»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-14 EPIRB rendszer a Cassiopeián

Sokszor kerülnek szóba az elsodródásos esetek, ezek kivédésének egyik leghatásosabb eszköze a személyes vészhelyzeti jeladó.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 72. elche 2008 nov 18. 22:27  
Individuális szolgáltatás, jó is az.
 71. seshat 2008 nov 18. 22:22  
update:...ez az. ha becsekkoltál volna nálunk, akkor kilestem volna a lapról, hogy eddigi merülésszám. és akkor ki lehet számolni, és az adott merülésen átadni.
de ha nem lesz kerek szám, akkor viszek szülinapost/karácsonyost/húsvétost...stb) ...vagy olyat, hogy "gratulálunk a 793. merülésedhez. wir wünschen dir weitere gute luft!"
 70. seshat 2008 nov 18. 22:19  
hát mert nem találkoztunk! :-)

a leközelebbi safariba becsatlakozom (de azért nem a safagaiba, nem mintha unalmas lenne itt, csakhááát...)...és akkor majd viszek... felkészülök előre. lesz nálam egy csomó kártya mindenféle számmal, hátha valamelyk bejön.
 69. elche 2008 nov 18. 22:09  
Ott voltam Safagában, kerek merülésszámom volt, mégse kaptam.:)
 68. seshat 2008 nov 18. 22:07  
ez videó? akkor holnap tudom csak megnézni melóhelyről (voda net, gprs, lassú)
 67. seshat 2008 nov 18. 22:06  
én se bontok pezsgőt, de azért szivesen számolom :)
azért ha egyszer itt nyaralsz és kerek merülésszámod lesz, te is kapsz egy kártyát a víz alatt :-D
 66. DUPLA 2008 nov 18. 21:49  
Egyszer a dr. Szöszi tollal poénból szorozd ki a cehet a vendégeknek ezzel a módszerrel:

http://www.pixter.hu/video?id=7515

Szerintem fokozhatatlan lesz a sikered! (és egyből kérjél fizetésemelést) :-)
 65. elche 2008 nov 18. 21:43  
Én is írok, naná, de nem ünneplek kerek merülésszámot, stb. Nem olyan figura vagyok, ennyi az egész.
 64. seshat 2008 nov 18. 21:32  
DUPLA: jujj erröl az jut eszembe, hogy adminisztracios hiba folytan vadaszpuska (mittudomen milyen, söretes es golyos hosszu löfegyver vizsga, de söretessel nem löttünk biztos takarekossagi okokbol) vizsgat is kellett tennem.valamiert rajta voltam a listan. nem szoltam semmit...
ahhoz kepest hogy sose tanultam, a tesztek sikerültek... aztan, löveszet...
nezek, most akkor tegyem bele a töltenyeket?
sracok sugnak hatulrol: "hülyeee, csak egyet"
:-D

szóval igy lett még egy vizsgám hihi lehet ezt is kiteszem a falra...

ELCHE: en irok logbookot, szertartasszerüen, merüles utan, alt a vendegekkel. kave, logbook, kaptam egy pamacsos pink "dr.szöszi" tollat, azzal sokkolom a jónépet.
 63. elche 2008 nov 18. 20:49  
Tőlem nem csak az ötven, hanem a hat tucat vagy minden prímszámmal megegyező sorszámú merülését is jelölheti bárki.:) Végülis az ember akkor teszi jól, ha arra büszke, amit már elért. Egy merüléssel a hátam mögött az ötvenes hihetetlen számnak látszott. Más kérdés, hogy én nem vagyok alkalmas az ilyen számontartósdira, de vannak különbségek.:)
 62. Káplán 2008 nov 18. 20:39  
Próbáld ki a 45-os Coltot
 61. DUPLA 2008 nov 18. 20:34  
"Volt olyan, hogy egy méterre kiesett a lövedék elém."
Nem mondták, hogy ezeket már nem előlről kell tölteni? :-)
 60. seshat 2008 nov 18. 07:56  
...akkor még nem is voltam rossz... beletalalni beletataltam... a feketebe is :-D
hátha majd egyszer felkeres az MI6, hm........

nah mindegy, ugyanaz a kategoria, van, akinek nagy szám, van akinek meg mindennapos, unalomig ismételt foglalatosság... búvárkodás, hegymászás, ürhajózás, lövészet vagy mindegy mi. amihez meg értesz, mert neked rutin, akkor könnyü megmosolyogni / kiröhögni a másikat :-)
 59. seshat 2008 nov 18. 07:52  
....de attól még ki lehet tenni az ötven merülést a falra :-))))
 58. pygmy 2008 nov 18. 07:50  
bocs, átaludtam a tegnap estét
szóval sokat járunk utána, még egy sport kiállításra is kimentünk, hogy minél több bázissal vagy oktatóval személyesen is találkozhassunk előtte...
a beugró (beugrató) kérdésünk az elején: elfoglaltak vagyunk, nem tudunk sok időt szakítani a tanfolyamra, viszont 3 hét múlva már kezdődik egy befizezett egzotikus utunk, ahol már mint képzett búvárok szeretnénk merülni, akár önállóan...
ha elküldtek a fenébe, akkor kezdett érdekessé válni a történet, egyébként mi léptünk le:)
 57. Thomasbuvar 2008 nov 17. 23:10  
Hmmm! Kicsit dolgozom az ötleten! :)
 56. Garfield33 2008 nov 17. 22:56  
Legközelebb egy 9 milissel készített fényképpel nevezel????
 55. Thomasbuvar 2008 nov 17. 22:55  
Biztosan nem mindenkinek... Amúgy meg meg lehet vele tanulni jól lőni, esetleg lőbajnokságot is nyerni... Tapasztalatból tudom! :)
 54. Thomasbuvar 2008 nov 17. 22:51  
Kapcsolódnék Bunnyhoz! Számomra a száraz merülés hasznos volt. Ott tudtam meg, laboratóriumi körölmények között, hogy nálam mik- és milyen mélységben kezdődnek a n.narkózis érzékelhető tünetei. Hiába volt több száz merülésem, köztük mélyek is, ezt az érzést itt tudtam beazonosítani. Ezt követően már "rendes" merülésnél is tudok rá figyelni. Nem is beszélve az emberek viselkedéséről és reakciójáról a nitrogén hatására...
 53. hopposztkopp 2008 nov 17. 22:34  
Mindenkinek nagy szám a 9mm-es. Csak rohadt nehéz vele eltalálni is valamit is. Volt olyan, hogy egy méterre kiesett a lövedék elém. Azóta AMD hívő vagyok. Ja a tanúk névszerint...
 52. elche 2008 nov 17. 22:15  
Szerintem meg az a jó, ha van ilyen bázis is, meg olyan is, aztán mindenki oda megy, ahova neki tetszik. Én szívesen ismerkedem a búvárvezetőkkel, a dolgozókkal, sok dologról tudunk beszélgetni, de azt is megértem, ha valaki "vesz" egy szolgáltatást, amibe neki nem kell, hogy beletartozzon a családias hangulat. A valamirevaló búvár úticélokon minden második sarkon búvárbázist találni, van válogatási lehetőség.
És ez egyébként mindenre igaz. Lehet hiperolcsó túrát csinálni, igaz, a hajó esetleg csak rozzant bárka lesz, vezetőt akkor sem adnak, ha nagyon is szükséges lenne, vészhelyzeti felszerelésnek meg csak a vendég mobiltelefonja nevezhető. Aztán vannak méregdrága luxusbázisok. Na nekem jellemzően ez utóbbira sincs feltétlenül szükségem. Korrektség, víz alatt és felett: ez egy nagyon jó pont. Mellesleg nekem az EPIRB-rendszer is az. Ha ilyenről tudok egy hajón, biztos nem az jut eszembe, hogy most aztán húsz felelőtlenné vált búvárral fogok merülni.:)
 51. istvanv 2008 nov 17. 22:07  
üdvözöllek a klubban, látom félszavakból is értjük egymást :)
 50. Káplán 2008 nov 17. 22:04  
igen
 49. seshat 2008 nov 17. 22:02  
szerintem tényleg aranyos :-D én ilyen szociális típus vagyok amúgy (ha nem mennek az agyamra a helyiek)...

mondok egy példát. a múltkori otthonlétemkor elmentem egy maroklőfegyver-tanfolyamra, nekem nagy szám 9mm-essel lőni, hiszen nincs stukker a kezemben minden nap... még ha a fele találat a fehér sávban volt, én akkor is kiraktam a lőlapot a falra! de egy FBI-os ha látná, biztos nagyon-nagyon megmosolyogna és meg is érteném.  Én attól még el vagyok ájulva magamtól, hogy szét tudok szedni egy fegyvert, vagy betárazni, ahogy a filmekben szokták :-D

a merüléseimet nem teszem ki, mert az nekem "természetes", de nem mindenkinek az. a nővérem nálunk sznorkelezett életében először, neki különleges volt az is hiszen sose próbálta.
más dolog "bennfentesnek" lenni, és búvárszakszavakkal dobálózni egy beszélgetésen, hogy "átvágta az AC-ját és a BCD-jéből lélegzett", de azért meg kell tanulni kívülről nézni. aki kitesi a falra, nyilván büszke rá.

jó, megértelek téged is, mármint amit mondani akarsz... de apu mindig azt mondja hogy sose szabad elvenni az emberek kedvét meg a lelkesedését ...hadd örüljön...
 48. Káplán 2008 nov 17. 21:53  
Hát aki több száz merüléssel még mindig rugdossa a korallokat:

-annak vagy "kurvára" nincs érzéke a merüléshez (mint nekem az énekléshez, fel is voltam mentve)

- vagy  óriási balszerencséje van, hogy nem találkozott még senkivel, aki elmondta volna neki, hogyan is kell lebegni

Apropó, mit tanult az alapfokú tanfolyamon?
Többszáz merülése során ő volt a "Fenéken fetrengő" búvár ?

Avagy kapott egy
"Olyan ügyes vagy uszodában, hogy nyiltvizi merülés nem is kell. Itt  a kártyád"  búvár kártyát?
(Tudok ilyenről)

Annak mennyi a regisztrációja?
 47. hopposztkopp 2008 nov 17. 21:48  
Nem, tényleg nem vicces. Röhelyes. A naplóban sorszámok vannak. Ha ennek duplanulla a vége, hát az. A kedvességed áradhat a lényedből, vagy lehet az üzlet része. Szolgáltatásban ez minden féleképpen kötelező.

Itt azért lehetünk őszinték . Vagy nem?
 46. istvanv 2008 nov 17. 21:46  
az én felvetésemet érted?
 45. Káplán 2008 nov 17. 21:43  
Nem pontosan értem a felvetésed.
Kutatások eredményéről beszélek.
( A   HPNSA -t  (High-pressure neurological syndrome) , ami 100 m alatt lép fel,  jól lehet vizsgálni kamrában.
Szerintem jobb , mint a vizben ))

Egy 50 méteres merülés során cca 150x kell egyenliteni (nyeléssel, orrbefogással, stb).
Tudjuk az első pár méter a kritikus, utána már megy....
Nem lehet ez gond egy egészséges búvárnak

 44. seshat 2008 nov 17. 21:25  
hopposztkopp: ez miért vicces? mi mindig figyeljük melyik vendégnek hány merülése van...és a 100., 200. stb-nél kapnak az adott merülésen egy laminált kártyát a víz alatt :-D gatulálunk a századik merüléshez,  gute luft, megatöbbi... nagyon szoktak örülni!... ezek az apróságok fontosak...lehet hogy a hülye okleveleimet is kirakja más a falra  :-) szerintem aranyos.
de a dobozokat is meg szokták köszönni, hogy milyen szép halat rajzoltam nekik... amióta meg beújítottuk színes tintát (ezüst, arany stb) meg ovis pecséteket, azóta minden vendég pecsétel ezerrel... owd vagy dm, mindegy. örülnek... szerintem ilyen apróságokon is múlik, hogy jól érezd magad egy bázison. halloweenkor horror-nightdive (sötétben, zseblámpával breefing, víz alatt világító töklámpás stb), húsvétkor csokitojások a felszerelésládába csempészve... ilyenekkel szórakozunk :-D
amúgy meg aki csak nyaraláskor merül, mondjuk 1 hét, tíz merülés, az öt év alatt szedi össze az ötvenet... hadd legyen már rá büszke... jó, megmosolyogtató, de aranyos.

krizsanandras: igen van ilyen "speciality"pl a fotós tanfolyam keretében ez hasznos, volt aki többszáz merüléssel rugdosta le a korallokat maga mögött.de amúgy az advanced tanfolyamon kötelező a navigáció mellett ez is... aztán nyilván tökélyre lehet fejleszteni.
nekem pl az agyamra megy hogy amíg mindenki tökéletesen áll egy helyen az áramlatban, egyetlen uszonycsapás nélkül, addig én ellebegek a francba.
meg egy sikkesen fellépdelni a hajóra, nem felvonszolni magam sokkal szerencsétlenebbül, mint a vendégek - specialitás se jönne rosszul... a gyorsabbanelkészülömintavendég specialitásom már megvan... az önképzés volt :-D

jó lehet az onlájn tanfolyam, itt a dsd-seket is össze vissza "kínozzák", 40perc videó, teszt, elméleti oktatás, gyakorlati oktatás (rakd össze a felszerelésed meg az ólomöved címmel), víz alatti gyakorlatok: maszkürítés, regulátor elhajítás jó messzire, nincslevegőmadjoktopuszt...és na, utána merülnek.
 43. istvanv 2008 nov 17. 21:24  
na ez voltam én 2003-ban, az árára is emlékszem...
 42. Garfield33 2008 nov 17. 21:24  
Ez biztos?
Mármint hogy szárazan többet visel el.
Pl. azt hallotam a lipótmezei próbabolondoktól (meg aztán egy hegyi autózás közben is tettenérhető), hogy a száraz 50 m-ig vagy 100-szor egyenlítettek. Állítólag jópáran nem is bírják végigcsinálni.
 41. Káplán 2008 nov 17. 21:18  
"Hiszékeny " búvár
 40. Káplán 2008 nov 17. 21:18  
Majdnem igazat Neked, de...

A semmire sem jogositó kártya diját úgy hirdetik, hogy nemzetközi regisztráció

Te mire gondolsz? Semmire sem jogositó nemzetközi minősités?

Nem értem....

Kutatatások során kiderült, hogy az emberi szervezet száraz környezetben  többet elvisel, mint  valós merülési körülmények között....

Én már várom a "Hiszékney búvár" tanfolyamot. Vajon mennyi lesz a nemzetközi regisztrációja?
 39. hopposztkopp 2008 nov 17. 21:17  
Na beletrafáltam. Mondtam én, hogy köze van az elméhez.. tizenháromezerért emléklap???

Viszont sokaknak nem ajánlanám  - az ötven méter büntetlen hatását sem. Még elhinnék, hogy csak ennyi. Pedig ugye nem az? Mert ötven azért nem csak egy kis nyomás a fejre. Ötven nincs büntetlenül, valami mindig marad.

Persze a buli az más.
 38. istvanv 2008 nov 17. 21:07  
olyan kiképzés, mint amire a 30.-ban utaltam.
ez jöhet még!
 37. Bunny 2008 nov 17. 21:05  
Na jó, azért ez nem ennyire fekete és fehér. Ez a "specalitás" inkább emlékkártya, ugye lehet menni szárazmerülésre itthon (is) a lipótosoknál, én is voltam, poénos, előtte van egy kb. órás elméleti magyarázat, és kipróbálhatod büntetlenül az 50m hatását. Aztán ha szeretnél ról egy emléket, kiválthatod ezt a semmire nem jogosító, de jópofa emlékspecialitást. Szó nincs itt másról.
Egy tökéletes lebegés tanfolyamot azért én elég sok búvár számára el tudnák képzelni, de a shark specet se mindegy hogy ki tartja, mert ott is elvileg a mögötte lévő elmélet megszerzése a cél - mert pl. érdekelnek a cápák - és nem a kártya maga, ami nyilván semmire sem jogosít.
 36. Káplán 2008 nov 17. 21:02  
Pedig hirdetik 1000-el.
Én egy kiállitáson "nyertem", miután a kiállitó búvárcég egy adatlapját kitöltöttem.
Nemsokára közölték velem, hogy nyertem egy "tökéletesen lebegő" búvár szaktanfolyamot.
Hurrá, gonndoltam és felhivtam a céget , hogy ez mit is jelent.

Nagyon egyszerű: besétálok a céghez, adminisztráció, elméleti időpont és uszodai (!) foglalkozás egyeztetése.
A nyiltvizi (!) vizsgát pedig az Adrián tehetem le.

Felnyeritetttem örömömben. Lemehetek egy túra keretében az Adriára megtanulni lebegni.

Komolyan gondolják.....

Ezek után mi jöhet még?

 35. hopposztkopp 2008 nov 17. 20:56  
voltam nagyonrégen egy kedves barátomnál. Nála a falon: 50 hajós merülés. (többek között) 50 sósvízi merülés. Alig ...röhögés nélkül.
 34. Káplán 2008 nov 17. 20:53  
Na és a "tökéletesen lebegő" búvár tanfolyam?
Az smafu?
 33. hopposztkopp 2008 nov 17. 20:52  
Ezzel a képesítéssel körüljárhatom a világ dekókamráit és az elveszés veszélye nélkül, maximális biztonsággal dúsíthatom a vérem nitrogénnel. Hiányos felszerelés nem gond. Az orvosi felügyelet és szakképzett oktatók a helyi elmegyógyintézet kivállóságai. Csupán hobbi szinten, szabadidőben. Ez kicsit ikúnegatív.
 32. Garfield33 2008 nov 17. 20:47  
Nekem múltkor a "Reef diver spec" tetszett nagyon.
 31. Káplán 2008 nov 17. 20:42  
Igaz. De mindig vannak olyanok, akik bármit megvesznek megfelelő köritéssel.
Ha nem lenne rá igény, behalna a dolog.
Van amit nem lehet eladni "jódumával" ?

Nézd a következő csemegét:

CHAMBER DRY DIVING azaz Kamrás Száraz Merülés A tanfolyam során megismerkedhettek a kamrás száraz merüléssel. Miről is van szó? Egy speciális dekompressziós kamrában szimulált merülést hajthattok végre. Egy elméleti előkészítés után, megismerkedhettek a dekompressziós kamrával, majd a végén egy kamrás "merülés" következik. Az egész szimulált merülés orvosi felügyelet, és szakképzett oktatók felügyeletével folyik, és garantáltan feledhetetlen élményt nyújt. A dekompressziós kamra felszereltsége pazar! Kényelme és felszereltsége világszínvonalú. A jelentkezés feltétele:
- nemzetközi kezdőbúvár végzettség
- betöltött 12. életév Ára: 13.000 Ft + nemzetközi regisztráció


 30. istvanv 2008 nov 17. 20:37  
Nagyon szerencsés vagy, ahol én tanultam oda senkit sem
küldenék. Kártyát ugyan kaptam...
Tavaszi tanfolyam, aug. végi semmire sem jó alibimerülések, év végén kártya.
A kártyán hibásan írva a nevem, keltezés október 03. helyett március 10. folytassam?
 29. hopposztkopp 2008 nov 17. 20:31  
Nekem a "lámpás búvár" a gyengém. Pedig akár ötvenórás tanfolyamot is össze lehetne állítani (fejlődése, kialakítása, fajtái, anyaga, szerepe, gyártása, javítása, azután használhatósága, szükségessége stb. ) Nehogymár azt képzelje mindenki, ha a kezébe vette, már bánni is tud vele. Néhány elvakított társam erről többet... Valóban erre van szükség?

Attól tartok eljön az idő ,amikor a túra elején lenyeletnek velünk egy kubai szivar nagyságú bármit (túra végén természetes úton vissza), ami majd mindenféle adatot gyűjt rólunk. (vér, vizelet, nyomás, szívás, pánik és "hadrafoghatóság") Természetesen csak és kizárólag a saját biztonságunk érdekében. Vagy raknak egy jeladót minden palackra és már a hajón tudják: tizenkettes harmincbárral ötvenötméteren és süllyed.:-)(

A szabadság illúzióját megtartva magamnak, akkor és ott vesszek el amikor én akarok. Aki pedig abból él, hogy megtalál, hát az akkor megdolgozik a betevőért. Nekik is kell sikerélmény.
 28. Káplán 2008 nov 17. 20:27  
Teljesen igazad van.
Azért tudatosan próbálom elkerülni a szitut.
Elektromos kötyü nélkül is vannak módszerek arra, hogy megtaláljanak ha netalántán  mégis .......
 27. Garfield33 2008 nov 17. 20:23  
Az emberek mindig azt mondják: még sosem haltam meg.
Aztán utána már nem mondják.
 26. Káplán 2008 nov 17. 20:19  
Én annak örülök, hogy nem sodródtam még el.
Próbálom ezt az állapotot konzerválni. :)
 25. Garfield33 2008 nov 17. 20:18  
Marhaság.
Attól sem lettem bátrabb, hogy beletettem a zsebembe egy nagy sárga lufikolbászt.
Esetleg nyugodtabb.
Szóval én örülök, hogy Szudánban lesz egy ilyen őrangyalunk.

Ha meg valaki attól tart, hogy ettől felelőtlenebb lesz, az hagyja a hajón.
 24. elche 2008 nov 17. 20:16  
Gondolkodtam az utóbbi napon azon, hogy egy ilyen eszköztől kevésbé figyelnék-e oda? Én remélem, hogy nem- még sose merültem ilyennel. De ha akármilyen esetben ott sodródnék egyedül a tengeren, nagyon örülnék neki...
 23. Káplán 2008 nov 17. 20:08  
Hát ezt mondom én is..
A kártyáért?
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés