»» ««

A fenékhálós halászat vége?

Környezetvédelem

Korszakalkotó megegyezés jött létre a mélytengeri vonóhálós halászat ügyében. Ez a világ legártalmasabb halászati formája, a világ óceánjainak közel negyedén alkalmazzák.

A megállapodás egy Chilében rendezett nemzetközi halászati konferencián született 20 ország közreműködésével. A résztvevők között van a legtöbb mélytengeri halászatot folytató nemzet, és azzal a céllal ültek össze, hogy megoldást találjanak a tengeri élőlényeket és az óceánok sérülékeny ökoszisztémáját fenyegető veszélyek ellen - Ausztráliától Dél-Amerikáig, az Egyenlítőtől az Antarktiszig.

"A megállapodás egy nagy előrelépést jelent a tengeri biodiverzitás csökkenésének megfékezésében, és hozzájárul a helyes mélytengeri-halászati igazgatás kialakításában", mondja Alistair Graham, a WWF mélytengeri igazgatással foglalkozó felügyelőség részéről.
A megegyezés értelmében beszüntetik a fenékhálós halászatot azokon a vizeken, amelyekben vagy valószínűsíthető vagy már bizonyított a sérülés az ökoszisztémában mindaddig, amíg jelentős összegű adót nem vetnek ki a tevékenységre, és amíg felméréseket nem végeznek a tengeri élőlények pusztulásának megelőzése érdekében, mint amilyenek a gyenge alkalmazkodóképességű halak, a hideg vízi korallok és szivacsfajok.

Megfigyelőkre van szükség minden halászhajóra annak érdekében, hogy biztosítva legyenek a szabályok betartatása. A megfigyeléssel járó költségeket a halászhajóknak kell állniuk. Ez az emelkedő üzemanyag árak, és a kutatásokra valamint az adóra fordított összegek a halászat költségeit meg fogják emelni, ezzel valószínűleg gazdaságtalanná válik majd a halászatnak ez a formája, és felhagynak vele.

A megállapodás szeptember 30-án lép életbe, ez az a határidő, amit az ENSZ szervezete hozott a mélytengeri vonóhálós halászat beszüntetésére azokon a területeken, ahol nem hoznak érdemi szabályozást a halászati igazgatásban 2007 végéig.

Az értekezlet kevésbé volt sikeres a nyílt vízi halászat megítélésében.

Nagy jelentőségű állományok vannak tintahalakból és makréla fajokból a tengerekben. Számos halrajt súlyosan érint a halászat túlzott intenzitása. A Chile partjainál élő közönséges makréla (Scomber scombrus) gazdaságilag az egyik legfontosabb halfaj a Csendes-óceán déli régiójában, beszámolók szerint azonban mára annyira túlhalászták, hogy teljesen eltűnt a területről. A WWF aggódik amiatt, hogy azok a megegyezés szerinti, időszakonként elvégzendő mérések, melyek a nyílt vízben élő makréla populációjának megóvását célozzák nem megfelelőek, miközben a megállapodás kidolgozása már a végéhez közeledik.

Ha a makréla esetében engedélyezik az állomány túlhalászását, annak ökológiai, szociális és gazdasági kihatása egyaránt komoly lenne, különösen a segélyekből élő helyi közösségekre nézve, nem beszélve arról, hogy olyan fajoknak, mint a tonhalak vagy a kardhalak, a makréla az egyik fő tápláléka.

Tóth Andrea

[ Greenfo ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés