»» ««

Bali körutazás 2008

Utazási élmények
2/8. oldal


Moped és őztehén
Az autóvezetés
elég kihívásos a szigeten, kezdve a már írt utakkal, folytatva a KRESZ-t még csak hírből sem ismerő vezetőkkel. Teherautókat és buszokat próbáljuk nagyon körültekintően kezelni, ugyanis az erősebbnek van igaza elv szerint vezetik őket. Motoros rengeteg van, de a híresztelésekkel ellentétben alapvetően nincs velük baj- az autósok nem veszik járműszámba őket, így aztán megtanultak vigyázni magukra. Cikáznak, bevágnak de alapvetően mindenki figyel mindenkire, mert abból indul ki, a másik fél sem tud vezetni. Ó, és ne felejtkezzünk el a legszebbről, baloldali közlekedés! Mai napig nem tudom létezik-e "balkéz-szabály", valószínűleg nem is hallottak róla.

Ami engem legjobban zavart, az a nagyobb településeken fellelhető korrupt és a turisták "megadóztatására" specializálódott rendőr. Legfontosabb tanács amit kaptam a helyiektől (hotelportás, bázistulaj, autókölcsönző), hogy ha lehet mindig a belső sávban haladjak vagy álljak meg a lámpánál, hogy a rendőr ne tudjon kivenni a sorból. Elég baja van az embernek amúgyis a közlekedéssel, és még arra is figyelni, nehogy kiszúrjon a rendőr, hogy turista vagy- ez volt a legnagyobb kihívás. Ennek, és a hazai utazási irodák javaslatának ellenére én bátran ajánom, béreljünk autót, ha nem vagyunk kocasofőrök itthon, kint is el fogunk boldogulni kellő körültekintés mellett. Az autóbérlés pedig olcsó, simán bejön a transzferek árából, a benzin 2008 végén kb. 120ft/liter volt. Ha lehet terepjárót béreljünk, néhol az utak tragikusak, és ne csodálkozzunk ha a többsávos út belső gyorssávja időnként visszafordító és kanyarodósávként üzemel. Ha valahol egy táblát látunk az úton, hogy HATI, HATI! az azt jelenti, "figyelem" és valami útakadály várható, például egy felvonulás vagy útépítés.

Rizsföld templommal
Civilizáció másik nagy vívmánya -az autó mellett- a mobiltelefon. Nos ezzel sincs baj Indonéziában, szinte mindenhol van lefedettség, több szolgáltató is kínál prepaid kártyákat. Vigyünk független telefont vagy vegyünk kint egy használtat, meghozza az árát. Én a simpati nevü kártyát választottam, mert azt ajánlotta minden helyi, mint a legjobban lefedett szolgáltatót. A simkártya 400ft, amiből 100ft lebeszélhető, ezt tudjuk aztán növelni pár száz forintonként is akár. Helyi hívás, SMS filléres, hazatelefonálni vagy SMS-t küldeni is jóval olcsóbb, mint sajátról. Emellett előnye, hogy az otthoniak úgy tudnak hívni, hogy nekünk nem kerül semmibe, nem kell roamingolni. Ha már annyira fel akarnak hívni, legalább ne fizessünk mi is érte!

Ahogy írtam, interneten minden leszervezhető, ebből következik hogy internetet is szinte mindenhol találunk. A nagyobb déli városokban gyors vezetékes, sőt 3G is van, a vidékibb területeken egyenlőre lassú kapcsolat, de húzzák már az optikát, 1-2 év és száguld az egész sziget. Van persze pár pozitív kivétel ott is, a tulambeni Tauch Terminalban pl. egy hatalmas, közvetlen szingapúri kapcsolatért felelős parabola gondoskodik a normális internet sebességről, amit aztán wifin elérhetünk a bázison.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Garfield33 2010 jan 19. 22:36  
Oké, te vagy az első, de szerkesztők nem kaphatnak belőle.
Így gyövök én!
 7. Kékbálna 2010 jan 19. 22:33  
Ha csak gondoltam rá, bögre?
 6. elche 2010 jan 19. 22:33  
Akkor én kapom, én jóval korábban olvastam mint ti.:)
 5. Garfield33 2010 jan 19. 22:29  
Köszi, küldheted.
(én már napközben említettem, privátban)
 4. Bunny 2010 jan 19. 22:25  
Simán.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés