»» ««

Újabb védett területek

Környezetvédelem

Az Egyesült Királyság és Egyiptom is különleges tengeri nemzeti parkokat hívott életre.

by Drew AveryA brit felügyelet alá tartozó Chagos-szigetcsoport Indiától délre található. Az 50 sziget alkotta terület híres szép és érintetlen élővilágáról, a felmérések szerint például 220 korallfaj él itt, itt van a világ legnagyobb korallatollja is. A terület ismert szaporodóhelye például különféle tengeri teknősöknek, delfineknek, cápáknak. Ráadásként a terület sikeresen regenerálódott a kilencvenes években bekövetkezett El Nino jelenség utáni korallpusztulásból, tehát más korallos élőhelyekkel való összevetésben referenciaként hivatkoznak rá.

A teljes védelem alá került terület nagysága (több, mint fél millió négyzetkilométer) révén világelső lett, ekkora egybefüggő tengeri nemzeti park sehol máshol sincs: területe kétszerese Nagy-Britanniának, és mérete jóval nagyobb, mint a Nagy Korallzátonyhoz tartozó védett terület! David Milliband külügyminiszter vezette az egyeztető tárgyalásokat a nemzeti park megalapításáról, amit természetesen lelkesen támogattak a különböző természetvédelmi szervezetek. Természetesen, mint sok más hasonló esetben, volt aki ellenezte a lépést, ám végül az értékes élővilágot védeni szándékozók érvei bizonyultak hatásosabbnak. Elsősorban azok fejezték ki nemtetszésüket, akiket a Chagos-szigetekről pár évtizede telepítettek ki, és a halászat teljes tiltásával minden esélyt elvesztettek arra, hogy visszatérhessenek és megéljenek.

Az új egyiptomi védett övezet érdekessége az, hogy ezúttal nem a jól ismert vörös-tengeri felségvizek egyik pontja kerül védelem alá, hanem a Földközi-tenger egyik partszakasza. Természetesen ennek a területnek a nagysága eltörpül a legnagyobb védett területekéhez képest, hiszen "csak" 400 négyzetkilométer, azért ennek is megvan a maga jelentősége. A szakemberek szerint itt is számos faj él, és a védelem révén meg lehet őrizni az élővilág jelenlegi állapotát.

[ A Divernet nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés