»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-17 Cápauszonyok a fókuszban

Costa Ricában tiltakoznak a halászok a szigorítás ellen, ami után nem lehet csak az uszonyaikért kifogni a cápákat.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 32. seshat 2008 nov 18. 22:41  
de azért az a szerencsésebb eset, amikor felborul az állatszállító, és kiszabadulnak a malacok. jujj annak nagyon örültem. remélem párnak sikerült megszöknie, bár a hírekben csak azt mutatták, hogy békésen túrták a földet.

ezzel zárom soraim, túlsokatjáraszám, holnap munka.
 31. seshat 2008 nov 18. 22:39  
én is el tudok képzelni, de itt az emberséges viselkedésről van szó... az nem pénzen múlik. én biztos nem lennék képes bántani állatot sem és embert sem. ha a családom megélhetése múlna rajta, akkor sem lennék cápauszonyvágó szakmunkás...tudom, hogy könnyű innen beszélni, laptoppal az ölemben, de azt hiszem, biztos, hogy próbálnék más megoldást keresni. de hát ez én vagyok más meg más.

 30. elche 2008 nov 18. 22:33  
Ismerek búvárt, aki azt mondja, minden hal az "ismerőse" ezért soha nem eszik halat.
Azt egyébként garantálom neked, hogy Németországban is találhatnál bőven kombinátszerű állatgazdaságokat. Egyébként egy csomó EU-előírás van ezekre. Magyarország pedig épp nem arról híres, hogy ne imádna átvenni minden túlszabályozást, lásd HACCP.
 29. seshat 2008 nov 18. 22:29  
az pl nekem tetszik, hogy németországban mindenhol kicsapják a teheneket a mezőre.. fotóztam is egy csomót
(aztán sírva fakadtam az étteremben a marhamáj fölött :-D)

van hely elég a földön, ha ipari is, szabályozatnák, hogy x állatnak mekkora terület kell (ahol jól érzi magát, vagy legalább mászkálhat egy kicsit)...önös érdek is lenne.heppi tehenek, friss levegőtől felpezsdülve -> egészségesebbek, jobb ízű a húsuk.
a halászat az más, a halak jól élnek, amíg ki nem fogják őket. júj ma is volt papagájhal a barbecue-n. ffff...szegénykék.
 28. elche 2008 nov 18. 22:20  
Tudod, az a keskeny mezsgye fogható meg nehezen, hogy meddig önellátó, hagyományos gazdaság és mikortól értelmetlenül túltermelő ipar. Ez a halászattól a libatartásig igaz. Hogy kinek milyen lehetőségei vannak, arról is lehetne elmélkedni, én azért nem látom ilyen simának a dolgokat. Biztos szerény családi hátterem miatt van, de sok vacak élethelyzetet el tudok képzelni...
 27. seshat 2008 nov 18. 22:15  
nem vagyok habzó szájú környezetvédő, nem kötöm magam bálnához, meg nem fújok estéksprayvel bundát (hiszen az sem megoldás) ... sarkított, sarkított, de azért kicsit igazam is van. (mondjuk szerintem nagyon, de hát ez az én véleményem:-) . azért nem foglak utálni ha cápauszonylevest ebédelsz, pusztán szerintem nem helyes, oszt ennyi

a gyerekeket kell megtanítani állatvédelemre és környezetvédelemre, szeretni a természetet stb. ..egy kicsit mindenki gondolkodjon el és figyeljen oda s máris jobb lesz minden.
 26. elche 2008 nov 18. 21:45  
Hát ez kissé sarkított. Kicsit olyan francia királynékat idéző: "Miért nem esznek kalácsot?..."
 25. seshat 2008 nov 18. 21:26  
az összes apró problema egyforman fontos..ezek jutottak elsöre eszembe de van meg ezer masik... szamomra minden elöleny egyenrangu, ezert mindenfele embertelen banasmod felhaborit, a capauszony ugyanugy, mint a gyerekkinzas.

nem kell libatömönek menni... nem fogom sajnalni ha emiatt lesz munkanelküli felölem ehen is halhat... jo tudom, hogy ez durva pelda es ide nem illö, de a volt-naci katonak is mind azt mondtak "de hat ez volt a munkam" meg "parancsot teljesitettem" ki nem sz*rja le. most komolyan. normalis ember nem vegez ilyen munkat, az, akiben van lelkiismeret, emberseg stb.

"levagtam a capauszonyt, mert különben ehen halt volna a csalad"... ez nem indok. ez kevés. mindig van más megoldás. szegenyseg van, kell a munka, de megoldom embersegesen... a capauszonyos faszik alatalban levagjak a capauszonyt es visszadobjak a capat a vizbe ugy, hogy még életben van... akkor legalabb vegezze ki gyorsan es egyen cápahúst 2 hónapig a család, hiszen szegények. az egy fokkal elfogadhatóbb.

SELERNÖ: jaj ne ez a kedvenc halam :-(
olyan aranyos.
hüpp.
 24. elche 2008 nov 18. 21:00  
Én sem siettetném ezt az apokalipszist annyira. Mint minden hasonló ügyben, ebben sem lesz problémamegoldás egycsapásra. Meg talán nem is kell az, mert amit így lehet megoldani, ott már valami baj van a helyzetértékeléssel.
Ennek a csapnivaló emberiségnek köszönhető Szokratész, Shakespeare, Mozart vagy a heavy metal (oké, tudom, Kiszel Tünde is), meg a légzőkészülék, illetve a repülőgép meg az atombomba. Roppant jó dolog minden libatöméses céget bezárni (az a kissé gyanús hátterű német egylet sokat tett érte), én nem nagyon eszek, nem dob hanyatt, a német-francia meg más vevő vesznek mástól, aki meg elvesztette a munkáját, és nem tud enni adni a családjának, hát ráfaragott. Ugye?
Szóval felesleges egy apró problémát kiemelni, meg nem jó egy fűnyíró-elvben sem gondolkodni szerintem. Jobbat én sem tudok, csak ezekben sem hiszek.:)
 23. Selernő 2008 nov 18. 19:12  
Nem ez volt?
 22. seshat 2008 nov 18. 16:51  
ja, személyes, emberi szintről nézve a dolgokat az élet szép, vannak céljaink, meg szeretteink, kisházunk meg kiskertünk meg munkánk,  meg hobbink, kinek mi...

globálisan tekintve viszont az egész egy borzalom, tele van a világ szegényekkel, éhezőkkel, gyógyíthatatlan betegekkel, pedofilokkal, állatkínzókkal, emberkínzókkal, a lakosság 10%a  (!!) testi fogyatékkal él (baleset, vagy veleszületett) satöbbi..satöbbi....a cápauszony-kérdés "csak" egy a sok borzalom közül.
ha meg lehet állíani őket, világszerte, akor egy gonddal kevesebb, ki lehet húzni a listáról, és jöhet a következő...

nem tudom mit csinálnék amúgy, ha ilyet látnék élőben...láttam egy kis szürke halat úszni, és át volt szúrva alul egy rozsdás horgonnyal, meg valami madzag lógott utána ...jó, úszott meg minden, nem vérzett stb...de akkor is olyan szar volt látni, és segíteni sem tudtam, mert nem tudtam megfogni :-(
 21. Mirci 2008 nov 18. 15:52  
Hát én azért nem sietnék ennyire kipusztulni...
Pláne ha már tudatában vagyunk a lehetőségnek, akkor éppenséggel el is kerülhetjük a dolgot... Ez a túlnépesség, meg a természet bölcsessége egy kicsit olyan, mint amikor 40 fő megy egy 10 fős hajón szafarizni (csak hogy on legyünk), mert nem tudnak nemet mondani egy jelentkezőnek sem. Egyfolytában mindenki szarul érzi magát a zsúfoltságtól, kevés a kaja, aztán az első széltől felborul és elsüllyed a túlterhelt hajó. Hát mi már egy ideje negyvenen hajózgatunk... És nemsokára nyolcvanan leszünk...
 20. seshat 2008 nov 18. 15:03  
a fejlett országokban sokkal kevesebb a gyerekvállalás... a fejlődőkben meg rengeteg, hiszen vagy nincs fogamzásgátlás vagy tiltott ...szül tíz gyereket, minden második meghal.. stb... (más: viszont ott, ha egy családnak vannak haszonállatai, muszáj jól tartani, hiszen az életük múlik rajta (a középkorban pl bevitték a tehenet a házba stb))

vagy a nagyon vallásosak... írországban pl nincs abortusz, csak ha az anya élete veszélyben forog... az, hogy a magzatnak hiányzik két karja/belső szervei/akármije vagy csak simán szellemileg retardált lesz, az nem számít, szüld meg. (életemben nem láttam még annyi tinilányt babakocsival, mint ott...)

de ha belegondolunk, hogy akinek nem lehet gyereke pl...annak is megvan a természetes oka, hogy miért nem... (attól függetlenül, hogy a mesterséges megtermékenyítés személyes szinten jó dolog, lesz gyereke, boldog tőle stb)

a természet bölcs, de a Föld legközelebb akkor gyógyul meg, ha az emberiség meg mindenki kihal és újrakezdődik az evolúció. nem vagyunk még itt olyan rég, észre sem vette, hogy megjelentünk... ha igaz, hogy 4,6 milliárd éves.. ehhez képest mi az a háromszázezer év, amióta itt vagyunk, semmi...(bár ha szigorúan nézzük, cro-magnon, az kb 50.000év)

én is idézek (Elveszett vlág, azaz jurassic park 2:-), abban van vmi olyasmi, hogy tudunk hajót építeni, de óceánt nem, tuduk repülőt építeni, de levegőt nem... (mégis nagy a szánk)
 19. Káplán 2008 nov 18. 14:51  
A természet bölcs. Már bebizonyitotta párszor , hogy képes  "meggyógyitani  " önmagát.

Most sem lesz ez másképpen.......

Idéznék az Armageddonból:

"Egyszer már megtörtént.
Bármikor megint megtörténhet
Csak az a kérdés, hogy mikor?"
 18. Mirci 2008 nov 18. 14:50  
Hát ja, de legalább nem nő tovább, és generációnként feleződik...
 17. seshat 2008 nov 18. 14:48  
mindenkinek jutna, csak nem egyenlően van elosztva... elég csak olyan apróságokra gondolni, hogy naponta hány száz hamburgert dob ki a mc donalds, mert lejárt a 10perces időkorlát, azaz a termék szavatossága...  az összes Bp-i hajéktalan jól lakhatna egyetlen mc donald's ból.

szerintem a tenyésztett és a szabadon élő állatoknak is ugyanolyan jogaik vannak, mindannyian élőlények :-S ha könnyen és olcsón lehetne cápát meg bálnát tenyészteni, tenyésztenének, ebben biztos vagyok.

túlnépesedés: a természet tudja a dolgát, nem a Földet féltem... jönnek majd a természeti katasztrófák, járványok, mint ahogy eddig is...
 16. Bunny 2008 nov 18. 14:42  
Tény, ami tény sokszor annyian élünk a földön mint kéne. Ez az átka, hogy erős az orvostudomány, a szociális háló, régen megoldották a gondot a járványok, a csecsemőhalál vagy simán a folyamatos háborúk.
Én speciel simán bevállalnám, ha mindenki ezt tenni hogy 1 gyerek / család, én tényleg próbálok úgy élni, hogy vigyázzak a környezetre mégis minimum 2-3x lehet az ökológiai lábnyomom.
 15. seshat 2008 nov 18. 14:42  
ezt a műsort én is néztem régen az animal planeten...örülök, hogy van ilyen! náluk még nagyon kezdetleges... persze van, amikor a "természet utat tör", mint amikor a fazont megették a saját disznói, mert éheztette őket.

én se azt mondom, hogy ne együnk csirkét vagy halat... de nem mindegy, hogy hogyan kerül az asztalra. ha olyan dolgokat veszel, amikről tudod, hogy állatkínzás révén állították elő (akár egy doboz tojást, ha nem nézed meg rajta a kódszámot), akkor ezeket a szervezeteket támogatod anyagilag. belőled élnek, ergo tudatosan vagy véletlenül, de hozzájárulsz az állatok kínzásához.
tudom, hogy nem rokkannak bele, ha nem veszem meg a cápauszonyt vagy a l'oreal krémet, de előbb-utóbb majd egyre több embert fog érdekelni a háttér, és akkor számítani fog. (így csak elvi kérdés, csak saját magam miatt)

 14. Káplán 2008 nov 18. 14:38  
Már a 80-as évek végén  felvázolták ezt  egyes sci-fi irók.

"A házaspár örült, mert megkapta az engedélyt az első gyerek "nemzésére""

Szép új világ.....

Nézzétek Vietnamot. A folyamatos háborúk nagyon  "kivéreztették" azt a hagyományosan rizstermelő népet.
Mára annyira megnöveledett a népesség. hogy hamarosan szembe kell nézniük az éhezés rémével...
Nemhogy export nincs, importra szorulnak ...
 13. nashuadive 2008 nov 18. 14:38  
Feltettem az általános beszélgetésbe, de lehet, hogy ide jobban illett volna:

Sziasztok,

Az EUban döntés készül a cápák védelméről, ezért a Project Aware alapítvány aláírásgyűjtést szervez. Az összegyűjtött aláírásokat az adott ország ezen ügyekkel foglalkozó miniszterének küldik el, hogy befolyásolják a szavazatát.
Írjátok alá ti is!
Az EU területéhez tartozó tengerek összes cápája túlhalászott, 1/3-uk a kihalás szélén áll.

Link a szavazáshoz:
http://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=f2QvQXRvhgB1P9LhLpw4Ew_3d_3d
 12. Mirci 2008 nov 18. 14:32  
Száz éve kevesebb, mint kétmilliárd ember élt a Földön, és már az is sok volt.  Most háromszor annyit kell etetni, öltöztetni. És ez negyven éven belül duplázódni fog...
Itt van a problémák gyökere... Cápauszonyostul, libamájastul, nercbundástul. A másik nagy bibi, hogy a libát meg a nercet tenyésztik, a cápa meg természetes módon terem.

Ha igazán zöldek akarnánk lenni, az emberek 80%-át sterilizálni kellene, vagy minden nőt az első gyerek megszülésekor. Bevállalja???
 11. Káplán 2008 nov 18. 14:23  
Semmilyen körülmények között sem vagyok hive az álaltkinzásnak vagy az értelmetlen környezetpusztitásnak.

Környezetvédelem:


Nem olvasol hireket? Most adtunk el csomó CO2 kvótát. Ide hordják a szemetet. Ide települnek a"piszkos" üzemek.

Kinn  pedig van külön rendőrség arra, hogy ellenőrizze az állatok megfelelő körülmények kööztti tartását
Lásd Kalifornia.
Pl. Rosszul bánsz a kutyáddal, jön a rendőrség, kutyus  egyből állami gondozásba kerül, Te pedig bilincsbe és szaftos büntetésre/börtönre számithatsz

Máshol megy ez...
 10. seshat 2008 nov 18. 14:13  
szerintem a halászok is végezhetik tiszteségesen a munkájukat, meg úgy általában az állattartók is: a teheneken ki lehet csapni a legelőre, az állatokat lehet normális örülmények között tartani, a krémeket meg ki lehet próbálni önkénteseken, nem kell nyulak szemébe nyomni a fogkrémet stb

csak azon a véleményen vagyok, hogy nem kell feltétlenül kínozi az állatokat ahhoz, hogy legyen vacsoránk vagy krémünk vagy akármink! nem vagyunk felsőbbrendűek náluk. a növényeknél sem - össze sem hasonlítható kategória, hiszen teljesen más életforma, de attól még pl. a növények is kommunikálnak, védekeznek, szaporodnak, anyagcseréjük van stb stb... nem csak egy kupac zöld dísz a háttérben... :-)

nem konkrétan a cápauszony háborít fel (az is), hanem az egész, libatömésestől, cápauszonyostól, nercbundástól.

jó lenne hinni abban, hogy aki ilyen dolgokat csinál, az előbb utóbb visszakapja valamilyen formában, és akkor megérti. ...hogy a világ egyszer majd megváltozik (valamilyen minimális szinten elindult már ez, környezetvédelem, állatvédelem, karitatív szervezetek, segélyszolgálat meg a többi - ami mondjuk száz éve nem létezett) ..alakul ez, csak lassan :-(
 9. Káplán 2008 nov 18. 13:45  
A növények kimaradtak. Azok is élőlények...

És akkor a Világ Uraként éhen fogsz halni?
 8. seshat 2008 nov 18. 13:31  
ja de biztos ilyen bennszülöttek meg valószínüleg nem is buddhisták... egyszerű emberek, akik csak a munkájukat végzik... honnan tanulnának állatvédelemről vagy akármiről...
(bár egy normális embernek éreznie kéne hogy ez nem helyes, sőt elítélendő, mert primitív, abnormális cselekedet...de hát...)

én a libatömőket is idesorolnám, meg az összes többit... majd ha kineveznek a világ urának, akkor állatkínzásért szemet-szemért-törvényeket fogok hozni... mert ha embereket kínzol, akkor fúj, de beteg rohadék vagy, képzeld el, hogy embereket fogsz, levágod az egyik lábukat, aztán csak úgy elengeded őket... elkülönített életfogytilan meg pszichiátriai kezelés várna rád.... akkor ha állatokkal csinálják ugyanezt, az miért normális??
 7. Káplán 2008 nov 17. 14:46  
Ja magyar módra.....

Vezetni kellene az étteremnek , ki mennyit fogyasztott ....

E is apadna a kereslet
 6. Vanek 2008 nov 17. 13:33  
Sima jövedéki adót kellene kivetni rá. MOndjuk 100 $/kg (vagy lehet több). Kicsit visszafogná a keresletet, amennyiben számon is kérnék...
 5. Káplán 2008 nov 17. 13:31  
Vagy előkészitené az utat a "csodagyógyszernek", mely ellensúlyoza a káros hatást.
A gyógyszergyár pedig nagyot kaszálna......
 4. Vanek 2008 nov 17. 13:26  
...éppenséggel van pár dohányos ember is, pedig arról is mondanak mindenfélét...
 3. Bunny 2008 nov 17. 13:24  
Na ez látod egy igen jó ötlet :)
 2. DUPLA 2008 nov 17. 11:59  
Azt kellene, hogy valami amerikai szuperlabor kísérleti úton hirtelen "rádöbbenjen", hogy a cápauszonyból készített kaják mindenkinél gyomorrákot okoznak, férfiaknál még pluszban impotenciát is. Ez megoldaná a problémát.
 1. pygmy 2008 nov 17. 09:15  
ez szigorítás? ha nem lehetne fogni, az lenne a tuti. vagy ha véletlenül mégis, akkor el kellene engedniük.
nem ettem még ilyen uszonyt, tényleg annyira jó, hogy nem tudnak lemondani róla? nem lehet valami műkajával helyettesíteni?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés