»» ««

Megtalálták a Boesmansgat barlangban eltűnt búvárokat

Külföld

Kiemelték David Shaw és Deon Dreyer testét a dél-afrikai barlangból, ahol a közelmúltban Shaw az életét vesztette, miközben Dreyer tetemét kereste.

A nemzetközi búvárcsapat, akik segédkeztek Shaw merülése során, felszereléseik és kötélzetük felszínre hozatala közben vették észre a testeket. Shaw, az eltűnt búvár az első jelek szerint belegabalyodott a kötelekbe, amit Dreyer testére kívánt erősíteni. Normál körülmények között egy tapasztalt búvár számára nem lehetett volna gond kiszabadítani magát, de a 270 méteres mélységben valószínűleg ez már lehetetlen volt, meghaladta erejét a feladat. Shaw a merülés előtt azt mondta társainak, hogy ha nem térne vissza, ne próbálják meg a felszínre emelni maradványait.

A kötélbe gabalyodott testeket 25 méteres mélységben vették észre, ahogy a kötélzetet és a felszereléseket húzták fel a barlangból. Mind a két búvár tetemének boncolását a dél-afrikai hatóságok végezték el. Deon Dreyer még 1994-ben tűnt el, testét Shaw 2004 végi rekordkísérlete során fedezte fel, és akkor határozte el, hogy megkísérli a felszínre hozatalt.

Egy ausztrál lap híre szerint a Shaw sisakjára erősített videokamera rögzítette az ausztrál búvár utolsó perceit. A merülés kezdete után állítólag 10-15 perccel Shaw már a tervezett 271 méteres mélységben volt, negyedórával később viszont már nem volt életben. A felvételek elemzése is arra utalt, hogy Shaw túlerőltette magát, miközben megpróbált kiszabadulni.

[ Divernet, The Age, IOL ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés