»» ««

Dave Shaw története - Előzmények

A búvárkodásról
2/2. oldal


120 méteres mélységben, közel egy órával a merülés megkezdése után, Shaw találkozott közeli barátjával Don Shirleyvel, egy 48 éves hazáját elhagyó brit férfival, aki technikai búváriskolát működtet a Dél Afrikai Badplaasban. Miután Shirley leellenőrizte, hogy Shaw teljesen rendben van, leemelt néhány tartalék palackot, melyek a vezetőkötélen lógtak, közben Shaw egy víz alatti táblára azt írta neki: "270m, találtam egy hullát." Shirley felhúzta a szemöldökét a maszk mögött és kezet nyújtott barátjának.

Aztán Shirley magára hagyta Shawt, akinek további 8 óra 40 perc dekompressziós időre volt még szüksége. Miközben Shirley emelkedett, eszébe jutott, hogy Shaw nem fogja tudni megállni, hogy ne menjen vissza megpróbálni a felszínre hozni Deon testét. Shirley hajlandó lenne otthagyni a holttestet ahol van, de Shaw olyan ember volt, aki azért merült, hogy kitágítsa a lehetséges határokat. Most döntötte meg az újralégzős készülékkel való merülés rekordját, és most megvan a lehetősége arra, hogy visszaadjon egy halott fiút a szüleinek, ami valami hasonlóan kápráztató: felhozni egy, a búvárkodás történelmében jegyzett legnagyobb mélységben lévő holttestet.

"Dave úgy érezte, hogy szoros kötelékek fűzik Deonhoz," mondta később Shirley. "ő talált rá, így egyszerűen személyes ügyének érezte, hogy a felszínre hozza."

Késő délután, a lenyugvó afrikai nap fényében, mikor Shaw végre felszínre ért, levette a maszkját, majd azt mondta: "Meg akarom próbálni felhozni."

A mélymerülők mindig is a búvárközösség fenegyerekei közé tartoztak, ahogy egyre távolabb merészkedtek a vízzel telt üregek sötét labirintusaiban és az óceán extrém mélységeibe. Ez egy kis globális szövetség - melynek nincs egy tucatnál több tagja - és a rekreációs búvárkodás történetében csak hat ember volt képes Shawhoz hasonlóan sikeres merülést végrehajtani 250 méter alatti mélységbe ("Több ember járt már a Holdon," szokta hangsúlyozni Don Shirley). A merülés során legalább hármuknak akadt már súlyos problémája (köztük Nuno Gomesnak is, aki két percre beleragadt a Bushman barlang alján lévő sárba). Ketten azóta életüket is vesztették: az amerikai Sheck Exley, aki a világ legmélyebb víznyelőjében, a mexikói 330 méter mély Zacatónban fulladt meg 1994 áprilisában; és a brit John Bennett, aki a dél kóreai partok mentén, egy roncs merülése közben tűnt el 2004 márciusában.

"Manapság az extrém búvárok messze túlszárnyalnak minden ésszerű fiziológiai képességet," nyilatkozta az amerikai Tom Mount, a technikai búvárkodás egyik úttörője, a floridai központú IANTD alapítója. "A felszerlés képes megbírkózni azokkal a mélységekkel, de a tested nem biztos."

Eltekintve a csapdába esés vagy az eltévedés lehetőségétől, a gázok - rendszerint ez a trimix (hélium, nitrogén és oxigén kombinációja) - belélegzése a mélyben extrém vízalatti nyomás alatt számtalan módon képes gyilkolni. Például, bizonyos mélységben, az oxigén mérgezővé válik, a nitrogén pedig kábítószerként hat - minél mélyebbre mész, annál kábultabbnak érzed magad. A búvárok ezt az érzést ahhoz hasonlítják, mintha az ember üres gyomorral elkezdene martinizni, és a használt gázkeveréktől függően 240 méter alatti mélységben úgy is érezheti már magát, mint aki egyszerre ivott meg belőle akár 4-5 pohárral is.
A hélium sem jobb; az ideggörcsöt idézhet elő. Aztán, ha a légzésed nem elég lassú és nem kellően mély, a széndioxid felhalmozódhat a tüdődben, ami eszméletvesztéshez vezethet. Ha túl gyorsan emelkedsz fel, a nyomás hatására a szöveteidben felgyülemlett nitrogén és hélium milliónyi apró buborék formájában távozhat onnan, ami dekompressziós betegséget okozhat, aminek következtében komoly fájdalom, bénulás léphet fel, de akár halálhoz is vezethet. Ennek elkerülése végett az extrém búvárok órákat töltenek el a felemelkedéssel, meghatározott mélységekben várják végig a gondosan kiszámított dekompressziós időt, hogy a gázok biztonságosan távozzanak a testükből. Ahogy ők mondják, ha teljesíted a mélységet, akkor idővel is bírni fogod.

( folytatás következik ...)

Fordította: Seres Z.
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés