»» ««

Szabad a merülés

Külföld

Mostantól lehet búvárkodni az eddig szigorúan védett Pianosa sziget közelében.

Sokan mondják, hogy a túlhalászott, nem megfelelően óvott Földközi-tengerben is lehetnének sokkal izgalmasabbak a merülések, ha valóban szigorúan védenék az élővilágot. Az olasz Pianosa sziget körüli vizekben merülve talán a búvárok maguk is kézzelfogható bizonyítékot kaphatnának erre.

Pianosa alig tíz négyzetkilométeres sziget Elbától délnyugatra, hivatalosan Elba fennhatósága alatt áll. A kis szigeten másfél évszázadon át, egészen 1998-ig szigorúan őrzött börtön működött. Ám azután másféle területen vezettek be szigort: Pianosa az Arcipelago Toscano nemzeti park része, és olyan komoly védelmet kapott, hogy különleges engedély nélkül se halászni, se búvárkodni, sőt, horgonyozni sem lehetett a közelében.

2013 júliusától viszont korlátozott és ellenőrzött módon lehetővé teszik a kedvtelési búvárkodást a négy erre kijelölt, kibójázott merülőhelyen. Ám csak az engedéllyel rendelkező búvárközpontok vihetnek ki ide búvárokat, akiket egy környezetvédelmi vizsgával rendelkező vezető kalauzol. Az akár 50 méteres mélységet elérő falak mentén hatalmas sügérek és gorgóniamezők láthatók, de megfelelő időszakban sasrájákkal, holdhalakkal, barrakuda- vagy makrélarajokkal is találkozhatnak a szerencsés búvárok. Minden bizonnyal egészen más látvány fogadja majd a víz alá merülőket ezeken a helyeken, a szigorú védelemnek köszönhetően.

A pianosai merülésekről az elbai búvárbázisok szövetségének honlapján található információ.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés