»» ««

Bajba került kagylógyűjtő

Külföld

Elsodródott egy brit búvár, akinek boltjában sztárszakácsok szerzik be a friss árut.

Az eset Dorsetben történt, Lulworth Cove közelében. A 41 éves Darren Brown egy merülés után nem tért vissza a hajóhoz, ezért nagy volumenű mentőakciót indítottak a felkutatására. A férfi neve jól cseng Londonban, többek között Jamie Oliver is rendszeres vásárlója kézzel begyűjtött kagylóinak a Shell Seekers nevű boltban.

A búvár a kagylókkal teli zsákokat egy bójával jelöli meg, amit a hajóban levő társa emel ki. Ám ezúttal nem emelkedett a felszínre az utolsó zsáknál, ezért riasztotta a csónak vezetője a parti őrséget. A hajók mellett egy helikopter illetve az RNLI mentőcsónakjai indultak a keresésére, sőt, még a haditengerészet HMS Middleton nevű aknaszedője is csatlakozott az akcióhoz. Végül három óra múltán találták meg az áramlattal sodródva, az eltűnése helyétől három mérföldnyi távolságra.

A parti őrség szóvivője szerint a túlélését segítette az, hogy szárazruhában volt, és nem úszott az áramlattal szemben, így spórolt az energiájával. Elmondta, hogy 12.15-kor kellett volna nagyjából a felszínre érnie, a hajón levő társ viszont csak 1.30-kor értesítette a parti őrséget. Mivel ilyen helyzetben nagyon messzire is sodródhat egy bajba jutott búvár, ezért talán tanácsos lett volna ennél korábban is kiadni a riasztást. Ami igazán veszélyessé tette a szituációt, az az volt, hogy a búvárnál nem volt sem jelzőrakéta, sem pedig felszíni jelzőbója, és a hullámok közt észrevenni egy búvár alig kiemelkedő fejét igencsak nehéz. Ezért kellett annyi hajóval elindulni a keresésére, hogy nagyobb esély legyen észrevenni valamelyikből, de így is nagyon szerencsésnek mondhatja magát. Természetesen Darren Brown is tanult az esetből, és azóta soha nem merül felszíni jelzőeszközök nélkül.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. békabúvár 2009 júl 21. 18:12  
Elfogadható álláspont, bár szerintem a legkörnyezetkímélőbb a kagylótenyésztő telepek vízbelógatott alkalmatosságairól kézzel begyűjteni a kagylót:)
 7. vizidino 2009 júl 21. 11:27  
Szerintem az is különbség lehet, hogy a kézi kagylószedésnél nem barmolják össze teljesen a tengerfeneket, mígha kotorják akkor megy minden, nem csak a kagyló, szóval a dolog a környezetkímélés egyik formája is. Legalábbis így képzelem.
Amikor két éve Koreában voltam ott láttam egy igen idős nénit tengeri sünt gyűjteni szabad tüdővel, ismerősök mondták hogy kezd ott megjönni a divatja a kézzel gyűjtött tengeri ezmegaznak, ami egyrészt újjáéleszti ezt a majdnem kihalt foglalkozást, másrészt csökkenti a munkanélküliséget és kíméli a tengert. Hajrá...
 6. békabúvár 2009 júl 19. 19:34  
Köszönöm az ismeretbővítést:) Egyben felvetődik a kagylólélektan egy érdekes eleme is, a gépi aratástól sokkot kap a kagyló és megkeseredik, míg a manufakturális kagylóvadász gyűjtőhálójában történő kontrollálatlan felszínre emelkedést, meg a zsákban, motorcsónakban partrazötyögtetést simán kibírja stressz nélkül:))) Remek Phd. téma lehetne tengerbiológusoknak, hogy hol van a kagyló idegességének a határa, ahol még nem keserű. (Persze lehet hogy kutatták, csak műveletlen vagyok:) )
 5. pygmy 2009 júl 19. 13:55  
pedig nem mindegy. a géppel aratott kagylókban nagy mennyiségű valamilyen sav szabadul fel a sokktól, ez kissé kesernyést ízt ad neki...:) de ezt csak az veszi észre, aki egyébként tejjel issza a teát, amit a komornyik szolgál fel
 4. békabúvár 2009 júl 19. 11:38  
Azért ez a "kézzel begyűjtött kagylók boltja" jelentős sznobériát takar, mint ha nem volna mindegy a kagylónak meg a vevőnek hogy mivel fogják, persze nem vagyok sztárszakács csak nem értem:) Viszont addig is megúszta néhány kagyló a kézimunkát míg sodródott...
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés