»» ««

Sikeres mentőakció, komoly vádak

Külföld

Egy írországi eset kavart indulatokat, amikor hét, elsodródott búvárt kellett kimentenie a mentőegységeknek.

A Kilkee közelében merülő búvárcsoport tagjait "fiatalnak és tapasztalatlannak" nevezte a helyi mentőalakulatok szóvivője, és őket hibáztatta a veszélybe kerülés miatt. Ezt az állítást a búvárklub vezetője visszautasította. Az mindenesetre tény, hogy a nagy volumenű mentőakció költségei nagyjából 50,000 euróra rúgtak, és a mentők szerint ezt meg lehetett volna spórolni, ha a rossz időben nem indulnak el merülni a búvárok.

A hét férfi az Athlone Sub Aqua Club tagja volt, és azért kerültek veszélybe, mert az erős áramlások egészen messze sodorták őket a nyílt tengerbe. A felszínen levő biztosító hajóról pedig nem vették észre, hogy a csoport távol került a lemerülés helyétől. A helyi mentőszolgálat szóvivője szerint ha megkérdik a helyi búvárklubot, mentőegységet vagy az ott levő búvárközpont alkalmazottait, akkor azok elmondhatták volna, hogy ilyen viszonyok között nem szabad merülni. Bár a bajba került búvárok klubja kisebb balesetként tekint a történtekre, az sokkal súlyosabban is végződhetett volna a mentőegységek képviselője szerint, és ráadásként nagyon sokba került.

Az Athlone Sub Aqua Club vezetője azt állítja, a búvárok kellően tapasztaltak voltak, és mivel évek óta merülnek Kilkee körzetében, van tapasztalatuk a helyi viszonyokat illetően is. Szerinte nem lehetett előre látni, mi fog történni. A lényeg, hogy most mindenki épségben van, amiért a mentőket illeti a köszönet, és le kell vonni a megfelelő tanulságokat.

A mentőegységek válasza az volt, hogy a három méteres hullámzás a szörnyű körülmények tipikus példája, és ilyen helyzetben nem csak itt, hanem sehol máshol nem szabad merülni menni. A fiatal búvárokat váratlanul érhette az erős áramlás, és csak az volt a szerencséjük, hogy együtt tudtak maradni. A mentésbe egész sor szervezet kapcsolódott be, többek között egy helikopter is. A baleset után egy 20 éves fiatalembert kellett kihűlés miatt kórházba szállítani, a csoport többi tagja (a legfiatalabb búvár 15 esztendős volt) megúszta komoly gondok nélkül az esetet.

[ Irish Times ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Kékbálna 2009 már 19. 12:00  
Hát tényleg nagy mákjuk van.

Egyébként elmebetegek és nagy a szájuk. Bele gondoltak abba, hogy aludnának, ha az egyikük ott hagyja a fogát?

A jó búvár arról ismerszik meg, hogy tudja mit ne csináljon. Pl. Tudja mikor ne merüljön.

Nyugodtan odaadhatják az 1%-kukat a mentőknek. Már ha van olyanuk. Megérdemlik.
 2. Káplán 2009 már 19. 09:04  
Olyan szerencsések, hogy a helyükben azonnal lottót vennék ::))
 1. pygmy 2009 már 19. 09:00  
hmm, ezek tényleg zizik, olyan hideg vízben merülni:) egyébként ekkora hullámzásban én nem indulnék el...
volt pár merülésünk, amit a rosszra fordult körülmények miatt töröltünk, vagy kihagytuk. szafarin pl. behúzódtunk valami védett öbölbe, ahol aztán lényeges jobb feltételek mellett, bár kevesebb élménnyel gazdagodva, de biztonságban merültünk

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés