»» ««

Víz alatt találták meg a legrégibb amerikai csontvázat

Külföld

A régészek egy vízalatti barlang mélyén bukkantak rá a csontvázra, amelynek segítségével talán Amerika benépesítésének történetét is újraírhatják majd.

Az Eva de Naharon névvel illetett női csontváz az elsődleges vizsgálatok alapján 13600 éves lehet, és ha ez a kor pontos, akkor a csontváz - amelyet a Yucatán félsziget partjai mentén található víz alatti barlangokban találtak meg - új fejezetet nyithat a kontinens benépesítésének történetében.

A maradványokat az elmúlt négy év során Tulum városa közelében, Cancúntól 80 kilométerre Arturo González, a Saltillói Sivatagi Múzeum igazgatója vezetésével tárták fel. A csontvázakat a vízszint alatt 15 méterrel fedezték fel, ám amikor ott Eva de Naharon élhetett, akkor a tengerszint 60 méterrel alacsonyabb lehetett, és a félsziget pedig egy széles és száraz pusztaság volt. A tengerszint 9-8 ezer évvel ezelőtt emelkedett meg drasztikusan, ám a maradványok továbra is barlangjukban maradtak.

González szerint bár nem tudják, hogy ezek az emberek miként érkezhettek a térségbe, "az azonban biztos, hogy egyelőre ezek a legrégibb emberi maradványok Amerikában, és ez talán újraírhatja az első emberek érkezéséről gondoltakat".

A csontvázak koponyái alapján egyértelmű, hogy azok nem az észak-ázsiai ősöktől származnak, ez a megállapítás pedig szembemegy a kontinens benépesítésének eddig elfogadott elméletével. Eszerint ugyanis az emberek a Bering-szoroson átkelve népesítették be a kontinenst. Ezt a teóriát egyébként már mások is cáfolták: 1997-ben a chilei Monte Verdében 12500 éves maradványokat találtak, még a bering-szorosi átkelés időpontja előttről. A most bemutatott maradványok a kutatók szerint ráadásul sokkal valószínűbb, hogy dél-ázsiai ősöktől származhatnak.

A radiokarbon tesztek szerint az Eva mellett talált másik három csontváz is 14-11 ezer évvel ezelőtt élhetett. David Anderson, a Tennessee Egyetem régésze szerint azonban az adatok csalókák, mert a tenger ásványi anyag tartalma sokszor téves eredményeket hozhat a C-14 vizsgálatok során.

A kutatók szeptemberben egy negyedik csontvázat is szeretnének felszínre hozni, amely szerintük akár még Evánál is idősebb lehet. A csontváznak több mint 10 foga épségben megmaradt, így a kutatók ennek segítségével pontosan datálhatják a maradványokat, illetve jelentős információkhoz juthatnak annak étrendjével kapcsolatban.

A vizsgálati eredményeket a negyedik csontváz kiemelése és tudományos vizsgálata után teszik majd közzé.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Thomas Reef

Egypt, Red Sea

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés