»» ««

Borneói búvárkodás

Utazási élmények
5/5. oldal


Malajzia röviden:
Államforma szövetségi alkotmányos monarchia
Főváros Kuala Lumpur, Terület 329 758 km2, Népesség 18 610 000 fő
Hivatalos nyelv maláj, de szinte mindenki jól beszél angolul.
Vallás mohamedán 55%, buddhista 20%, de vannak taoisták, hinduk és keresztények is.
Időeltolódás +6:00
Éghajlat. Két elkülönült területből áll: a félszigeten fekvő területből, és a Borneó északi részén fekvő területből. A félszigeti részen hegyvonulatokat, termékeny síkságokat találunk, míg a szigeten őserdőkkel, folyórendszerekkel találkozhatunk. Jelenleg még az ország területének 50-60%-át őserdő borítja, bár Borneón hatalmas pálmaültetvények veszik át a dzsungel helyét... Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20 és 30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre töri meg a napsütést, a futó záporok a jellemzőek.

Étkezési szokások:
Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, mart a maláj konyha a kínai, az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből mixelődik A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek a déligyümölcs választékból.
Ünnepek, rendezvények:
Nemzeti nap (aug. 31.). A Ramadánhoz kapcsolódik a legtöbb ünnep, amely a muzulmán naptár kilencedik hónapjában van. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik, ez a legfontosabb maláj esemény: Hari Raya Puasa. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklatot ünnepli két napon keresztül. (Ebbe belefutottunk mi is október elején) Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.

Pénz: maláj ringit. Érdemes kártyáról kivenni és nem váltani, vagy eleve kártyával fizetni. A borravaló nem szokás. A drágább szállodák és éttermek pedig már eleve hozzáadják a számla összegéhez a kiszolgálás díját, ami 10%.

Be- és kiutazás:
Malajzia új nemzetközi repülőtere Sepang, Kuala Lumpurtól 55km-re.
Innen busszal vagy gyorsvasúttal lehet bejutni a fővárosba (vagy taxi). A nemzetközi terminál mellett ott a fapados terminál is, ahova busz vagy taxi visz át, innen az AirAsia, a MasWings vagy a maláj légitársaság belföldi járatai repítik az embert tovább.
Közlekedés az országon belül: A repülőjáratok mellett gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik a félszigeten. Nincs vízi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell leküzdenünk.

Magyar állampolgár 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy felmutatásával utazhat be Malajziába. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás idején túl még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!!! Ezt nézik, már a repjegy megrendelésekor az interneten is figyelmeztetnek erre!
A Malajziába beutazóknak vámnyilatkozatot kell kitölteniük, amelyen meg kell jelölniük a birtokukban lévő deviza mennyiségét, amennyiben 1.000.- RM (ringgit), vagy 2.500.-USD feletti összeggel rendelkeznek. A belépéskor kitöltött nyilatkozatot kilépésig az útlevélben meg kell őrizni.

Magyarország helyi képviselete:
Kuala Lumpur Nagykövetség
Cím: Suite 30C, 30th Floor
Empire Tower Jalan Tun Razak,50400 Kuala Lumpur
Előhívó: (60)(3)
Telefon: 2163-79-14, 2163-79-15
Ügyelet: 425-14854
E-mail: huembkl@tm.net.my
Honlap: www.hungarianembassy.com.my

Kommunikáció: Internet, telefon szinte mindenütt korlátlanul elérhető, nagyon sok ingyenes wifi-ponttal találkoztunk szállodákban, terminálokon. Hihetetlenül fejlett, motorizált elektronizált és digitalizált az ország.

Az emberek mosolygósak, és önzetlenül segítőkészek!!!

[Pygmy]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Malajzia-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 43. Ibolya 2010 feb 24. 17:18  
Nem dömperezni,hanem sütkérezni....
 42. OG-Lee 2010 feb 24. 15:51  
Ezt nem értem, Ibi néni homokban szeretne dömperezni? Miért nem csattogós lepke?
 41. pygmy 2010 feb 24. 15:31  
lemondom a sítábort...
 40. Garfield33 2010 feb 24. 15:19  
Részemről okés, csak átbookolom a repjegyet. És neked?
 39. pygmy 2010 feb 24. 15:00  
helyes, akkor iparkodjunk, mert Layang-Layang márciusban tuti! pörölybandák ezerrel!
A további 38 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés