»» ««

Dave Shaw utolsó merülése

Külföld

A technikai búvárokat megrázta a hír, hogy Dave Shaw nem tért vissza a Boesmansgat barlang mélyéről, ahonnan fel kívánta hozni Deon Dreyer testét.

Az ausztrál Dave Shaw igen tapasztalt technikai búvár volt, a tetemet is egy mélymerülési kísérlet közben fedezte fel a barlangban. Miután beszámolt róla a rendőrségnek, úgy döntött, megkísérli a felszínre hozatalt.

A terv szerint Shaw 15 perc alatt érte volna el a 270 méteres mélységet, zárt rendszerű újralégző készülékével. Az októberi merülés során azért nem hozta a felszínre hozni Deon Dreyer testét, mert a palackok beágyazódtak az aljzatba. Most úgy tervezte, öt perc áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy kiszabadítsa, és 220 méteres mélységtől együtt vigyék azt tovább a rá váró Don Shirley-vel. A csapat többi tagja különböző mélységekben várt rájuk, hogy feljebb tudják juttatni a holttestet egészen 20 méterig, ahonnan a rendőrség végezte volna a kiemelést. Shaw 11 óra és 50 percnyi merülés után kellett volna a felszínre emelkedjen. A barlang vize 18 fokos és rendkívül tiszta volt.

Valószínűleg soha nem fog pontosan kiderülni, mi történt. Mint azt Shaw barátja és társa, Shirley elmesélte, 150 méter mélységből azt látta, hogy Shaw lámpájának fénye nem mozdul, és buborékokat sem látott a felszín felé emelkedni. A tervezett 220 méter helyett ezért 250 méteres mélységbe ereszkedett, de tisztában volt vele, hogy nincs értelme tovább mennie. Emelkedni kezdett azzal a tudattal, hogy Shaw minden valószínűség szerint már nem él, ráadásul a dekompressziós betegség tüneteit észlelte, szédüléssel és hányingerrel küszködve ért a felszínre, ahol dekompressziós kamrába került. ő adott hírt a fentebb várakozó búvárok segítségével arról, hogy nagy baj van. Az extrém mélység miatt esély sem volt arra, hogy bárki megkíséreljen egy mentést.

A felszínen értesültek a tragédiáról Deon Dreyer szülei, akik arra vártak, hogy búcsút vehessenek fiuk földi maradványaitól. Természetesen rendkívül lesújtotta őket Dave Shaw halálának híre. Shaw tisztában volt azzal, milyen nehéz feladatra vállalkozik, hiszen olyan rekordmélységű merülésre készült, aminek a legmélyebb pontján még fizikai munkát is kellett volna végeznie. Ennek ellenére bizakodott a sikerben, és természetesen a szülők is bíztak benne, hogy nem történik semmi baj. Dave élete feláldozása sem volt elegendő ahhoz, hogy még egyszer láthassák Deont.

Az ötven éves Dave Shaw, aki civilben pilótaként dolgozott Hong Kongban, két gyermek édesapja volt. Felesége, Anne elmondta, hogy soha nem akarta visszatartani szenvedélyétől őt, de a lelke mélyén mindig fel volt készülve rá, hogy egyszer ilyen hírt kap róla. Shaw aránylag későn kezdett el búvárkodni, de a kedvtelési búvárkodás nem elégítette ki a kíváncsiságát, ezért olyan helyeken akart merülni, ahol más még nem járt. Anne nem szeretné ha megpróbálnák a felszínre hozni Dave maradványait, hiszen ez öngyilkos vállalkozás lenne. Ráadásul úgy érzi, ez már nem Dave, hanem csak a teste.

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés