»» ««

Tilos a kamera

Külföld

Új korlátozásokat léptettek életbe a híres malajziai Sipadan szigeten búvárkodni szándékozókra.

Sipadan szigete állítólag annak idején Cousteau kapitány egyik kedvenc merülőhelye volt, és ma is sokan járnak ide búvárkodni. Káprázatos élmények várnak a víz alá merülőkre, hatalmas halrajok, cápák, teknősök bukkannak fel ugyanis igen gyakran.

A sziget sorsa viszont igen jelentős mértében az emberi tevékenységtől függ. A térség vitatott hovatartozása voltak már itt katonai akciók, aztán néhány éve a szigeten működő búvárközpontokat és szálláshelyeket záratták be, és le is dózerolták azokat. Így aztán csak a környékbeli nyaralóhelyekről vihetik ide át egy-egy napi túrára a búvárokat, akiknek a számát erősen korlátozták. Ezzel is védeni szerették volna a korallkerteket, hogy azok minél inkább épségben megmaradjanak.

Ám 2013 februárjától még további szigorításokat vezettek be. Ekkortól legalább haladó búvár végzettséggel, minimum 20 merüléssel rendelkező búvárokat engednek ide, és megtiltják a kesztyűk illetve a pointer néven ismert eszközök használatát. A gyakran óvatlanul merülő, az élővilágban kárt tevő fotósokra és videósokra hivatkozva pedig tilos lett a kamerák használata is a víz alatt. A hírek szerint ezeknek az új előírásoknak a betartatása ma még nem általános, de valószínűleg ez csak átmeneti állapot. A fotósok közül állítólag azok a profik, akik rendszeresen publikálnak, felmentést kaphatnak a tiltás alól.

Azt még nem lehet tudni, lesznek-e további korlátozások, díjemelések, netán időlegesen teljes tiltás Sipadan körül, de a tendencia alapján semmit nem lehet kizárni.

[ www.uwphotographyguide.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 37. Bunny 2013 már 27. 23:01  
Egyébként jah, annyira nem volt részem még soha check-dive-ban, hogy el is felejtettem ezt az intézményt. Tényleg ennyi kell, mutasd meg géppel mit tudsz aztán megmondjuk merülhetsz-e géppel vagy sem.
 36. Zook 2013 már 27. 19:37  
wakatobi-n pl ugy volt, ezelott negyezerotszaz eve, hogy aki fotozott, az vigyen nyugodtan check-divera gepet. kesobb megertettuk miert, azt is neztek, hogy hogy fotozunk. az egy ujjal kitamasztas eppen csak elnezett volt, de lehetoseg szerint azt is kerulni kellett. meg az ismetelt vakuzast egy lenyre. 3-4-5 villantas max. utana elegge csunyan szoltak, szerencsere nem rank, hanem egy texasi olajbarora (akkor volt uj az 5D, termeszetesen vele volt, seacam tokban, ami akkoriban eric chengnek es a forgalmazonak volt csak) akinek beszede elmeny volt, kepei viszont gyalazatosak.

es a 10 usd nem hatotta volna meg sem a svajci, sem az olasz, sem a francia, stb guideot :)

szoval ott elegge komolyan vettek a figyelmet ezekre a dolgokra, es tok jo volt igy. akar mintat is vehetne roluk sipadan...
 35. Vanek 2013 már 27. 19:01  
Az én megoldásom (kijáccásom) olcsóbb...
Tökéletes megoldás nincs.
 34. Garfield33 2013 már 27. 18:17  
És adhat a guide-nak 10 dollárt és az minnyá szemethúnyóvá válik
 33. Vanek 2013 már 27. 16:46  
A számok gyönyörűek, a papír meg sokat elbír, mert türelmes állat. Szerintem nekem se tartana két óránál többe, hogy legyen 300 naplózott merülésem. Na jó, az első három betelt naplómat minek vigyem magammal, a 301-308 közöttire még pecsétet is organizálok.
Bocsika, de ez marhaság.
Úgy tudom (bár még sose volt benne részem :( ) hogy a check dive intézményét pont arra találták fel, hogy meg lehessen ítélni, hogy a kedves delikvens akkor és ott éppen milyen formában van. Amit abszolválhat akár kamerával a kezében is.
A további 32 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés