»» ««

Dave Shaw története - Előzmények

A búvárkodásról
1/2. oldal

A tragikus sorsú technikai búvár utolsó merülésének története Tim Zimmermann tollából.

Dave Shaw nevét tavaly mindenki megismerhette, először a zárt rendszerű újralélegzős mélységi rekord örvendetes megdöntése kapcsán. Ezután akkor kapta fel nevét újra a világsajtó, amikor egy újabb rekordmerülése során megtalálta az egy évtizeddel előtte eltűnt fiatalember, Deon Dreyer maradványait a barlang talajába ágyazva.

Dave ekkor kijelentette, ha módja nyílik rá, kiemeli a szerencsétlenül járt búvár földi maradványait, amire tavaly év elején sort is kerített. A merülés tragédiába torkollott, nemhogy Deon testét nem sikerült Shaw-nak felhozni, de ő maga is a barlang áldozata lett, a merülés során életét vesztette. Pár nappal később mindkettőjük holttestét megtalálták a kötélzet kihúzása során, így végül Shaw - igaz az életét feláldozva - teljesítette, amit ígért, feljuttatta Deon maradványait.

Az előzményekről, Deon Dreyer és Dave Shaw életéről illetve a végzetes merülésről írt Tim Zimmermann - A halott felszínre hozatala címmel egy megemlékező művet, amit egy lelkes olvasónk, Seres Z. lefordított magyar nyelvre. Az írás közel 20 gépelt A4 oldal, ezért több részben, tematikusan felbontva fogjuk leközölni.

A világ legnagyobb vízalatti barlangrendszerének a fenekén, mélyebbre merülve szinte mindenkinél, aki eddig valaha is ott merült, Dave Shaw rábukkant egy tíz évvel ezelőtt eltűnt fiatalember testére. Shaw megígérte, hogy kihozza - de ami azután történt, az szinte hihetetlen - hacsak nem hiszel a szellemekben.

A rekord

10 perc telt el a merülésből, amikor Dave Shaw elkezdte keresni az aljzatot. Teljes sötétség borult rá minden irányból, ahogy a nagy fényerejű lámpájával lefelé világított abban reménykedve, hogy a fénycsóvában megcsillan egy kő vagy a sár. Shaw, az 50 éves ausztrál férfi, egy idegen világban volt, több mint 245 méterrel a Bushman barlang bejáratát jelző tó felszíne alatt. A tó egy víznyelő, a harmadik legmélyebb ember által ismert édesvízi barlang bejárata Dél-Afrika Northern Cape tartományában.

Shaw 155 cm-es zömök testét fekete szárazruha fedte. A hátán egy zárt rendszerű újralégzős készülék volt, mely ellentétben a tradicionális nyílt rendszerű felszereléssel, feldolgozza a Shaw által kilélegzett gázokat, kiszűri belőlük a szén-dioxidot és oxigénnel dúsítja. Hat palackot aggatott még a testére és így a felszínen szinte alig volt képes megmozdulni. Ám a vízben, ahogy a barlang bejáratától az aljáig ereszkedett, súlytalan és könnyed volt. Egy fekete teremtmény -melynek bőre csak a maszkja mögött tűnt elő- siklott lefelé anélkül, hogy egyetlen buborék is megtörte volna az őt körülölelő végtelen csendet.

Mindössze két búvár járt ezelőtt a Bushman barlangban hasonló mélységben. Az egyikük a dél-afrikai Nuno Gomes, aki 1996-ban világrekordot állított fel, amikor a nyílt rendszerű felszerelésével 283 méter mélyen elérte az aljzatot. A leérkezés után Gomez azonnal visszaindult. Ám Shaw, aki pilótaként dolgozott Hong Kongban és aki a barlangi búvárkodás egyik legmerészebb felfedezője lett, nem csak a mélységre törekedett. Úgy tervezte, hogy abban a mélységben, ahol újralégzős készülékkel még senki sem járt, rácsatlakoztat egy kötelet a vezetőkötélre és tesz egy fenséges kört a barlang alján. Abban a pillanatban, múlt október végén, több mint négy milliárd liternyi víz ölelésében Dave Shaw nagyon boldog ember volt.

Mikor Shaw elérte a barlang lejtős fenekét, ahol Gomes is landolt, eltávolodott a vezetőkötéltől és úszni kezdett. Nem volt vesztegetni való ideje. Minden egyes perc, melyet ott töltött - a VR3-as komputere szerint 270 méter mélyen járt - több mint egy órával toldotta meg a dekompressziós idejét. Ennek ellenére Shaw rendkívül nyugodt volt, a lámpájával pásztázott jobbra-balra és élvezte, hogy ő az első emberi lény, aki ilyen mélységben úszkálhat. Aztán hirtelen megállt.
Nagyjából 15 méternyire tőle balra a kristálytiszta vízben tökéletesen megvilágított egy emberi testet. A hátán feküdt, a kezei pedig a felszín felé nyúltak. Shaw azonnal tudta, hogy ki lehet: Deon Dreyer, egy 20 éves dél-afrikai fiatalember, aki 10 évvel ezelőtt eszméletét vesztette a barlang mélyén és eltűnt. Azóta a búvárok minden merülésnél keresték.

Shaw azonnal megfordult és feltekerte a kötelet, melyet húzott maga után. A test közelébe érve meglátta Deon palackjait és mellényét, melyek sértetlennek tűntek, és biztosan ölelték körbe a fekete neoprén ruháját. Deon feje és kézfejei, melyek a vízzel szemben védtelenek voltak már lebomlottak, de a maszkja hátborzongatóan még mindig a koponyáján volt. Arra gondolván, hogy Deon testét megpróbálja a felszínre hozni, Shaw átölelte a tetemet és próbálta megemelni. De az meg sem mozdult. Letérdelt mellé és újra próbálkozott. De semmi. Úgy tűnt, hogy Deon palackjai és a lámpájának akkumulátora erősen beágyazódott a tetem alatt lévő sárba, Shaw pedig a megerőltetéstől zihálni kezdett.

Ezt talán nem kellene, mondta magában. 270 méter mélyen vagyok és túl keményen dolgozom. Már így is túllépte egy perccel a tervezett fenékidejét, így gyorsan a holttesten lévő palackhoz kötötte a nála lévő kötelet, majd visszatért a vezetőkötélhez, hogy megkezdje a felemelkedését.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés