKOR kötelezö, ha nincs azzal egyenertekü, mas elsösegely tanfolyam elvegzeset igazolo kartyam... de igy? minek? nem az lenne a lenyeg hogy szükseg eseten elsösegelyt adjak? (gondolom nem, mert csak a penzlehuzasrol szol, de oktatni azt nem oktatnak)

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
10527. seshat Ugrás 2008 nov 19. 22:25  
otthon is úgy nézed a tv-t?
(én igen :-D)

sokkal jobb, mint a plazmatévék stb...
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
1345. seshat Ugrás 2008 nov 19. 22:22  
én assszeretnémkérdezni hogy ha olvagsatok, és úgy döntök, hogy bölcsen hozzászólnék az egyik témához, akkor ha utána belépek, miért nem ugrik vissza a fórumra? (és miért a kezdőlapra megint?)

valamelyik búvárcuccos honlapon volt a csuklya-csukja probléma...én írtam nekki e-mailt :-D hogy nem kötözködni akarok, dehát ezvan.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-19 Képzetlen vezetőkről vitáznak
67. seshat Ugrás 2008 nov 19. 22:12  
hm....
66. seshat Ugrás 2008 nov 19. 22:12  
...és ha húsz évig oktatsz máshol, és van ezer tanitvany a hatad mögött..akkor is, ha visszamész Mo-ra, akkor elküldenek OKJ-ra?
és ha magasabb vegzettseged van, akkor is? (pl egy tanari diploma, vagy pszichologus vagy mit tudom en)

nem mintha ez lenne a tervem csak kivancsisagbol kerdezem...

bar jogsin meg a vöröskereszthez akartak küldeni, hogy csinaljak elsősegely tanfolyamot mert csak az a jo... mondom van nemzetközi emergency first response kartyam (ami a mentövuvarihoz is kellett, CPR - first aid and secondary care) ...hat azt ők nem tudjak mi az...
ja, bocs.

és ha megcsinalom az EFR oktato tanfolyamot (azt dm-nek is lehet) akkor is kerik a vöröskeresztes tanfolyamot? csak nem.
(egyszer már megcsináltam a vöröskeresztest, de elveszett a kártya. pénzkidobás az egész)
64. seshat Ugrás 2008 nov 19. 22:05  
igen én nem tudtam pontosan csak hallottam róla... ilyen formában sok értelme nincs, az biztos.
59. seshat Ugrás 2008 nov 19. 21:14  
igazából a fősulin az volt, hogy mindenböl tanultam egy keveset, érdekes volt, azt' ennyi, jók voltak a könyvek, de nem igazán mondtak nagyon sok újdonságot. de hogy mire lesz jó a diploma az jó kérdés. jó ha van, de egy is elég. az furcsa, hogy Mo-n ha búvároktató szeretnél lenni ha jól tudom TF, valamilyen sportoktatói nyavaja kell... ha Kiribatin vagy Hondurasban vagy bárhol máshol stb dolgoznál, elég egy kéthetes IDC...

óóó ha tehetném, lenne egy etológusi, egy tengerbiológusi meg egy paleontológusi diplomám...meg egy nyomozói (vagy kommandós vagy emsterlövész vagy mindegy :-))) na de az tizenx év lenne megtanulni mindent :-( meg csak az izgi része érdekelne, oroszlánokat kukkolni dzsipből, kiásni egy velociraptort mongóliában, vagy bálnákat filmezni... és néha csak úgy hasalni a háztetőn egy sig-sauerrel :-D
kár hogy nem lehet mindent egyszerre...

egy csomó munkához tök fölösleges az öt év egyetem, jó lenne ha mindent lehetne ilyen tanfolyamokon fél-egy év alatt... adják meg az alapot, a gyakorlat meg majd jön később... ezért jó pl a búvárkodás.

55. seshat Ugrás 2008 nov 19. 19:28  
ott a pont.
:-)
53. seshat Ugrás 2008 nov 19. 19:25  
igen én is... más bázisokat nem ismerek, mert csak 2-vel volt tapasztalatom
(meg ahol vendég voltam, az még kettő)
49. seshat Ugrás 2008 nov 19. 18:56  
de amúgysem köll ennyire túlmisztifikálni ezt a dm meg oktató dolgot...amit a cikkben írnak, az a gáz, hogy végzettség nélkül valaki oktathat. mert ha minden tud, akkor miért nincs végzettsége?

ha tapasztalt búvárként elmész egy hajóra, mi kell? legyen meg minden felszerelés (elsősegély, oxigén, pia-kaja kényelem stb), a dm legyen barátságos, ismerje a merülőhelyet vagy legalább egy olyan érdekes, dinamikus, szakszerű breefinget tartson, amiből megtudod a szabáyokat, tudod, hogy merre menj, mit merre keress, úgyse guide-dal merülsz, hanem a merülőtársaddal vagy társaiddal... (az ilyen alap dolgokat nem írom le, hogy a hajó várja meg míg a búvárok visszaérkeznek:))
kit érdekel, hogy mióta dm vagy hány merülése van, nem a merülésszámláló hivataltól mész, hanem nyaralni, hogy jól érzed magad, és hogy merülj egy jót. ha először mész, minden hely érdekes, ha meg ismered a terepet, az az jelenti, hogy azért mész vissza, mert amúgy is tetszett.

ha kezdő vagy úgyis a dm-mel mész, akkor úgyis arra visz, amerre maga is szivesen megy, mert látványos de mégis könnyű terep, és úgyis figyel rád, szerintem that's all folks.

48. seshat Ugrás 2008 nov 19. 18:40  
ez az, vitatkozzunk :-D jó, ne. de ne mondd már, hogy csak hülyeségeket írok, ez én véleményem, ilyen, a tied meg olyan.

sokkal többet kell tudnia, igaz, kimaradtak dolgok, en csak peldakat irtam, nem a teljes listát, csak szemléltetésképp: hogy a lényeget ugyis később tanulod meg. mint mikor megvan a diplomád, vagy akármid = megvan az elmélei tudás, de a gyakorlat nyilván hiányzik.  

már annyiszor felmerült a téma... ez egyénfüggő. van, aki ötven merüléssel is jó guide lesz, van aki meg ezerrel sem az igazi (plusz a köztes állapotok, mert azért nem minden fekete vagy fehér). máshol nem tudom, hogy működik, itt ha kezdő a guide, akkor azt a vendégek is tudják. nem háborognak. kedvesek, segítőkészek. lehet, hogy csak mindig szerencsénk van, de általánosságban elmondható, hogy a német vendégekkel könnyebb. sokkal.

az, hogy ki hogy van lestrapálva, a munkaadón is múlik és a dm-en is. a kollégáim már nyarvognak, ha egy napot nem mehetnek hajóra, mert mondjuk két hajók van csak, viszont három guide...nekem meg főhet a fejem a beosztás miatt, hogy mindenkinek jó legyen.  van, aki csupa neki nem tetsző munkát kap, ha nem tetszik, és másképp nem megoldható, munkahelyet kell váltani...oktatóként és divemasterként bárhol a világban dolgohatsz, ha beszélsz angolul és németül. bárhol, ahol akarsz.  
35. seshat Ugrás 2008 nov 19. 16:15  
ez szubjektiv velemeny volt. nem tudom rosszul, csak igy gondolom :-)
a kepzetteseget le se irtam, az evidens ;-)
34. seshat Ugrás 2008 nov 19. 16:14  
a hajon kisergetni a dm-et nem igazan rabszolgamunka. szerintem nyaralas.
akkor van dm tanfolyam, ha raer az oktato. en akkor tudtam megcsinalni, amikor volt egy vendegünk, aki dm tanfolyamot csinalt, es vele együtt.

loti-futi munka: olyan se nagyon van.... azert mert ingyen dolgozik, senkit se kell kihasznalni. mondjuk azert nem engedem hogy segitsenek az irodaban, mert akkor nem latom at mit kutyultak össze...
bar amikor en egy magyar bazison voltam dm trainee, friss owd-s kent, igazabol semmit se tanultam, merülni se nagyon tudtam (nem volt palack, ill elkertek a redóm mert nekik kevés volt)...az introsokat öltöztettem be es hajigaltam a vizbe...ilyen is van. amikor kerdeztem mikor kapok vmi oktatast, azt mondtak, hogy há olvasd el a könyveket... igaz, utolag vicces, vannak kellemes emlekeim, jol esik nosztalgiazni neha :-D stb stb.

a divemaster nem csak abbol all, hogy megtanulod, ami a könyvben van. egy bazis müködeset kell atlatnod, mi hogy müködik, mi miert törtenik, hogy müködik egy parti merüles, egy checkdive, egy dsd, egy scuba review, egy napi kihajozas, egy drift stb.... mikor melyik reef-et valasztjuk, es miert, mely vendegeket celszerü parba rakni, hogy kezeld a problemas buvarokat, hogy tarts jo breefinget, de olyan aprosagok is fontosak hogy a megfelelö meretü ruhat elsöre add oda..ne kelljen szerencsetlennek ötven fokban negy különbözö meretü ruhat felprobalnia csak mert nem latod szemre, hogy mekkora kellene. ..es igy tovabb...
ha elmesz egy dm tanfolyamra, ezeket nem tanulod meg, csak kesöbb, ha mar dolgozni kezdesz. ezert szerintem jobb a gyakorlatot is megszerezni a tanfolyammal együtt.

az mas kerdes, ha valahol szarul tanitanak, sajnos ilyen is van (lasd: fenti pelda). de lehet hogy mast jol tanitanak, csak en jartam akkor igy, ezt nem tudhatom.
29. seshat Ugrás 2008 nov 19. 15:56  
"Egy képzett oktatónak nagyjából egy év, és legalább száz merülés szükséges a kellő tapasztalat és tudás megszerzéséhez"
en azt hittem, hogy oktatokent merül 100-at, erre ertik, nem a nullarol kezdve... :-o

tulajdonsagok: az oktato legyen kedves es baratsagos :-)akkor tudsz tanulni ha valamilyen szinten a peldakepednek tekinted. ne legyen lekezelö, fennhejazo stb. legyen következetes, es ne olyan, aki azt mondja hogy na jo, adok egy kartyat...
es ne ugy meseljen hogy elalszol a tanfolyamon. ez is fontos.fel kell kelteni az erdeklödest.
22. seshat Ugrás 2008 nov 19. 15:16  
hihihi en mindig felirom a housereef-et. meg lerajzolom mit lattunk. majd megmutatom az unokaimnak :-D

András: "Ismerek egy pár ilyen  1 év alatt lett oktatót" ...erre gondoltam...
en nem ismerek többet, akik hozzank jönnek, altalaban babysitterröl indul, "ausbildung gegen mitarbeit", jöhet scuba diver is meg rescue is, ha mar rescue, akkor kiseri a dm-et a hajora, aztan megtanulja a merülöhelyeket, breefinget tart, es szep  lassan megcsinalja a divemaster tanfolyamot.
hogy mihez kezd vele kesöbb, az mar az ö dolga, van, aki itt marad, van, aki csak nyari szünetre jön.
19. seshat Ugrás 2008 nov 19. 14:53  
arrol nem mondhatsz velemenyt, akit nem ismersz, pusztan merülesszam alapjan... ez olyan, hogy "mindenki hüjje akinek nincs diplomaja"
egy eve + par honapja van nalunk a lany, most tart 500-nal. meg nem unja...miert ne lenne lelkes, buvarkodhat minden nap (ezert vagyunk itt) igaz az elsö 1-2honapban babysitterkedett csak, utana kezdett sokat merülni, de durvan egy ev, 1-2-3 honap alatt lett meg ez a merülesszam. oktatni jol oktat, szivesen csinalja, a tanitvanyok örülnek, es a friss owd-s el tud menni a buddyjaval a housereefre ugy, hogy vissza is talal.
ennel nem kell több.

figyi, napi 1-2-3hajonk van, van guide, az napi 2 merüles, salemes napon napi 3. heti egy szabadnap. evi 2x2 het (fizetett) szabi ...keves olyan nap van, amikor a guide nem merül, jo, lehet hogy csak heti 8-at merülnek, mondjuk, az akkor is 400körüli szam

en azert nem, mert nem csak az a munkam..sajnos nem tudok mindennap a hajon lebecolni :-)
17. seshat Ugrás 2008 nov 19. 14:47  
basszus, nem...
de amikor volt checkdive szoltam a csaladnak, hogy marpedig most merülni megyünk, mert ez a 200. mondtak hogy jo. nehogymar bevizezzük magunkat egy check-ert... nem szamoltam fel vezetöi dijat mert nem ök akartak merülni :D

a 100: na az is egy feloras hausriff volt egy sraccal... maszkot gyakoroltunk vagy hasonlo törtent. nem egy nagy durranas :-D
15. seshat Ugrás 2008 nov 19. 14:44  
az alulkepzettel van a baj, nem a kezdövel...
ha senki nem megy kezdö oktatohoz, akkor az oktato örökre kezdö marad.hiszen nem tud tapasztalatot szerezni... inkabb fontos, hogy ne 60merülessel vagjon valaki neki az IDC-nek.

npl. amikor kolleganöm megcsinalta az oktatoit, az elsö tanitvanyok felirtak a tauchernetre hogy "..es mi voltunk az elsö tanitvanyai" meg de kiraly volt a tanfolyam...stb stb.
de elötte merült egy ev alatt kb 400-at, es utana ment IDC-re.(amikor jött melozni, owd volt, fel lehet fejlödni 1 ev alatt is, nem feltetlenül rossz ez)


13. seshat Ugrás 2008 nov 19. 14:35  
????
én oktatói tapasztalatra gondoltam. megcsinalod az IDC-t, aztan merülsz meg szazat (ba ha melozol, egy evben nem szazat merülsz)
de szaz merüles oktatokent azt jelenti, hogy valakinek mar 10-20 tanfolyam van a hata mögött az nem rossz. en szerintem ez 2-3 honap. "friss oktato" de ha el van latva munkaval, akkor tapasztalatot szerez.

egy ev alatt is lehet valaki oktato a nullarol 100merülessel, bar ez utobbi eleg furcsa lenne... ilyet ki csinal.

ha oktato akar lenni egy even belül, az megoldhato, nem vilagot kell latni hozza, azt nem mindenki teheti meg... (en se merültem meg mashol)
hanem ha napi 2-t merül, heti egy szabadnappal szamolva az heti 12 merüles (meg minusz evi 4 het szabi mondjuk, felevente 2 het), az 12 x 48 az jo esetben 576 merüles is lehet egy ev alatt egy elfoglalt bazisnak...

ps: na ezert vagyok en dm light: ketszazbol szaz housereef... :-)
7. seshat Ugrás 2008 nov 19. 12:24  
miert, szaz merüles az 11 owd tanfolyam... vagy húsz advanced...
jo az se sok, de valahol el kell kezdeni

ezt nem egy ev alatt hozza össze, ha dolgozik, hanem valoszinüleg kb ket-harom honap alatt..ha folyamatosan van munka.
egy ev alatt ugy lehetne, ha havi egy tanfolyamot csinal közbe meg semmit...
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-17 Cápauszonyok a fókuszban
32. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:41  
de azért az a szerencsésebb eset, amikor felborul az állatszállító, és kiszabadulnak a malacok. jujj annak nagyon örültem. remélem párnak sikerült megszöknie, bár a hírekben csak azt mutatták, hogy békésen túrták a földet.

ezzel zárom soraim, túlsokatjáraszám, holnap munka.
31. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:39  
én is el tudok képzelni, de itt az emberséges viselkedésről van szó... az nem pénzen múlik. én biztos nem lennék képes bántani állatot sem és embert sem. ha a családom megélhetése múlna rajta, akkor sem lennék cápauszonyvágó szakmunkás...tudom, hogy könnyű innen beszélni, laptoppal az ölemben, de azt hiszem, biztos, hogy próbálnék más megoldást keresni. de hát ez én vagyok más meg más.

29. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:29  
az pl nekem tetszik, hogy németországban mindenhol kicsapják a teheneket a mezőre.. fotóztam is egy csomót
(aztán sírva fakadtam az étteremben a marhamáj fölött :-D)

van hely elég a földön, ha ipari is, szabályozatnák, hogy x állatnak mekkora terület kell (ahol jól érzi magát, vagy legalább mászkálhat egy kicsit)...önös érdek is lenne.heppi tehenek, friss levegőtől felpezsdülve -> egészségesebbek, jobb ízű a húsuk.
a halászat az más, a halak jól élnek, amíg ki nem fogják őket. júj ma is volt papagájhal a barbecue-n. ffff...szegénykék.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-14 EPIRB rendszer a Cassiopeián
71. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:22  
update:...ez az. ha becsekkoltál volna nálunk, akkor kilestem volna a lapról, hogy eddigi merülésszám. és akkor ki lehet számolni, és az adott merülésen átadni.
de ha nem lesz kerek szám, akkor viszek szülinapost/karácsonyost/húsvétost...stb) ...vagy olyat, hogy "gratulálunk a 793. merülésedhez. wir wünschen dir weitere gute luft!"
70. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:19  
hát mert nem találkoztunk! :-)

a leközelebbi safariba becsatlakozom (de azért nem a safagaiba, nem mintha unalmas lenne itt, csakhááát...)...és akkor majd viszek... felkészülök előre. lesz nálam egy csomó kártya mindenféle számmal, hátha valamelyk bejön.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-17 Cápauszonyok a fókuszban
27. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:15  
nem vagyok habzó szájú környezetvédő, nem kötöm magam bálnához, meg nem fújok estéksprayvel bundát (hiszen az sem megoldás) ... sarkított, sarkított, de azért kicsit igazam is van. (mondjuk szerintem nagyon, de hát ez az én véleményem:-) . azért nem foglak utálni ha cápauszonylevest ebédelsz, pusztán szerintem nem helyes, oszt ennyi

a gyerekeket kell megtanítani állatvédelemre és környezetvédelemre, szeretni a természetet stb. ..egy kicsit mindenki gondolkodjon el és figyeljen oda s máris jobb lesz minden.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-14 EPIRB rendszer a Cassiopeián
68. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:07  
ez videó? akkor holnap tudom csak megnézni melóhelyről (voda net, gprs, lassú)
67. seshat Ugrás 2008 nov 18. 22:06  
én se bontok pezsgőt, de azért szivesen számolom :)
azért ha egyszer itt nyaralsz és kerek merülésszámod lesz, te is kapsz egy kártyát a víz alatt :-D
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
10489. seshat Ugrás 2008 nov 18. 21:36  
hat nem idillikus, ez a baj, hiaba teszek meg alapvetö dolgokat, az nem segit...de talan egy icipicit szamit. meg mindig jobb, mintha semmit se tennék!
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-14 EPIRB rendszer a Cassiopeián
64. seshat Ugrás 2008 nov 18. 21:32  
DUPLA: jujj erröl az jut eszembe, hogy adminisztracios hiba folytan vadaszpuska (mittudomen milyen, söretes es golyos hosszu löfegyver vizsga, de söretessel nem löttünk biztos takarekossagi okokbol) vizsgat is kellett tennem.valamiert rajta voltam a listan. nem szoltam semmit...
ahhoz kepest hogy sose tanultam, a tesztek sikerültek... aztan, löveszet...
nezek, most akkor tegyem bele a töltenyeket?
sracok sugnak hatulrol: "hülyeee, csak egyet"
:-D

szóval igy lett még egy vizsgám hihi lehet ezt is kiteszem a falra...

ELCHE: en irok logbookot, szertartasszerüen, merüles utan, alt a vendegekkel. kave, logbook, kaptam egy pamacsos pink "dr.szöszi" tollat, azzal sokkolom a jónépet.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-17 Cápauszonyok a fókuszban
25. seshat Ugrás 2008 nov 18. 21:26  
az összes apró problema egyforman fontos..ezek jutottak elsöre eszembe de van meg ezer masik... szamomra minden elöleny egyenrangu, ezert mindenfele embertelen banasmod felhaborit, a capauszony ugyanugy, mint a gyerekkinzas.

nem kell libatömönek menni... nem fogom sajnalni ha emiatt lesz munkanelküli felölem ehen is halhat... jo tudom, hogy ez durva pelda es ide nem illö, de a volt-naci katonak is mind azt mondtak "de hat ez volt a munkam" meg "parancsot teljesitettem" ki nem sz*rja le. most komolyan. normalis ember nem vegez ilyen munkat, az, akiben van lelkiismeret, emberseg stb.

"levagtam a capauszonyt, mert különben ehen halt volna a csalad"... ez nem indok. ez kevés. mindig van más megoldás. szegenyseg van, kell a munka, de megoldom embersegesen... a capauszonyos faszik alatalban levagjak a capauszonyt es visszadobjak a capat a vizbe ugy, hogy még életben van... akkor legalabb vegezze ki gyorsan es egyen cápahúst 2 hónapig a család, hiszen szegények. az egy fokkal elfogadhatóbb.

SELERNÖ: jaj ne ez a kedvenc halam :-(
olyan aranyos.
hüpp.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
10455. seshat Ugrás 2008 nov 18. 18:31  
azt biztos...
safagában van, és mint tudjátok német (összesen 7 vagy 8 bazis van mondjuk :-D)
10453. seshat Ugrás 2008 nov 18. 18:23  
mert nem akarom reklámozni azt biztos nem illik... noha nem konkurencia senkinek, mivel én vagyok itt az egyetlen magyar... de ha akarjatok megmondom (de meg mindig nincs kesz az uj honlap bar en mar befejeztem tegnap ugyhogy par napon belül lesz magyarul... jo hülyen forditottam...de hat a nemetben is ilyenek vannak, hogy dobog a tauchertz meg mittudomen... ffff... :-D

júj ezt muszaj elmondanom mert sose kaptam meg rajongoi levelet es most igen. egy kislanytol akivel együtt merültem. azt irja hogy "ohne dich ist alles doof" .kaptam 5 oldalt, egy rozsaszin levelet, egy fenykepes levelet hogy ne felejtsem el, egy malacos rajzot mert szeretem a malacokat, egy hianyzol-papirt meg meg egy rajzot :-))) tök jó! :-))))
(nem engedik netezni mert meg csak 11-12 eves...ezert küldött levelet)
meg ilyet!
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-09 Emberéletet követelt a behatolás
70. seshat Ugrás 2008 nov 18. 18:19  
júj de jól néz ki :-)))
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés