»» ««

Csonttolvajok

Külföld

Az őskori maradványok a víz alatt sincsenek biztonságban.

Az Amerikát legkorábban benépesítő emberek egyikének csontjait valaki ellopta, ám a régészek mindent megtesznek a visszaszerzéséért. A nagyjából 10,000 éves csontváz egy cenote mélyéről tűnt el a Yucatán-félszigeten. A mexikóvárosi székhelyű nemzeti régészeti intézet ezért körözési plakátokat készítettek, amiket szupermarketekben és búvárboltokban helyeztek ki Tulum városának körzetében. Természetesen jogi lépéseket is tesznek az ügyben.

Az eltűnt csontváz a Chan Hol II. fiatal férfija nevet kapta a 2010-es felfedezéskor. Még 2006-ban egy másik fiatal férfi maradványaira is rábukkantak ebben a cenotéban. A korábbi lelet vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy az indonéziai és dél-ázsiai emberekkel lehetett rokonságban. A más cenotékban talált emberek akár 14,000 évvel ezelőtt is élhettek, ez pedig azt jelezheti, hogy az amerikai kontinenst nem kizárólag Ázsia északi részéről származó emberek népesítették be. A leginkább ismert elmélet szerint az őskori Szibéria és Alaszka között még meglévő szárazföldön keltek át 13,000 éve a kontinens meghódítói, de a cenotéban talált leletek ennek ellentmondanak.

A két ember maradványai még akkor kerültek a barlangba, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabb volt, és ez a rész is szárazon volt. A régészek viszont már 8 méterrel a víz alatt bukkantak rájuk. Az őskori emberek prédáiról úgy kaptak képet a régészek, hogy itt állatok csontvázait is megtalálták, például elefántokét. A régészek tudják, hogy a szuvenírvadászokat érdeklik ezek a különleges maradványok, de egyszerűen nincs elegendő erőforrás ahhoz, hogy a több száz lelőhelyet őrizni tudják.

[ newscientist.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés